Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαριά πρόστιμα για κάπνισμα στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών
  • [02] ''Εχουμε ευθύνη για το μέλλον''
  • [03] Αναστήλωση ιστορικού ναού
  • [04] Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων
  • [05] Ανακοινώνεται σχέδιο στήριξης

  • [01] Βαριά πρόστιμα για κάπνισμα στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών

    Τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα χρόνο, προβλέπονται για όσους καπνίζουν μέσα σε αυτοκίνητο παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών.

    Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο στο νομοσχέδιο για την «εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας». Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

    - Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κάθε αυτοκίνητο, στο οποίο επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

    - Για την παράβαση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα ο οποίος καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός. Το πρόστιμο διπλασιάζεται (3.000 ευρώ), αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης.

    - Στους οδηγούς των οχημάτων αυτών, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός έτους για κάθε παράβαση, έστω κι αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επέβαινε στο αυτοκίνητο.

    Πρόκειται για ένα μέτρο που στόχο έχει τη σύσταση προς τους γονείς να μην καπνίζουν και ειδικά μπροστά στα παιδιά τους, υπογραμμίζει ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης. Δυστυχώς στη χώρα μας το κάπνισμα μπροστά στα παιδιά είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς σύμφωνα με στοιχεία το 40% σχεδόν των παιδιών στην Ελλάδα εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ''Εχουμε ευθύνη για το μέλλον''

    Με σαφή την πρόθεση, ο ΣΥΝ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου, στο χώρο της Αριστεράς και με τη φράση "έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε το μέλλον", ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει την βούλησή του να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε , όπως λέει χαρακτηριστικά "να κάνουμε την εκλογική δύναμη, πολιτική δύναμη".

    Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την αποφασιστικότητά του να ασκήσει πίεση προς κάθε κατεύθυνση , με στόχο "να επιβάλλουμε όλοι μαζί λύσεις προς όφελος των πολλών", καλώντας τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και δυνάμεων της παράταξης, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογραμμίζει την επιμονή του προς μια πορεία συνάντησης με όσους διαχωρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους ριζοσπαστες οικολόγους, ενώ έμμεσα δηλώνει ότι από τον διάλογο δεν αποκλείει ούτε τον κ. Αλαβάνο.

    Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα νοιώθει την πίεση των γεγονότων που οδήγησαν στην αποχώρηση του κ. Κουβέλη και τη δημιουργία της "Δημοκρατικής Αριστεράς" και με πολύ ήπιο τρόπο κάνει λόγο για μια απόφαση που "βασάνιζε" καιρό τους πρώην συντρόφους του, ενώ στην ερώτηση αν και ο ίδιος είχε ευθύνες απαντά ότι "το αλάθητο δεν το διεκδικεί κανείς".

    Οσον αφορά το ΚΚΕ ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η άνοδος των ποσοστών του "θα ενισχύσει τη στάση αδιαλλαξίας".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για την εξωτερική πολιτική. Επιτίθεται δε στον πρωθυπουργό ρωτώντας "ποιος τον εξουσιοδοτεί να υπογράψει ερήμην του ελληνικού λαού", αναφερόμενος στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, ενώ εκφράζει την ανησυχία του και για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση .

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αναστήλωση ιστορικού ναού

    Για τον ιστορικό ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ομόνοια συνεδρίασε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπου αποφάσισε κατά πλειοψηφία για την έγκριση προμελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του ερειπωμένου μνημείου.

    Ο ογκώδης ναός το μέγεθος του οποίου υπερβαίνει τα 1000 τετραγωνικά μέτρα θεμελιώθηκε το 1871 από τον Λύσανδρο Καυτατζόγλου και ολοκληρώθηκε το 1905 πιθανότατα και με τη συμβολή του μεγάλου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, όπως αναφέρουν πηγές. Το επιβλητικό μνημείο που εκτείνεται στις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου, Μενάνδρου και Βηλαρά, αφιερώθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο με αφορμή την γέννηση του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου Αβ. Από το 1972 ο ναός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

    Μετά τον σεισμό του 1981 και αργότερα του 1999 "τυλίχθηκε" με σκαλωσιές και παραμένει σε αυτή την κατάσταση, ανάμεσα σε ένα σύνολο κτηρίων με σημασία, όπως είναι το Εθνικό Θέατρο και το διατηρητέο ξενοδοχείο Δελφοί. Το 2009 τμήμα της οροφής κατέρρευσε με αποτέλεσμα να μπαίνουν νερά μέσα στον ναό.

    Στα σημάδια που έχει αφήσει πάνω στον ναό ο χρόνος βρίσκονται και τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944. Τα πυρά από τις οδομαχίες χάραξαν τους τρούλους της εκκλησίας.

    Τα προβλήματα που "κρύβει" ο ναός του Άγιου Κωνσταντίνου όμως δεν είναι μόνο αυτά, καθώς κάτω από τα υποστυλώματα και τα πανιά που τον προστατεύουν υπάρχουν δεκάδες σύριγγες.

    «Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το έχουμε αφήσει ώστε να μην χάσουμε την ευκαιρία να αποκατασταθεί ένα κεντρικό σημείο της Αθήνας. Έχουμε ένα μνημείο το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια είναι σε μια κατάσταση που δεν πρέπει να είναι. Επιπλέον, η αντίθεση με το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο είναι προκλητική. Έχει φτάσει η στιγμή που αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» τονίζει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΣΝΜ, Λίνα Μενδώνη

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων

    Την καταβολή έκτακτης αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης 100 - 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνω των 60 ετών, «ως μικρή αναγνώριση της προσπάθειας που και αυτοί έχουν καταβάλει στην ανάγκη εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών», προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Οι δικαιούχοι του επιδόματος, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους και να έχουν ετήσιο εισόδημα 7000 ευρώ (και οικογενειακό 12.000), οπότε λαμβάνουν 300 ευρώ ενίσχυσης. Για εκείνους που το ατομικό τους εισόδημα κυμαίνεται από 7000-8500 ευρώ (και οικογενειακό μέχρι 14500 ευρώ), καταβάλλεται ενίσχυση 200 ευρώ, ενώ για όσους έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα από 8.500-10.500 ευρώ (και οικογενειακό εισόδημα έως 16.500 ευρώ), καταβάλλονται 100 ευρώ. Η έκτακτη αυτή, οικονομική ενίσχυση, θα καταβληθεί μαζί με την σύνταξη του Ιανουαρίου.

    Από τον περιορισμό του ορίου ηλικίας των 60 ετών, εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, όπως επίσης και οι δικαιούχοι σύνταξης εκ μεταβιβάσεως, εφόσον είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, είναι ανήλικοι ή σπουδάζουν (μέχρι ηλικίας 24 ετών), ή είναι ανίκανοι για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ανακοινώνεται σχέδιο στήριξης

    Μαζί με την παρουσίαση του τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή αμέσως μετά, αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, σύμφωνα με το Ρόιτερ. "Θα είναι κοντά από χρονικής πλευράς", επεσήμανε κοινοτική πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα.

    Την Παρασκευή, ο αρμόδιος επί ευρωπαϊκών ζητημάτων Ιρλανδός υπουργός Πάτ Κάρεϊ δήλωσε ότι το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου θα εξοικονομηθούν 15 δισ.ευρώ κατά την περίοδο 2011 έως και 2014 θα δημοσιευτεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

    Το Δουβλίνο συζητά πακέτο βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους του και το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες δισ.ευρώ, κυρίως για τη στήριξη του τραπεζικού του τομέα.

    Άλλη ανώτερη πηγή της ευρωζώνης χαρακτήρισε ως εύστοχο το συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση της παροχής αυτής της στήριξης θα συμπέσει ή θα σημειωθεί αμέσως μετά με την ανακοίνωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Οι ιρλανδικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός της διατραπεζικής αγοράς υπό το φως των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους. Στηρίζονται σχεδόν κατ'αποκλειστικότητα στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, η οποία στο τέλος Οκτωβρίου είχε ανέλθει σε 130 δισ.ευρώ, καθώς και στην ιρλανδική κεντρική τράπεζα, η οποία τους έχει προσφέρει ακόμη 35 δισ.ευρώ.

    Κοινοτικές πηγές έχουν αναφέρει στο Ρόιτερ ότι η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί βοήθεια μεταξύ 45 και 90 δισ.ευρώ. Το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το η βοήθεια κατευθυνθεί μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου ή και για τα δημόσια οικονομικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 November 2010 - 17:30:20 UTC