Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελπίζουν στις...γιορτές

  • [01] Ελπίζουν στις...γιορτές

    Με μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα θα έρθει αντιμέτωπος ο εμπορικός κόσμος στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς το εισόδημα των καταναλωτών έχει συρρικνωθεί σημαντικά και για μια μεγάλη κατηγορία μισθωτών και συνταξιούχων δεν υφίσταται πλέον ο 13ος μισθός. Η αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα της μέσης οικογένειας έχει συντελέσει στην εσωστρέφεια των καταναλωτών και στις περικοπές αγορών.

    Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, τα προβλήματα πιστωτικής ασφυξίας διευρύνουν συνεχώς το έλλειμμα ρευστότητας και δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα στην ελληνική αγορά.

    Προσφορές και ταξίδια για τους πελάτες

    Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όπου ο τζίρος των καταστημάτων μειώνεται συνεχώς, οι έμποροι "ποντάρουν" στην εορταστική περίοδο, η οποία φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά θα κρίνει τη μελλοντική πορεία πολλών επιχειρήσεων. Προσφορές, χαμηλές τιμές, δωρεάν ταξίδια και δωροεπιταγές, κυριαρχούν στο λιανεμπόριο, καθώς οι επιχειρηματίες προσπαθούν με τις προωθητικές ενέργειες να αντέξουν στον έντονο ανταγωνισμό και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

    Την κρισιμότητα της κατάστασης για τις ελληνικές επιχειρήσεις επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), κ. Αντώνης Ζαΐρης.

    Ο κ. Α. Ζαΐρης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "το σύνολο του τζίρου του λιανικού εμπορίου στην ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ, ετησίως" και πρόσθεσε ότι αν υπάρξει μια μείωση του τζίρου της τάξης του 15%, αυτόματα θα στερήσει από την αγορά 7,5 δισ. ευρώ. Στις δηλώσεις του, ο κ. Α. Ζαΐρης σημείωσε ότι, για να κινηθεί η αγορά σε ανοδική τροχιά, θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί ρευστότητας, καθώς και να λειτουργήσει τόσο ο αναπτυξιακός νόμος όσο και το ΕΣΠΑ, που παρουσιάζει χαμηλή απορροφητικότητα της τάξης του 12%. Επίσης, ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της αγοράς είναι η παρότρυνση του κόσμου να προβεί σε αγορές, τονίζοντας ότι στη ζωή και την κατανάλωση η ματαίωση των προσδοκιών είναι ό,τι χειρότερο.

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "οι καταναλωτές θα κινηθούν με φειδώ και σύνεση, γιατί δεν υπάρχει περίσσευμα από το εισόδημά τους, για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, πολύ περισσότερο τα επιπρόσθετα έξοδα, που δημιουργούν οι εορταστικές ημέρες".

    Πόλεις "ντυμένες" στα γιορτινά

    Στο πλαίσιο της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης, ενόψει των Χριστουγέννων, οι περισσότερες πόλεις διοργανώνουν σειρά εορταστικών εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, κ. Παναγής Καρέλλας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Οι δικοί μας στόχοι είναι η αναστροφή του κακού ψυχολογικού κλίματος και η μετατροπή της αγοράς της Αθήνας σε ένα ανοιχτό mall".

    Ο κ. Π. Καρέλλας ανέφερε ότι διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων, υπό την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και τους εποπτευόμενους φορείς τους με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Όπως επεσήμανε, οι εκδηλώσεις αυτές, πέραν του εορταστικού περιεχομένου, στοχεύουν στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά και της ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτές οι εκδηλώσεις, που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα της πόλης, θα δώσουν νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας.

    Ανάλογη εορταστική ατμόσφαιρα επικρατεί και στη συμπρωτεύουσα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης και Α΄ αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Κωνσταντίνος Χατζαρίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "μία ενέργεια, που πιστεύω ότι θα προσελκύσει τον κόσμο, είναι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, που στήθηκε και λειτουργεί μέσα σε δύο περίπτερα και υπαίθριους χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου της Helexpo", ενώ πρόσθεσε ότι εορταστικό χρώμα στην πόλη θα δώσει και η καθιερωμένη Γιορτή Αγοράς, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου.

    "Στροφή" στα χρηστικά δώρα

    Ενόψει των εορτών, μία περίοδος με αρκετές ονομαστικές γιορτές, εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα περικόψουν κατά πολύ τις δαπάνες τους για αγορές δώρων. Ο κ. Κ. Χατζαρίδης σημείωσε ότι οι καταναλωτές θα αποφύγουν τις ακριβές αγορές και θα προτιμήσουν περισσότερο χρηστικά δώρα.

    Η καταναλώτρια Κατερίνα Παπαϊωάννου, δασκάλα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "τα φετινά Χριστούγεννα, δεν προτίθεμαι να αγοράσω πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Ωστόσο, θα κυκλοφορήσω στην αγορά, για να πάρω δώρα για τους δικούς μου ανθρώπους. Θα αποφύγω τις ακριβές αγορές και θα επιλέξω οικονομικά προϊόντα, αλλά χρηστικά".

    "Πρωταγωνιστές" τα παιδικά παιχνίδια

    Τα παιχνίδια προβλέπεται ότι θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος και τη φετινή εορταστική περίοδο. Ο πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών και αντιπρόεδρος της εταιρίας Jumbo, κ. Βαγγέλης Παπαευαγγέλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τη μεγαλύτερη ζήτηση θα παρουσιάσουν τα παιχνίδια.

    Επίσης, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως τα εκπαιδευτικά, επιλέγονται περισσότερο από τους γονείς.

    Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορεί και η άποψη της καταναλώτριας, Γιώτας Μιχαλαριά, νοικοκυρά, η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "όσο κι αν είμαι πιεσμένη οικονομικά, δεν μπορώ να στερήσω από τα παιδιά μου, ιδίως την περίοδο των εορτών, τα δώρα των Χριστουγέννων. Σχεδόν πάντα προτιμώ σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται και κάποιο εκπαιδευτικό παιχνίδι, που συνδυάζει τη γνώση με την ανεμελιά".

    Προτίμηση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    Οι τάσεις της αγοράς καταδεικνύουν ότι οι καταναλωτές θα μείνουν πιστοί στις προγραμματισμένες δαπάνες τους για το γιορτινό τραπέζι. Ο κ. Κ. Χατζαρίδης δήλωσε ότι "ο κόσμος πλέον έχει θέσει τέρμα στην υπερβολή, όχι, όμως και στο γιορτινό τραπέζι".

    Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κ. Π. Καρέλλας, ο οποίος επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μικρότερο βαθμό το γιορτινό τραπέζι.

    Αναγκαίοι οι έλεγχοι για αισχοκέρδεια

    Ενόψει των Χριστουγέννων, εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι στην αγορά, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, τονίζοντας ότι τα συνεργεία των ελεγκτών θα πενταπλασιαστούν, κατά τη διάρκεια των γιορτών.

    Αναφορικά με το θέμα, ο κ. Π. Καρέλλας επεσήμανε ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι ουσιαστικοί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "ένας έμπορος, που δεν είναι συνεπής στους νόμους και τη δεοντολογία, λειτουργεί ανταγωνιστικά σε μία άλλη επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με το νόμο και τους κανόνες". Επίσης, πρόσθεσε ότι ο έλεγχοι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στα είδη διατροφής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κ. Χατζαρίδης δήλωσε και αυτός υπέρ των ελέγχων, με την προϋπόθεση να μην είναι μονόπλευροι, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν μόνο στους πολυσύχναστους δρόμους και τα ανοιχτά καταστήματα, αλλά και στο παρεμπόριο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 December 2010 - 21:30:13 UTC