Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Kαθαρές σχέσεις επιχειρηματιών-πολιτείας"
  • [02] Επίσκεψη Παπαρήγα στη θεσσαλονίκη
  • [03] Αυξήθηκαν οι ζημιές των ΔΕΚΟ
  • [04] Συνέχεια κινητοποιήσεων

  • [01] "Kαθαρές σχέσεις επιχειρηματιών-πολιτείας"

    Να πατάξει τη γραφειοκρατία την πολυνομία και τις νοοτροπίες του παρελθόντος που έχουν καταστήσει υπηρεσίες του δημοσίου σε ''κλειστά μαγαζάκια'' και φέουδα λειτουργώντας ως ''μήτρα διαφθοράς'' δήλωσε αποφασισμένος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ανοικτής συζήτησης των εξαγωγέων στην Αθήνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

    Ο πρωθυπουργός ο οποίος παρέστη αιφνιδιαστικά στη συνάντηση, ανέφερε ότι οι εξαγωγείς παρά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας έχουν καταφέρει να αποτελέσουν με αξιοπιστία και συνέπεια αυτό που πρέπει να είναι η ελληνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή δημιουργική, τολμηρή και αποτελεσματική προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    ''Είμαστε αποφασισμένοι'' είπε ο πρωθυπουργός ''να εγκαθιδρύσουμε καθαρούς και απλούς κανόνες στις σχέσεις επιχειρηματιών και πολιτείας γιατί γνωρίζουμε ότι η πολυνομία και πολυπλοκότητα των θεσμών αποτελούν μήτρα διαφθοράς''.

    Ζήτησε δε τη βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου για την αλλαγή της νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε ειδικά το φορολογικό πλαίσιο να λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει όλουςτουςέλληνες πολίτες ως αξιόπιστους εταίρους και όχι ως υπόπτους τους οποίους προσπαθει'να τιμωρήσει αδιακρίτως ενώ στοχεύει και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    Νωρίτερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε παρουσιάσει τις τέσσερις προτεραιότητες που θα στηριχθεί η πολιτική του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ρευστότητας και τον έλεγχο της αγοράς.

    Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στο οποίο θα εισφερθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Επίσης στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ εντάσσεται το ''εξοικονομώ κατ οίκον'' το οποίο χρηματοδοτεί το αντίστοιχο πρόγραμμα και στο οποίο εισφέρθηκαν ήδη 460 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και έγιναν προσφορές από 7 ελληνικές τράπεζες ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Ο υπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά τις πολυεθνικές να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών διότι όπως είπε υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην αγορά μας υπερτιμολογούνται προϊόντα μέχρι και 30% από ότι πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ, ο υπουργός τόνισε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και θα υπάρξουν δράσεις για την υπέρβαση της κρίσης με την αναμόρφωσή του στις αρχές του 2011.

    Τέλος, προανήγγειλε την ίδρυση Ταμείου Εξωστρέφειας η μορφή του οποίου θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς ενώ αντίστοιχος διάλογος θα γίνει και για άλλους εξαγωγικούς φορείς όπως είναι ο ΟΠΕ κλπ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επίσκεψη Παπαρήγα στη θεσσαλονίκη

    Στο πλευρό των συμβασιούχων που έκαναν διαμαρτυρία στην Ακρόπολη τάχθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και καταδίκασε την επέμβαση της Αστυνομίας.

    Το ΚΚΕ δεν δίνει εξετάσεις στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, είπε η κα Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, και σημείωσε πως η Ακρόπολη έχει έναν συμβολισμό και εκτός από την αρχαία υπάρχει και η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

    Η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και είπε πως οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν είναι δημοψήφισμα, αλλά «σφυγμομέτρηση» για το αν ο λαός είναι αποφασισμένος να εμποδίσει τα χειρότερα και θα τη λάβουν υπόψη και η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να προχωρήσουν σε νέα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε την αποχή από τις εκλογές «κουφέτο» για το σύστημα.

    «Εχουμε απέναντί μας την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και το ίδιο θα έλεγα αν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ», δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναιρεί το 100% των κατακτήσεων των εργαζομένων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Για τη ΝΔ τόνισε πως είναι ψεύτικη η αντίθεσή της στο Μνημόνιο και στην ουσία κάνει κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν παίρνει πιο τολμηρά μέτρα. Τα δύο μεγάλα κόμματα τσακώνονται ποιος θα πάρει πιο αντιλαϊκά μέτρα, επισήμανε.

    Για τις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι υπάρχει πολύ παρασκήνιο και «βρώμικο παρασκήνιο», επειδή είναι περιοχές που έχει κάνει στρατηγικές επιλογές το κεφάλαιο, όπως τόνισε.

    Η κα Παπαρήγα συναντήθηκε με μαθητές και γονείς του μουσικού και καλλιτεχνικού σχολείου Θεσσαλονίκης που έκαναν διαμαρτυρία μετά μουσικής στην πλατεία Αριστοτέλους για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού και εξέφρασε συμπαράσταση στα αιτήματά τους.

    Στη συνέχεια η γ.γ. του ΚΚΕ περιόδευσε στο Κιλκίς και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αυξήθηκαν οι ζημιές των ΔΕΚΟ

    Αύξηση 31% σημείωσαν τη διετία 2007- 2009 οι ζημιές των έντεκα πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, ενώ τα συνολικά έσοδά τους μειώθηκαν πέρυσι κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 και ο καθαρός δανεισμός τους είναι 8 φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδα.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών (Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών), προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει, με την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους, τις συγχωνεύσεις, τις μετατάξεις υπαλλήλων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

    Οι ζημιές των ΔΕΚΟ και οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου για τα δάνεια που έχουν λάβει, αποτελούν, άλλωστε, «αγκάθι» στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) να προχωρά σε επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009, ακόμη και πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

    Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 1.168.761.788 ευρώ το 2009. Το 78% των εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, καταβάλλεται σε αμοιβές, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές των εργαζομένων. Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές) ανέρχεται σε 40.772 ευρώ, αυξημένο κατά 6,5% το 2009 έναντι του 2008. Ο συνολικός μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ανέρχεται σε 21.627 εργαζόμενους, μειωμένος κατά 4,5% έναντι του 2008.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συνέχεια κινητοποιήσεων

    Τρίτη ημέρα απεργιών σήμερα στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό τομέα που προωθεί ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Ωστόσο, αυξημένα είναι σήμερα τα δρομολόγια στους γαλλικούς σιδηροδρόμους. Σύμφωνα με την εταιρία σιδηροδρόμων SNCF, πραγματοποιούνται τα τέσσερα από τα δέκα προγραμματισμένα δρομολόγια των τραίνων μεγάλης ταχύτητας TGV και ένα στα δυο δρομολόγια των περιφερειακών τραίνων.

    Οι εργαζόμενοι στα περισσότερα διυλιστήρια της χώρας δεν προσήλθαν και σήμερα στην εργασία τους, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τροφοδοσία της αγοράς σε καύσιμα.

    Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει ήδη εγκριθεί από τη Συνέλευση και τώρα συζητείται από τη Γερουσία. Προβλέπει σταδιακή αύξηση του ορίου της πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ως το 2018 και από τα 65 στα 67 για πλήρη σύνταξη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 October 2010 - 12:30:50 UTC