Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Nα κάνουμε την κρίση ευκαιρία"
  • [02] Χωρίς συγκοινωνίες σήμερα η Αθήνα
  • [03] Έφηβοι καπνιστές
  • [04] Πτώση 63% στην αγορά αυτοκινήτου
  • [05] Στο 4,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός
  • [06] "Σκέφτεται απλοϊκά"
  • [07] Επαφές Αμπάς στην Αθήνα
  • [08] «Αγώνας κατά της Φτώχειας» ο»Ώ

  • [01] "Nα κάνουμε την κρίση ευκαιρία"

    Νέες βάσεις με νέους ανθρώπους και επιχειρήσεις που να μην αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, αλλά τον κανόνα σε μια δυναμική αναπτυξιακή προσπάθεια, είναι αυτό που επιδιώκουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Γιώργος Παπανδρέου στην εκδήλωση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το σχέδιο εξωστρέφειας της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και δεν μπήκαμε σε κρίση επειδή δεν μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη χώρα, αλλά μπήκαμε σε κρίση διότι είχαμε τις δυνατότητες και δεν τις αξιοποιήσαμε ή μάλλον τις απαξιώσαμε και αυτό μας προσθέτει ευθύνες για το μέλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ελλάδα και να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και θαύματα, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για προσέλκυση επενδύσεων και αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας".

    Πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, αναφέροντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλει το κράτος με την εξάλειψη χρόνιων προβλημάτων ''χωρίς φέουδα και χωρίς γραφειοκρατία και θα αντιστρέψει την εκτίμηση ότι ο πολίτης ή ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος''.

    Ο κ. Ρουμπινί έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχει η κυβέρνηση «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νομπελίστα οικονομολόγο.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο συνάντηση με τον επίτροπο της Ε.Ε. για την Οικονομία Όλι Ρεν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Χωρίς συγκοινωνίες σήμερα η Αθήνα

    Έναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης θα πρέπει να αναζητήσει σήμερα το επιβατικό κοινό της Αθήνας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τόσο στην οργανωτική δομή του συγκεκριμένου κλάδου, όσο και στις εργασιακές σχέσεις.

    Συγκεκριμένα, σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 2010, θα είναι ακινητοποιημένα τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, το Τραμ και ο προαστιακός.

    Ακινητοποιημένα και τα τρένα του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα, δεκάδες δρομολόγια να ματαιωθούν, εκτός από ελάχιστα των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών. Η απεργία στον ΟΣΕ, που άρχισε από τις 12 τα μεσάνυχτα, επηρεάζει και το πρόγραμμα των δρομολογίων που επρόκειτο να γίνουν χθες και την Πέμπτη, με συνέπεια πάνω από 35 δρομολόγια, σύμφωνα με τον Οργανισμό, να ματαιωθούν.

    Κλειστή για τα οχήματα από το Σύνταγμα έως την Ιπποκράτους θα είναι η Πανεπιστημίου την Κυριακή από τις 10.00 το πρωί έως τις 04.00 το απόγευμα στο πλαίσιο της σειράς δράσεων των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο "ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΗΣ".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Έφηβοι καπνιστές

    Οι νέοι, στην πλειονότητά τους κορίτσια, δοκιμάζουν για πρώτη φορά το τσιγάρο στην εφηβεία τους, κυρίως στην πλατεία, διασκεδάζοντας με τις παρέες τους. Οκτώ στους 10 θεωρούν ότι το κάπνισμα θα έπρεπε να απαγορευτεί στους δημόσιους κλειστούς χώρους. Καπνίζοντες και μη καπνίζοντες, ωστόσο, δεν εμφανίζονται και πολύ πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία αντικαπνιστική εκστρατεία μέσα στο σχολείο. Άλλωστε, οι περισσότεροι από τους καπνιστές εφήβους εκτιμούν ότι θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να κόψουν το τσιγάρο.

    Αυτά προκύπτουν από έρευνα της ΚΑΠΑ Research, που διεξήχθη μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, σε 1.855 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αττικής, για λογαριασμό του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα τον έλεγχο του καπνίσματος.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 48% των εφήβων δοκίμασαν για πρώτη φορά να καπνίσουν σε ηλικία 14-16 ετών. Μεταξύ 11 και 13 χρόνων δοκίμασαν σε ποσοστό 24,2% και μεταξύ 8 και 10 σε ποσοστό το 12,9%.

    Τα παιδιά δηλώνουν ότι αιτία έναρξης του καπνίσματος αποτέλεσαν, για το 26,4% η συναισθηματική πίεση, για το 8% η αίσθηση του μεγάλου και για το 5,8% η αποδοχή της παρέας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πτώση 63% στην αγορά αυτοκινήτου

    Χωρίς... φρένο στην κατηφόρα τρέχουν οι πωλήσεις αυτοκινήτου στη χώρα μας, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για το μήνα Νοέμβριο. Τον περασμένο Νοέμβριο η αγορά αυτοκινήτου περιορίστηκε στις 6.771 ταξινομήσεις, κινήθηκε δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του μηνός, με ετήσιο ρυθμό της τάξης των 98.000 πωλήσεων, από 266.000 που κινούνταν κατά μέσο όρο τη περασμένη εξαετία.

    Σε απόλυτους αριθμούς, η κάμψη των πωλήσεων έφθασε το -63%, ως προς το μέσο όρο των αντίστοιχων μηνών της περιόδου 2004-2009 (18.523 ταξινομήσεις) ή το -63%, ως προς το Νοέμβριο του 2009 (18.092 ταξινομήσεις).

    Οι πιο πάνω συγκρίσεις αναφέρονται σε απόλυτους αριθμούς πωλήσεων και άρα δεν αποτυπώνουν την παράλληλη μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού.

    Η διατήρηση της αγοράς αυτοκινήτου στα τωρινά, εξαιρετικά χαμηλά, επίπεδα προκαλεί σημαντική υστέρηση των σχετικών δημοσιονομικών εσόδων κατά 400-450 εκατομμύρια ευρώ, ως προς τα έσοδα του 2009.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στο 4,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός

    Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε ο πληθωρισμός και συγκεκριμένα υποχώρησε στο 4,9% τον Νοέμβριο από 5,2% που ήταν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Νοεμβρίου 2010 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009 προκύπτει αύξηση 4,9%, έναντι αύξησης 2 % που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

    Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 09 - Νοεμβρίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 08 - Νοεμβρίου 09, παρουσίασε αύξηση 4,5%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Νοεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009, παρουσίασε αύξηση 4,8%, έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Σκέφτεται απλοϊκά"

    Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ασκεί έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απόρριψη της πρότασής του για τη θέσπιση Ευρωομολόγου από την καγκελάριο Μέρκελ.

    Η γερμανική κυβέρνηση έχει "έναν μη ευρωπαϊκό τρόπο να διεκπεραιώνει ευρωπαϊκές υποθέσεις", λέει ο κ. Γιούνκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" (Ντι Τσάιτ, που κυκλοφορεί αύριο).

    Αναφερόμενος στην κατηγορηματική άρνηση του Βερολίνου σχετικά με την πρόταση περί Ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι "η Γερμανία σκέφτεται στο θέμα αυτό κάπως απλοϊκά". Επικρίνει το Βερολίνο ότι "απέρριψε την πρότασή μας πριν καν τη μελετήσει". Ο κ. Γιούνκερ προσθέτει ότι του προξενεί απορία "αυτός ο τρόπος να δημιουργούνται ζώνες ταμπού στην Ευρώπη και να μην ασχολείται κάποιος με τις ιδέες άλλων".

    Διευκρινίζοντας την πρότασή του περί Ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ενιαίο επιτόκιο, όπως του καταλογίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (CDU). Αντίθετα, λέει ότι "θα συγκεντρώναμε ένα μέρος των εθνικών χρεών που θα εξυπηρετούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το Ευρωομόλογο. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, όμως, θα συνέχιζε να εξυπηρετείται με το εθνικό επιτόκιο".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Επαφές Αμπάς στην Αθήνα

    Επίσκεψη στην Αθήνα, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου, και στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    "Η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων", τόνισε ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Αμπάς, και σημείωσε ότι "η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διευκολύνει τη συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού ζητήματος".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία παραμένει για τη διεθνή κοινότητα ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία και τώρα και στο μέλλον".

    "Είμαστε σίγουροι ότι καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού με τρόπο δίκαιο", τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, η οποία όπως σημείωσε "παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ΕΕ".

    Η «διπλωματία των καταστροφών» είναι μια καλή ευκαιρία για να αναπτύξουμε την ειρηνική συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] «Αγώνας κατά της Φτώχειας»

    Αγώνας μεταξύ των ομάδων «Αστέρια του Ολυμπιακού» και «Φίλων Ζιντάν-Ρονάλντο» θα διεξαχθεί στις 14 Δεκεμβρίου με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας.

    «Ο αγώνας αυτός διοργανώνεται από τον οργανισμό Ενωμένων Εθνών σε συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι πολύ μεγάλη τιμή για την Ελλάδα κα τον Ολυμπιακό που επέλεξαν την χώρα μας για να γίνει αυτός ο αγώνας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Σωκράτης Κομινάκης.

    Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Αζιάντε Πολτιέ τόνισε: «Το 2000 ο Ρονάλντο και Ζινεντίν Ζιντάν έγιναν πρεσβευτές καλής θελήσεως του ΟΗΕ και μας πρότειναν να διοργανώσουμε ένα αγώνα μεταξύ των "φίλων Ρονάλντο" και "φίλων Ζιντάν". Έτσι ο πρώτος αγώνας έγινε στην Βασιλεία της Ελβετίας με την υποστήριξη της FIFA και συγκεντρώθηκαν ένα εκατομμύριο ελβετικά φράγκα. Από τότε έγιναν άλλα έξι παιχνίδια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και ένας αγώνας στο Μαρόκο. Ο περσινός αγώνας στην Λισαβόνα που διοργανώθηκε για την ενίσχυση της Αϊτής ήταν ο πρώτος που έγινε εναντίον μιας κανονικής ποδοσφαιρικής ομάδας και αυτό άρεσε πάρα πολύ στον Ζιντάν γιατί το επίπεδο ήταν ανώτερο. Έτσι οι Ρονάλντο και Ζιντάν αποφάσισαν ότι είναι καλύτερο να γίνονται τέτοιοι αγώνες. Δεχθήκαμε προσφορές από παρά πολλές ομάδες από Γαλλία, Ισπανία και άλλες χώρες αλλά του Ολυμπιακού ήταν η καλύτερη».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 December 2010 - 15:30:46 UTC