Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο αυτόφωρο όσοι δεν καταβάλουν το δώρο των Χριστουγέννων
  • [02] Τίτλοι τέλους για την Τασσώ Καββαδία
  • [03] Στις 3 Ιανουαρίου το επίδομα του ΟΑΕΕ
  • [04] Απεβίωσε ο Τομάζο Σκιόπα
  • [05] Εβδομάδα κινητοποιήσεων στα ΜΜΜ
  • [06] Το ΔΝΤ ενέκρινε την 3η δόση
  • [07] "Εφυγε" η Ζακλίν ντε Ρομιγί
  • [08] Νοτιοκορεάτικα γυμνάσια

  • [01] Στο αυτόφωρο όσοι δεν καταβάλουν το δώρο των Χριστουγέννων

    Τη διαδικασία του αυτοφώρου θα κινήσουν οι Επιθεωρητές Εργασίας, κατόπιν εγκυκλίου του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ Χάλαρη Μιχάλη, για όσους εργοδότες δεν καταβάλουν το κατά το νόμο προβλεπόμενο δώρο Χριστουγέννων.

    Ο Ειδικός Γραμματέας ζήτησε από τους Επιθεωρητές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να εφαρμόσουν το νόμο με αμεσότητα και αυστηρότητα σε όσες περιπτώσεις εντοπιστεί εργοδοτική αυθαιρεσία. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «το δώρο των Χριστουγέννων δεν αποτελεί κάποιο είδος πολυτέλειας και η καταβολή του δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη. Η αντίδραση της ευνομούμενης πολιτείας μας, πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τίτλοι τέλους για την Τασσώ Καββαδία

    Η Τασσώ Καββαδία έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 91 της χρόνια και η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

    Την καθιέρωσαν οι ρόλοι της "κακιάς'". Πεθερά, αδελφή, νύφη ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου. Όπως έλεγε και η ίδια, «ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα' φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».

    Στο θέατρο, πάντως, έπαιξε ρόλους που κάλυπταν όλο το ρεπερτόριο, με μοναδική εξαίρεση την αρχαία τραγωδία. «Δεν έπαιξα αρχαία τραγωδία γιατί τη σέβομαι πάρα πολύ είναι κάτι μουσειακό για μένα. Ποτέ δεν μου έγινε πρόταση. Δεν μου αρέσει το μουσειακό θέατρο, μου αρέσει το καθημερινό θέατρο», είχε δηλώσει.

    Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κούν.

    Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και εκτελέστρια. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.

    Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση. Απέκτησε τρία παιδιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στις 3 Ιανουαρίου το επίδομα του ΟΑΕΕ

    Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

    Ενίσχυση 300 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 12.000 ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008).

    Ενίσχυση 200 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.500 ευρώ και το οικογενειακό μεταξύ 12.000 και 14.500 ευρώ.

    Ενίσχυση 100 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 8.500 και 10.500 ευρώ και το οικογενειακό δεν υπερβαίνει τα 16.500 ευρώ

    Το επίδομα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας έως τις 31-12-2010 (εκτός αναπηρίας - θανάτου) και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Σε περίπτωση καταβολής δυο συντάξεων καταβάλλεται στη μεγαλύτερη σύνταξη ενώ σε συνδικαιούχους θανάτου επιμερίζεται ανάλογα με το ποσοστό της σύνταξης ενώ πρέπει να συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις που ισχύουν στα επιδόματα αδείας Χριστουγέννων κ.λ.π.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Απεβίωσε ο Τομάζο Σκιόπα

    Ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου στη Ρώμη. Ο Σκιόπα, εβδομήντα ετών, αισθάνθηκε άσχημα κατά την διάρκεια δείπνου, στο μέγαρο Σακκέττι της Αιώνιας Πόλης. «Με συγχωρείτε, αλλά δεν είμαι τόσο καλά», είπε στους φίλους του, με τους οποίους είχε συναντηθεί για να ανταλλάξει χριστουγεννιάτικες ευχές.

    Η μεταφορά του στο νοσοκομείο Σάντο Σπίριτο ιν Σάσσια, ήταν μάταιη. Ακαριαία καρδιακή προσβολή, η διάγνωση των γιατρών. Γεννημένος στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας, το 1940, ο Σκιόπα εθεωρείτο ένας από τους εγκυρότερους οικονομολόγους της χώρας. Αναλυτής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου Μποκκόνι, με ειδίκευση στο Massachusetts Institute of Technology. Όπως τονίζουν σήμερα οι Ιταλοί σχολιαστές, ήταν ανέκαθεν ένθερμος φιλοευρωπαϊστής, αρχίζοντας από την περίοδο κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης των χρηματικών και οικονομικών υποθέσεων της τότε ΕΟΚ - το 1979 - σε στενή συνεργασία με τον Χέμουτ Σμιτ και τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

    Το 1984, Ο Σκιόπα, έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, με επικεφαλής, τότε, τον μελλοντικό πρόεδρο της δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι. Στενός συνεργάτης του Ζάκ Ντελόρ, διαδέχθηκε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην προεδρία του ιδρύματος που έφερε το όνομά του. Το 1998, έγινε μέλος του πρώτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επταετή θητεία. Από το 2006, μέχρι το 2008, διετέλεσε υπουργός οικονομικών, στην δεύτερη κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

    Ο Πρόντι δήλωσε «συντετριμμένος, βαθύτατα λυπημένος, από το θάνατο του Πάντοα Σκιόπα, ενός στενότατου φίλου και συνεργάτη». Κατά την κυβερνητική του θητεία, ο Τύπος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με δυο τοποθετήσεις του Σκιόππα: την αναφορά στην ανάγκη «να πληρώνουν όλοι οι πολίτες τους φόρους, χωρίς κατήφεια» και στην δήλωσή του υπέρ της προσπάθειας «να βγουν από το σπίτι και να δραστηριοποιηθούν οι αιώνιοι έφηβοι, οι λεγόμενοι μαμάκηδες».

    Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται και στο πιο πρόσφατο επαγγελματικό του καθήκον, στον ρόλο του συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό τον όρο να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει», είχε δηλώσει πρόσφατα ο ιταλός οικονομολόγος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εβδομάδα κινητοποιήσεων στα ΜΜΜ

    'Σήμερα, έως τις 9 το βράδυ, θα κυκλοφορούν μόνο τα μπλε λεωφορεία.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει συντάξει το συντονιστικό όργανο για όλη την εβδομάδα, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να είναι οι ακόλουθες:

    - Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

    - Την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου. Όλα τα Μέσα θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

    - Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου. Θα ακινητοποιηθούν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λόγω 24ωρης απεργίας.

    - Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μεταφοράς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

    - Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Το ΔΝΤ ενέκρινε την 3η δόση

    Την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε την Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη δεύτερη εξέταση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και το ενδεχόμενο παράτασης της αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα.

    Με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, που απορρέει από μια τριετή Διευθέτηση Ετοιμότητας Διάθεσης (ΔΕΔ), το έως τώρα συνολικό ποσό που έχει δοθεί ανήλθε σε περίπου 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου σημειώνεται ότι η ΔΕΔ, η οποία εγκρίθηκε στις 9 Μαΐου 2010, αποτελεί μέρος πακέτου τριετούς χρηματοδοτικής συνεργασίας με χώρες μέλη της περιοχής του ευρώ το οποίο ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Εφυγε" η Ζακλίν ντε Ρομιγί

    Μια μεγάλη φίλη της Ελλάδας, μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η Ζακλίν ντε Ρομιγί, έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο φίλος και εκδότης της Μπερνάρ ντε Φαλουά.

    Η μεγάλη ελληνίστρια και ακαδημαϊκός έσβησε χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο Ambroise-Pare de Boulogne-Billancourt, κοντά στο Παρίσι.

    "Ηταν άρρωστη από καιρό, παρ΄όλα αυτά, είναι ένα πολύ μεγάλο σοκ", δήλωσε ο Μπερνάρ ντε Φαλουά.

    Ακαδημαϊκός η Ζακλίν ντε Ρομιγί άφησε πίσω της εκτός των άλλων ένα σημαντικό έργο για την Αθήνα του 5ου αιώνα απ' όπου "ξεκίνησαν όλα":η φιλοσοφία, η ιστορία, η τραγωδία, η κωμωδία, οι σοφιστές.

    Γεμάτη θαυμασμό για την εποχή εκείνη, μελέτησε πολύ Θουκυδίδη, που τη γοήτευσε με την ωραιότητα και την ευαισθησία του λόγου του, τον οποίο αποκαλούσε "έναν από τους άνδρες της ζωής της", καθώς επίσης τον Ομηρο, τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη.

    Οσοι συνάντησαν αυτήν τη μικροκαμωμένη γυναίκα με τα μπλε μάτια και τα λευκά μαλλιά, διαπίστωσαν ότι τα ελληνικά την έκαναν ευτυχισμένη, ότι τη διέκρινε μια βαθειά εσωτερική γαλήνη και ότι ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος και με χιούμορ παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ήταν τυφλή.

    Η Ζακλίν ντε Ρομιγί γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1913 στην πόλη Σαρτρ. Ο εβραίος πατέρας της σκοτώθηκε στο μέτωπο όταν η Ζακλίν ήταν ενός έτους. Τη μεγάλωσε η μητέρα της, μυθιστοριογράφος.

    Η Ζακλίν ντε Ρομιγί σπούδασε Λατικινά και Αρχαία Ελληνικά στο "Lycee Moliere".Σε ηλικία μόλις 17 ετών, το 1933, γίνεται η πρώτη γυναίκα υποψήφια στο Concours General της Γαλλίας (γενικές εξετάσεις για αριστούχους), ύστερα η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο περίφημο College de France και η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός στη Γαλλική Ακαδημία, μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

    Μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά η Ζακλίν ντε Ρομιγί, δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία ενώ δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια της Λιλ, της Σορβόνης και στο College de France.

    Κατά τη διάρκεια της καριέρας της διατέλεσε διδάκτωρ σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα στα οποία αυτά της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ.

    Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.

    ΚανονικήΔήλωση πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το θάνατο της Ζακλίν ντε Ρομιγί

    Τη μεγάλη προσφορά της ακαδημαϊκού Ζακλίν ντε Ρομιγί, που έφυγε χθες από τη ζωή, στον Ελληνισμό αλλά και στην παγκόσμια διανόηση, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Με τη μελέτη, την ακούραστη έρευνα, τη συγγραφή και διδασκαλία της ιστορίας του κλασικού μας πολιτισμού και ιδιαιτέρως της ελληνικής γλώσσας η Ζακλίν ντε Ρομιγί τίμησε την ελληνική σκέψη, αφοσιώθηκε στη ανάδειξη των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών και συμμετείχε σε κάθε δημόσια συζήτηση που φώτιζε τις ιδέες και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    "Με το έργο της για την Ελλάδα ανύψωσε τον ελληνικό πολιτισμό και στο εξωτερικό. Η αδιάκοπη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίστηκε με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών, καθώς και με την πολιτογράφησή της ως Ελληνίδας".

    Η Ζακλίν ντε Ρομιγί συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές και προέβαλε τον ανθρωπισμό που διακρίνει τους Έλληνες, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η απώλειά της είναι μεγάλη για την πατρίδα μας όπως και για την Γαλλία, όπου επίσης ήταν Ακαδημαϊκός.

    ΚανονικήΔήλωση προέδρου ΝΔ Α. Σαμαρά για το θάνατο της Ζακλίν ντε Ρομιγί

    "Οι Έλληνες αποχαιρετούμε, με ευγνωμοσύνη τη μεγάλη Ελληνίστρια και Ακαδημαϊκό Ζακλίν ντε Ρομιγί", τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι "η τιμή και η ευγνωμοσύνη που της οφείλουμε θα είναι αιώνια".

    Διδάκτωρ σε πολλά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και μέλος πολλών ακαδημιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η Ρομιγί συστηματικά μετέδωσε στις νεότερες γενιές, με τη διδασκαλία και το συγγραφικό της έργο, το σεβασμό και την αγάπη στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

    Η Ζακλίν ντε Ρομιγί υπήρξε στην πράξη -και δικαίως ανακηρύχθηκε- πρέσβης του Ελληνισμού και πολίτης της Ελλάδας, γιβ αυτό, πάντοτε, τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας στιγμές, πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση της Ιστορίας και των Αξιών του Ελληνικού Έθνους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Νοτιοκορεάτικα γυμνάσια

    ΚανονικήΟλοκληρώθηκαν πριν από λίγο τα νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά στο νησί το οποίο τον Νοέμβριο είχε βομβαρδίσει η Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.

    Η έναρξη των γυμνασίων καθυστέρησε εξαιτίας της ομίχλης. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα γυμνάσια θα διαρκούσαν λιγότερο από δύο ώρες.

    Στους κατοίκους του νοτιοκορεατικού νησιού Γιονπγιόνγκ και σε αυτούς από τέσσερα γειτονικά νησιά ζητήθηκε να σπεύσουν στα καταφύγια.

    Ανάλογη οδηγία δόθηκε και σε όλα τα νησιά της Κίτρινης Θάλασσας στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού Γενικού Επιτελείου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 December 2010 - 7:30:27 UTC