Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση για το νέο αμυντικό δόγμα
  • [02] Αλ.Τσίπρας: ''Έχουμε ευθύνη για το μέλλον''
  • [03] "Μήνυμα για αλλαγή"
  • [04] Καταγγελία Πανάρετου

  • [01] Ικανοποίηση για το νέο αμυντικό δόγμα

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται, από ελληνικής πλευράς και όχι μόνο, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη το τελευταίο διήμερο στη Λισαβόνα, με θέματα την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της Συμμαχίας και τη συνεργασία με άλλες χώρες και Οργανισμούς.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο, το νέο αμυντικό δόγμα προσπαθεί να αλλάξει τις δομές και τον προσανατολισμό της Συμμαχίας, μέσα από την παραδοχή ότι τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

    Γι αυτό και, όπως ανέφερε, διαμορφώνεται μια νέα βάση τόσο σε ότι αφορά στις σχέσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας, καθώς και τις σχέσεις της με άλλους εταίρους όπως η Ρωσία και με τους Διεθνείς Οργανισμούς.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις, ενώ θετικά εξελίχθηκε η Σύνοδος και σε ότι αφορά τις δικές μας ευαισθησίες και τα δικά μας συμφέροντα. Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η γειτονική χώρα υπέγραψε το κείμενο χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την έναρξη της συνεργασίας τους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η αντιπυραυλική ασπίδα στην οποία συμμετέχει, πλέον, και η Ρωσία, δεν σημαίνει αντιπαλότητα αλλά συνεργασία.

    Σχετικά με το Αφγανιστάν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.

    Σύντομο διάλογο σε ήπιους τόνους, είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ. Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.

    Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

    Συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αλ.Τσίπρας: ''Έχουμε ευθύνη για το μέλλον''

    Με σαφή την πρόθεση, ο ΣΥΝ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου, στο χώρο της Αριστεράς και με τη φράση "έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε το μέλλον", ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει την βούλησή του να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε , όπως λέει χαρακτηριστικά "να κάνουμε την εκλογική δύναμη, πολιτική δύναμη".

    Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την αποφασιστικότητά του να ασκήσει πίεση προς κάθε κατεύθυνση , με στόχο "να επιβάλλουμε όλοι μαζί λύσεις προς όφελος των πολλών", καλώντας τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και δυνάμεων της παράταξης, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογραμμίζει την επιμονή του προς μια πορεία συνάντησης με όσους διαχωρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους ριζοσπαστες οικολόγους, ενώ έμμεσα δηλώνει ότι από τον διάλογο δεν αποκλείει ούτε τον κ. Αλαβάνο.

    Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα νοιώθει την πίεση των γεγονότων που οδήγησαν στην αποχώρηση του κ. Κουβέλη και τη δημιουργία της "Δημοκρατικής Αριστεράς" και με πολύ ήπιο τρόπο κάνει λόγο για μια απόφαση που "βασάνιζε" καιρό τους πρώην συντρόφους του, ενώ στην ερώτηση αν και ο ίδιος είχε ευθύνες απαντά ότι "το αλάθητο δεν το διεκδικεί κανείς".

    Οσον αφορά το ΚΚΕ ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η άνοδος των ποσοστών του "θα ενισχύσει τη στάση αδιαλλαξίας".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για την εξωτερική πολιτική. Επιτίθεται δε στον πρωθυπουργό ρωτώντας "ποιος τον εξουσιοδοτεί να υπογράψει ερήμην του ελληνικού λαού", αναφερόμενος στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, ενώ εκφράζει την ανησυχία του και για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση .

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Μήνυμα για αλλαγή"

    Το εκλογικό σώμα έδωσε μήνυμα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος, που ασχολήθηκε με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του διαψεύστηκαν προεκλογικά και μετεκλογικά.

    "Ζητάμε αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για έξοδο από την κρίση, με ανάκαμψη και ανάπτυξη και όχι με ασφυξία", ανέφερε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θεωρεί χρήσιμες και στηρίζει τις όποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Εξήγησε ότι "είμαστε υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, είμαστε υπέρ της μείωσης και του εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, αλλά δεν μπορούμε να την επιτύχουμε με μαζικές απολύσεις, που δεν τις αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία, και επιπλέον αποδίδουν ελάχιστα".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ξεκάθαρα αντίθετος με την οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτές ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος και θεωρεί ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική. Στη συνεδρίαση της ΕΓ έγινε εκτενής συζήτηση επ'αυτού και αναφέρθηκε ότι, για παράδειγμα, πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα των εκλογών, ο Α. Σαμαράς επισήμανε "ότι επιτύγχαμε πολλά, πολύ σύντομα, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, ενώ δεν κινητοποιήσαμε σε όλες τις περιπτώσεις το μέγιστο των δυνάμεών μας και έχουμε ακόμη σημαντικές οργανωτικές ελλείψεις που πρέπει να καλύψουμε".

    Η ΝΔ είναι σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα, έχει αυξηθεί η συσπείρωσή της πολύ περισσότερο και πολύ συντομότερα, από ό,τι πίστευαν σχεδόν όλοι, κερδίζει συνεχώς δυνάμεις, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως "πρέπει να καταλάβουμε όλοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι μόνο μία ζωντανή οικονομία και μία όρθια κοινωνία μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να έχει τη δυνατότητα θετικής και αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Καταγγελία Πανάρετου

    Τη γνώμη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάργηση και ένταξη στο Τμήμα Θεολογίας, του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, ζητεί με έγγραφό του ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Ήδη , ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία απεστάλησαν στον εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων.

    Σύμφωνα με τον κ. Πανάρετο, στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας που είχαν ως αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό να απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως.

    Στο μεταξύ, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ , αναγνώρισε η υπουργός Παιδείας , Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο των προέδρων τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά οτι "η κλίμακα και η φύση των προβλημάτων δεν έχουν προηγούμενο, ίσως και στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών".

    Η υπουργός πάντως επισήμανε την θετική τάση των προέδρων προς τον διάλογο, ώστε να επιτευχθούν, όπως είπε, οι αναγκαίες συνθέσεις. Αναφερόμενη στην χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τόνισε ότι αυτή και του χρόνου, ίσως και μέχρι το 2014 θα είναι χαμηλή.

    "Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές" είπε "για να λύσουμε τα προβλήματα με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο". Η υπουργός είπε οτι περιμένει τις προτάσεις των ΤΕΙ σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 November 2010 - 17:30:20 UTC