Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου
  • [02] Στο επίκεντρο η οικονομία
  • [03] Περιοδεία Δρούτσα στη Μέση Ανατολή
  • [04] Σήμερα το πόρισμα
  • [05] Νέες υποθέσεις διαφθοράς

  • [01] Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Ενίσχυση και Ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Τέχνης.

    Επίσης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ.Μπιρμπίλη παρουσίασε σχέδιο νόμου ο οποίος θεσπίζει τις διαδικασίες για την παραγωγή και διαχείριση των αποβλήτων, ώστε να εξασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο νόμος-πλαίσιο ορίζει νέους στόχους ανακύκλωσης μέχρι το 2020, συμπεριλαμβάνοντας ποσοστό ανακύκλωσης 50% για τα οικιακά και παρόμοια απόβλητα και 70% για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων.

    Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο που καθορίζει τη διαδικασία απαλλοτριώσεων και αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μίλησε για "σημαντικό έργο" και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο καταδεικνύει πως η Ελλάδα το επιθυμεί ειλικρινώς και δεν θέτει προσκόμματα για την υλοποίησή του. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει στενή συνεργασία με τη ρωσική πλευρά.

    «Πολιτικό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Οι πολίτες θα απαντήσουν στο δίλημμα αν θέλουν η χώρα να πάει μπροστά ή αν θα πάμε πίσω», υπογράμμισε από τη Λάρισα, ο πρωθυπουργός.

    «Ετοιμάζουν τα χειρότερα μετά τις εκλογές, ας τους αναγκάσουμε να αλλάξουν γνώμη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, και κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου πως «διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στο επίκεντρο η οικονομία

    H οικονομική κατάσταση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις εργασίες των Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin που διεξάγονται σήμερα και αύριο. Στα Συμβούλια συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η επικείμενη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Eurostat για το έλλειμμα του 2009 ενδέχεται να απασχολήσουν ατύπως το Συμβούλιο των υπουργών.

    Όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα αποσαφηνιστεί μετά την αναμενόμενη, για τις 22 Οκτωβρίου, δημοσιοποίηση από τη Eurostat των οριστικών δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2006-2009. Σε σχέση με το θέμα αυτό, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι περίπου 10 στελέχη της Eurostat βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από κοινού με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές εργάζονται με στόχο να προσδιορισθεί επακριβώς το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος.

    "Ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, το μνημόνιο θα παραμείνει", δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και προσθέτει: «Αποτελεσματικά μέτρα έλαβε η σημερινή κυβέρνηση και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Περιοδεία Δρούτσα στη Μέση Ανατολή

    Με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ συναντήθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, σε κλίμα ιδιαίτερα θετικής διάθεσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη συνάντηση του Δ. Δρούτσα με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου συμφωνήθηκε η σύγκληση κοινού υπουργικού συμβουλίου, με σύνθεση ανάλογη του θέματος της διμερούς συνεργασίας, που θα έχει, κατά περίπτωση, επιλεγεί.

    Στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, αλλά και στην ανάλυση του Μεσανατολικού προβλήματος επικεντρώθηκε η συζήτηση του Δ. Δρούτσα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκορ Λίμπερμαν.

    Ο υπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την Ιορδανία, γιατί όπως δήλωσε, σ΄αυτή την «κρίσιμη καμπή» για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας ο ρόλος της χώρας και η συμβολή του Ιορδανού μονάρχη είναι ουσιώδεις στη σταθερότητα της περιοχής.

    Το πρωί ο κ. Δρούτσας επισκέφθηκε το Πατριαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ'. Σήμερα ο υπουργός θα επισκεφθεί και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Σήμερα το πόρισμα

    Διαβουλεύσεις και πυρετώδεις διεργασίες των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, καθώς με τα πορίσματά τους καλούνται να αποφανθούν για την παραπομπή πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, αποκλείεται η έκδοση κοινού πορίσματος.

    Στο ΠΑΣΟΚ πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένη η παραπομπή των πρώην υπουργών Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα, Αλέξανδρου Κοντού.

    Το ΚΚΕ αναμένεται να παραπέμψει σίγουρα τους Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, αλλά μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε οριστικοποιηθεί η τύχη του Θ. Ρουσόπουλου.

    Το ΛΑΟΣ θα παραδώσει πόρισμα αλλά σκέφτεται να μην προτείνει παραπομπές, με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρεί δύσκολη την μη παραπομπή των τριών τουλάχιστον πρώην υπουργών που υπέγραψαν αποφάσεις, βρίσκεται σε προβληματισμό ως προς τις διιστάμενες απόψεις περί παραγραφής των αδικημάτων.

    Στην πρόθεση να πληγεί η ΝΔ ενόψει των εκλογών για τους ΟΤΑ, αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση την έκδοση πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, τονίζοντας πως το πόρισμα εκδίδεται χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία του Δημοσίου και χωρίς εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν για την Επιτροπή (έλεγχο της ροής μαύρου πολιτικού χρήματος και υπολογισμό του ύψους της ζημίας για το Δημόσιο).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Νέες υποθέσεις διαφθοράς

    Υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και διαφθοράς αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Καπελέρη, βρίσκονται και ερευνώνται:

  • Τέσσερις γιατροί οι οποίοι έκαναν εισαγωγές σκευάσματος από το εξωτερικό. Αγόραζαν το σκεύασμα 180 ευρώ, και το υπερτιμολογούσαν στη συνέχεια διαθέτοντάς το στον ΟΠΑΔ έναντι 2.943 ευρώ! Η ζημιά για το δημόσιο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

  • Υπόθεση εικονικών παραστατικών στον ΟΠΑΔ με ζημία 4 εκατ. ευρώ. Ασφαλισμένοι χρεώνονταν με θεραπείες χωρίς να έχουν ουδέποτε υποβληθεί σε αυτές.

  • «Συνεργασία» γιατρών με νοσοκομείο για εισαγωγές εμφυτευμάτων με ζημία 37 εκατ. ευρώ.

  • Συναλλαγές για προμήθεια βηματοδοτών που με υπερτιμολογήσεις οδήγησαν σε ζημία του ελληνικού δημοσίου 25 εκατ. ευρώ.

  • Εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ.

    Ο κ. Καπελέρης δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ελεγκτικό δυναμικό του ΣΔΟΕ και πρότεινε η μη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες να είναι ποινικό αδίκημα.

    Στο μεταξύ, νέο σύστημα προμηθειών, χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 October 2010 - 14:37:33 UTC