Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοικτή για το κοινό
  • [02] Χτύπημα της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης
  • [03] Οι ασυνήθιστες ξένες γλώσσες κατά της νεανικής ανεργίας
  • [04] "Σε καλό δρόμο η Ελλάδα"
  • [05] Κλειστά τα Τέμπη
  • [06] Αυστηροί έλεγχοι
  • [07] Εξιτήριο για τους 31
  • [08] Η τέχνη μέσα στους αιώνες

  • [01] Ανοικτή για το κοινό

    Υπό αστυνομική επιτήρηση παρέμεινε όλη τη νύχτα η Ακρόπολη, με τους άνδρες της Αστυνομίας να παραμένουν στην κεντρική πύλη του αρχαιολογικού χώρου.

    Οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού αποχώρησαν χθες το απόγευμα ανανεώνοντας το ραντεβού τους, στο σημείο, για σήμερα στις 7 το πρωί, οπου συσκέπτονται για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Εξάλλου, χθες το μεσημέρι άνοιξε για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο, καθώς έληξε η στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ.

    Στις αντιδράσεις των συμβασιούχων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, με αφορμή την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της κα Παπαρήγα για την ανεργία.

    Ο πρωθυπουργός απέδωσε το κλείσιμο της Ακρόπολης σε κομματική υποκίνηση και τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες δίνουν πάτημα σε αυτούς που ποντάρουν στην ήττα της Ελλάδας. «Λέμε ναι στη διαμαρτυρία, όχι στην αυθαιρεσία», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε:

    «Το δικαίωμα έκφρασης κάθε πολίτη είναι ιερό. Ιερό όμως είναι και το δικαίωμα στον κοινό μας πλούτο που δεν ανήκει σε κανένα άτομα, ομάδα ή κόμμα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βάζει λουκέτο, να αιχμαλωτίζει μνημεία και να ιδιοποιείται μια παγκόσμια κληρονομιά».

    Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αντέτεινε ότι ο τουρισμός της χώρας δεν εκτίθεται από τους συμβασιούχους αλλά από τα ΜΑΤ του κ. Παπουτσή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Χτύπημα της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης

    Είναι αναγκαίο ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προκειμένου να φέρουμε τον άνεργο στην ενεργή αγορά εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ για την ανεργία. "Θέλουμε να πάμε σε ένα μοντέλο που επενδύει στην ποιότητα της εργασίας", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων.

    Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της ενδεχόμενης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η έρευνα θα αφορά ενδεχόμενες ευθύνες «οι οποίες έχουν σχέση με την συνειδητή παραποίηση των στοιχείων από το 2007 μέχρι το 2009».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες από την περίοδο της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ έως και σήμερα.

    Η δηκτική αποστροφή του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό «σας καλωσορίζω στο κοινοβούλιο της διαφθοράς και στη χώρα των διεφθαρμένων» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι διασύρει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    «Έχουμε θετικά μηνύματα, αλλά δεν έχουμε φύγει από το τούνελ», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου. Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι "εμπορεύεται φρούδες ελπίδες".

    Εξάλλου, "δείγμα εμπιστοσύνης", την οποία "σιγά - σιγά ανακτούμε όλοι μας, και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ελληνική οικονομία", χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ.κ. Β. Ράπανο και Απ. Ταμβακάκη. Οι αγορές σύντομα θα ανοίξουν, εκτίμησε ο κ. Ταμβακάκης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Οι ασυνήθιστες ξένες γλώσσες κατά της νεανικής ανεργίας

    Περισσότεροι από 630.000 μαθητές φοιτούν στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, που πλησιάζουν τις 7. 500 σ΄ολόκληρη τη χώρα. Όπως σχολιάζουν καθηγητές, το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις ξένες γλώσσες ήταν ανέκαθεν μεγάλο. Οι Ελληνες, άλλωστε, κατέχουν τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον αριθμό των ξένων γλωσσών που μιλούν.

    Αν, όμως, κάποτε η εκμάθηση μιας γλώσσας, όπως των κινεζικών, ρωσικών, ή τουρκικών ήταν πολυτέλεια και εξυπηρετούσε μόνον προσωπικές επιθυμίες, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και ανεργίας, οι νέοι επιζητούν ολοένα και περισσότερες γνώσεις, δεξιότητες και πτυχία, για να δημιουργήσουν «πλούσια» βιογραφικά.

    Η συγκεκριμένη ανάγκη έχει ωθήσει πολλούς στην παρακολούθηση κινεζικών. Έναν μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, που διαθέτουν εκπαιδευτικό προσωπικό και για κινεζικά, υποστηρίζουν ότι έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση των μαθητών σε σύγκριση με τη συνολικότερη μείωση των εγγραφών σε φροντιστήρια, όπως και σε ιδιωτικά σχολεία, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Αλλά και οι εργαζόμενοι, που παρακολουθούν ξένες γλώσσες, είτε επειδή θέλουν ένα ακόμη προσόν στο βιογραφικό τους, είτε επειδή η δουλειά απαιτεί αυτή τη γνώση, δεν είναι λίγοι. Δεδομένων, μάλιστα, των πρόσφατων συμφωνιών Ελλάδας και Κίνας, πολλοί εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας θα ενταθεί.

    Ο υπεύθυνος μεγάλης αλυσίδας φροντιστηρίων ξένων γλωσσών στην Ελλάδα, Θανάσης Τσαρμανίδης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Οι Ελληνες σε ηλικία 25 ετών σε μεγάλο ποσοστό κατέχουν ήδη δύο ξένες γλώσσες. Έτσι, αμέσως μετά αρχίζουν να σπουδάζουν μία τρίτη γλώσσα και από το 2007 και μετά, που η Κίνα έρχεται στο προσκήνιο και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, βλέπουμε αύξηση των μαθητών της γλώσσας αυτής».

    «Δεν είναι "μόδα" τα κινεζικά. Είναι μία ακόμη προσπάθεια για να βρει ένας νέος άνθρωπος δουλειά», λέει η νεαρή Λήδα Κοκκίνη, που ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε ελληνικό πανεπιστήμιο και τώρα πια ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της δημοσιογραφίας και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

    Από πολύ μικρή ηλικία, η Λ. Κοκκίνη είχε αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα κινεζικών, στην Ελλάδα, διότι πίστευε πως θα ήταν ένα επιπλέον προσόν για ευκολότερη εξεύρεση εργασίας, όποιες κι αν ήταν οι σπουδές της στο μέλλον. Η πραγματικότητα, όμως, τη διέψευσε μερικώς κι αυτό διότι στην Ελλάδα δεν κατάφερε -ακόμη τουλάχιστον- να βρει δουλειά. «Τελικά, είναι ευκολότερο να βρω δουλειά στη Κίνα, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται επιχειρήσεις Ελλήνων, που αναζητούν συμπατριώτες τους, οι οποίοι να μιλούν τα κινεζικά και να μπορούν να συνεννοούνται». Μικρό διάλειμμα στις σπουδές της έκανε πέρσι με την ελπίδα να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ψάξει για δουλειά. Δεν κατάφερε να βρει κάτι αξιόλογο κι επέστρεψε στην Κίνα, όπου εργάζεται στη Σαγκάη ολοκληρώνοντας παράλληλα το μεταπτυχιακό της.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι επιπλέον γλώσσες, που μαθαίνουν σήμερα οι Έλληνες, είναι κινεζικά, βουλγαρικά, ρωσικά, τουρκικά, σερβικά και αραβικά. Οι περισσότεροι απ΄αυτούς, όμως, γνωρίζουν ήδη μία ή δύο από τις βασικές γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά. Ιδιαίτερα τα ισπανικά, τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις μεγάλης μερίδας των Ελλήνων, ενώ και τα τουρκικά σημειώνουν άνοδο.

    «Μία ερμηνεία είναι το ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έχουν βελτιωθεί και παράλληλα, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Τελευταία θα μπορούσα να πω ότι τα τουρκικά έχουν γίνει "μόδα" στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που τα διδάσκονται για καθαρά τουριστικούς λόγους», λέει ο κ. Τσαρμανίδης.

    Το γεγονός ότι οι Ελληνες διαθέτουν περισσότερα από 590 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ξένες γλώσσες, εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί ότι δείχνει την «πολυγλωσσία» που υπάρχει στην Ελλάδα, και συγχρόνως τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

    Φέτος, το υπουργείο Παιδείας θέλοντας να «θεραπεύσει» την «πληγή» των οικογενειών, που αιμορραγούν οικονομικά για πάσης φύσεως φροντιστήρια, εισήγαγε τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας από την πρώτη τάξη του δημοτικού. Έτσι, αναμένεται να διαμορφωθεί μία γενιά ανθρώπων, οι οποίοι ολοκληρώνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση είναι πιθανό να κατέχουν σε καλό επίπεδο δύο ξένες γλώσσες, βασικό προσόν για την εξέλιξή τους σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και γενικά σε μορφωτικό.

    Στην Πανεπιστημιακή Λέσχη της Αθήνας, όπου διδάσκονται από σουαχίλι μέχρι ρωσικά, παρατηρείται μικρή αύξηση των «μαθητών» της κινεζικής γλώσσας, ωστόσο, κινεζικά αρχίζουν πλέον να μαθαίνουν παιδιά μόλις 8 και 9 ετών.

    «Δεν ξέρω αν αυτό είναι μια επιθυμία των γονιών για να είναι τα παιδιά τους διαφορετικά από τα άλλα», λέει ο κ. Τσαρμανίδης και συνεχίζει: «Το φαινόμενο της "αγάπης" των κινεζικών άρχισε έναν χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και πολλοί ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ενέταξαν τη γλώσα στο πρόγραμμά τους, περιμένοντας το μεγάλο "μπαμ". Ωστόσο, η αύξηση της εκμάθησης κινεζικών δεν είχε την έκταση που αναμέναμε. Τώρα, όμως, με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερους μαθητές».

    Πολλοί θεωρούν ότι ανασταλτικός παράγοντας εκμάθησης της κινεζικής είναι το γεγονός ότι η φιλοσοφία της γλώσσας είναι εντελώς διαφορετική απ΄ όσα γνωρίζουμε. Θεωρείται δύσκολη και περίπλοκη.

    «Παρ΄ ολ΄ αυτά, αν κάποιος μάθει μια σειρά ιδεογραμμάτων θα είναι ευκολότερο να συνεχίσει για να ολοκληρώσει το επίπεδο συνεννόησής του», εξηγεί η Λ. Κοκκίνη.

    «Χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες με σχετικά εντατικά μαθήματα για να πούμε ότι κάποιος μπορεί να συνεννοηθεί, να καταλάβει και να τον καταλάβουν στα κινεζικά», προσθέτει ο κ. Τσαρμανίδης.

    Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω τις επιθυμίες των Ελλήνων για εκμάθηση ξένων γλωσσών. Έτσι, παρατηρείται ήδη μείωση εγγραφών μεταξύ 10% και 30% στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

    Πόσο κοστίζει, όμως, το φροντιστήριο για την εκμάθηση μίας γλώσσας, όπως τα κινεζικά, ή τα τουρκικά;

    Για να φτάσει κάποιος σ΄ενα ικανοποιητικό επίπεδο χρειάζεται τρία με τέσσερα χρόνια χαλαρού ρυθμού παρακολούθησης και διαβάσματος. Δηλαδή, περίπου δύο ώρες την εβδομάδα. Αυτό το πρόγραμμα κοστίζει, κατά μέσο όσο, περί τα 390 ευρώ το χρόνο ανάλογα με το φροντιστήριο. Αν, όμως, οι ώρες υπερδιπλασιαστούν, τα δίδακτρα φτάνουν τα 800 ευρώ το χρόνο, ενώ απαιτούνται λιγότερο από τέσσερα χρόνια για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης.

    Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, η πλειονότητα εκείνων, οι οποίοι σπεύδουν να μάθουν μία ασυνήθιστη γλώσσα είναι νέοι μεταξύ 18 και 25 χρόνων, ενώ οι περισσότεροι από τους ευρισκόμενους σε ηλικίες κοντά στα 30, που πηγαίνουν σε φροντιστήριο, χρειάζονται τη συγκεκριμένη γλώσσα για τη δουλειά τους.

    Ένα ακόμη κίνητρο που ενδεχομένως θα οδηγήσει πολλούς στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, είναι η πιστοποίηση των γνώσεων, που θα εφαρμοστεί πλέον και στην Ελλάδα, μέσω του ειδικού Κέντρου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα πιστοποιεί κάθε γνώση που κάποιος αποκτά, σε οποιαδήποτε ηλικία, διευκολύνοντας έτσι και τη συνέχιση των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Σε καλό δρόμο η Ελλάδα"

    Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο και χρειάζεται υπομονή από τις αγορές, δήλωσε ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Σταρκ είπε, μιλώντας σε συνέδριο που έγινε στη Στουτγάρδη: "Σήμερα, η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια βαθιά αναπνοή".

    Η τελευταία φράση του, σύμφωνα με το Reuters, συνιστούσε στις αγορές να είναι υπομονετικές. Ο κ. Σταρκ είπε ότι η περίπτωση της ελληνικής κρίσης έδειξε καθαρά ότι χρειάζεται ένα "ποιοτικό άλμα" όσον αφορά την ευρωπαϊκή εποπτεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κλειστά τα Τέμπη

    Κλειστή είναι η εθνική οδός στην κοιλάδα των Τεμπών, μετά το περιστατικό που συνέβη χθες το απόγευμα, όταν μικρός βράχος έπεσε στο οδόστρωμα, προκαλώντας ατύχημα με διερχόμενο φορτηγό.

    Ύστερα από εκτίμηση της κατάστασης και για προληπτικούς λόγους λόγω και της συνεχούς βροχόπτωσης, αποφασίστηκε σήμερα το βράδυ το κλείσιμο των Τεμπών.

    Σε σχετική ανακοίνωσή της η "Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟ" επισημαίνει: «Ύστερα από την αρχική αξιολόγηση του συμβάντος και τα αναμενόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, διακόπτεται η κυκλοφορία εντός της κοιλάδας των Τεμπών, μέχρι να ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο διεξοδική επιθεώρηση της περιοχής από ειδικούς γεωλόγους-αλπινιστές».

    Η κυκλοφορία επί της εθνικής οδού θα διεξάγεται και πάλι από παρακαμπτήριες οδούς.

    Εξάλλου, το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και από πλευρά της περιφέρειας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Αυστηροί έλεγχοι

    Χωρίς προβλήματα αλλά και με χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά.

    Οι τιμές κυμαίνονται από 67 ως 70 λεπτά το λίτρο στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, στην περιφέρεια και για μικρές ποσότητες ξεπερνούν και τα 75 λεπτά, ενώ οι τιμές των εταιρειών εμπορίας καυσίμων διαμορφώνονται από 65 ως 67,5 λεπτά το λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι οι μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης είχαν δεσμευθεί να πουλήσουν στα 67 λεπτά.

    Το ενδιαφέρον και οι παραγγελίες των καταναλωτών είναι σήμερα περιορισμένο, καθώς οι περισσότεροι διαθέτουν αποθέματα στις δεξαμενές από την προηγούμενη χρονιά. Οι παραγγελίες εξαρτώνται και από την κατανάλωση, δηλαδή από τον καιρό. Πάντως, οι βενζινοπώλες αναμένουν ότι οι καταναλωτές φέτος λόγω του γενικότερου κλίματος θα είναι έτσι κι αλλιώς συγκρατημένοι.

    Συνεργεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πραγματοποιούν από χθες ελέγχους για ελλιπείς παραδόσεις πετρελαίου από βυτιοφορείς, ενώ ανάλογες οδηγίες έχουν δοθεί στις νομαρχίες.

    Το Υπουργείο συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εξαπάτησής τους. Καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Εξιτήριο για τους 31

    Όλοι οι μεταλλωρύχοι που ανέβηκαν ξανά στην επιφάνεια την Τετάρτη στη Χιλή, αφού πέρασαν 69 ημέρες κάτω από τη γη, εγκατέλειψαν το νοσοκομείο του Κοπιάπο (βόρεια), αλλά δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο ίδρυμα για ελαφρά νοσηλεία, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, περιφερειακός αξιωματούχος υγείας.

    "Έλαβαν όλοι εξιτήριο, εκτός από δύο που μεταφέρθηκαν στους προσκείμενους χώρους της Χιλιανής Ένωσης Ασφαλείας", δήλωσε στους δημοσιογράφους η δρ Πάολα Νόιμαν, υπεύθυνη Υγείας της περιοχής Ατακάμα.

    Τρεις μεταλλωρύχοι είχαν επιστρέψει στις οικίες τους από την Πέμπτη.

    Ομάδες μεταλλωρύχων βγήκαν διακριτικά χθες το απόγευμα από το νοσοκομείο επιβαίνοντας σε πολλά οχήματα και μία φάλαγγα αυτοκινήτων εγκατέλειψε το ίδρυμα στο τέλος της μέρας.

    Η δρ Νόιμαν δεν αποκάλυψε την ταυτότητα των δύο μεταλλωρύχων που μεταφέρθηκαν σε άλλο νοσοκομειακό ίδρυμα, αλλά διευκρίνισε πως ο ένας από αυτούς θα πρέπει να τύχει φροντίδας για ένα οδοντικό πρόβλημα και ο άλλος για συμπτώματα ιλίγγου και ναυτίας.

    Τρεις πρώτοι μεταλλωρύχοι, εκείνοι που θεωρούνται πως είναι καλύτερα απ΄όλους, εγκατέλειψαν το νοσοκομείο το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου να επιστρέψουν στις οικίες τους, όπου τους υποδέχθηκαν σαν ήρωες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Η τέχνη μέσα στους αιώνες

    Η εξέλιξη και ο κοινωνικός ρόλος της κυπριακής τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, παρουσιάζεται μέσα από μια μεγάλη και εντυπωσιακή έκθεση, την οποία οργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο της Marfin Laiki Bank, προς τιμή των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η έκθεση, με γενικό τίτλο «Τέχνη Εστίβ¦H Τέχνη της Κύπρου μέσα από τους Αιώνες», περιλαμβάνει έργα από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Marfin Laiki Bank, την Εθνογραφική Συλλογή της και τη Συλλογή Αρχαιοτήτων από το Μουσείο Πιερίδη-Marfin Laiki. Χώρος της έκθεσης είναι το οίκημα-αρχοντικό του Πολιτιστικού Κέντρου της Marfin Laiki Bank στην οδό Βύρωνος στη Λευκωσία, ενώ μέρος της παρουσιάζεται στον προθάλαμο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

    Η έκθεση είναι σκηνογραφημένη και χωρισμένη σε ενότητες. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι μπορεί κανείς να εξερευνήσει την Αρχαιότητα, τη Βυζαντινή εποχή, τον Μεσαίωνα, την Οθωμανική περίοδο, την Αγγλοκρατία, καταλήγοντας, τέλος, στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από αυτό το ταξίδι αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της ιστορίας της Κύπρου, όπως παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών.

    Ταυτόχρονα με την έκθεση, το Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας παρουσιάζει την πολυτελή έκδοση «Με Εκτίμησηβ¦ Επιλογές από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Marfin Laiki Bank», όπου απεικονίζεται η εξελικτική πορεία των Κυπρίων καλλιτεχνών των οποίων τα έργα περιλαμβάνονται στη Συλλογή, ξεκινώντας από τους βπατεράδεςβ της σύγχρονης κυπριακής τέχνης και φτάνοντας στους σημερινούς εκπροσώπους της.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι η τέχνη και τα επιτεύγματά της, σε κάθε μορφή και έκφανσή της, είναι η διαυγέστερη απεικόνιση της ψυχικής υπόστασης του κάθε λαού και το αποτελεσματικότερο εργαλείο μέσω του οποίου ενσαρκώνεται η ύπαρξή του. «Και ο κυπριακός λαός πάντοτε κατέφευγε στην τέχνη για να εκφράσει τη λύπη, τον πόνο ή τη χαρά του. Η τέχνη ήταν τροφοδότης των αγώνων μας και έκφραση των οραμάτων μας», τόνισε.

    Η έκθεση θα διαρκέσει δύο χρόνια και, στο πλαίσιό της, θα λειτουργεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη Είναι⦻ για παιδιά της Δημοτικής εκπαίδευσης, που θα τους δίνει την ευκαιρία με εμπειρικό και δημιουργικό τρόπο, να εξερευνήσουν την τέχνη των κατοίκων της Κύπρου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 October 2010 - 6:30:59 UTC