Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θετική ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2012"
  • [02] Μείωση του ΑΕΠ κατά 4,6%
  • [03] ΕΣΕΕ: "3 δισ. θα λείψουν από την αγορά"
  • [04] ΝΔ: "Όχι στη μείωση μισθών"
  • [05] Γυναίκα στο "τιμόνι" του δήμου ο»Ώ

  • [01] "Θετική ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2012"

    Η Ελλάδα θα δει το τέλος του τούνελ το επόμενο έτος και η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο από το β' εξάμηνο του 2012, υπογράμμισε ο επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη συμπαρατάσσεται με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα βήματα έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι τώρα, επισημαίνοντας ότι στόχος για το 2011 είναι όχι μόνο η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.

    Εξάλλου, αισιόδοξος ότι ο προϋπολογισμός του 2011 κινείται εντός του στόχου μείωσης του δημόσιου ελλείμματος κατά 2,5% μονάδες και συνεπώς δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, εμφανίστηκε ο Ολι Ρεν, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

    Ομιλία Τόμσεν στο συνέδριο του Economist

    Δεν μπορεί να συνεχισθεί η μείωση των μισθών και συντάξεων για να μειωθεί περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, ανέφερε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει η Ελλάδα να μάθει να φορολογείται και να μειωθούν οι σπατάλες στις δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες καταβάλλουν μισθούς πολύ πάνω από τον μέσο μισθό".

    Απαντώντας στην οικονομολόγο του Economist Intelligence Unit, η οποία αναφέρθηκε σε ένα σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου το 2012, ο κ. Τόμσεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη από το τέλος του 2011 και με τον τρόπο αυτό θα ελέγξει το δημόσιο χρέος της.

    Ομιλία Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο του Economist

    Στη συνέδριο του Economist μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, τόνισε την ανάγκη "πολιτικών ανάπτυξης" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από ποτέ απο την τρέχουσα κρίση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μείωση του ΑΕΠ κατά 4,6%

    Μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και 1,3% σε σχέση με το δεύτερο του 2010 παρουσίασε το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το 3ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009 και μείωση κατά 1,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010.

    Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2009.

    Στο 12,6% η ανεργία

    Στο 12,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2010, έναντι 9,1% τον Σεπτέμβριο 2009 και 12,2% τον Αύγουστο 2010. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Σεπτέμβριο του 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.366.495 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 627.715 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.319.930 άτομα.

    Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 211.349 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (μείωση 4,6%) και κατά 32.395 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (μείωση 0,7%). Επίσης, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 170.912 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (αύξηση 37,4%) και κατά 14.607 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (αύξηση 2,4%).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] ΕΣΕΕ: "3 δισ. θα λείψουν από την αγορά"

    Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ευρώ θα λείψουν από την ήδη μειωμένη εμπορική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης. Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Π. Καρέλλας ανέφερε ότι η κίνηση στα μαγαζιά είναι μειωμένη κατά περίπου 40%, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Δ. Κασιμάτης σχολίαζε από την πλευρά του ότι η εμπορική κίνηση σε μερικούς κλάδους ενόψει των εορτών αναμένεται να πέσει μέχρι και 50%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] ΝΔ: "Όχι στη μείωση μισθών"

    Αντίθετη στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζεται η ΝΔ, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

    Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει ότι το κόμμα του συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

    Γι΄αυτό και η ΝΔ "είναι αντίθετη με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που επιχειρεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο".

    Στη δήλωσή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει επίσης ότι "ακόμη και η τρόικα αναγνωρίζει ότι τα σπασμένα της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να τα πληρώνουν οι συντάξεις και οι μισθοί του ελληνικού λαού".

    Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ΝΔ πιστεύει ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από τη μείωση της φορολογίας και από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της γραφειοκρατείας.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά που προτείνει η ΝΔ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Γυναίκα στο "τιμόνι" του δήμου

    Είναι η μοναδική γυναίκα δήμαρχος στην Κρήτη και μία από τις εννιά σ' ολόκληρη την χώρα. Είχε όραμα για το νεοσύστατο δήμο Φαιστού και οι ψηφοφόροι πίστεψαν την κ. Μαρία Πετρακογιώργη - Ανυφαντάκη, δίδοντάς της την ευκαιρία να οδηγήσει τον τόπο στη νέα εποχή με πρόκληση τις μεταρρυθμίσεις του "Καλλικράτη". Ανοίγουμε πανιά για μια νέα πορεία, με στόχο το καλύτερο για τον τόπο μας, δηλώνει.

    Η κ. Πετρακογιώργη - Ανυφαντάκη είναι θυγατέρα του Ηρακλή Γ. Πετρακογιώργη (οικονομολόγου-υπαλ. ΔΕΗ- Δημοτικού συμβούλου) και της Βαρβάρας Σκαφίδα Πετρακογιώργη (οικονομολόγου -υπαλ. ΥΠΑΚ), αλλά και εγγονή του αείμνηστου Γεωργίου Πετρακογιώργη (αρχηγού Εθνικής Αντίστασης-φρουράρχου της πόλης του Ηρακλείου και βουλευτή).

    Σύζυγος του Γιάννη Νικολάου Ανυφαντάκη, αρχιτέκτονα - μηχανικού και μητέρα τριών αγοριών, έχει επανειλημμένα και με επιτυχία ασχοληθεί με τα κοινά.

    Η νέα δήμαρχος Φαιστού μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι: Οι πολίτες του δήμου Φαιστού εξέφρασαν τη θέλησή τους να δημιουργηθεί κάτι νέο στον τόπο μας και να προχωρήσουμε σε μια πορεία προς το μέλλον. Σ' αυτή μας την πορεία, προσθέτει, αρωγοί και συμπαραστάτες είναι όλοι οι πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, είναι όλοι οι κάτοικοι του νέου δήμου, με τους οποίους θα προχωρήσουμε μαζί σε μια πορεία ανάπτυξης, συνεργασίας και δημιουργίας.

    Παράλληλα, ευχαριστεί όλους τους πολίτες και τους συνυποψήφιους της για τον αγώνα τους και επισημαίνει: "ανοίγουμε πανιά για μια νέα πορεία, με στόχο το καλύτερο για τον τόπο μας".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 December 2010 - 15:30:25 UTC