Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το ευρώ είναι αξιόπιστο"
  • [02] Α. Λοβέρδος: Προσλήψεις νοσηλευτών
  • [03] Σαμαράς: "Αναγέννηση του κόμματος"
  • [04] "Έκπληξη η απόφαση της S&P"
  • [05] ΓΣΕΕ: Υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων
  • [06] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας
  • [08] Φονική πυρκαγιά

  • [01] "Το ευρώ είναι αξιόπιστο"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε σήμερα ότι το ευρώ είναι "αξιόπιστο" και ότι "το νόμισμα δεν βρίσκεται σε κρίση", την επομένη της συνεδρίασης των κυβερνητών της τράπεζας, οι οποίοι παρέτειναν την ισχύ των κατ΄εξαίρεσιν μέτρων.

    "Πιστεύω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ ως νομίσματος", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

    "Εχουμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που οφείλονται στην δημοσιονομική κρίση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες", πρόσθεσε εξηγώντας ότι η ΕΚΤ αποφάσισε χθες "να συνεχίσει να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα διάρκειας μίας εβδομάδας, ενός μηνός, τριών μηνών στην ευρωπαϊκή οικονομία".

    "Διατηρήσαμε τα επιτόκια στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τη συνεδρίαση, στο 1%, και θεωρούμε ότι αυτό είναι που πρέπει να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας...τη σταθερότητα των τιμών που είναι η αποστολή μας ", εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    "Αποφασίσαμε ότι είναι σωστό, δεδομένων ακριβώς όσων διαπιστώνουμε, και ο στόχος είναι να φθάσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής, διευκρίνισε.

    Στο μεταξύ, προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ έως το τέλος του έτους, προεξοφλούν οι αγορές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Α. Λοβέρδος: Προσλήψεις νοσηλευτών

    Να προχωρήσουν άμεσα στις προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές τριάντα μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

    Ο κ. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρος προς τους διοικητές, λέγοντάς τους ότι από 1/1/2011 θα ισχύσει και στην υγεία η ρύθμιση 1/5 που σημαίνει ότι θα γίνεται μόνο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τους ζήτησε, λοιπόν, να προχωρήσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ ώστε να ορκιστούν το συντομότερο οι νέοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία τους.

    Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει μέχρι 31/12 να έχουν ολοκληρωθεί οι προϋπολογισμοί και εγκριθεί οι ισολογισμοί των νοσοκομείων και να έχουν εκδοθεί εντάλματα για την πληρωμή των προμηθευτών που αφορούν τις οφειλές από το 2007 έως το 2009.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σαμαράς: "Αναγέννηση του κόμματος"

    Την εκτίμηση πως "η κομματική οργάνωση με τις ξύλινες πινακίδες και τα ξύλινα λόγια έχει πεθάνει", εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Διάσκεψη των προέδρων των ΝΟΔΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως πλέον "θέλουμε όργανα που να προέρχονται, να ανήκουν και να υπηρετούν την κοινωνία".

    Το επόμενο τρίμηνο είναι κρίσιμο για την οργανωτική ανάπτυξη και αναγέννηση του κόμματος, κατά τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο την οργανωτική ολοκλήρωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού.

    Στο μεταξύ, σκληρή μάχη στην Βουλή ετοιμάζεται να δώσει η ΝΔ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού, που άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

    Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2011 ως "υπεραισιόδοξο και μη ρεαλιστικό".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Έκπληξη η απόφαση της S&P"

    "Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να θέσει την Ελληνική Δημοκρατία υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση (negative credit watch) αποτελεί έκπληξη δεδομένων των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας", τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας έτσι την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την απειλή υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης.

    Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, "η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και, πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013. Η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του ESM στις αγορές, η οποία αγνοεί το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] ΓΣΕΕ: Υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων

    Προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση για τις εργασιακές συμβάσεις, αποτελεί η δέσμευση ότι θα ισχύσει η μόνη συμφωνία που υπάρχει μέχρι στιγμής μεταξύ των ενδιαφερομένων (ΓΣΕΕ - ΣΕΒ- ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ) ότι δηλαδή θα εξακολουθήσουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να επεκτείνονται ως υποχρεωτικές για όλους.

    Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και τον Ομότιμο Καθηγητή του Α.Π.Θ. Ι. Κουκιάδη, ο οποίος είχε τον συντονισμό των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους για τις νομοθετικές αλλαγές στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    Η νομοθέτηση της κατίσχυσης όλων των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών χωρίς κανένα περιορισμό θα διέλυε κυριολεκτικά το πλαίσιο λειτουργίας και τα αποτελέσματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως έχουν κατοχυρωθεί με το Ν.1876/90, αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος, εξηγώντας τους λόγους της διαφωνίας της Συνομοσπονδίας και σημειώνει πως «αν αυτό συμβεί τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμεθα όχι απλώς στην κατίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών, αλλά στην κατάργηση των συμβάσεων και της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων και την ανάδειξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως ρυθμιστή των όρων εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, ενώ το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, καλεί τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους, λιμεναρχεία.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα με πλοία ανοιχτού Τύπου. Το μεσημέρι δεν έγιναν δύο δρομολόγια "δελφινιών" για Αργοσαρωνικό, καθώς και τα δρομολόγια με σκάφη μικρού τύπου, στις διαδρομές Παλούκια-Πειραιάς και Σελίνια-Πειραιάς.

    Από το απόγευμα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στις βόρειες περιοχές της Ηπείρου και βαθμιαία στην υπόλοιπη Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τα νησιά του Ιονίου.

    Αύριο, από τις πρωινές ώρες, τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία (κυρίως τη δυτική και βόρεια), το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και προς το βραδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως στα βόρεια).

    Ύφεση θα παρουσιάσει η κακοκαιρία από το απόγευμα του Σαββάτου και από τα δυτικά και έτσι αργά το βράδυ του Σαββάτου τα ισχυρά φαινόμενα θα περιορισθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και εκεί θα ασθενήσουν γρήγορα.

    Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χωρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), αλλά θα είναι μικρότερης έντασης και διαρκείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

    Ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα "το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας".

    Βάσει μελετών, το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία, είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄εαυτή αναπηρία.

    Περίπου το ένα έκτο του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. είναι άτομα με αναπηρία, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό. Τα άτομα με αναπηρία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ανενεργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό.

    Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στοχεύει κυρίως στην αύξηση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάρτιση Προγράμματος Επιχορήγησης 800 νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ) καθώς και την κατάρτιση Ειδικού Τριετούς Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση, που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α).

    Την υλοποίηση της υπόσχεσης για την καταβολή δώρου στους παραπληγικούς και τους τυφλούς άρχισε να υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανακοίνωσε η υπουργός, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι το υπουργείο θα μείνει πιστό στη δέσμευσή του να φροντίσει για την επιστροφή του δώρου στις ευπαθείς κατηγορίες, μόλις το δημοσιονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης της χώρας το επιτρέψει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Φονική πυρκαγιά

    Τα πτώματα 41 ανθρώπων έχουν βρεθεί και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, στην περιοχή του όρους Καρμέλ κοντά στη Χάιφα όπου μαίνεται από την Πέμπτη μια τεράστια πυρκαγιά, η χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ, ανακοίνωσαν ιατρικές υπηρεσίες.

    Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά, δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    Δεκαεπτά άνθρωποι νοσηλεύονται, οι δύο σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους και η διοικητής της αστυνομίας της Χάιφας, της οποίας η κατάσταση είναι κρίσιμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Δύο αεροσκάφη από την Τουρκία, δύο από την Γαλλία, τέσσερα από την Ελλάδα, δυο από το Αζερμπαϊτζάν, δύο από τη Ρωσία, ένα από την Κροατία, ένα από τη Ρουμανία και τρία από την Κύπρο, συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Περισσότεροι από 13.000 κάτοικοι της περιοχής, νότια της Χάιφας, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε την περιοχή, έκανε λόγο για "καταστροφή, που μέχρι τώρα δεν είχαμε ξαναδεί".

    Από τους 41 νεκρούς, οι 36 ήταν εκπαιδευόμενοι δεσμοφύλακες, οι οποίοι εστάλησαν για να βοηθήσουν τους κρατούμενους σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα που απειλούσε η φωτιά, αλλά το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε από τις φλόγες.

    Επικοινωνία Νετανιάχου-Παπανδρέου

    Τη συμπαράστασή του και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις πυροσβεστικές δυνάμεις του Ισραήλ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τιον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά.

    Με ανακοίνωσή της, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα μετέφερε τις ευχαριστίες του Ισραήλ προς την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια της Αθήνας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 December 2010 - 15:30:29 UTC