Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρά προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών
  • [02] Παράταση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
  • [03] Την Τετάρτη νέα συνάντηση φαρμακοποιών - υπουργείου Υγείας
  • [04] Οι σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις της πρώτης 10ετίας του 21ου αιώνα
  • [05] Σε λευκό κλοιό

  • [01] Σοβαρά προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών

    Στον δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι υπερήλικες που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Αθηνών, αφού οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας καθώς μένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο. Η "Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών", η εταιρεία στην οποία ανήκει το Γηροκομείο, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω της μη είσπραξης των μισθωμάτων από τα ακίνητά της αλλά και της μη καταβολής των τροφείων από τις συντάξεις των γερόντων.

    Χθες συνεδρίασε εκ νέου το Δ.Σ με εκπροσώπους των εργαζομένων. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η νομαρχιακή σύμβουλος της Ν. Αθηνών κ. Λ. Βασιλάκου, η οποία και ζήτησε τη συνδρομή όλων για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

    Πάντως, το ταμείο του Γηροκομείου παραμένει ελλειμματικό κατά 120.000 ευρώ το μήνα (από τα μισθώματα) ενώ οι συγγενείς που δεν αποδίδουν τα τροφεία έχουν δημιουργήσει «τρύπα» 400.000 ευρώ.

    Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Γηροκομείου Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, η οικονομική κρίση έχει συμπαρασύρει και το Γηροκομείο, με αποτέλεσμα σήμερα από τους 250 εργαζόμενους οι 13 να κάνουν επίσχεση εργασίας, 19 "να λείπουν" και οι υπόλοιποι να μην επαρκούν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Παράταση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

    Παρατείνεται μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισαν ορισμένες επιχειρήσεις, η δυνατότητα υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με ημερομηνία λήξης 26-12-2010 που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών θα γίνει αποκλειστικά και μόνο στις ΔΟΥ, καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Την Τετάρτη νέα συνάντηση φαρμακοποιών - υπουργείου Υγείας

    Από τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των Φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, θα εξαρτηθεί αν ο κλάδος θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Γενική Συνέλευση του κλάδου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ εξουσιοδότησε τα προεδρεία των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

    Στη συνέλευση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία και την κληρονομικότητα της άδειας του φαρμακείου.

    Οι φαρμακοποιοί που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, και μετά, εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Χθες το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ) συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη. Το υπουργείο Υγείας αναμένει πρόταση από τους φαρμακοποιούς στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Οι σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις της πρώτης 10ετίας του 21ου αιώνα

    Με το 2010 που φεύγει σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, στη διάρκεια της οποίας ο ρυθμός των επιστημονικών ανακαλύψεων ήταν ταχύτερος από ποτέ. Αν και η διεθνής οικονομική κρίση, ιδίως στην Ευρώπη, "απειλεί" τους προϋπολογισμούς που κατευθύνονται στην επιστημονική έρευνα και αρκετοί επιστήμονες-ερευνητές ανησυχούν για την έλλειψη κονδυλίων, αναμένεται η επιστημονική πρόοδος να συνεχιστεί καταιγιστική και το 2011.

    Παράγων-«κλειδί» για τις επιστημονικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα -αυτές που υπήρξαν και αυτές που θα έλθουν- είναι οι ολοένα πιο διευρυμένες τεχνολογικές δυνατότητες συλλογής, ανάλυσης, μέτρησης, απεικόνισης και υπολογισμού των διάφορων επιστημονικών δεδομένων, που καθιστούν εφικτά τα νέα πιο εξελιγμένα επιστημονικά «εργαλεία» και όργανα. Η τάση αυτή βασίζεται πρωτίστως στις συνεχώς μεγαλύτερες ικανότητες των υπολογιστών και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να «βλέπουν» καθαρότερα στις πιο μικρές διαστάσεις (άτομα-μόρια-γονίδια) και στις πιο μεγάλες (γαλαξίες-σύμπαν) της Φύσης, όπως ποτέ στο παρελθόν.

    Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί: το 2000 για να «διαβαστεί» το γονιδίωμα ενός ανθρώπου, χρειάζονταν πολλά χρόνια και εκατοντάδες μηχανήματα και επιστήμονες. Το 2010, ένα μοναδικό μηχάνημα «αλληλούχισης» μπορεί πια να διαβάσει τρία ανθρώπινα γονιδιώματα σε μόλις μια εβδομάδα. Μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της βιολογίας, της γενετικής και της ιατρικής. Ανάλογες δυνατότητες, χάρη στους νέους πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχουν γίνει πραγματικότητα στην αστρονομία, τη φυσική, τη γεωλογία κ.α.

    Κάθε νέα δυνατότητα φέρνει όμως στο φως νέα μυστήρια και προκλήσεις, σε ένα αέναο «σπιράλ» επιστημονικών ερωτημάτων-απαντήσεων-νέων ερωτημάτων, που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παράγουν πλέον και διαχέουν περισσότερες επιστημονικές παρατηρήσεις και θεωρίες από κάθε άλλη εποχή.

    Η επιστήμη ως διαδικασία στον 21ο αιώνα, έγινε ακόμα πιο συνεργατική, πιο διεπιστημονική, πιο διασυνοριακή, πιο διαδικτυακή (χάρη και στο Ίντερνετ). Η επιστημονική γνώση παράγεται περισσότερο μέσα από συνεργαζόμενα δίκτυα επιστημόνων από διάφορες χώρες, παρά από ηρωικούς εμπνευσμένους «μοναχικούς καβαλάρηδες», όπως κυρίως συνέβαινε παλιότερα.

    Μέσα σε όλο αυτό τον καταιγισμό εξελίξεων, οι έλληνες επιστήμονες και ερευνητές, όσοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό, για μια ακόμη δεκαετία, άφησαν έντονη τη σφραγίδα τους στο πλαίσιο αυτής της κοινής επιστημονικής προσπάθειας της ανθρωπότητας και μάλιστα σε πολλά διαφορετικά πεδία γνώσης.

    Τι έφερε η προηγούμενη δεκαετία

    Ακολουθεί μια ανασκόπηση των κυριότερων εξελίξεων που συνέβησαν μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, με βάση την αξιολόγηση του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού "Science"...

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Σε λευκό κλοιό

    Τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης άρχισαν και πάλι να λειτουργούν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε την περιοχή καλύπτοντάς την με ένα στρώμα χιονιού ύψους μισού μέτρου.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA) ανακοίνωσε ότι τα αεροπλάνα αναχωρούν από τα αεροδρόμια Τζον Φ. Κένεντι, Λαγκουάρντι και Νιούαρκ με καθυστέρηση 15 λεπτών κατά μέσο όρο. Επίσης, ξανάρχισαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Βοστόνης, ενώ στο αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας σημειώνονται μεγαλύτερες καθυστερήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις δύο ώρες.

    Η χιονοθύελλα που σαρώνει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε τη Δευτέρα και στον Καναδά, προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες και αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα χιλιάδες κατοίκους στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

    Πυκνό χιόνι, που συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα, έπεφτε τη νύχτα στο Νιου Μπράνσγουικ και στο ανατολικό Κεμπέκ. Εκτιμάται ότι σήμερα, το πρωί, σε ορισμένες περιοχές το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει το μισό μέτρο.

    Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια της περιοχής ενώ 20.000 σπίτια στο Νιου Μπράνσουγικ, στη Νέα Σκοτία και στο νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς θέρμανση λόγω πτώσης δέντρων στις γραμμές.

    Η θύελλα κατευθύνεται προς τη Νέα Γη, στα βορειοανατολικά της αμερικανικής ηπείρου. Οι αρχές έχουν εκδόσει προειδοποίηση για "σφοδρούς ανέμους" η ταχύτητα των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 170 χιλιόμετρα την ώρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 December 2010 - 5:30:23 UTC