Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός"
  • [02] "Όχι σε μέτρα περιοριστικής πολιτικής"
  • [03] Παπαρήγα: Δεν υπάρχει "κόκκινη γραμμή"
  • [04] Εurostat: Στο 9,5% η ανεργία το 2009
  • [05] "Αισιοδοξία για την οικονομία"
  • [06] Συζητούν για τον χρόνο αποπληρωμής
  • [07] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία
  • [08] Κερδοσκοπία και πολυεθνικές
  • [09] Παράταση για "επαναπατρισμό" κεφαλαίων

  • [01] "Αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός"

    Βαριές κατηγορίες κατά της ΝΔ διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνομιλώντας, σήμερα το πρωί, με συνεργάτες του, ενώ επανέφερε παράλληλα και το θέμα των πρόωρων εκλογών, «αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός».

    Ειδικότερα ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ζητάει, ουσιαστικά, να σταματήσει η πορεία της χώρας προς τα εμπρός, μια πορεία «σωτηρίας» και «ανόρθωσης», η πορεία «των μεγάλων αλλαγών».

    Διατυπώνοντας τις θέσεις του ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ ότι, στην ουσία, επιδιώκει την εξυπηρέτηση «αφανών συμφερόντων που θέλουν να ανακόψουν τις αλλαγές που φέρνουμε στη χώρα».

    Έτσι, είπε, ήθελε η ΝΔ να ερμηνεύσει το όποιο αποτέλεσμα, "ακόμη και με κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας".

    Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτό το κατάλαβαν καλά πλέον οι πολίτες» και την πεποίθηση ότι «δεν θα επιτρέψουν σε εκείνους που αφού μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας λιποτάκτησαν, να υπονομεύσουν τις θυσίες των Ελλήνων, τη σημερινή σταθερότητα αλλά και το ομαλό μέλλον της χώρας».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι «έχουμε χρέος να μη καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών. Κι αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας, αυτό θα γίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Όχι σε μέτρα περιοριστικής πολιτικής"

    "Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, που μάλλον επιδεινώνουν την ύφεση, παρά περιορίζουν το έλλειμμα", δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μαρτένς, στις Βρυξέλλες. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή σε μια οικονομία που καταρρέει, σε μια κοινωνία που διαλύεται, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με ένα μείγμα πολιτικής, που επιτυγχάνει λιγότερο από 50% αποτελεσματικότητα ως προς τη μείωση του ελλείμματος».

    Αναφορικά με την Οικονομική Διακυβέρνηση στην Ευρώπη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η θέση της ΝΔ, όπως τη μετέφερε στον πρόεδρο Μαρτένς, συνοψίζεται στις έννοιες: Αξιοπιστία - Αποτελεσματικότητα - Δημοσιονομική Πειθαρχία.

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε ακόμη στον κ. Μαρτένς τις ανησυχίες του για τα πρόσφατα ρήγματα στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης τονίζοντας πως «εμείς, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, στον κοινωνικό φιλελευθερισμό». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, υγιείς πολιτικές ελεύθερης αγοράς και δημοσιονομική πειθαρχία, πάνω σε στέρεες βάσεις κοινωνικής συνοχής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Παπαρήγα: Δεν υπάρχει "κόκκινη γραμμή"

    «Αν στρέψω τη μνήμη μου προς τα πίσω, το ΠΑΣΟΚ ρέπει προς τον εκβιασμό πολύ συχνά», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη σημερινή περιοδεία της στον ΟΤΕ.

    Αναφερόμενη στην ενδιάμεση έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι είναι υποκριτική η αντίδραση της κυβέρνησης, διότι «κόκκινη γραμμή» δεν υπάρχει για την κυβέρνηση.

    Αυτά τα μέτρα που προτείνει ο κ. Προβόπουλος έχουν ήδη περπατήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τα εργατικά λαϊκά στρώματα «να κόψουν τη φόρα και του κ. Προβόπουλου και του κ. Παπανδρέου και όλων των άλλων που συνηγορούν σε μια τέτοια πολιτική. Με αυτή την έννοια στις 7 του Νοέμβρη η ψήφος πρέπει να είναι ψήφος ανατροπής στην ουσία της στρατηγικής, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εurostat: Στο 9,5% η ανεργία το 2009

    Στο 9,5% διαμορφώθηκε ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα το 2009, έναντι 7,7% το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Η ανεργία κυμάνθηκε από 6% στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως 12,5% στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας,

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Αισιοδοξία για την οικονομία"

    Τη βεβαιότητα ότι τελικά η Ελλάδα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τους στόχους, που της τέθηκαν για το 2010, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε οικονομικό Φόρουμ στη Λεμεσό.

    Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελληνική οικονομία θα έχει πολύ καλή πορεία. "Δεν έχουμε λήξη συναγερμού", τόνισε, επισημαίνοντας ότι "πρόοδος υπάρχει και αυτή φαίνεται". Υπογράμμισε δε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι -4%, προέβλεψε ότι το 2011 θα κυμανθεί μεταξύ -2,5% και -3%, ενώ είπε ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν δήλωσε ότι θα γίνουν οπωσδήποτε πρόωρες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό ο πρωθυπουργός το εξάρτησε από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρόσθεσε ο υπουργός, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να δώσουν ''ψήφο ευθύνης'' στην κυβέρνηση.

    Για τα spreads ο υπουργός παρατήρησε ότι " δείχνουν ακριβώς το πρόβλημα που θα είχε η ελληνική οικονομία εάν βρισκόμασταν και πάλι, ως αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά δυσμενούς αποτελέσματος στις εκλογές, κάτι το οποίο δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί, στην κατάσταση που βρισκόμασταν πριν παρθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Συζητούν για τον χρόνο αποπληρωμής

    Μέχρι και τον τριπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων συζητάει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων κάτω από την ασφυκτική πίεση που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Οι συναντήσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με φορείς της αγοράς βρίσκονται σε καλό επίπεδο και φαίνεται ότι είναι ικανοποιητικός ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών όχι μόνο με τις τράπεζες που έχουν υψηλές καταπτώσεις δανείων αλλά η τραπεζική αγορά στο σύνολό της έχει δείξει ενδιαφέρον για να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

    Εφόσον ευοδωθούν οι συζητήσεις εκτιμάται ότι θα δοθεί σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης η πρόταση του εμπορικού κόσμου είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος εξόφλησης των δανείων καθώς ήδη οι καθυστερήσεις από τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΤΕΜΠΜΕ για κεφάλαια κίνησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο 5% - 6% και η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι για τα τριετή δάνεια να προβλέπεται χρόνος αποπληρωμής στα δέκα ή και στα δώδεκα χρόνια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Συμφωνία για τα Ναυπηγεία

    Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της σύμβασης που αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά προσκόμισε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που προβλέπονται στη σύμβαση η οποία έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ταυτόχρονα καταβλήθηκε η δόση του 2010 που αφορά την αποπληρωμή των νέων υποβρυχίων.

    Παράλληλα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περνούν υπό αραβικό έλεγχο και παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό το υποβρύχιο "Παπανικολής".

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας στον "Παπανικολή" θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανόν την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Κερδοσκοπία και πολυεθνικές

    Τη στιγμή που οι μισθοί στη χώρα μας έχουν μειωθεί, οι Έλληνες εξακολουθούν να ακριβοπληρώνουν τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν σαφές ότι θα στηρίξουν κάθε ενέργεια του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενάντια στην κερδοσκοπία και τις εναρμονισμένες πρακτικές των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιριών.

    "Οι πολυεθνικές κάνουν "πάρτυ" με τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Τσιφάκης, σημειώνοντας ότι αυτές διαμορφώνουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, για καθαρά φορολογικούς λόγους.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, επισήμανε ότι οι πολυεθνικές μπορούν να κερδοσκοπούν στην Ελλάδα, καθώς ελέγχουν μεγάλα κομμάτια της αγοράς και διακινούν σχεδόν το 80% των προϊόντων, που κυκλοφορούν.

    Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, που συνέκρινε τις τιμές 70 προϊόντων σε έξι χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Σλοβενία και Ελλάδα), πολλά προϊόντα πολυεθνικών ομίλων πωλούνται πανάκριβα στην ελληνική αγορά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Παράταση για "επαναπατρισμό" κεφαλαίων

    Τροπολογία με την οποία παρατείνεται για ενάμισι μήνα (μέχρι την 31η Δεκεμβρίου), η προθεσμία «επαναπατρισμού» κεφαλαίων από την αλλοδαπή, κατατέθηκε σήμερα, προκειμένου να προστεθεί στο σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Με την τροπολογία, παρατείνεται επίσης μέχρι τα τέλη του έτους η προθεσμία για απόδοση του φόρου για τα κεφάλαια που παραμένουν κατατεθειμένα σε τράπεζες της αλλοδαπής, αντικαθίσταται μέρος των ομολόγων πενταετούς διάρκειας του Δημοσίου, (που είχαν εκδοθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ) με ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας αλλά διάρκειας δέκα ετών - και διευκρινίζεται πως θεωρείται έγκυρη η δήλωση για την μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προς την εταιρεία Abu Dabi Mar L.L.C. ή την Prininvest Shipbuilding SARL.

    Ρύθμιση ημιυπαίθριων

    Το ενδεχόμενο παράτασης για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων για τη ρύθμιση περιπτώσεων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, καθώς και της επέκτασης των δόσεων για την καταβολή προστίμων από όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης είπε πως «προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα παράτασης» της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων για ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, ωστόσο ενημέρωσε ότι διερευνάται νομικά το ενδεχόμενο η καταληκτική ημερομηνία για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων για ρύθμιση -31 Οκτωβρίου- που προβλέπει ο νόμος, να μετεταθεί για τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 November 2010 - 22:05:33 UTC