Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενστάσεις στις αλλαγές για ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [02] Συνεχίζουν οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ
  • [03] Στον "αέρα" το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [04] "Δεν επιτρέπεται η αποχή"
  • [05] Χωρίς τρένα από σήμερα
  • [06] Προτεραιότητα ο Μπουργκάς
  • [07] Φεστιβάλ ούτι

  • [01] Ενστάσεις στις αλλαγές για ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Το κείμενο διαβούλευσης για την έναρξη διαλόγου σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο παρέδωσε στους πρυτάνεις η υπουργός Παιδείας, συζητήθηκε στην 65η Σύνοδο των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

    Σύμφωνα με ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων, η Σύνοδος αντιμετωπίζει το προς διαβούλευση κείμενο με ιδιαίτερη επιφύλαξη και δεσμεύεται να επεξεργαστεί για να καταθέσει στο προσεχές διάστημα ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά την ανασυγκρότηση του πανεπιστημίου με γνώμονα το συμφέρον της Παιδείας και της ελληνικής κοινωνίας.

    Την έντονη αντίδρασή της, στο κείμενο διαβούλευσης που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) που χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές κατώτερες των περιστάσεων, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν αυτές να αποτελέσουν βάση διαλόγου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνεχίζουν οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ

    «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Θα προσφύγουμε νομικά προκειμένου να δικαιωθούμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Χασομέρης , πρόεδρος των συμβασιούχων του ΥΠΠΟΤ.

    Σήμερα, στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων αναπτύχθηκαν -μεταξύ άλλων, νομικά θέματα προκειμένου οι συμβασιούχοι της τροπολογίας Σαμαρά να παραμείνουν στην εργασία τους και μετά τις 31 Οκτωβρίου.

    Οι συμβασιούχοι ανανέωσαν το «ραντεβού» για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, για αύριο στις 7 π.μ ,στην είσοδο του Υπουργείου Πολιτισμού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στον "αέρα" το πετρέλαιο θέρμανσης

    Διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου θέρμανσης από την 1η Νοέμβριου αποφάσισε χθες, Κυριακή, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων.

    Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το χρονικό περιθώριο δίνεται ως "δείγμα καλής θέλησης" προς το υπουργείο και κυρίως προς τους καταναλωτές δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε για πολλοστή φορά ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θα επιστρέφεται στην ώρα του σε όλους τους δικαιούχους.

    Η ΠΟΠΕΚ, ωστόσο, κάνει λόγο ότι υπάρχει αθέτηση της σχετικής συμφωνίας από την πλευρά του υπουργείου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Δεν επιτρέπεται η αποχή"

    "Σύμπνοια, ενότητα και συσπείρωση'', ζήτησε από τους Μεσσήνιους ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από την Καλαμάτα.

    Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε συγκεντρωμένους πολίτες στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με το συνδυασμό ''Δυνατή Πελοπόννησος'', στην Καλαμάτα, τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η αποχή και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο πρώτος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο θα είναι ο Δήμήτρης Δράκος.

    Ακολούθως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και σε ομιλία του σε Καλαματιανούς που τον περίμεναν, αφού σημείωσε τις δυσκολίες τόσο του θεσμικού πλαισίου της εφαρμογής του "Καλλικράτη" και τις οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι δήμαρχοι, ζήτησε να στηριχθεί ο Παναγιώτης Νίκας και δήλωσε βέβαιος πως στις 7 Νοεμβρίου θα είναι και πάλι δήμαρχος Καλαμάτας.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε επισκεφθεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γιώργο Καραμπάτο και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και περιόδευσε στην αγορά της Καλαμάτας όπου μίλησε με πολλούς καταστηματάρχες.

    Ο κ. Σαμαράς, συναντήθηκε επίσηςμε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στο Επισκοπείο, ενώ τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στην Καλαμάτα ήταν η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας όπου προήδρευσε σύσκεψης με στελέχη του κόμματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Χωρίς τρένα από σήμερα

    Χωρίς δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ και του Προαστιακού θα μείνει από σήμερα και σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα η χώρα, εξαιτίας των τεσσάρων επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, ενώ για τρεις ακόμη μέρες ο ΟΣΕ θα υπολειτουργεί, καθώς οι απεργίες επηρεάζουν και τα δρομολόγια των προηγούμενων και επόμενων ημερών.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ στις 25, 26, 27 και 29 του μηνός, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο λόγω των 24ωρως κινητοποιήσεων, ενώ την Κυριακή, 24, Πέμπτη, 28 και Σάββατο 30 του μηνός, ματαιώνονται δεκάδες δρομολόγια.

    Για το λόγο αυτό το επιβατικό κοινό που θέλει να ταξιδέψει, καλό θα είναι να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων δηλαδή στις 25, 26, 27 και 29.10.2010 δεν θα εξασφαλίζεται υπηρεσία κυκλοφορίας για τις αμαξοστοιχίες ΑΜΕΛ στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο, γεγονός που σημαίνει ότι η μόνη πρόσβαση στο "Ελευθέριος" Βενιζέλος, με Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, θα είναι μόνο τα λεωφορεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Προτεραιότητα ο Μπουργκάς

    Με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σματκό συναντήθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συμμετέχει στο διεθνές φόρουμ «Ο ενεργειακός διάλογος της Μόσχας».

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία, όπως είπε ο κ. Σματκό θα συνεδριάσει έως το τέλος του 2010, έτσι ώστε Ρωσία και Ελλάδα να επεξεργαστούν τη θέση τους, σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    «Επιβεβαιώσαμε τη στενή σχέση συνεργασίας, προσπαθώντας να κλείσουμε εκκρεμότητες, αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με τη Ρωσία», παρατήρησε η κ. Μπιρμπίλη, συμπληρώνοντας ότι παρέδωσε στον ομόλογό της πρόσκληση, έτσι ώστε η επόμενη συνάντησή τους να γίνει στην Αθήνα.

    Όπως είπε η Ελληνίδα υπουργός, συζητήθηκαν τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, «ο οποίος έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα», όσο και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά και εκκρεμότητες που υπάρχουν με υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στους οποίους εμπλέκεται η ρωσική πλευρά, με στόχο, γενικότερα, «πώς μπορεί η Ελλάδα με τη Ρωσία να έχουν μια διαρκή, συστηματική και προβλέψιμη συνεργασία στο χώρο αυτό».

    Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι «ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παραμένει προτεραιότητα».

    Ερωτηθείσα για τη στάση της Βουλγαρίας, σχετικά με το θέμα, η υπουργός είπε ότι «υπάρχει σαφέστατα μια αναβλητικότητα από την πλευρά των Βουλγάρων. Αυτό που έχουν πει επίσημα είναι ότι περιμένουν την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη διέλευση του αγωγού, για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις». Η Ελλάδα από τη μεριά της, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, «έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για την υλοποίηση του αγωγού».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Φεστιβάλ ούτι

    Αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ για το Ούτι με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

    Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Μπατζανού που υπήρξε από τα μεγάλα ονόματα του οργάνου στην Τουρκία και φέτος είναι η 110η επέτειος της γέννησής του.

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο παλάτι Σεπετσιλέρ στην Κωνσταντινούπολη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Θα πάρουν μέρος συνολικά 32 καλλιτέχνες. Μεταξύ τους υπάρχουν και καλλιτέχνες από την Ελλάδα όπως οι Περικλής Τσουκαλάς, Γιώργος Μαρινάκης, Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο αρμενικής καταγωγής Χάικ Γιαζιτζιάν.

    Ο Γιώργος Μπατζανός (1900-1977), αδελφός τού επίσης πολύ γνωστού στην Τουρκία λυράρη Αλέκου Μπατζανού (1888-1950) ξεκίνησε το 1927 ως καλλιτέχνης της τουρκικής κρατικής ραδιοφωνίας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το θάνατό του. Έχει γράψει και συνθέσεις, αλλά περισσότερο γνωστός είναι ως βιρτουόζος στο ούτι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 October 2010 - 12:31:07 UTC