Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μάχη για την απελευθέρωση από την επιτήρηση"
  • [02] ΝΔ: "Απειλεί και εκβιάζει ο πρωθυπουργός"
  • [03] "Δίναμε πολιτικό χρήμα"
  • [04] Περιοδεία Γ. Καρατζαφέρη στον Πειραιά
  • [05] ΤτΕ: Όχι σε νέους φόρους
  • [06] Με κάλυψη των Ταμείων
  • [07] Επιδείνωση του καιρού
  • [08] Μνήμες του '40

  • [01] "Μάχη για την απελευθέρωση από την επιτήρηση"

    Βρισκόμαστε και σήμερα σε μια ιστορική καμπή, γιατί δίνουμε τη μάχη για την απελευθέρωση της χώρας από κάθε είδους δουλεία και επιτήρηση, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με την οποία ξεκίνησαν οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο ¶γιο Δημήτριο, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνησή του για να βγει η χώρα από την κρίση, καθως και στη μεταρρύθμιση που φέρνει ο «Καλλικράτης». «Ο νέος αυτός αυτοδιοικητικός θεσμός που σπάει τα δεσμά μιας εξάρτησης πελατειακής και συγκεντρωτισμού και δίνει φτερά στην περιφέρεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Θετικά αποτίμησε τα αποτελέσματα της χθεσινής διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός, η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, η οποία συνεδρίασε το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον κ.Γιάννη Ραγκούση.

    Ο στόχος για τον οποίο οργανώθηκε και δόθηκε η διακαναλική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, επετεύχθη, εκτιμήθηκε στη συνεδρίαση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΝΔ: "Απειλεί και εκβιάζει ο πρωθυπουργός"

    Σε "πανικό" του πρωθυπουργού αποδίδει η ΝΔ τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου και τον κατηγορεί ότι "προσπαθεί να θέσει εκβιαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό για να αποφύγει την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές".

    Χαρακτηριστική ήταν η σημερινη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά από την Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία "πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός, βέβαιος για την ήττα του, απειλεί τον λαό και εκβιάζει".

    Του θυμίζω, είπε ο αρχηγός της ΝΔ, ότι στη Δημοκρατία μας όταν έχουμε εκλογές ο λαός στέλνει μηνύματα δεν δέχεται εκβιασμούς. Υπάρχει κι άλλος δρόμος, ο δρόμος της ανάπτυξης, είπε.

    Όσον αφορά την πρόθεσή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο,ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι "δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες", ωστόσο από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν για πρώτη φορά πως είναι για όλα έτοιμοι. «Ας μην κάνει λάθος ο κ. Παπανδρέου. Η ΝΔ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπους του κόμματος Πάνος παναγιώτόπουλος, μετά τη διακαναλική συνέντευξη, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός δεν θα δεχθεί τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο.

    Στο πλαίσιο αυτό, στη Ρηγίλλης αποφασίστηκε να μην υπάρξει άμεση απάντηση από τον κ. Σαμαρά στον πρωθυπουργό, αλλά να συνεχίσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ τρεις ξεχωριστές συνεντεύξεις σε αντίστοιχα μεγάλα κανάλια.

    Τη ΝΔ απασχολεί κι η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου του κόμματος κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Από τη Ρηγίλλης συμφωνούν ότι "σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να βάλει πλάτη στον κ.Παπανδρέου και να ενισχύσει την κα Ντόρα Μπακογιάννη στο εγχείρημά της" και δεν σκοπεύουν να πάρουν μέτρα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού. "Εκτίθεται μόνος του με αυτά που λέει, δεν χρειάζεται να πάρουμε εμείς μέτρα εναντίον του", έλεγαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Δίναμε πολιτικό χρήμα"

    Η Siemens έδινε "πολιτικό" χρήμα στην Ελλάδα βεβαίωσε ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ κατά την κατάθεσή του στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της ελληνικής βουλής στο Μόναχο.

    Ο βασικός διαχειριστής των «μαύρων» ταμείων της Siemens Ράιχαρτ Σίκατσεκ είπε ότι γνώριζε πως δίνονταν μίζες σε πολιτικά κόμματα, αλλά στις επίμονες ερωτήσεις να αποκαλύψει ονόματα, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ονόματα και πολιτικά πρόσωπα αποδέκτες, και παρέπεμψε στον πρώην πρόεδρο της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Ο κ. Χριστοφοράκος θα καταθέσει αύριο Τετάρτη στο κλιμάκιο της επιτροπής που βρίσκεται στο Μόναχο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Περιοδεία Γ. Καρατζαφέρη στον Πειραιά

    Αν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος άκουγαν πιο προσεκτικά τους προέδρους των Επιμελητηρίων και τους είχαν δώσει πιο ενεργό ρόλο η χώρα δεν θα είχε φθάσει σε αυτή την οικονομική καχεξία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων του Πειραιά.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι τα προεδρεία των Επιμελητηρίων έδειξαν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και έχουν και συγκεκριμένες λύσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] ΤτΕ: Όχι σε νέους φόρους

    Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αύξηση των φορολογικών συντελεστών και για την επιτυχή έκβαση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, που εφαρμόζει η χώρα μας από τον περασμένο Μάιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος θέτει δύο προϋποθέσεις στην ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε σήμερα στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η πρώτη εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση επιτυχίας του Προγράμματος είναι η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών που καλούνται να το εφαρμόσουν.

    Η δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της συνέχειας της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας.

    Η Έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται μια συνολική, ριζική ανασυγκρότηση του κράτους πάνω σε νέες βάσεις, έτσι ώστε οι λειτουργίες του να μην αντιστρατεύονται τη δημιουργική πρωτοβουλία αλλά, αντίθετα, να την ενθαρρύνουν.

    Ταυτοχρόνα όμως -όπως σημειώνεται- απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη που θα καταδεικνύει πειστικά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί ν΄ανακάμψει γρήγορα και στη συνέχεια ν΄αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στηριζόμενη σε υγιείς βάσεις.

    Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη θα είναι μακρύς και επίπονος. Για φέτος προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%, ενώ προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης και το 2011 αν και με μικρότερη ένταση.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Χρέους επισημαίνοντας ότι η επιφυλακτικότητα των αγορών τροφοδοτείται και από αναλύσεις που θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους, προεξοφλώντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι καθηλωμένοι σε χαμηλό επίπεδο.

    Για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ τάσσεται υπέρ των στρατηγικών συνεργασιών και των συγχωνεύσεων. Εκτιμά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες οφείλονται κυρίως στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    Ταυτοχρόνως ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις Τράπεζες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να λάβουν υπόψη τους ότι, ακόμη και όταν η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει σε ανοδική πορεία, ο ρυθμός επέκτασης των τραπεζικών εργασιών θα διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, πριν από την κρίση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Με κάλυψη των Ταμείων

    Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, θα χορηγούνται στο εξής από τα Ταμεια, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, σε όσους προσφεύγουν στα ιατρεία καπνίσματος, αλλά και σε ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα, όπως ισχαιμία του μυοκαρδίου, διαβήτης και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

    Οπως είπε σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ.Ι. Τούντας, οι γιατροί των δημόσιων ιατρείων διακοπής του καπνίσματος θα κρίνουν εάν θα πρέπει να χορηγούν τα φάρμακα αυτά μέσω των ταμείων.

    Το ποσοστό συμμετοχής στη τιμή του φαρμάκου θα είναι 25%, όταν πρόκειται για καπνιστές με τα παραπάνω σοβαρά νοσήματα και 75% για όσους προσφεύγουν στα ιατρεία διακοπής, και δεν αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Ο κ. Τούντας είπε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετούς πολίτες για τα δημόσια ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.

    Οσον αφορά την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Μιχάλης Τιμοσίδης, είπε ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες να δώσει απολογιστικά στοιχεία από την εφαρμογή του νόμου, παρότι υποστήριξε ότι "δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των ελέγχων, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμοστεί ο νόμος που αλλάζει κουλτούρες και νοοτροπίες ετών".

    Μαλιστα τόνισε ότι "πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την απαγόρευση καπνίσματος στο αυτοκίνητο, όταν υπάρχουν παιδιά κάτω των δώδεκα ετών".

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα νεώτερα στοιχεία που αναφέρονται στις επιπτώσεις του καπνίσματος, με βάση αποτελέσματα νέων ερευνών, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα από τους επιστήμονες στο υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το πρόγραμμα Help, το οποίο προσπαθεί ουσιαστικά να αποτρέψει το κάπνισμα στις νεότερες ηλικίες.

    Οι επιστήμονες, αναφερόμενοι σε έρευνα που έγινε σε 1.600 έγκυες στο Ηράκλειο της Κρήτης, διαπίστωσαν ότι το 95% των εγκύων, παρότι δεν καπνιζε, εκτίθονταν στο παθητικό κάπνισμα, ενώ ανιχνεύθηκαν πολλές ουσίες του τσιγάρου σε έγκυες που δεν ήταν καπνίστριες.

    Οπως εξήγησε ο ερευνητης κ. Κ. Βαρδαβάς, η έκθεση στον καπνό, όταν κάποιος βρίσκεται στο αυτοκίνητο, είναι η πιο μεγάλη πηγή έκθεσης για τις εγκύους, καθώς ακόμη και με ανοιχτό το παράθυρο οι επιπτώσεις του καπνού σε οποιονδήποτε επιβάτη, είναι μεγαλύτερες από ό,τι μέσα σε ένα μπαρ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Επιδείνωση του καιρού

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, προβλέπει έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από απόψε τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο, οι οποίες από τις πρωινές ώρες αύριο Τέταρτη θα επηρεάσουν και το υπόλοιπο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία την Πελοπόννησο (κυρίως δυτική και νοτια), τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη βόρεια και ανατολική Θεσσαλία, πιθανώς πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και από το απόγευμα τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και προς το βραδυ τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

    Ιδιαιτέρα για την Αττική προβλέπονται καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές, για το μεσημέρι - απόγευμα της Τέταρτης.

    Από το απόγευμα της Τέταρτης, τα ισχυρά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα βαθμιαία θα ασθενήσουν και την Πέμπτη θα περιοριστούν σταδιακά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκανησα και θα εξασθενήσουν.

    Παράλληλα από το βραδυ της Τέταρτης στο βόρειο Αιγαίο και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και στο υπόλοιπο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και σε ορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής Ελλάδας θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Μνήμες του '40

    Η χειροκίνητη αριθμομηχανή ενός Ιταλού επιλοχία που μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας του το 1943 φυγαδεύτηκε από τους Έλληνες στο βουνό, το κράνος ενός Γερμανού σαμποτέρ που σκοτώθηκε από συμμαχικά αεροπλάνα στο Αρμένιο, δύο στολές του στρατηγού Στέφανου Σαράφη, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και φωτογραφικά τεκμήρια για τη δράση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλία εκτίθενται, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θεσσαλίας που άνοιξε τις πύλες του στη Λάρισα.

    Ο κατάλογος των εκθεμάτων περιλαμβάνει ακόμη ξιφολόγχες, παγούρια, κύπελλα, γραφομηχανές, σαμάρια και άλλα αντικείμενα.

    Το μουσείο στεγάζεται στο χώρο της παλιάς πυριτιδαποθήκης, ένα κτήριο με πολλαπλούς συμβολισμούς, καθώς πέρα από την αρχική της χρήση επί Τουρκοκρατίας, μετέπειτα, στα χρόνια της Κατοχής, ήταν φυλακή. Από εκεί πολλοί κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο «Λόφο του Μεζούρλου» όπου και εκτελέστηκαν.

    Στο πλαίσιο της λειτουργίας του μουσείου, ξεκίνησε ήδη η παρουσίαση μόνιμης έκθεσης με τον τίτλο «1941-1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται». Η έκθεση πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν για να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του ¶ξονα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 October 2010 - 14:30:48 UTC