Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς
  • [02] "Ο ποιητής του Αιγαίου"
  • [03] Στο επίκεντρο ο μαθητής-αθλητής ο»Ώ

  • [01] Στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς

    Μετ΄ εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, στο οργανωτικό πεδίο των αστικών συγκοινωνιών και στα εργασιακά.

    Τα Σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ αποφάσισαν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα για την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών, αποφάσισε να είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

    Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, 13 του μηνός, με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Ο ποιητής του Αιγαίου"

    Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 1979, όταν o Οδυσσέας Ελύτης παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τα χέρια του Σουηδού βασιλιά Κάρολου Γουστάβου. Και μ' εκείνη την, καθιερωμένη από το πρωτόκολλο, ελαφρά υπόκλιση ευγενείας , "ο ποιητής του Αιγαίου" ύψωνε την Ελλάδα στους γαλαξίες του λόγου.

    Σήμερα, τριάντα ένα χρόνια από τότε, το όνομα "Ελύτης" αντιφεγγίζει στη γη της παγκόσμιας ποίησης. Δεκαέξι χρόνια μετά το θάνατό του, (18 Μαρτίου του 1996, από ανακοπή καρδιάς ) ο ποιητής είναι εδώ. Τραγουδιέται. Διαβάζεται. Μελετάται. Το όνομά του διαπέρασε το χρόνο: 'Έχει κι θάνατος τη δικιά του Ερυθρά Θάλασσα" .

    Ο κατά κόσμον Οδυσσέας Αλεπουδέλης, του Παναγιώτη και της Μαρίας Βρανά, με πατρική καταγωγή από την Παναγιούδα Λέσβου, γεννηθείς στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης, το τελευταίο παιδί από τα έξι της οικογένειας, ο γιός που αρνήθηκε να συνεχίσει το πατρικό εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας, πήρε δικό του όνομα για να πορευτεί στο δρόμο της ποίησης.

    Η δόξα, που ήρθε το 1964 με την μελοποίηση του "'Αξιον Εστί" από τον Μίκη Θεοδωράκη και η υποδοχή που είχαν τα προηγούμενα έργα του "Προσανατολισμοί", " Ήλιος ο Πρώτος", "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας", " Η καλοσύνη στις λυκοποριές", δεν τον άλλαξαν.

    Στην επτάχρονη χούντα, αν και δεν προχώρησε σε δήλωση κατά της δικτατορίας, κυκλοφόρησε δυνατά έργα συμβολισμού όπως: "Ήλιος ο ηλιάτορας", "Το φωτόδεντρο", αλλά και "Τα ρω του έρωτα", που είναι αλληγορικά και ριμαδόρικα τραγούδια με παιχνιδίσματα του στυλ "Θαύμασα τον Παρθανώνα/ και σε κάθε του κολόνα / βρήκα τον χρυσό κανόνα/ Όμως σήμερα το λέω/ βρίσκω το καλό κι ωραίο/ σε μία σπόρ Alfa Romeo"β¦

    Συνέχισε την ποιητική γραφή μέχρι το τέλος της ζωής του, με κυριότερα δημιουργήματα "Τα ετεροθαλή", "Η Μαρία Νεφέλη", "Τρία ποιήματα σε σημαία ευκαιρίας", "Το μονόγραμμα", "Ο Μικρός ναυτίλος".

    Τιμήθηκε και βραβεύτηκε από πολλούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του κόσμου. Ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αμερική τιμώμενος για το έργο του με το οποίο ανανέωσε την ποίηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στο επίκεντρο ο μαθητής-αθλητής

    Αντιστρόφως ανάλογα με το κόστος τους είναι τα αποτελέσματα των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ), σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

    Ετσι, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, το Υπουργείο φέτος προχωρά «άμεσα στο νοικοκύρεμα των ΤΑΔ, περιορίζοντάς τα στα απολύτως απαραίτητα, ρεαλιστικά και εφικτά» και παράλληλα αρχίζει διαβούλευση για ένα νέο σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο στήριξης του μαθητή - αθλητή.

    «Οσοι μαθητές δεν θα μετέχουν πλέον σε αυτά, μπορούν είτε να συνεχίσουν στο σχολείο όπου φοιτούσαν ως μαθητές ΤΑΔ, είτε να μεταγραφούν σε όποιο άλλο σχολείο τους διευκολύνει» διευκρίνισε η υφυπουργός.

    Τα ΤΑΔ ιδρύθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του ΄80, με στόχο τη διευκόλυνση των μαθητών γυμνασίων και λυκείων, που απασχολούνται με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο, δηλαδή, πρωταθλητισμό σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

    Βασικός σκοπός του θεσμού ήταν οι μαθητές - αθλητές υψηλού επιπέδου να μην υστερούν, ούτε στους αθλητικούς, αλλά ούτε και στους μαθησιακούς στόχους και υποχρεώσεις τους.

    «Ο στόχος αυτός ουδέποτε επετεύχθη», διαπιστώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και διευκρινίζεται: Η μαζικοποίηση των τμημάτων, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία των αρμόδιων Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση τους, που οδήγησε στην αθλητική απαξίωση των τμημάτων στη συνείδηση των πραγματικών αθλητών υψηλού επιπέδου, κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, τα τμήματα αυτά λειτουργούν με υπερβολικά υψηλό κόστος στοιχίζοντας στον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους περί τα 25 εκατ. ευρώ για κάθε σχολικό έτος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 December 2010 - 11:30:19 UTC