Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία
  • [02] ''Δεν θα υπάρξουν δυσάρεστα μέτρα το 2011''
  • [03] Συνάντηση Σαμαρά με δημάρχους
  • [04] Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ
  • [05] Εκστρατεία για τα αρχαία ελληνικά

  • [01] Στον μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία

    Η Ιρλανδία είναι το δεύτερο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που ζήτησε τη στήριξή του, καθώς το κόστος διάσωσης του τραπεζικού του τομέα απείλησε με αποσταθεροποίηση το ενιαίο νόμισμα, μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Μπλούμπεργκ.

    Το ευρώ σημείωσε άνοδο και ο κίνδυνος των ευρωπαϊκών ομολόγων (σ.σ. όπως αυτός αποτυπώνεται από τα ασφάλιστρα κινδύνου) μειώθηκε.

    Το χρηματοδοτικό πακέτο για την Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί περίπου στο 60% του ΑΕΠ της ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ήταν 47%.

    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι "πολύ πιθανή" μία υποβάθμιση "πολλών βαθμίδων" για την Ιρλανδία, η αξιολόγηση της οποίας στέκει σήμερα στο επίπεδο Αa2

    "Κερδοσκοπικές κινήσεις κατά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αν και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν" δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL Luxemburg.

    "Σε μια στιγμή κατά την οποία οι χρηματοοικονομικές αγορές εμφανίζουν μια υπερβολική τάση τιμωρίας των κρατών που δεν παρέμειναν 100% σε μια ορθόδοξη (σ.σ. δημοσιονομική) προσαρμογή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα συμβούν παρόμοια πράγματα", είπε.

    Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, από τους οποίους εξαρτάται η πλειοψηφία της ιρλανδικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, δήλωσαν σήμερα ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2011, δημιουργώντας έτσι αμφιβολίες για την ψήφισή του.

    Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές έκαναν τις δηλώσεις αυτές αφού ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το Πράσινο Κόμμα, ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να περάσει ο προϋπολογισμός, κάτι που πρόκειται να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ''Δεν θα υπάρξουν δυσάρεστα μέτρα το 2011''

    Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει το 2011 να επαναλάβει τα "εξαιρετικά δυσάρεστα" μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει το 2010, όπως η περικοπή των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο έγινε σήμερα δεκτός.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου, "γιατί σκάλωσε η διαπραγμάτευση;", τόνισε ότι "δεν σκάλωσε, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι δύσκολα και χρειάζονται διαπραγμάτευση και αυτό κάνουμε" και πρόσθεσε: "Κάθε φορά προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, όσο το δυνατόν καλύτερα. Και στο παρελθόν διαπραγματευθήκαμε και αποφύγαμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί, όπως η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση, η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται η επόμενη δόση του δανείου".

    Ο υπουργός Οικονομικών έχει, αυτή την ώρα, νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την ταχεία προώθηση των αλλαγών σε δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ (π.χ. μετατάξεις υπαλλήλων), αγορά εργασίας (επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας) και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Οι συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν σήμερα, και η τρόικα θα παρουσιάσει αύριο, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της οικονομίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συνάντηση Σαμαρά με δημάρχους

    Την πρώτη του συνάντηση με δημάρχους οι οποίοι εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές και οι οποίοι στηρίχθηκαν από τη ΝΔ, πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Απευθυνόμενος στους δημάρχους, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει αλλά και με τον "Καλλικράτη" έχει προδιαγράψει για εσάς όλους μια πολύ δύσκολη διαδρομή".

    Τα επόμενα τρισίμιση χρόνια, είπε, θα περάσετε μέσα από συμπληγάδες, γιατί ο "Καλλικράτης" είναι μια διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας που έγινε "με πολύ πρόχειρο και ανεύθυνο τρόπο και δεν εξασφάλισε ούτε τους απαραίτητους πόρους, που χρειάζεστε για να λειτουργήσετε ούτε και τις απραίτητες δομές".

    Σας καλώ, λοιπόν, να φέρετε σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή σας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σας υπογραμμίζω ότι πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή μεταξύ των άλλων και στα θέματα κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας, που δοκιμάζονται από την ανέχεια, τις οικονομικές δυσκολίες, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Εκτός από τα θέματα κοινωνικής προστασίας, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους δημάρχους να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και στα θέματα περιβάλλοντος, αλλά και σε θέματα ασφάλειας του πολίτη.

    Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, που στηρίχθηκαν από την ΝΔ, ενώ άμεσα θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις και με τους υποψηφίους του κόμματος που δεν εξελέγησαν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ

    Σε νέες κυλιόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) εξήγγηλε δύο εικοσιτετράωρες απεργίες και αποφάσισε αύριο (Τρίτη) να πραγματοποιήσει συγκέντρωση και πορεία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Τα αιτήματά τους είναι θεσμικά και οικονομικά. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την πραγματοποίηση των 500 προσλήψεων που είχαν ολοκληρωθεί με τις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, αλλά πάγωσαν καθώς η χώρα είχε παγώσει κάθε πρόσληψη λόγω Μνημονίου.

    Για όσο διάστημα θα διαρκέσει η απεργία οι εργαζόμενοι θα συλλέγουν μόνο ειδικά απορρίμματα , δηλαδή τα σκουπίδια των λαϊκών αγορών και των νοσοκομείων.

    Να σημειωθεί οτι ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ο δήμος Αθηναίων είχε ζητήσει από τους κατοίκους να περιορίσουν τις ποσότητες των απορριμμάτων που άφηναν στους κάδους, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση στους δρόμους. Οι δημότες ανταποκρίθηκαν εν μέρει στο κάλεσμα αλλά τώρα το πρόβλημα διογκώνεται. Οι καταστηματάρχες πάντως άρχισαν ήδη να δυσανασχετούν αφού μεσούσης της κρίσης οι όγκοι των απορριμμάτων θα δημιουργήσουν κλίμα αποφοράς .

    Δίωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ

    Τπ Δ.Σ της ΟΛΜΕ κήρυξε για σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, δίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 14.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14.00 μέχρι 16.00 για την απογευματινή βάρδια. Η κινητοποίηση αφορά τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν διατεθεί στην Πρωτοβάθμια, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι, με αίτημα τη μετατροπή όλων των προσλήψεων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ σε κανονικές προσλήψεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εκστρατεία για τα αρχαία ελληνικά

    Εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα βρετανικά σχολεία, ξεκίνησε στη Βρετανία. Επικεφαλής της εκστρατείας είναι η ιστορικός, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, την ένθερμη υποστήριξή τους στο εγχείρημα έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο θεατρικός συγγραφέας Τομ Στόπαρντ, ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Κόλιν Ντέξτερ και η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ.

    Η Μπέτανι Χιουγκς, η οποία έχει παρουσιάσει στη βρετανική τηλεόραση ντοκιμαντέρ για την αρχαία Σπάρτη, τον βασιλιά Μίνωα και την Ωραία Ελένη, επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις γλώσσες αυτές που μέχρι πρόσφατα πολλοί θεωρούσαν "νεκρές". "Η ταινία "300" για τη μάχη των Θερμοπυλών έκανε εισπράξεις 72 εκατ. δολαρίων το πρώτο Σαββατοκύριακο της προβολής της. Η σειρά λατινικών βιβλίων "Minimus" με ήρωα έναν ποντικό, έχει πουλήσει 115.000 αντίτυπα. Κάθε βδομάδα λαμβάνω περισσότερα από 150 μηνύματα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από ανθρώπους που μου γράφουν: "Αγαπούσα πάντοτε τις κλασικές γλώσσες. Που μπορώ να απευθυνθώ για να κάνω μαθήματα;". Ξέρουμε ότι υπάρχει πολλή όρεξη", εξηγεί.

    Η βρετανίδα παρουσιάστρια και ιστορικός δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.classicsforall.com. Τα σχολεία που θέλουν να συνεργαστούν με καθηγητές αρχαίων ελληνικών ή λατινικών μπορούν να αναζητήσουν εκεί το προσωπικό αλλά και κατάλληλα βιβλία. Χορηγοί - λάτρεις των κλασικών σπουδών, έχουν ήδη ενισχύσει την εκστρατεία με 250.000 στερλίνες, ενώ στόχος είναι να συγκεντρώνεται το ποσό αυτό κάθε χρόνο. Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας φιλοδοξούν να εισάγουν τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά στην διδακτέα ύλη 100 δημόσιων σχολείων έως το 2020. Αυτήν την εβδομάδα, σκοπεύουν να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας Νικ Γκιμπ προκειμένου να τον πείσουν να συμπεριλάβει τη διδασκαλία των δυο γλωσσών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 November 2010 - 15:30:21 UTC