Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επαναστατικό βήμα ο Καλλικράτης"
  • [02] Βαρυχειμωνιά
  • [03] Το δώρο μισθωτών-συνταξιούχων
  • [04] Απόσυρση και μείωση τελών
  • [05] "Κατά του ευρωομολόγου"
  • [06] Γούρια με άποψη ο»Ώ

  • [01] "Επαναστατικό βήμα ο Καλλικράτης"

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, παρότι δαιμονοποιούνται, δίνουν την δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους δεν εκπροσωπούνται, να εκπροσωπούνται μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ παράλληλα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με δημάρχους και περιφερειάρχες και με θέμα "Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "επαναστατικό βήμα" τον "Καλλικράτη" στην κατεύθυνση σύγκλισης της Ελλάδας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που "έχουν ώριμους αυτοδιοικητικούς θεσμούς", τονίζοντας ότι "αυτή η διαδρομή πρέπει να διανυθεί, το ταχύτερο δυνατό για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος".

    Ο κ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, εδώ και πολύ καιρό είναι προσανατολισμένη σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ η παγκόσμια τάση για τη συγκέντρωση του 50%, σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού σε πόλεις, αναδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας "δυναμικών πόλεων σε καινοτόμες περιφέρειες".

    Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, διότι χωρίς αυτήν είναι "μάταιος ο περιορισμός των ελλειμμάτων" και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις, με αναπτυξιακή προοπτική.

    Ο κ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους "δύσκολους αγώνες, τις δύσκολες αποφάσεις και τις επώδυνες θυσίες" της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι "οι θυσίες έχουν αποτέλεσμα, καθώς όχι μόνο μειώθηκε το έλλειμμα κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ", αλλά προχώρησαν και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως στο ασφαλιστικό, τα κλειστά επαγγέλματα, το κράτος και την διαφάνεια.

    "Όλο το βάρος στους επόμενους μήνες θα δοθεί στα διαρθρωτικά", πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω μεγάλων προβλημάτων και απέδωσε την δημοσιονομική κρίση σε σοβαρές στρεβλώσεις, που ήταν με την σειρά τους αποτέλεσμα μιας στρεβλής αναπτυξιακής λογικής.

    "Ο "Καλλικράτης" είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας, αποτελεί μέρος της λύσης και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η χώρα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα κατάσταση της αυτοδιοίκησης ως "μικρογραφία του κράτους" και τονίζοντας ότι "ο "Καλλικράτης" σπάει τον ομφάλιο λώρο της εξάρτησης κράτους-Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

    "Το στοίχημα είναι η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου", είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι στους νέους δήμους και περιφέρειες θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, για την ανάπτυξη, το κράτος πρόνοιας και την "καθημερινότητα" πολιτών και επιχειρήσεων.

    "Η μέχρι τώρα πελατειακή πολιτική, μας έκανε να κοιτάμε στο "κέντρο" αντί να αξιοποιούμε αυτό που υπάρχει δίπλα μας", είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως στις αιρετές περιφέρειες θα μεταφερθούν τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε, μέσω της ανάπτυξης, η κάθε περιφέρεια να αποκτήσει ιδιαίτερη περιφερειακή ταυτότητα, συνδέοντας "οριζόντια" τις τοπικές δυνάμεις.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δημάρχους και περιφερειάρχες, να βοηθήσουν στις αλλαγές στην Παιδεία, λέγοντας πως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδρύματα που δίνουν κάποιο "απλό χαρτί", με το οποίο κάποιος βρίσκει μια δουλειά, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν, ως εργαλεία για την ανάπτυξη μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων και της συνεχούς κατάρτισης.

    "Θα έχετε λόγο στην διαχείριση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση" είπε ο κ. Παπανδρέου, που ολοκλήρωσε την ομιλία του αποκαλώντας τους δημάρχους και περιφερειάρχες, "συνεργάτες της μεγάλης προσπάθειας αλλαγών".

    Μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιόχαν Χαν.

    Την Κυριακή ο πρωθυπουργός στο Ρέθυμνο

    Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος θα παρουσιάσει την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης η περιφερειακή σύσκεψη για την αγροτική ανάπτυξη του νησιού.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης θα παρουσιάσει το "Καλάθι προϊόντων της Κρήτης" που είναι συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή.

    Ο υφυπουργός κ. Γιάννης Κουτσούκος θα παρουσιάσει τον αγροτικό "Καλλικράτη" και η υφυπουργός κα Μιλένα Αποστολάκη θα παρουσιάσει το "πρόγραμμα υποστήριξης του αγρότη-Έρευνα κατάρτιση πιστοποίηση".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βαρυχειμωνιά

    Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της χώρας, καθώς το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε χτες τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα νότια και ανατολικά. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στην Αττική, ενώ άσπρισαν και τα βόρεια προάστια και το κρύο είναι τσουχτερό.

    Κακοκαιρία, με χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο σημειώνονται σήμερα στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και τις Σποράδες. Χιόνια θα πέσουν και στα ορεινά της Κρήτης, αλλά και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Η θερμοκρασία παρουσιάζει κάθετη πτώση και η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ η ελάχιστη θα φτάσει και τους -8 και κατά τόπου τους -10 βαθμούς.

    Το κύμα της κακοκαιρίας, συνοδεύεται και από θυελλώδεις βοριάδες που τοπικά στα πελάγη φτάνουν και τα 10 μποφόρ, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων, που πνέουν στα πελάγη, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στις περισσότερες περιοχές.Tα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κανονικά εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στις περιοχές Καβάλα-Πρίνου-Κεραμωτή -Λιμένα Θάσου. Τα δρομολόγια Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, εκτελούνται με πλοία ανοιχτού τύπου ενώ με κλειστού τύπου τα δρομολόγια των πλοίων από Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη και Ηγουμενίτσα Ιόνια Νησιά.

    Για συνηθισμένες συνθήκες, οι οποίες όμως δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας μιλούν οι ειδικοί, καθώς το νέο στοιχείο δεν συνίσταται στα χαμηλά του υδράργυρου, αλλά στα ασυνήθιστα υψηλά του το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, η «ψυχρή εισβολή» γίνεται πιο αισθητή μετά τον δεύτερο θερμότερο Νοέμβριο των τελευταίων 84 ετών, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κατέγραψε για τον Νοέμβριο μέση μέγιστη θερμοκρασία 21,9 βαθμούς Κελσίου, επίδοση, κατά 3,3 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση κλιματική τιμή για τον συγκεκριμένο μήνα.

    «Πρόκειται για μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη κακοκαιρία, χωρίς εξάρσεις, έπειτα από μια ασυνήθιστη παρατεταμένη καλοκαιρία», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΜΚ Αντώνης Λάλος.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι ψυχρές αέριες μάζες έχοντας περάσει από την Ανατολική Ευρώπη (κυρίως Πολωνία και Ρωσία), φτάνουν σταδιακά στην Ελλάδα.

    Από το Σάββατο τη νύχτα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Την Κυριακή θα επικρατήσει παγετός και από την νύχτα της Κυριακής προς το πρωί της Δευτέρας τα φαινόμενα και πάλι θα ενταθούν με καταιγίδες στα νότια και χιόνια στην Κρήτη.

    Το χειμωνιάτικο τοπίο θα συνεχιστεί κατά μεγάλα διαστήματα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις.

    Τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα

    Τσουχτερό κρύο με ηλιοφάνεια επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο δείκτης του θερμομέτρου σε ορεινές περιοχές έπεσε, για πρώτη φορά φέτος, στους -5 βαθμούς Κελσίου.Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει σχηματιστεί παγετός, ενώ χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.

    Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πεδινές περιοχές η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το λιμεναρχείο εξέδωσε δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων , καθώς στο Βόρειο Αιγαίο πνέουν και σήμερα ισχυροί βοριάδες, έντασης μέχρι και 8 Μποφόρ.

    Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε - 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαϊδα και -1 η Δράμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Το δώρο μισθωτών-συνταξιούχων

    Επίδομα δώρου ύψους 400 ευρώ θα καταβληθεί εφέτος στους συνταξιούχους όλων των ταμείων εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

    Στους συνταξιούχους του δημοσίου υπάρχει αναπροσαρμογή των δώρων (200 ευρώ το δώρο Πάσχα, 200 ευρώ το επίδομα αδείας και 400 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων) για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ μικτά.

    Για συνταξιούχους των οποίων οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2500 ευρώ, ο 13ος και 14ος μισθός καταργούνται.

    Στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ, θα χορηγηθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 300 ευρώ ανάλογα με το ετήσιο και το οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπόκειται σε εισφορές.

    Το δώρο θα καταβληθεί μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου. Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 10 Δεκεμβρίου, του ΙΚΑ και του ΝΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου και του ΟΑΕΕ στις 16 και στις 20 Δεκεμβρίου. Ως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ.

    Εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

    Στον δημόσιο τομέα ο 13ος και ο 14ος μισθός έχουν αναπροσαρμοστεί και δίνονται 1.000 ευρώ συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους, δηλαδή 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας.

    Δεν δικαιούνται δώρο οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που λαμβάνουν μεικτές αποδοχές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ ανά μήνα (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων).

    Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται κανονικά το δώρο των εορτών, αρκεί να συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σε οποιονδήποτε εργοδότη.

    Στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Απόσυρση και μείωση τελών

    Σημαντική μείωση των τελών ταξινόμησης για την αγορά καινούργιων ΙΧ αυτοκινήτων προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με στόχο να τονωθεί η αγορά αυτοκινήτου που πλήττεται από την κρίση. Η μείωση των τελών θα γίνεται σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου το οποίο θα έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως 31.12.1998. Επίσης θα ισχύει για τα αυτοκίνητα που θα αποσυρθούν έως και 31.12.2011. Η μείωση των τελών ταξινόμησης αφορά κυρίως τα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα.

    Αναλυτικότερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι:

    Καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 1800 κυβικά εκατοστά και τα οποία παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης, ως εξής :

    - Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

    - Αυτοκίνητα κυλινδρισμού από 901 μέχρι και 1400 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

    - Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα από 1401 μέχρι και 1600 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το 65% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης και για φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

    - Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα από 1601 μέχρι και 2000 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης και για φορολογητέα αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.

    Η ρύθμιση αυτή ισχύει μόνο στην περίπτωση που για το αποσυρόμενο αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31.12.1998. Επίσης θα πρέπει να καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγουμένων ετών.

    Με κοινές Αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα καθοριστεί η διαδικασία απόσυρσης από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Κατά του ευρωομολόγου"

    Κοινό μέτωπο κατά του ευρωομολόγου συγκρότησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Κατά τη συνάντηση που είχαν στο Φράιμπουργκ της Νοτιοδυτικής Γερμανίας απέρριψαν τη θέσπιση κοινού ευρωομολόγου που προτείνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο κ. Σαρκοζί, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρότασης Γιούνκερ, είπε ότι "οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη". Εκτίμησε ότι κάποτε θα τεθεί το θέμα του ευρω-ομολόγου, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί μία σύγκλιση των εθνικών οικονομιών στην ευρωζώνη και αφού προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ. Ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι "θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του ευρώ", αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν "πρέπει να κρατάμε το άλογο από την ουρά".

    Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στην πρόταση Γιούνκερ για το ευρω-ομόλογο είπε ότι "μία ενιαιοποίηση των επιτοκίων και των ρίσκων δεν μας βοηθάει να προχωρήσουμε". Έκανε δε έκκληση να πρυτανεύσει στην ΕΕ "το πνεύμα που μας ενώνει όλους", καθώς "εάν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη", είπε η κ. Μέρκελ.

    Εξάλλου, τον σεβασμό της για τα "θαρραλέα βήματα" που κάνει η Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η κ. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης. "Έχουμε ήδη κάποια θαρραλέα βήματα", είπε η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι "βλέπουμε με μεγάλο σεβασμό το τι κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή". Το ίδιο ισχύει και για τις προσπάθειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, είπε η καγκελάριος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Γούρια με άποψη

    Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα περισσότερα μουσεία προτείνουν δώρα με άποψη. Τα πωλητήρια των Μουσείων έχουν γεμίσει γούρια με εικαστικές υπογραφές, για όλους εκείνους που παραμένουν πιστοί στη παράδοση και αγοράζουν τυχερά για ένα ευοίωνο νέο έτος.

    Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης:

    Δημιούργησε για το 2011 ένα ευφάνταστο γούρι εμπνευσμένο από τις παλαιές σβούρες με τις παραλληλόγραμμες πλευρές που χρησιμοποιούνταν για το γνωστό παιχνίδι της τύχης "πάρτα όλα". Κατασκευασμένο από υλικό ζάμακ και δεμένο με πολύχρωμες κορδέλες φέρει χαραγμένες τις επιγραφές(12 ευρώ). Το σχέδιο ανήκει στον Κώστα Υφαντή και εκτίθεται μαζί με ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοίας, κοσμήματα, κεραμεικά και κεριά.

    Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο:

    Το Τυχερό του Βυζαντινού μουσείου,το οποίο διατίθεται σε καρφίτσα, απεικονίζει τη γνωστή Δούκισσα της Πλακεντίας και έχει φιλοτεχνηθεί σε πολλές, ενυπωσιακές χρωματικές παραλλαγές(30 ευρώ). Το επάργυρο ή επίχρυσο πλαίσιο παραπέμπει στη Villa Ilissia, η οποία υπήρξε κατοικία της Δούκισσας και αργότερα στέγη του μουσείου. Το πρωτότυπο γούρι φιλοτέχνησε η χαράκτρια Μυρσίνη Βαρδοπούλου.

    Μουσείο Ακρόπολης:

    Κατασκεύασε ανάμεσα και σε άλλα γούρια ,την επάργυρη Χριστουγεννιάτικη μπάλα, εμπνευσμένη από τη διακόσμηση πήλινου σφονδυλίου που αφιερώθηκε στο ιερό της Νύμφης τον 6ο αιώνα π.Χ.(35 ευρώ). Τα σφονδύλια ήταν μικρά βαρίδια που στερεώνονταν στο κάτω μέρος ενός ραβδιού, του λεγόμενου αδραχτιού και ενίσχυαν την περιστροφική κίνηση του. Με τη ρόκα και το αδράχτι οι γυναίκες έγνεθαν το μαλλί και το μετέτρεπαν σε κλωστή. Μάλιστα,στην αρχαία Αθήνα τα νεαρά κορίτσια αφιέρωναναν όμορφα διακοσμημένα σφονδύλια το ιερό της Νύμφης, προστάτιδας του γάμου.

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:

    Σε μια συλλογή δεκάδων μικρών τυχερών ξεχωρίζουν τα μπρούτζινα γούρια, δημιουργία της καλλιτέχνιδος Καλλιόπη. Η νεολιθική σκάλα- μενταγιόν συμβολίζει την αναρρίχιση, την άνοδο και την οδό προς την απόλυτη εξέλιξη ενώ το δεύτερο σχέδιο της απεικονίζει τον αριθμό 2011 γραμμένο κρυπτογραφικά στη Γραμμική Γραφή Β'(27 ευρώ).

    Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη:

    Ο ζωγράφος Μιχάλης Μαρκουλάκης σχεδίασε το γούρι του ιδρύματος εμπνευσμένο από το δέντρο της ελιάς που για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο προστασίας, νίκης και ευημερίας. Διατίθεται σε τρεις εκδοχές ως κρεμαστό λαιμού, κλειδοθήκη και με φουντάκι.

    Μουσείο Μπενάκη:

    Η συλλογή του μουσείου απαρτίζεται από πολλά γούρια διαφορετικών καλλιτεχνών. Καραβάκι κεραμικό για τους πιο παραδοσιακούς, φιλοτεχνημένο από την Αργυρώ Κώστα. Χριστουγεννιάτικες μπάλες, ζωφραφισμένες σε πεπιεσμένο χαρτί και εμπευσμένες από τα μοτίβα των συλλογών του μουσείου(10-17ευρώ).Παράλληλα, το μουσείο εγκαινιάζει τη νέα του συλλογή με αφιέρωμα στην ανακύκλωση που έχει στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι καλλιτέχνες μεταμορφώνουν φαινομενικά άχρηστα υλικά επισημαίνοντας πως ο κύκλος της ζωής ενός υλικού είναι αέναος. Οι δημιουργοί επικοινωνούν με το περιβάλλον τους σε μια σχέση αμοιβαίας ανταλλαγής, καθώς δέχονται από αυτό ερεθίσματα, διατυπώνοντας σκέψεις και εκφράζοντας προβληματισμούς.

    Μ.Παππά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 December 2010 - 9:30:25 UTC