Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012"
  • [02] Αντικειμενικές τιμές σε 25 νομούς
  • [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [04] Ο "Κανένας" των σκουπιδιών
  • [05] Μουσείο Αφής
  • [06] Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

  • [01] "Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012"

    Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η οικονομία να εισέλθει στην ανάπτυξη ώστε το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας όσα μας οδήγησαν στην κρίση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2010. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 31η από την αρχή του έτους και η 39η από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

    Το 2010, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ήταν μια χρονιά δοκιμασίας χωρίς προηγούμενο για όλους τους Έλληνες. Και πρόσθεσε πως καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να διαχειριστεί μια παρόμοια εθνική κρίση, αλλά, όπως είπε, ήταν καθήκον μας να το κάνουμε και το κάναμε.

    Αν δεν κάναμε όλα αυτά που έχουμε κάνει, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δεν θα είχαμε αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας και θα φέραμε τεράστια ευθύνη καθώς δεν θα είχαμε κάνει ό, τι περνάει από το χέρι μας.

    Το 2010 τόνισε, σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ο ελληνισμός στην πρόσφατη ιστορία του. Ωστόσο, πρόσθεσε, μπήκανε μπροστά σημαντικές και ιστορικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας.

    Ποτέ στο παρελθόν, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μια κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ανέφερε τις βασικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση τον χρόνο που φεύγει και πρόσθεσε ότι ποτέ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν κλήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε τόσο δύσκολες και πολλές φορές ασφυκτικές συνθήκες.

    Αναφερόμενος στο 2011 ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, η επάνοδος της χώρας στην ανάπτυξη, μια κοινωνία ευνομίας, συμμετοχής, διαφάνειας και δικαιοσύνης, ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας καθώς και η ενδυνάμωση της φωνής και του κύρους της χώρας διεθνώς.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς από το νέο έτος να φέρνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, πέραν των νομοσχεδίων, και κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις ή κάποιο πιλοτικό και πειραματικό πρόγραμμα για τον τρόπο εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων. Θέλοντας επίσης να ενισχύσει το ρόλο των υφυπουργών, ανέφερε ότι οι υπουργοί καλό θα ήταν να αναθέτουν σε έναν ή περισσότερους υφυπουργούς την εισήγηση των πιλοτικών προγραμμάτων σε κάθε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Για το ΣΕΠΕ

    Με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, που εισηγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, διαμορφώνεται ισχυρό και ευέλικτο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αντικειμενικές τιμές σε 25 νομούς

    Αντικειμενικές τιμές ακινήτων σε 4.500 περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, με την επέκταση αυτή το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων καλύπτει πλέον το σύνολο των περιοχών σε 25 νομούς της χώρας.

    Πρόκειται για τις αντικειμενικές τιμές με τις οποίες, στις περιοχές αυτές, θα προσδιορίζεται πλέον ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κα . Έως τώρα στις περιοχές αυτές ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέες αντικειμενικές τιμές είναι υψηλότερες από τις ενδεικτικές- συγκριτικές τιμές των ΔΟΥ αφού οι τελευταίες ήταν «τεχνητά συμπιεσμένες» όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι νέες τιμές σε κάθε περιοχή προβλέπονται σε απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνο δύο νομοί (Γρεβενών και Καστοριάς) καλύπτονται στο σύνολό τους από το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Έτσι με τη σημερινή ένταξη των νέων περιοχών σε 23 νομούς το αντικειμενικό σύστημα καλύπτει συνολικά 25 νομούς.

    Επίσης, εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ θα κινηθούν σήμερα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εξαίρεση αποτελεί το τραμ, το οποίο θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο, ενώ οι εργαζόμενοι του θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας, από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα αστικά μέσα μεταφοράς θα αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία από τις 22:30. Ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις σήμερα και αύριο.

    Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς οι ηλεκτροδηγοί της ΑΜΕΛ και του ΗΣΑΠ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, όπως αποφάσισαν την Τετάρτη.

    Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων έως και τις 10 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Συγκεκριμένα, στις 3/1 τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στις 5/1 θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ενώ στις 10/1 θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί και γενική συνέλευση των εργαζομένων.

    Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, οι οποίοι τονίζουν ότι μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς θα καθορίσουν τη στάση τους μια και εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό των ΣΣΕ αλλά και του κανονισμού εργασίας και των μετατάξεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ο "Κανένας" των σκουπιδιών

    Ο τραγικός θάνατος ενός αστέγου που είχε βρει προσωρινό καταφύγιο σε ένα κάδο σκουπιδιών στον Ταύρο και διαμελίστηκε από απορριματοφόρο του δήμου, ενέπνευσε μια ομάδα δημιουργών για μια θεατρική παράσταση, υπό τον τίτλο «Κανένας» που παρουσιάστηκε, χθες το βράδυ, στο Θέατρο Σημείο στην Καλλιθέα.

    Μικρά θεατρικά κείμενα, ποιήματα, πολιτικά σχόλια και ρεπορτάζ συνέθεσαν το μωσαϊκό της χθεσινής βραδιάς, που σύμφωνα με το σκηνοθέτη Νίκο Διαμαντή ήταν μια εκδήλωση αλληλεγγύης για έναν άνθρωπο χωρίς όνομα που είχε την τύχη σκουπιδιού και για μία είδηση που πέρασε στα «ψιλά».

    Μια φουρνιά συγγραφέων πρώτης γραμμής, διαφορετικών ηλικιών και «θερμοκρασίας», ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση του Νίκου Διαμαντή και του θεάτρου «Σημείο», σχολίασαν με τον δικό τους τρόπο τη βαρβαρότητα του συγκεκριμένου συμβάντος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Μουσείο Αφής

    Κανένα άγαλμα δεν έχει δεχθεί τόσα ...χάδια όσο αυτά. Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Ποσειδώνας, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο Κούρος της Βολαμάνδρας, «ζωντανεύουν», εδώ και 25 περίπου χρόνια, κάτω από τα ακροδάχτυλα μικρών και μεγάλων, δίνοντας πνοή και περιεχόμενο σε ένα κάλλος, που τα μάτια δεν μπορούν να μετουσιώσουν.

    Είναι τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, που περιμένουν τα χέρια των τυφλών για να χαρίσουν συναίσθημα και εικόνα στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να «γευτούν» με τα μάτια το μεγαλείο, τον πλούτο και την αισθητική τελειότητα των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Το μουσείο Αφής, ένα από τα πέντε μουσεία για τυφλούς στον κόσμο, οραματίστηκαν το 1983 η τότε πρόεδρος του ΔΣ, Λ. Πρωτοπαπαδάκη, και ο διευθυντής Εμ. Κεφάκης του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (ΦΤΕ). Αγοράζοντας ο ΦΤΕ τα πρώτα εκθέματα και εμπλουτίζοντάς τα με δωρεές από οργανισμούς, εταιρίες και ιδιώτες, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα άλλο «έργο τέχνης», αυτό το μουσείο, ένα χρόνο αργότερα.

    Στέγη του, το παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά του Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα και «καμάρι» του το 1988 ο έπαινος - ανάμεσα σε 70 συμμετοχές - του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς και το 2004 η τιμητική διάκριση για την προσβασιμότητά του από το Σωματείο Φίλων Μουσείων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Μικρότερες αυξήσεις στις χαμηλές κατηγορίες κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά, αλλά και μικρότερες μειώσεις στα υψηλότερα κλιμάκια και στα εμπορικά / βιομηχανικά τιμολόγια, σε σχέση με αυτές που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, θα ισχύσουν τελικά από την 1η Ιανουαρίου.

    Η ΔΕΗ ανακοίνωσε, ύστερα από την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τις νέες χρεώσεις του ηλεκτρικού που θα ισχύσουν το νέο έτος, σύμφωνα με τις οποίες οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια κλιμακώνονται έως 11,1% στις χαμηλές κατηγορίες κατανάλωσης (ενώ στα υψηλά κλιμάκια γίνονται μειώσεις μέχρι 8,5%). Αντίστοιχα, οι μειώσεις των τιμολογίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνονται μέχρι 17,3%, και στα αγροτικά τιμολόγια οι ανατιμήσεις είναι 6,1%-8%.

    Τα ποσοστά αφορούν τη μέση χρέωση ανά κατηγορία λογαριασμού και περιλαμβάνουν την επίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 13%. Δεν περιλαμβάνονται οι χρεώσεις για Δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, κ.λπ., που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό τρίτων, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση και των αναλυτικών τιμολογίων ανά κατηγορία χρήσης (σε ευρώ ανά κιλοβατώρα).

    Δεύτερη δόση αναπροσαρμογών στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο 2011 προμηνύει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκαν οι αυξομειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού από 1ης Ιανουαρίου. Με την ίδια απόφαση, προωθείται εξίσωση των εμπορικών με τα βιομηχανικά τιμολόγια καθώς και των τιμολογίων για μονοφασικές και τριφασικές παροχές, ενώ προωθείται η εφαρμογή χρονοχρέωσης στα αγροτικά τιμολόγια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 December 2010 - 15:30:20 UTC