Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Να φτιάξουμε κράτος επιτελικό και ευέλικτο''
  • [02] ''Νέα αποστασία'' καταγγέλει η ΝΔ
  • [03] ''Στόχος η έξοδος στις αγορές το 2011''
  • [04] Απόφαση -σταθμός

  • [01] ''Να φτιάξουμε κράτος επιτελικό και ευέλικτο''

    Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου, επιτελικό και ευέλικτο, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη σημερινή του ομιλία προς τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της χώρας, κατά την έναρξη της διημερίδας επιμόρφωσης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.

    Το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές κατά τις οποίες θα προχωρήσουμε στον περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή στην μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά, επικεντρώνοντας στο ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στην χρεοκοπία και την στάση πληρωμών και τονίζοντας ότι η πρόκληση για την κυβέρνηση συνίστατο στο να αποφύγουμε αμφότερες τις εξελίξεις αυτές και ταυτόχρονα να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για αλλαγές στην Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε παράλληλα να πείσει τους εταίρους της χώρας και τις δύσπιστες αγορές ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κέρδισε πολύτιμο χρόνο με την δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.

    Επικαλούμενος τα τεκταινόμενα στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός είπε ότι "οι αγορές δεν θέλουν να δώσουν ανάσα, ακόμα και όταν τα κράτη παίρνουν τα σωστά μέτρα" και τόνισε ότι "είχαμε δίκιο όταν επιμέναμε για την δημιουργία μηχανισμού και στη συνέχεια για την δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού".

    "Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την θεσμοποίηση του μηχανισμού, ώστε να επεμβαίνει, αλλά και να προλαμβάνει κρίσεις" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επικαλούμενος πάντα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ως "κόρης οφθαλμού" και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο παρελθόν έκανε λόγο για απώλεια της κοινής λογικής και του μέτρου επί δεκαετίες, καθώς και για διαμόρφωση αρνητικών προτύπων από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στην οικονομία είπε ότι είχαμε εσωστρεφή οικονομία με πήλινα πόδια, εξάρτηση επιχειρήσεων από το κράτος, αντί για την δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων και τελικά την μετατροπή του κράτους σε λάφυρο ιδιοτελών συμφερόντων.

    Η ασθένεια του κράτους μεταφέρθηκε και στην αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε ένταση της πορείας αλλαγών που ξεκίνησε η κυβέρνηση πέρσι.

    Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του, που είχαν, ως αποτέλεσμα, όπως είπε, την μείωση του ελλείμματος κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, γεγονός, που, όπως επισήμανε, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε και το 2011.

    Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο κράτος, ο πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά την απογραφή του δημοσίου τομέα, την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στις προσλήψεις και την δημοσιοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο, ενώ ως μεγαλύτερη τομή χαρακτήρισε τον "Καλλικράτη", που, όπως τόνισε, εκπροσωπεί την "ηθική επαναθεμελίωση του κράτους".

    Ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια ότι ο "Καλλικράτης" συνιστά ευκαιρία και για την αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος και χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση ως απαραίτητο θεμέλιο κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όλες οι αρμοδιότητες, από την πρόνοια, το συντονισμό όλων των εκπαιδευτικών μονάδων - ιδιωτικών και δημοσίων - σε κάθε περιφέρεια, την ανέγερση και λειτουργία σχολείων, ως την περιφερειακή ανάπτυξη και την αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου θα μεταφερθούν στον "Καλλικράτη".

    "Με αυτές τις αλλαγές επιστρέφουμε στην κοινή λογική", είπε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι το κράτος θα έχει μόνο εποπτική και επιτελική λειτουργία.

    Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η θεσμοθέτηση του "Καλλικράτη", το δεύτερο ήταν η αποδοχή του από τον λαό και τώρα απομένει το τρίτο που είναι η υλοποίησή του, είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέληξε υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεχώς κοντά στις αρχές της περιφερειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης.

    Αυτή την ώρα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, ευρεία σύσκεψη για θέματα ανάπτυξης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] ''Νέα αποστασία'' καταγγέλει η ΝΔ

    "Αμεση" ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη αλλά και στη χθεσινή διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

    "Ο Γ.Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους. Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα. Και όλα αυτά πότε; Μόλις ο λαός μας με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές έβαλε και πάλι τη ΝΔ σε ανοδική τροχιά. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει και τιμωρεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που κατέβηκαν με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές.

    "Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα, έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική πολιτική. Ομως, η οικονομική της πολιτική, είναι αδιέξοδη και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης ανακοίνωσε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, αρνείται σε δύσκολες ώρες για τη χώρα να συμφωνήσει με την κυβέρνηση στα αυτονόητα, βάζοντας μπροστά το μικροκομματικό συμφέρον.

    Είχε προηγηθεί, χθες, η διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι βρίσκονται πολύ κοντά στο νέο κόμμα (Δημοκρατική Συμμαχία) που ίδρυσε την περασμένη Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κύκλοι της Ρηγίλλης ανέφεραν πως η απόφαση του κ. Κοντογιάννη δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς την ανέμεναν. Σε ερώτηση για το αν η πράξη των δύο βουλευτών συνιστά «αποστασία», κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν πως «από τη στιγμή που στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου, ναι είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός «νέα αποστασία».»

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ''Στόχος η έξοδος στις αγορές το 2011''

    Στόχος μας παραμένει η έξοδος στις αγορές το 2011, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας για την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων".

    Ο υπουργός εμφανίστηκε "ανοικτός" σε μια πιθανότητα επιμήκυνσης της δανειακής σύμβασης ή λήψης πρόσθετου δανείου, λέγοντας ότι στην όλη διαδικασία αποπληρωμής μπορεί να υπάρξει συζήτηση, αλλά "καμία απόφαση δεν υπάρχει τώρα για επιμήκυνση και καμία συζήτηση για πρόσθετο δανεισμό από το 2013".

    Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας παραμένει, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί, κυρίως όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται στην κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στη χώρα μας, για τη δεύτερη επανεξέταση της πορείας του προγράμματος.

    Όπως ανέφεραν, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της τρόικας, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Απόφαση -σταθμός

    Την ''ασθένεια''των ελληνικών μνημείων αντιμετώπισε για πρώτη φορά-στην ιστορία του- το Υπουργείο Πολιτισμού και αφού ολοκλήρωσε την διάγνωση προτείνει με την εκπόνηση σχετικού προγράμματος την άμεση θεραπεία τους.

    Ο λόγος για τις ελλείψεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες σε εκατοντάδες μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Με το νέο πρόγραμμα αναβαθμίζονται στο άμεσο μέλλον όλες οι υπηρεσίες με στόχο να ανταποκρίνονται στην εύρυθμη λειτουργία και τις ανάγκες των επισκεπτών αλλά και στην αξία των ίδιων των μνημείων.

    Δίνοντας μερικά "'ηχηρά''παραδείγματα έλλειψης προσφερόμενων υπηρεσιών , ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης που δεν δίνει δυνατότητες πρόσβασης σε ΑΜΕΑ, ή την περίπτωση του Ολυμπιείου( στήλοι του Ολυμπίου Διός) οπου ο επισκέπτης δεν μπορεί να προμηθευθεί ένα μπουκάλι νερού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 November 2010 - 13:30:20 UTC