Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο "μικροσκόπιο" η οικονομία
  • [02] ΕΕ: Έκθεση για Τουρκία και ΠΓΔΜ
  • [03] Διεργασίες στα κόμματα

  • [01] Στο "μικροσκόπιο" η οικονομία

    Στο "μικροσκόπιο" της τρόικας και διεθνών οίκων αξιολόγησης θα τεθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα του έτους η ελληνική οικονομία.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, ενώ την ίδια ημέρα η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009, το οποίο για το 2009 αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ -έναντι 13,8% της πρόβλεψης του προσχεδίου.

    Όσον αφορά τους οίκους αξιολογησης, στελέχη των οίκων Fitch και Moody's θα βρεθούν έως το τέλος του έτους στην Αθήνα, με στόχο την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με βάση και τις έως σήμερα μεταρρυθμίσεις και την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα ή να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος προανήγγειλε περιστολή στις κρατικές δαπάνες, που θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα. Επίσης χαρακτήρισε ως "εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων", την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας πως πλέον διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

    Την ίδια ώρα, περίπου 390 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από την έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας από το ελληνικό δημόσιο. Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν 4,82%, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το 4,54% του Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ, στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από 5,6% το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Την ίδια ώρα, μείωση 9,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές και μείωση 7,1% η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ΕΕ: Έκθεση για Τουρκία και ΠΓΔΜ

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από βασικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, αλλά και επίτευξης προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο, βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και απαιτείται πλέον από την Άγκυρα να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την εκπλήρωση των όρων που έχουν τεθεί.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται θετικές αναφορές στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με ειδική αναφορά να γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και των χωρικών υδάτων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται και η στάση της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος εκ μέρους της Τουρκίας ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Άγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Στην έκθεσή της η ΕΕ, για την ΠΓΔΜ, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αναφέρει ότι είναι «στενές» και καλύπτουν κυρίως τομείς οικονομικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος».

    Η έκθεση σημειώνει, επίσης, πως «η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να συμμετέχει σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και τονίζει ότι «πράξεις και δηλώσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Διεργασίες στα κόμματα

    Εντείνονται οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, την Κυριακή, κατά τον οποίο θα κριθούν 11 περιφέρειες της χώρας και οι μεγάλοι δήμοι. "Κρίσιμο και σοβαρό" χαρακτηρίζει τον ββ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η κυβέρνηση, η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Την αισιοδοξία του ότι το μήνυμα καταδίκης του Μνημονίου θα σταλεί και την επόμενη Κυριακή στην κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ικανοποίηση για την αύξηση ποσοστών και ψήφων εξέφρασε το ΚΚΕ. Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών και ο ΛΑ.ΟΣ. Ο ΣΥΝ δεν έχει πρόθεση να υποδείξει την υποστήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων ενώ εντός των ημερών αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ανασυγκρότηση της Αριστεράς.

    Για τη Δημοκρατική Αριστερά στο δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 November 2010 - 5:30:16 UTC