Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Λοβέρδος: Προσλήψεις νοσηλευτών
  • [02] Απέρριψε η σύγκλητος του ΕΜΠ τις προτάσεις του υπουργείου
  • [03] Χάος σε αεροδρόμια της Ισπανίας
  • [04] Στην Ινδία ο Σαρκοζί
  • [05] «Πυρήνας» επιχειρηματικής δραστηριότητας η Αριστοτέλους
  • [06] Ηλεκτρονικό εμπόριο

  • [01] Α. Λοβέρδος: Προσλήψεις νοσηλευτών

    Να προχωρήσουν άμεσα στις προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές τριάντα μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

    Ο κ. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρος προς τους διοικητές, λέγοντάς τους ότι από 1/1/2011 θα ισχύσει και στην υγεία η ρύθμιση 1/5 που σημαίνει ότι θα γίνεται μόνο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τους ζήτησε, λοιπόν, να προχωρήσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ ώστε να ορκιστούν το συντομότερο οι νέοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία τους.

    Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει μέχρι 31/12 να έχουν ολοκληρωθεί οι προϋπολογισμοί και εγκριθεί οι ισολογισμοί των νοσοκομείων και να έχουν εκδοθεί εντάλματα για την πληρωμή των προμηθευτών που αφορούν τις οφειλές από το 2007 έως το 2009.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Απέρριψε η σύγκλητος του ΕΜΠ τις προτάσεις του υπουργείου

    Τεντώνει το σχοινί το Ε.Μ.Πολυτεχνείο με το υπουργείο Παιδείας με αφορμή τις προτάσεις για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η σύγκλητος του ιδρύματος που συνεδρίαζε ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 8 χθες το βράδυ, κατέληξε να απορρίψει το κείμενο των αλλαγών του υπουργείου, λέγοντας ότι δεν αποτελεί βάση οποιασδήποτε συζήτησης, διότι καταστρατηγεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης - τονίζει - ότι περιλαμβάνει αντισυνταγματικές διατάξεις τόσον όσον αφορά στη διοίκηση όσο και στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, διαλύει τις σπουδές και υποβαθμίζει τα πτυχία.

    Οι πρυτανικές αρχές του Ε.Μ.Π. θα καλέσουν τη σύνοδο πρυτάνεων που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο Λαύριο, να υιοθετήσει τη δική της πρόταση και να απορρίψει τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Χάος σε αεροδρόμια της Ισπανίας

    Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους χθες Παρασκευή από τις 17:00 τοπική ώρα [18:00 ώρα Ελλάδας], γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο μεγάλου μέρους του Ισπανικού εναέριου χώρου και "χάος" σε μεγάλα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν, κατά εκτιμήσεις, 250.000 επιβάτες και να ακυρωθούν τουλάχιστον 2.000 πτήσεις. Η Iberia, η κρατική αεροπορική εταιρία και μεγαλύτερη στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της έως τις 11:00 σήμερα.

    Σύμφωνα με την Ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας AENA, το 70% των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ή δεν προσήλθαν χθες Παρασκευή χωρίς προειδοποίηση. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει με νόμο νέα ωράρια εργασίας. Οι ελεγκτές βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Μεταφορών και την AENA για μισθολογικά και άλλα εργασιακά ζητήματα εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο στρατός άρχισε να αναλαμβάνει καθήκοντα στους πύργους ελέγχους των αεροδρομίων στην Μαδρίτη, τη Βαρκελόνη, τα Κανάρια Νησιά και τη Σεβίλη.

    Η Ισπανική εισαγγελία άρχισε έρευνα για την απεργία και η αστυνομία κατέγραφε τα ονόματα και άλλα προσωπικά δεδομένα απεργών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Μαδρίτης.

    Μόνο χθες Παρασκευή --λόγω μιας εθνικής εορτής στην Ισπανία-- αναμενόταν να ταξιδέψουν 150.000 άνθρωποι.

    Στο μεταξύ, έκτακτη σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας συγκλήθηκε για το πρωί σήμερα Σάββατο, το οποίο αναμένεται να κηρύξει εθνική "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", γεγονός που θα σημάνει ότι όποιος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δεν παρουσιαστεί στη θέση του θ' αντιμετωπίσει την απειλή φυλάκισης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στην Ινδία ο Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έφθασε σήμερα Σάββατο στην Μπάνγκαλορ, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της βιομηχανίας της τεχνολογίας στη Ινδίας, αρχίζοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στον Ασιατικό γίγαντα με στόχο την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στα πεδία της πυρηνικής ενέργειας, της άμυνας και του διαστήματος.

    Ο Σαρκοζί προγραμματίζεται να έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκ στο Νέο Δελχί την Δευτέρα.

    Ανάμεσα στις διμερείς συμφωνίες που αναμένεται να συναφθούν στην διάρκεια της επίσκεψης Σαρκοζί είναι και μια συμφωνία-πλαίσιο για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος 10.000 μεγαβάτ από τη Γαλλική εταιρία Areva στο δυτικό ομόσπονδο ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] «Πυρήνας» επιχειρηματικής δραστηριότητας η Αριστοτέλους

    Αλλάζει ο εμπορικός χάρτης ενός από τους πλέον τραγουδισμένους δρόμους της Αθήνας, ως αποτέλεσμα αλλοίωσης της πληθυσμιακής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής. Η οδός Αριστοτέλους εξελίσσεται σε έδρα επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταναστών και προσφύγων και μάλιστα, με συγκεκριμένο «target group», για κάθε εγχείρημα.

    Στην ευρύτερη περιοχή, τα τελευταία χρόνια, έχουν εγκατασταθεί μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενοι κυρίως από την Ασία και λιγότερο από την Αφρική, οι οποίοι αργά και σταθερά, κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στην τοπική εμπορική κίνηση. Κοινός εχθρός είναι η οικονομική κρίση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μόνο τον τελευταίο χρόνο να κλείσουν 25-30 από τα συνολικά 145 καταστήματα του δρόμου, σε απόσταση μόλις μισού χιλιομέτρου, από την Αγίου Μελετίου μέχρι την Πλατεία Βικτωρίας.

    Κάποια καταστήματα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, είτε αλλάζουν χρήση, είτε προσπαθούν να συνδυάσουν δύο χρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν την πελατεία τους. Αυτό παρατηρείται και στα ψιλικατζίδικα, που πωλούν πλέον και είδη τροφίμων, όπως και οι κάβες, που εντάσσουν στα προς πώληση προϊόντα τους και ψιλικά, αλλά και cafe bar, που «φιλοξενούν» μηχανήματα με φρουτάκια.

    Στην ερώτηση «πως πάνε οι δουλειές», οι απαντήσεις ποικίλουν. Εκείνοι που βλέπουν τη δουλειά τους να ανθεί είναι οι μεσίτες, καθώς στην περιοχή εξακολουθεί να υπάρχει κινητικότητα, με ιδιοκτήτες ακινήτων, που πωλούν, ή νοικιάζουν.

    Η γκρίνια ξεκινά εκεί όπου αυξάνει ο ανταγωνισμός. Mini market και καταστήματα, που απευθύνονται κυρίως σε κοινό ντόπιο και από την Ανατολική Ευρώπη, καταγράφουν πτώση τζίρου παράλληλα με τη συρρίκνωση Ελλήνων και Ανατολικοευρωπαίων από τον ενεργό πληθυσμό της περιοχής. Ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων και καταστημάτων με είδη δώρων, ρούχα ή άνθη, εμφανίζονται προβληματισμένοι με τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.

    Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και επιχειρηματίες μετανάστες «προηγούμενης γενιάς», κυρίως Αλβανοί και Πολωνοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν πρώτοι στην περιοχή, αλλά αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους, λόγω οικονομικής κρίσης κυρίως, όμως, λόγω ανταγωνισμού με τη «νέα γενιά» μεταναστών από χώρες Ασίας. Οι Ασιάτες, από την πλευρά τους, διαμαρτύρονται για τη δυσκολία, που -όπως δηλώνουν- αντιμετωπίζουν στη διαδικασία εξασφάλισης της άδειας να ανοίξουν ένα κατάστημα, για τα ενοίκια, που αξιολογούνται ως εξαιρετικά υψηλά σε σχέση με τις δυνατότητες της περιοχής, και γενικότερα για τη συρρίκνωση των εσόδων τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όλοι, ανεξαιρέτως εθνικότητος, κάνουν λόγο για αυξημένη εγκληματικότητα, που επηρεάζει την εμπορική τους δραστηριότητα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ηλεκτρονικό εμπόριο

    Κερδίζει συνεχώς έδαφος το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα με αργά, αλλά σταθερά βήματα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν να εμπιστεύονται το Ιnternet για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι χαμηλότερες συχνά τιμές που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου αποτελούν σημαντικό δέλεαρ για τους καταναλωτές.

    «Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χρήμα, οι καταναλωτές καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Απόστολος Αποστολάκης, Γενικός Διευθυντής του e-shop.gr.

    Η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο για αύξηση 75% στο ηλεκτρονικό εμπόριο και για αξία ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 2010.

    Πάντως, η δυσπιστία για την ασφάλεια των αγορών μέσω του Διαδικτύου παραμένει σε ένα ποσοστό των καταναλωτών. «Είναι θέμα αντίληψης, γιατί ουσιαστικά το θέμα έχει λυθεί εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα, υιοθετώντας τα συστήματα που υιοθετήθηκαν και στις ΗΠΑ», σημειώνει ο κ. Αποστολάκης.

    Οι έλληνες φαίνεται ότι εμπιστεύονται τόσο ξένα όσο και ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα για τις αγορές τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 December 2010 - 7:30:23 UTC