Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός
  • [02] Δεκαεπτά Ελληνες ζωγράφοι ''απασχολούν ''το Παρίσι''
  • [03] Συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [04] "Το κεφάλαιο ΣΥΝ έκλεισε"

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο προϋπολογισμός του 2011, (μαζί με τους προϋπολογισμούς ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών), καθώς και ο ισολογισμός-απολογισμός του οικονομικού έτους 2009.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.

    Αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες -από το 11% στο 13% και άρα από το 5,5% στο 6,5%-, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και για τα φάρμακα και εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, παράλληλα με τη χορήγηση 400 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για επίδομα θέρμανσης, περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του ύψους των δημοσίων επενδύσεων στο ύψος του 2010 - παρά την αρχικά προβλεπόμενη από το πρόγραμμα μείωσή τους κατά 500 εκ. ευρώ - και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φέρεται να ανέφερε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου - στο οποίο συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός - ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βάλουμε το «μαχαίρι» πιο βαθειά στα προβλήματα, όχι με νέα φορολογικά βάρη και ούτε με περικοπές για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, από τα τέλη του 2003 έως το 2009, το έλλειμμα σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

    Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε η κυβέρνηση αποδείχτηκε ακόμα πιο «ναρκοθετημένος» και ότι η αφετηρία άλλαξε με την πραγματική αποτίμηση των ελλειμμάτων του παρελθόντος.

    Επιπλέον, είπε ότι η «κληρονομιά» που άφησε η ΝΔ αποδείχτηκε ακόμα πιο δυσβάσταχτη για τους Έλληνες πολίτες και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της με το παραπάνω.

    «Στα δύσκολα αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε άθλους», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και απέδωσε εύσημα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για συλλογική επιτυχία.

    Ειδικότερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τον αρχικό στόχο, εξηγώντας ότι κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα για το 2010 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αντί για 5,5 για το οποίο είχε δεσμευτεί.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα των εκλογών για τους ΟΤΑ ήταν μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.

    Όσον αφορά στη διαφορά προσέγγισης με τη Γερμανία σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτόν, αλλά με τον τρόπο συμμετοχής τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Δεκαεπτά Ελληνες ζωγράφοι ''απασχολούν ''το Παρίσι''

    Στο πιό διάσημο μνημείο της Γαλλικής πρωτεύουσας για τις καλές Τέχνες, στο " Grand Palais des Beaux Arts ", που δεσπόζει με την μπέλ επόκ αρχιτεκτονική του, στην Λεωφόρο των Ιλισίων, πρόκειται να εκθέσουν τα έργα τους 17 έλληνες καλλιτέχνες, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Είναι η πρώτη φορά, που δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική ζωγραφική για μια τόσο σημαντική ομαδική παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Πρόκειται για την έκθεση των " Ανεξαρτήτων " (Artistes Independants ), που θα εγκαινιασθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Νοεμβρίου και θα κλείσει τις πόρτες της την Κυριακή.

    Την πρωτοβουλία και την όλη οργάνωση, για τη συμμετοχή των ελλήνων καλλιτεχνών στην έκθεση των " Ανεξαρτήτων ", είχε η κριτικός και ιστορικός τέχνης κ. Εμμυ Βαρουξάκη.

    Η συμμετοχή των Ελλήνων καλλιτεχνών έγινε άμεσα αποδεκτή από την πρόεδρο της Ενωσης των Ανεξάρτητων Καλλιτεχνών που έχει την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης Ντομινίκ Σαπέλ.

    Η θέση που παραχωρήθηκε για το ελληνικό περίπτερο θεωρείται ιδιαίτερα πλεονεκτική κοντά στην είσοδο, είναι ικανοποιητικά μεγάλη σε τετραγωνικά για τα 40 έργα που πρόκειται να εκτεθούν.

    Οι έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι :

    Ρένα Αβαγιανού, Αδριανός, Παρασκευή Γαρδέλη, Ανδρέας Δεβετζής, Ελένη Δελή, Εύα Διβάρη, Ευαγγελία Ιωάννου, Μαρία Κομπατσιάρη, Μαρία Κτιστοπούλου, Μανώλης Μαριδάκης, Ρηνιώ Μουρέλου, Γιώργος Ξένος, Φωτεινή Οθωναίου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Κώστας Ράμμος, Πάνος Τσίριγκας, Ευαγγελία Χαραλάμπους.

    Κεντρική ιδέα για την πλειοψηφία των ελληνικών έργων είναι η " Βιοποικιλότητα " παγκόσμια έννοια, στην οποία ήταν αφιερωμένο και το έτος 2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συνομιλίες για το Κυπριακό

    Χωριστές συναντήσεις είχε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

    Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν να υπάρξει "ενθαρρυντικό βήμα" στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

    Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία, ευελπιστώντας ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα επιδείξουν "ρεαλισμό και θα προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις", όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματική πηγή.

    Πρωταρχικός στόχος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των συνεργατών του είναι η επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στο περιουσιακό ζήτημα και η καταγραφή των όσων έχουν συμφωνηθεί σε άλλα κεφάλαια. Επίσης, θα γίνει ένα είδος προγραμματισμού για τα ζητήματα που απομένουν προς συζήτηση.

    Από πλευράς ΟΗΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ετοιμαστεί "γεφυρωτικές ιδέες", αλλά θα επανατονισθεί ότι η διαδικασία είναι "κυπριακής ιδιοκτησίας".

    Παρουσία των δυο ηγετών, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να διαβάσει γραπτή δήλωση στην οποία θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Το κεφάλαιο ΣΥΝ έκλεισε"

    Την κατηγορηματική δήλωση ότι "το κεφάλαιο του ΣΥΝ έχει κλείσει για εμάς" και κατά συνέπεια αποκλείεται η επιστροφή, κάνει, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης στην αποκαλυπτική συνέντευξή του, απορρίπτει, επίσης, το ενδεχόμενο να προσέλθει σε έναν διάλογο για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, προδικάζοντας μάλιστα την αποτυχία της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα, όπως την έχει διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τόσο την πρώτη, όσο και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών για τους ΟΤΑ, αλλά και με σειρά δηλώσεών του.

    Επιπροσθέτως, ο Φ. Κουβέλης επιρρίπτει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για τον κατακερματισμό της Αριστεράς .

    Ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" υπογραμμίζει ακόμη ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ , επισημαίνει, όμως, ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό στον διάλογο.

    Ο Φ. Κουβέλης εκτιμά ότι το 2010 θα γίνουν εθνικές εκλογές, καθώς "τα οικονομικά μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση θα φέρουν τις εκλογές πιο κοντά".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 November 2010 - 13:30:14 UTC