Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Η έκθεση για την Τουρκία
  • [02] Πρόσβαση στις διεθνείς αγορές
  • [03] Εξαίρεση μικρών ξενοδοχείων
  • [04] Τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια

  • [01] ΕΕ: Η έκθεση για την Τουρκία

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από βασικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, αλλά και επίτευξης προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο, βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και απαιτείται πλέον από την Άγκυρα να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την εκπλήρωση των όρων που έχουν τεθεί.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται θετικές αναφορές στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με ειδική αναφορά να γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και των χωρικών υδάτων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται και η στάση της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Σε ότι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος εκ μέρους της Τουρκίας ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Άγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πρόσβαση στις διεθνείς αγορές

    Σε συνέχεια της επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ και της ευρύτερης απήχησης του συνολικού προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσής της, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι πλέον διαθέτει εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες -σύμφωνα με πληροφορίες οκτώ σε αριθμό- με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η διάρκεια αυτών των repos είναι έως 12 μήνες, με όρους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

    Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

    Από την πλευρά της, η Eurobank ανακοίνωσε πως διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης αξίας 4 δισ. ευρώ με ξένες τράπεζες.

    "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δυναμώνει κάθε μέρα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εξαίρεση μικρών ξενοδοχείων

    Με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στις αρχές του 2011, το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρεί τους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων από την υποχρέωση ασφάλισης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Στην παραπάνω δέσμευση προέβη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης προς τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρη στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Υπογραμμίζεται ότι μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης, που θα καταρτιστεί ειδικά για τους ξενοδόχους και θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες θα τύχουν ανάλογης ασφαλιστικής μεταχείρισης με τις αντίστοιχης δυναμικότητας επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων.

    Ταυτόχρονα σε απ΄ ευθείας συνεννόηση του κ. Κουτρουμάνη με τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. επιδιώκεται να υπάρξει περίοδος ανοχής έως ότου επιτευχθεί οριστική διευθέτηση μέσω του αναφερόμενου νόμου των υπόχρεων για ασφάλιση ξενοδόχων στον Ο.Α.Ε.Ε., οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.500 περίπου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια

    Με 82 πανεπιστήμια, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνεται κανένα ελληνικό, εκπροσωπείται η Ευρώπη στα 200 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2004 το ειδικό ένθετο της βρετανικής εφημερίδας "Times" για την εκπαίδευση "THE" (Times Higher Education).

    Για άλλη μια χρονιά κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο ανακηρύσσεται το Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν στις πρώτες θέσεις το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται με δύο βρετανικά - του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης. Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Στην Ευρώπη τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βρετανία με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν η Γερμανία με 14, η Ολλανδία (10), η Σουηδία (6), η Ελβετία (6), η Γαλλία (4), η Δανία (3), η Ιρλανδία (2), το Βέλγιο (2), η Ισπανία (2), η Αυστρία (2), η Φιλανδία (1) και η Νορβηγία (1). Από τις 13 χώρες της Ευρώπης που εκπροσωπούνται στη λίστα, αξιοσημείωτη είναι η απουσία πανεπιστημίων της Ιταλίας, μιας χώρας στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 November 2010 - 17:30:22 UTC