Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χτύπημα της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης
  • [02] Στο 20% η προκαταβολή για την περαίωση
  • [03] Κανονικά οι πτήσεις την Κυριακή
  • [04] Παιδιά στο διαδίκτυο
  • [05] "Ζωγράφος-ρεπόρτερ"
  • [06] Φορολογική απάτη

  • [01] Χτύπημα της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης

    Είναι αναγκαίο ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προκειμένου να φέρουμε τον άνεργο στην ενεργή αγορά εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για την ανεργία.

    "Δεν αρκεί η προστασία του ανέργου", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως "η οικονομία αργοπέθαινε στο μοντέλο το οποίο υπήρχε", τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στις νέες τεχνολογίες».

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ανέργων και ανακοίνωσε πως εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Παράλληλα επεσήμανε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρει επενδύσεις στη χώρα, αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Κίνας και του Κατάρ.

    "Θέλουμε να πάμε σε ένα μοντέλο που επενδύει στην ποιότητα της εργασίας και όχι στη φθηνή εργασία, δίνουμε τη μάχη της επανάστασης και θέλουμε να συμβάλλετε προς αυτήν την κατεύθυνση", τόνισε ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, που, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα δώσει έως 250.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ζήτησε από την αντιπολίτευση να υπάρξει μια γενικευμένη συζήτηση για το ζήτημα της ανεργίας.

    Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αναφέρθηκε σε σε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, σημειώνοντας ότι όσο υπάρχει ανεργία θα πρέπει οι άνεργοι να προστατεύονται 100%.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, για νέο μοντέλο ανάπτυξης μέσω των νέων τεχνολογιών, αναρωττήθηκε γιατί εγκαταλείπεται η κτηνοτροφία και η κλωστουφαντουργία και παρατήρησε πως επιχειρήσεις κλείνουν ή περιορίζουν τη δραστηριότητά τους ή μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό γιατί εκεί μπορούν να έχουν περισσότερα κέρδη.

    Για την οικονομία

    Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για τα πεπραγμένα της στην Οικονομία, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της ενδεχόμενης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει για όλα, όμως η έρευνα θα αφορά ενδεχόμενες ευθύνες «οι οποίες έχουν σχέση με την συνειδητή παραποίηση των στοιχείων και τον διασυρμό της χώρας μας λόγω αυτής τα τελευταία δύο χρόνια από το 2007 μέχρι το 2009, το οποίο δημιούργησε μια απίστευτη αναξιοπιστία για οποιονδήποτε Έλληνα ηγέτη ο οποίος θα αναλάμβανε τη χώρα».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες από την περίοδο της εισόδου της χώρας προς την ΟΝΕ έως και σήμερα.

    Υψηλοί τόνοι Παπανδρέου - Τσίπρα

    Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί με επίκεντρο τη διαφθορά στην Ελλάδα σημειώθηκαν στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργόκαι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι αναφορές του τελευταίου προκάλεσαν και την άμεση αντίδραση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

    Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο εξόρυξης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

    Η δηκτική αποστροφή του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό «σας καλωσορίζω στο κοινοβούλιο της διαφθοράς και στη χώρα των διεφθαρμένων» και οι κατηγορίες του προς την κυβέρνηση ότι «δεν ψάχνετε τη διαφθορά στους εργολάβους και προμηθευτές αλλά στους εργαζόμενους που βρήκαν δουλειά με 500 ευρώ» προκάλεσαν κατ' αρχήν την παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα και τόνισε ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για διεφθαρμένους βουλευτές.

    Εντονη ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι διασύρει τους δημοκρατικούς θεσμούς έξω και μέσα από την αίθουσα του κοινοβουλίου.

    Εξάλλου, άμεση ήταν η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου και στις υπόνοιες που είχε αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από επικοινωνιολόγο του πρωθυπουργού, ο οποίος προπαγανδίζει και προωθεί στην Αιτωλοακαρνανία την επένδυση εξόρυξης λιθάνθρακα στον Αστακό.

    «Κανένας για μένα δεν είναι ούτε φίλος ούτε συγγενής μπροστά στο δημόσιο συμφέρον. Να το ξέρετε όλοι σας. Έτσι λειτουργώ και έτσι θα λειτουργώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, απαντώντας ο κ. Παπανδρέου στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα για επικίνδυνες επιπτώσεις στο περιβάλλον από το έργο του Αστακού, αφού τόνισε ότι έχει ανατεθεί η σχετική μελέτη σε διεθνή ανεξάρτητο νηογνώμονα, διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε υποψία σε βάρος της απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος πρώτος αυτός θα το σταματήσει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στο 20% η προκαταβολή για την περαίωση

    Με προκαταβολή το 20% του ποσού της συνολικής οφειλής το οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 500 ευρώ θα μπορούν οι επιτηδευματίες να υπαχθούν στη ρύθμιση των εκκρεμμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009.

    Σήμερα απεστάλη σε όλες τις εφορίες η εγκύκλιος για την περαίωση των εκκρεμμών φορολογικών υποθέσεων και όπως προκύπτει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους επιτηδευματίες και στις επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τις 20/10/2010.

    Η καταληκτική ημερομηνία για την αποδοχή του σημειώματος από τον επαγγελματία ή την επιχείρηση θα είναι η 18η Νοεμβρίου 2010 όπως ορίζεται στην εγκύκλιο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κανονικά οι πτήσεις την Κυριακή

    Κανονικά θα διεξαχθούν, την προσεχή Κυριακή, 17 του μηνός, όλες οι πτήσεις όλων των εταιριών από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, ύστερα από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

    Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ένωση των Ελεγκτών αποφάσισε να αναστείλει την απεργία και έτσι τα μέλη της θα εργαστούν κανονικά.

    Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο διάλογος με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο, τόσο στην ΥΠΑ όσο και στους Ελεγκτές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Παιδιά στο διαδίκτυο

    Το κατέβασμα τραγουδιών, βίντεο και ταινιών από το διαδίκτυο, καθώς και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι οι δημοφιλέστερες χρήσεις του ίντερνετ από εφήβους (ηλικίας 11-16 χρονών), ενώ σημαντικό ποσοστό το χρησιμοποιεί για ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας, σε καθημερινή βάση.

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά και εφήβους (500 άτομα) στο δήμο Πανοράματος, στο πλαίσιο εκστρατείας του δήμου για την πρόληψη από τον εθισμό στο διαδίκτυο, διαπιστώθηκε ότι το 54% το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Η συνηθέστερη χρήση για την πλειοψηφία αυτών (89%) είναι το κατέβασμα τραγουδιών, βίντεο και ταινιών, και το email (76%).

    Στις ηλικίες 14-16χρονών, το 55,4% των εφήβων απασχολούνται σε διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια βίας σχεδόν καθημερινά, ενώ η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων αυτών αγγίζει μόνο το 11% στις ηλικίες 11-13χρονών. Η συμμετοχή των εφήβων σε ιστοχώρους επικοινωνίας όπως το facebook ή σε chatrooms φτάνει το 59%.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το 26% των εφήβων χρησιμοποιεί το ίντερνετ για την αναζήτηση σεξουαλικών θεμάτων. Το 58% το χρησιμοποιεί για εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ το 52% αυτών αναζητά πληροφορίες για φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η χρήση του ίντερνετ για ηλεκτρονική ενημέρωση της ειδησεογραφίας, για ηλεκτρονικές αγορές και για τυχερά παιχνίδια δεν ξεπερνά στους εφήβους το 25%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Ζωγράφος-ρεπόρτερ"

    Μεταφορά μέσω της τέχνης από την β¦ζοφερή σύγχρονη εποχή, στην "Ομορφη εποχη" (Belle Epoque) του Παρισιού στα τέλη του προπερασμένου αιώνα, αποτελεί η μεγάλη έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος, με κεντρικό θέμα τον γάλλο "ζωγράφο-ρεπόρτερ", όπως τον χαρακτήρισαν Τουλούζ Λοτρέκ, καθώς "μετέφερε" ζωγραφικά την εποχή του.

    Την έκθεση συνθέτουν περισσότερα από 170 έργα που προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι (πολλά από τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες του και εκτίθενται για πρώτη φορά), από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi (την πόλη της Νότιας Γαλλίας απ όπου καταγόταν ο Λοτρέκ) καθώς και από το Chateau du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle (γειτονική με την Albi ειδυλλιακή επαρχία όπου ο Λοτρέκ γεννήθηκε, στο κάστρο της ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας του ). Αντικείμενα, όπως τα γυαλιά του, ένα κουτί με χρώματα και μια παλέτα του, το κουκλοθέατρό του, δυο γιαπωνέζικες κούκλες και ένα ζωγραφισμένο βότσαλο, παραχωρήθηκαν από την κόμισα Nicole Tapi de Cleyran, μικρή ανηψιά του καλλιτέχνη.

    Παράλληλα εκτίθενται και διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh (οκτώ σχέδια του Ολλανδού ζωγράφου που υπήρξε φίλος του Λοτρέκ ), που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

    Η έκθεση δεν περιορίζεται στην παράθεση έργων του Λοτρέκ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Τελλογλείου αλλά και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους στη πόλη, κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ, διαλέξεις και ομιλίες, συναυλίες, αλλά και βραδιές β¦μαγειρικής με βάση τις β¦συνταγές που έγραψε και εικονογράφησε ο Λοτρέκ (μαζί με τον φίλο του Μωρίς Ζουάν) την εποχή που ζούσαν στη Μονμάρτη.

    Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στο Τελλόγλειο Ιδρυμα (τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 25 Οκτωβρίου) και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Φορολογική απάτη

    Η εισαγγελία της Ρώμης άνοιξε έρευνα για φοροδιαφυγή εις βάρος του προέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του γιου του Πιερσίλβιο και πολλών διευθυντών του τηλεοπτικού ομίλου Mediaset, μετέδωσαν σήμερα, Παρασκευή, τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Η εισαγγελία άνοιξε την έρευνα αυτή στο πλαίσιο της δίκης που διεξάγεται στο Μιλάνο για την αγοραπωλησία των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης μεταξύ τριών σταθμών (Italia Uno, Rete Quattro, Canale Cinque) του ομίλου Mediaset. Οι εισαγγελείς ενδιαφέρονται ειδικά για τις χρήσεις 2003 και 2004, κατά τη διάρκεια των οποίων η Rti (Reti televisive italiane), 100% θυγατρική της Mediaset, είχε την έδρα της και υπαγόταν φορολογικά στη Ρώμη.

    Οι εργασίες της δίκης του Μιλάνου έχουν διακοπεί εν αναμονή απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου -η οποία έχει προβλεφθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου- επί νόμου που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο ο οποίος χορηγεί ποινική αμνηστία σε ανώτατους κυβερνητικούς λειτουργούς κατά τη διάρκεια της θητείας τους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο όμιλος του Μπερλουσκόνι "φούσκωνε" την τιμή των δικαιωμάτων προβολής των ταινιών, τα οποία είχαν αγοραστεί από επίσης δικές του εταιρείες-βιτρίνες, πριν τα μεταπωλήσει στη Mediaset. Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος κατάφερε να δημιουργήσει "μαύρα ταμεία" στο εξωτερικό και να εμφανίζει μειωμένα κέρδη στην Ιταλία προκειμένου να πληρώνει λιγότερους φόρους.

    Στη δίκη του Μιλάνου, κατηγορούμενοι είναι άλλα 11 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Mediaset Φεντέλε Κονφαλονιέρι και ο βρετανός πρώην νομικός σύμβουλος του Μπερλουσκόνι Ντέιβιντ Μιλς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 October 2010 - 12:31:31 UTC