Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η περιφερειακή ανάπτυξη
  • [02] "Ετοιμάζουν τα χειρότερα"
  • [03] "Δεν αλλάζει το μνημόνιο"
  • [04] Κύμα κακοκαιρίας

  • [01] Στο επίκεντρο η περιφερειακή ανάπτυξη

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, θα κλείσει σε περίπου μία ώρα η περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Λάρισας. Η σύσκεψη κινείται στον θεματικό άξονα της κοινωνικής και αγροτικής πολιτικής και της ανάπτυξης της περιφέρειας. "Η μάχη κερδίθηκε, αλλά όχι ο πόλεμος", αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός.

    Εξάλου, απαντώντας σε ερώτηση της γγ του ΚΚΕ για την ανεργία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την Παρασκευή: "Είναι αναγκαίο ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προκειμένου να φέρουμε τον άνεργο στην ενεργή αγορά εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. "Θέλουμε να πάμε σε ένα μοντέλο που επενδύει στην ποιότητα της εργασίας".

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων.

    Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα διερεύνησης της ενδεχόμενης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η έρευνα θα αφορά ενδεχόμενες ευθύνες «οι οποίες έχουν σχέση με την συνειδητή παραποίηση των στοιχείων από το 2007 μέχρι το 2009».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες από την περίοδο της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ έως και σήμερα.

    Η δηκτική αποστροφή του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό «σας καλωσορίζω στο κοινοβούλιο της διαφθοράς και στη χώρα των διεφθαρμένων» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι διασύρει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    «Έχουμε θετικά μηνύματα, αλλά δεν έχουμε φύγει από το τούνελ», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου. Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι "εμπορεύεται φρούδες ελπίδες".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Ετοιμάζουν τα χειρότερα"

    Σφοδρή φραστική επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορώντας τον πως «από τη μία διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό και από την άλλη προστατεύει το ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, προφανώς γιατί κάτι φοβάται, τόσο για τη δική του περίοδο, όσο και για την περιοδο Σημίτη».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα λάβει αμέσως μετά τις εκλογές ακόμα πιο σκληρά μέτρα και γι αυτό κάλεσε τον ελληνικό λαό να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πορεία. «Ετοιμάζουν τα χειρότερα μετά τις εκλογές, ας τους αναγκάσουμε να αλλάξουν γνώμη», τόνισε κάνοντας λόγο για πανικό, που έχει κυριεύσει την κυβέρνηση.

    Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στην εφημερίδα Realnews, ο κ.Σαμαράς δηλώνει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θεωρεί πλέον το μνημόνιο "αναπόφευκτο", δεν το θεωρεί "μονόδρομο", δεν πιστεύει καν ότι θα σώσει τη χώρα. Το ρεύμα κατά του μνημονίου είναι πλέον πλειοψηφικό και μεγαλώνει».

    Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει κάθε συζήτηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των κομμάτων. «Η "συγκόλληση" τόσο αντίθετων πολιτικών δεν είναι "εθνική ενότητα", είναι αναζήτηση συνενόχων πριν από το ναυάγιο. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι, θέλουμε να αποτρέψουμε το ναυάγιο», δηλώνει.

    Τέλος, χαρακτηρίζει «πολιτικούς φεουδάρχες» τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αποδίδοντάς τους ότι «δουλεύουν για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Δεν αλλάζει το μνημόνιο"

    «Από το 2008 πιέζαμε και χτυπούσαμε το καμπανάκι στις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα για να αναστραφεί η κατάσταση, που έδειχνε να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και προσθέτει: «Αποτελεσματικά μέτρα έλαβε η σημερινή κυβέρνηση και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος».

    Ο κ. Γιούνκερ τονίζει πως ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, το μνημόνιο θα παραμείνει, δηλώνει πως κατανοεί τη δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων «αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος» και σημειώνει πως δεν βλέπει την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα, ούτε να γίνεται συζήτηση για την πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, καθώς «η Ελλάδα κάνει σημαντικές προόδους σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Το έλλειμμα μειώνεται με αξιοσημείωτο τρόπο».

    Για το θέμα της διαφθοράς, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει πως πράγματι, «η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς», «αλλά δεν είναι η μοναδική (σσ. χώρα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα [...]. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδα είχε το κουράγιο να αναγνωρίσει επανειλημμένως ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και δεν θα έπρεπε να επικρίνεται γι αυτό που είπε [...]. Κι άλλοι πρωθυπουργοί στην ευρωπαϊκή γειτονιά παραδέχθηκαν ότι έχουν αντίστοιχα θέματα στις δικές τους χώρες».

    Εκτιμήσεις για επιστροφή των τραπεζών στις αγορές

    Μέχρι τέλος του έτους οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, γεγονός που σημαίνει ότι θα ανοίξουν τη στρόφιγγα των δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, για αναθέρμανση της αγοράς και προώθηση της ανάπτυξης, εκτίμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της τράπεζας, με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Ταμβακάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρχουν εξελίξεις που θα βελτιώσουν το κλίμα για την ελληνική οικονομία, "όπως ότι θα ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά αυτή την περίοδο". Ερωτηθείς εάν αυτό θα γίνει το 2011 ή το 2010, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής είπε ότι δεν αποκλείεται να δούμε να συμβεί και μέσα στο 2010.

    Για το εάν αυτό θα σημαίνει και μετακύληση της ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι "σημαίνει πρώτα απ' όλα μικρότερη εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά μετακύληση ρευστότητας στην αγορά".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κύμα κακοκαιρίας

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ για όλη τη χώρα από σήμερα έως και την Τρίτη.

    Ειδικότερα, για σήμερα Κυριακή στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Τα φαινόμενα θα ενταθούν αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι βαθμιαία στα πελάγη τοπικά στα 6 μποφόρ.

    Τη Δευτέρα το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και το βραδυ τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

    Για την Τρίτη, η ΕΜΥ προβλέπει στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο, τα βόρεια και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διαρκείας.

    Την Τετάρτη αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και αργότερα στις υπόλοιπες περιοχές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 October 2010 - 12:30:44 UTC