Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οχι απολύσεις, μειώσεις μισθών και νέοι φόροι
  • [02] ''Έρχονται νέα μέτρα''
  • [03] Σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να αποδράσει
  • [04] Μείωση κατά 4,5% του ΑΕΠ
  • [05] Εκτός λειτουργίας πολλά φανάρια
  • [06] Ελεύθερη η Σούου Κίι
  • [07] Η ώρα του δεύτερου γύρου
  • [08] Πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία
  • [09] Ανασχηματισμός στη Γαλλία
  • [10] Ελιγμοί Μπερλουσκόνι

  • [01] Οχι απολύσεις, μειώσεις μισθών και νέοι φόροι

    Διαδοχικές συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη είχε χθες ο πρωθυπουργός στο γραφείο του στη Βουλή με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2011, τις συζητήσεις που ξεκινούν με την τρόικα αύριο Δευτέρα, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες της περιόδου, καθώς και την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ν. Σαρκοζί και θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    «Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας βάλει στο στόχο τη σπατάλη. Όχι απολύσεις, καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί», τόνισε ο κ.Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της πρώτης, από τις τρεις διαδοχικές συσκέψεις, στην οποία συμμετείχαν -εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμο, που συμμετείχαν σε όλες τις συσκέψεις- οι Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Ανδ. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη και Ευ. Βενιζέλος. Στη σύσκεψη προσήλθε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ηρ. Πολεμαρχάκις.

    Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι με την ανακοίνωση του μεγέθους του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat, αποκαλύπτεται το μέγεθος του προβλήματος που άφησε πίσω της η ΝΔ, ενώ επισήμαιναν ότι το 2010 η χώρα, έχοντας θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ, όχι απλώς θα καταφέρει την επίτευξή του, αλλά όλα δείχνουν ότι θα τον ξεπεράσει κιόλας. Υπογράμμιζαν δε ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα και σε παρεμβάσεις για την οριστική πάταξη της σπατάλης στο χώρο της υγείας και των ΔΕΚΟ.

    Τέλος, κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν αισιοδοξία για την κάλυψη του επιπλέον ελλείμματος που προκύπτει για το 2009. Το έλλειμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντιστοιχεί με περίπου 4,5 δισ. ευρώ, το ήμισυ του οποίου υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί από εξοικονόμηση δαπανών από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ''Έρχονται νέα μέτρα''

    Στη Μεσσηνία βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρωί του Σαββάτου περπάτησε στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ επισκέφθηκε και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, προκειμένου να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή.

    Στη συνέχεια, βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα του υποψήφιου περιφερειάρχη Δ.Δράκου, όπου συνομίλησε με ψηφοφόρους. Ο κ. Σαμαράς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο.

    Την Παρασκευή, με δήλωσή του για τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους πολίτες "να ψηφίσουν ελπίδα".

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στις διαδοχικές συσκέψεις του με μέλη της κυβέρνησης, τόνισε ότι δεν κατάλαβε το μήνυμα της πρώτης Κυριακής.

    Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κ. Παπανδρέου με τις δηλώσεις του επέλεξε και πάλι τη συσκότιση και τη συγκάλυψη της πραγματικότητας.

    Ο Πρωθυπουργός κρύβει από τον ελληνικό λαό ότι η πολιτική του απέτυχε και ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να πάρει νέα επώδυνα μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές.

    Επιπλέον, με τις διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς του, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι επιλέγει να είναι απών, σε ταξίδια στο εξωτερικό, όλο το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές και μέχρι τα τέλη του μηνός.

    Απβ ό, τι φαίνεται ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε το μήνυμα της πρώτης Κυριακής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να αποδράσει

    Πολωνός, κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, σκοτώθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την προσπάθεια του να αποδράσει, χθες βράδυ.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής πρόκειται για έναν 21χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί προχθές για κλοπή και προσπάθησε να αποδράσει με αποτέλεσμα να πέσει από τον 3ο όροφο του αστυνομικού τμήματος.

    Ο Πολωνός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο βαρύτατα τραυματισμένος, όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα αργότερα.

    Για την υπόθεση γίνεται έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες της απόπειρας απόδρασης και του θανάσιμου τραυματισμού του κρατούμενου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μείωση κατά 4,5% του ΑΕΠ

    Υφεση 4,5% παρατηρήθηκε στην ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 1,9%.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα (-4,5%) είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2010, ενώ συνολικά στην ΕΕ μόνο δύο χώρες μέλη παρουσιάζουν ύφεση: Η Ελλάδα και η Ρουμανία (-2,3%).

    Ακόμη, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,1%. Πάντα σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εκτός λειτουργίας πολλά φανάρια

    Δεκάδες τροχονόμοι διατίθενται από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, καθόλη τη διάρκεια της μέρας, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στα φανάρια, που τίθενται εκτός λειτουργίας για μεγάλα διαστήματα, λόγω ελλιπούς συντήρησης, ενώ το πρόβλημα έγινε πιο έντονο με τη βροχή.

    Το πρόβλημα, αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων, Γιάννης Οικονομίδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Το πρόβλημα δεν είναι στην έκταση που παρουσιάζεται", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για περίπου 20 κόμβους στο κέντρο και 10-15 σε περιφερειακούς δήμους.

    Οπως είπε ο κ. Οικονομίδης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη συμμετοχή της εταιρίας Siemens στο θέμα της λειτουργίας των φαναριών, αλλά και στα έργα του μετρό που έχουν καθυστερήσει. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σε κυβερνητικό επίπεδο, για την επίλυση συνολικά του προβλήματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ελεύθερη η Σούου Κίι

    Εκκληση για ενότητα απηύθυνε η ¶ουνγκ Σαν Σούου Κίι, ηγέτης της αντιπολίτευσης και σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία στη Μιανμάρ, που εμφανίστηκε χθες στην πόρτα του σπιτιού της και έγινε δεκτή από περισσότερους από χίλιους υποστηρικτές της που πανηγύριζαν.

    Νωρίτερα οι αρχές απομάκρυναν την αστυνομία που στάθμευε μπροστά στο σπίτι της και διέλυσαν τα οδοφράγματα, σημάδια ότι έχει απελευθερωθεί, μετά από επτά χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό, αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαιώση από το κόμμα της ή την κυβέρνηση.

    Η νομπελίστρια της ειρήνης έχει περάσει τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της υπό κράτηση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Η ώρα του δεύτερου γύρου

    Έναρξη σήμερα, του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, από τις οποίες θα αναδειχθούν 11 περιφερειάρχες και 221 δήμαρχοι. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διασταύρωσαν τις τελευταίες ημέρες τα ξίφη τους προσδοκώντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση προκειμένου να ενισχυθούν οι υποψήφιοί τους.

    Σε πολλούς δήμους η διαφορά μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών έχει μειωθεί σε ελάχιστες ψήφους.

    Στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας, της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων, η αναμέτρηση θα είναι ισχυρή, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο για τον νικητή του β΄γύρου.

    Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τα ικανότερα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν την επανάσταση του «Καλλικράτη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα πρέπει να αποδοκιμασθεί και τη δεύτερη Κυριακή η πολιτική του μνημονίου, δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

    Να εκφραστούν με άκυρο ή λευκό "μαυρίζοντας" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κάλεσε το ΚΚΕ τους πολίτες. Ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να υποδείξει συγκεκριμένους υποψήφιους.

    Υπέρ των υποψηφίων δημάρχων που στηρίζει η ΝΔ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τάχθηκε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Παράλληλα ο κ. Καρατζαφέρης, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

    Για τη Δημοκρατική Αριστερά στον δεύτερο γύρο, σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων θα είναι τα προγράμματα, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

    Να «ψηφίσουν ελεύθερα», στο β΄γύρο προέτρεψε τους ψηφοφόρους του, ο Γιάννης Δημαράς.

    Τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είχε κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία

    Το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ιρλανδία, που συζητείται, αναμένεται να είναι μεταξύ 45 και 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το αν το Δουβλίνο χρειαστεί υποστήριξη για το τραπεζικό του σύστημα, σύμφωνα με πηγές μέσα από την ευρωζώνη.

    Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, όμως πηγές από την ευρωζώνη δήλωσαν χθες στο Ρόιτερ ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα.

    Η Ιρλανδία μπορεί να καταφέρει μόνη της, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, μία ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

    "Μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει τέτοιο αίτημα και πιστεύω ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει καλά", δήλωσε ο Στρος-Καν και ανέφερε ότι το Δουβλίνο δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE: "Είμαστε έτοιμοι και ελέγχουμε την κατάσταση σε στενή συνεργασία με τις ιρλανδικές αρχές" και πρόσθεσε ότι το θέμα της Ιρλανδίας θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Ανασχηματισμός στη Γαλλία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί θα ορίσει σήμερα τον νέο πρωθυπουργό και τα μέλη της νέας κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, που υπεβλήθη το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.

    Ο αρχηγός του κράτους μπορεί να ανακοινώσει σε δύο χρόνους τη σύνθεση της κυβέρνησης: το πρωί να ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού και το απόγευμα, τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Η ανανέωση της εμπιστοσύνης του Νικολά Σαρκοζί στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν θεωρείται σχεδόν βέβαιη, σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. "Είναι 100% βέβαιο ότι θα είναι ο Φιγιόν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

    Επίσης βέβαιη θεωρείται η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού, Αλέν Ζιπέ στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που προανήγγειλε ο ίδιος από το Μπορντό. Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος, ο Αλέν Ζιπέ θα αναλάβει το υπουργείο ¶μυνας.

    Αναμένεται επίσης να ενισχυθεί η παρουσία γυναικών στην κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από 26 μέλη, έναντι 37 μελών που είχε το υπουργικό συμβούλιο που παραιτήθηκε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Ελιγμοί Μπερλουσκόνι

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αγωνίζεται για την επιβίωση της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο αφού εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2011.

    Σε επιστολή του προς τους προέδρους των δύο Σωμάτων του κοινοβουλίου, ο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι πρώτα θα δοκιμάσει την ισχύ της κυβερνώσας συμμαχίας στη Γερουσία και αργότερα στην Κάτω Βουλή. Εάν χάσει οποιαδήποτε από τις δύο ψηφοφορίες, θα πρέπει να παραιτηθεί, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές.

    Ο προϋπολογισμός, που η έγκρισή του θεωρείται κρίσιμης σημασίας ώστε να αποφύγει η Ιταλία τις περιπέτειες στις διεθνείς χρηματαγορές, έρχεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και μπορεί να πάρει το πράσινο φως από την ¶νω Βουλή το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.

    Η τύχη της κυβέρνησης είναι ασαφής μετά τον Ιούλιο, όταν, ύστερα από μήνες αντιπαράθεσης, ο Μπερλουσκόνι έθεσε εκτός του κόμματος του Λαού της Ελευθερίας, τον Τζιανφράνκο Φίνι, συνιδρυτή του κόμματος, το 2008. Ο Φίνι έχει ιδρύσει στο μεταξύ το δικό του κόμμα και κρατά δέσμιο τον Μπερλουσκόνι, αφού δεν έχει δεδομένη πλειοψηφία στη Βουλή.

    Ο Φίνι ζήτησε την περασμένη Κυριακή την παραίτηση του Μπερλουσκόνι για να δημιουργηθεί μία νέα κεντροδεξιά συμμαχία. Τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα αποσύρει από την κυβέρνηση έναν υπουργό, έναν αναπληρωτή υπουργό και δύο υφυπουργούς, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τον πρώην σύμμαχό του.

    Ο Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση λόγω των σεξουαλικών σκανδάλων και βλέποντας τη δημοτικότητά του να έχει πέσει στο 37%, έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και θέλει να υποχρεώσει τους αντιπάλους του να πάρουν την ευθύνη για την κατάρρευση της κυβέρνησης, προκαλώντας τους να την καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο. Ήδη πάντως βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόφαση της κεντροαριστεράς να προκαλέσει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για την οποία δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 November 2010 - 5:30:30 UTC