Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέχρι το 2024 η αποπληρωμή του δανείου"
  • [02] Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός
  • [03] Εξετάζεται παράταση για την περαίωση
  • [04] Ξεκίνησε ο διάλογος για την Παιδεία
  • [05] Χ. Καστανίδης: "Υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις"
  • [06] ΠΝΟ: Συνέχιση της απεργίας

  • [01] "Μέχρι το 2024 η αποπληρωμή του δανείου"

    Ως «πολύ σημαντική προσθήκη, που "ανοίγει" τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα», χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αναφορά στην απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup, ότι "θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας".

    Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται το 2024 και πρόσθεσε ότι "ελπίζουμε πως (η επιμήκυνση) θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ". Αποσαφήνισε, πάντως, ότι "είναι προφανές ότι μετά τη λήξη του μνημονίου δεν αίρονται οι δεσμεύσεις έναντι της ΟΝΕ" και η χώρα θα βρίσκεται "μέσα στο νέο πιο αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ, που θέτει, εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κριτήριο του χρέους". Δήλωσε, παράλληλα, όμως, ότι η σταθεροποίηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και η δημιουργία σε μόνιμη βάση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων "θα επιτρέψει και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που έχουν συμβάλλει περισσότερο στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής".

    Μετά το 2013 και τη λήξη του μνημονίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, "θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το ΔΝΤ θα εκδίδει περιοδικές εκθέσεις, ενώ η τρόικα δεν θα υπάρχει, όπως στη σημερινή βάση". Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η Ελλάδα ποτέ δεν είχε θέσει πολιτικά το ζήτημα της επιμήκυνσης (θα μπορούσε να γίνει το καλοκαίρι του 2011), καθώς ήταν υπέρ αυτής το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ, αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία στα κράτη- μέλη του Eurogroup.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ' επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.

    "Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και η κοινή δήλωση του Eurogroup ανάβει το "πράσινο φως" για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, που λαμβάνει η χώρα μας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Αντιδράσεις της ΝΔ

    Θετικά αποτιμούν στην ΝΔ το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτός να ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας, καθώς αυτό εκτιμούν ότι θα ευνοήσει την αποπληρωμή του. Επισημαίνουν, όμως, το ενδεχόμενο η εξέλιξη αυτή να συνοδευτεί από νέους δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας της ΝΔ κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης υπογραμμίζουν πως η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την κριτική της ΝΔ, καθώς αποκαλύπτεται πως δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση για το μνημόνιο από την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Real Fm, επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι υπέρ και των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και ότι είναι ο Αντώνης Σαμαράς εκείνος που παρότρυνε την κυβέρνηση να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στη Λιβύη ο πρωθυπουργός

    Στην 3η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικής θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Η Σύνοδος, με θέμα τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, διεξάγεται, σήμερα και αύριο στην Τρίπολη της Λιβύης, με τη συμμετοχή περίπου ογδόντα ευρωπαίων και αφρικανών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στη θεματική ενότητα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και αύριο στην ενότητα για τη Μετανάστευση, την Κινητικότητα και τη Δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

    Μετά τις σημερινές εργασίες, ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ Αλ Καντάφι θα παραθέσει δείπνο στους αρχηγούς.

    Η Σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο με την υπογραφή σχετικής διακήρυξης και την έκδοση κοινού σχεδίου δράσης 2011 - 2013.

    Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. B. Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και ο επίτροπος Ανάπτυξης Andris Piebalgs, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου Σ. Μπερλουσκόνι, Ζ. Σόκρατες, Ζ. Λ. Θαπατέρο και Ζ. Κ. Γιούνκερ, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε.

    Συνέντευξη Παπανδρέου στην "Καθημερινή"

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές, "γιατί η κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια", τονίζει ο Γ.Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" και απευθύνει πρόσκληση συναίνεσης προς τα κόμματα, παρ' ότι δεν αναφέρεται ρητά στην προοπτική συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Επαναλαμβάνει ότι δεν θα θιγούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν αυτών για τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί.

    Σχετικά με την επόμενη δόση του δανείου διαβεβαιώνει ότι δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε ούτε για αυτό ούτε για την τελική έκβαση της μάχης που δίνουμε, εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο: αταλάντευτα, σταθερά, συλλογικά, μεθοδικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εξετάζεται παράταση για την περαίωση

    Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που λήγει σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης, κάτι το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί τις επόμενες ώρες.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις εφορίες με την οποία τους ζητεί να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων περαίωσης στους φορολογούμενους που δεν το έχουν παραλάβει. Πρόκειται για επιτηδευματίες για τους οποίους δεν είχε εκδοθεί εκκαθαριστικό από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα στοιχεία των επιτηδευματιών αυτών βρίσκονται στη διάθεση των εφοριών. Η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει στις Δ.Ο.Υ αφενός προσωρινά εκκαθαριστικά σημειώματα που χρειάζονται έλεγχο πρίν αποσταλούν στους υπόχρεους, αφετέρου τα στοιχεία εκείνων για τους οποίους δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθεί ούτε προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ξεκίνησε ο διάλογος για την Παιδεία

    Με θετικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων κομμάτων άρχισε στη Βουλή η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχαν.

    Η Αννα Διαμαντοπούλου, στο τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι "υπάρχει παιδεία για συναίνεση στην Παιδεία. Ο διάλογος θα συνεχισθεί. Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές σε όλους. Απαιτούνται εθνικές λύσεις για την Παιδεία, οι οποίες θα πρέπει να αντέχουν στον χρόνο".

    Εκ μέρους της ΝΔ, η Ελίζα Βόζεμπεργκ είπε ότι το κόμμα της λέει "ναί" στον διάλογο, στον οποίο θα συμμετάσχει με συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, είπε ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση, ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε ότι οι Οικολόγοι θα συμμετάσχουν με συγκεκριμένες προτάσεις στον διάλογο. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Αντωνίου τόνισε ότι το κόμμα του προσέρχεται στη συζήτηση με τις δικές του θέσεις και επιδιώκοντας τη συζήτηση των προτάσεων της κυβέρνησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των άλλων κομμάτων.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων προανήγγειλε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας σε κομβικά σημεία των προτάσεων του υπουργείου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Χ. Καστανίδης: "Υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις"

    Υποκινούμενες είναι οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα στις φυλακές της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

    "Ορισμένοι ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα, ακίνητα, γιατί αν παραμείνουν στάσιμα και ακίνητα θα έχουν συμμάχους που να μπορούν να τους κινητοποιούν. Αισθανόμενοι όμως ότι ιδεολογικά και πολιτικά υποχωρούν όταν βλέπουν μια ηγεσία η οποία προσπαθεί να προλάβει, μια ηγεσία που προσπαθεί να εξανθρωπίσει το σύστημα των φυλακών, να φιλελευθεροποιήσει τον Σωφρονιστικό Κώδικα και όταν βλέπει μια ηγεσία να τους προσπερνά κάνοντας τη δουλειά τους, αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης", τόνισε ο κ. Καστανίδης.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός, από τα 33 καταστήματα κράτησης μόνο στις φυλακές Κορυδαλλού, Πατρών, Γρεβενών και Πάτρας μέρος των κρατουμένων απέχουν από το συσσίτιο.

    Στο μεταξύ, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές και ειδικότερα για την προστασία της υγείας τους.

    Για τον σκοπό αυτό ο κ. Καστανίδης προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με πανεπιστημιακούς φορείς (νοσοκομεία, κ.λπ.) και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή εθελοντικά ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Ήδη, ψυχίατροι και άλλες ιατρικές ειδικότητες έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις στις φυλακές και εξετάζουν κρατουμένους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] ΠΝΟ: Συνέχιση της απεργίας

    Νέα 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά.

    Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 November 2010 - 15:30:26 UTC