Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια
  • [02] "Χρειάζεται δημοσιονομική υπευθυνότητα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Διεργασίες για το Πρόγραμμα
  • [05] "Νέα αντιλαϊκή θύελλα"
  • [06] "Να ληφθούν αποφάσεις"
  • [07] "Ταξική πολιτική"
  • [08] Με το βλέμμα στο ντέρμπι

  • [01] Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια

    Συσκέψεις με θέμα την οικονομία αλλά και τον εκλογικό νόμο θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    «Ελπίζω μέσα στο 2010 να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση του κοινού μας στόχου που είναι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην 3η Σύνοδο των πρέσβεων της Σερβίας στο Βελιγράδι.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι «μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου εκδηλώθηκε μια κοινή επιθυμία να ενοποιηθεί η Ευρώπη και ως αποτέλεσμα αυτής τα περισσότερα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι τώρα μέλη της ΕΕ, με αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης αυτής μια μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή, πνεύμα καλής γειτονίας και νέους δημοκρατικούς θεσμούς που προστατεύονται από ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σώμα».

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε από την άλλη, ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων δεν κατάφερε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο να «κλείσει τον κύκλο της αστάθειας και μερικές φορές της ακραίας βίας».

    Κάνοντας μια αναδρομή στην πολιτική που άσκησε ως υπουργός Εξωτερικών την δεκαετία του β90, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι στόχοι τότε εστιάζονταν στην αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης, στην παύση των εχθροπραξιών και στην ανάπτυξη μιας δυναμικής που θα οδηγούσε σε έναν «οδικό χάρτη» για κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι τότε τέθηκαν οι βάσεις για να εξέλθουν τα Βαλκάνια από τον κύκλο της αστάθειας και «εργαστήκαμε για ένα σύμφωνο σταθερότητας που όλοι μας στα Βαλκάνια αντιλαμβανόμασταν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα υπό την προϋπόθεση, α) ότι θα αποκτούσαμε κοινή φωνή στα Βαλκάνια και θα παίρναμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αντί να κοιτάμε ο καθένας το αφεντικό του και τον προστάτη του και β) ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αν η διεθνής κοινότητα άρχιζε να μας αντιμετωπίζει ενιαία».

    «Γιβ αυτό ακριβώς τον λόγο συνάντησα (τότε) τον Μιλόσεβιτς και τον Κοστούνιτσα για να μεταφέρω το μήνυμα ότι η Σερβία ή η τότε Γιουγκοσλαβία ανήκει στην Ευρώπη και η τελευταία δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στην Σερβία ένα τέτοιο μέλλον, ενώ η Σερβία θα γινόταν μια δημοκρατική χώρα».

    «Αυτό ήταν το απλό μήνυμα που μετέφερα ιδιωτικά και δημόσια και ελπίζω να βοήθησε να πραγματοποιηθούν τα πρώτα δημοκρατικά βήματα εδώ», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η πλήρης ένταξη των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και την επίτευξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

    Επικαλούμενος την ελληνική εμπειρία ο πρωθυπουργός είπε ότι «ακόμα και αν είμαι κριτικός απέναντι στην ΕΕ από την σκοπιά της ανάγκης για περισσότερο κοινωνική Ευρώπη με ισχυρότερη εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από την ΕΕ σε πολλά ζητήματα».

    «Η ελληνική εμπειρία αλλά και η κοινή μας ιστορία στην περιοχή που περιλαμβάνει εποχές ειρήνης και εποχές συγκρούσεων διαμορφώνει το κοινό μας όραμα για τα Βαλκάνια στην ΕΕ» πρόσθεσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για την πολιτική που διαμορφώθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2003 όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

    «Από το 2003 δύο Βαλκανικά κράτη έχουν γίνει μέλη της ΕΕ, δύο κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Σερβία έχει υποβάλλει αίτηση, ενώ και τα υπόλοιπα κράτη συνδέονται με την ΕΕ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ωστόσο μια επιβράδυνση της όλης διαδικασίας την οποία απέδωσε στην «κρίση ταυτότητας μέσα στην ΕΕ, στην διεθνή οικονομική κρίση και στα άλυτα προβλήματα της περιοχής».

    Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ενισχυθεί από τη μια με την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και από την άλλη με την ΕΕ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να δεσμεύεται πραγματικά για πλήρη ένταξη των χωρών, επισημαίνοντας ότι «γιβ αυτό προωθούμε την ``Ατζέντα 2014``».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι τα Βαλκάνια είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι των πολιτισμών, των παραδόσεων, των εθνοτήτων και των θρησκειών, επισημαίνοντας ότι αυτή η κληρονομιά μπορεί να οδηγήσει είτε σε μεγάλη ανάπτυξη ή αν την εκμεταλλεύονται «εξτρεμιστές» μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις.

    «Όταν εθνικά κράτη σχηματίστηκαν από μια περιοχή όπου για αιώνες δεν υπήρχαν εθνικά σύνορα, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές συχνά οδήγησαν σε αιματοχυσίες» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών και επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεχαστούν οι περισσότεροι από 100.000 νεκροί της δεκαετίας του ΄90.

    «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ξανά αυτό» τόνισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ατζέντα 2014» είναι δυνατό να επιτευχθεί, όμως κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

    Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την εθνική «κόκκινη γραμμή» προσθέτοντας ότι περιμένουμε από την ΠΓΔΜ να «μας συναντήσει στα μισά του δρόμου» και επισημαίνοντας ότι «επιζητούμε συναινετική λύση» που δεν θα αφήνει «γκρίζες περιοχές» και «πιθανές πηγές έντασης».

    Μιλώντας για την τακτική προσέγγισης με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πριν από 10 χρόνια ορισμένοι λαϊκιστές με κατηγόρησαν ως ``προδότη`` της χώρας μου, τώρα η πολιτική αυτή δικαιώνεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον μας γιατί όταν έχεις ένα σταθερό, δημοκρατικό συνεργάτη ως γείτονα, είναι καλό για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και πρέπει να πραγματοποιήσει θετικά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού.

    «Στην Κύπρο όπως και σε άλλες ζώνες διαφορών, το παρελθόν επισκιάζει την προοπτική ενός φωτεινού μέλλοντος, και σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερά πολιτικά πλαίσια και περιφερειακές συμμαχίες ώστε να καταστεί δυνατό ένα διαφορετικό μέλλον απαλλαγμένος από τους φόβους» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στην «παγκόσμια διακυβέρνηση που είναι εν τη γενέσει της», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων πως τα «εθνικά κράτη βαθμιαία καθίστανται ανίκανα να αντιμετωπίσουν μόνα τους παγκόσμια προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα» καλώντας σε παγκόσμια συνεργασία και περιφερειακές συμμαχίες.

    «Ανήκουμε ίσως στην περισσότερο εθνικά και πολιτιστικά διαιρεμένη περιοχή της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός καλώντας ταυτόχρονα στην μετατροπή των διαφορών σε πλεονέκτημα.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το 2003 η Σερβία έχασε έναν από τους σημαντικότερους και πλέον δυναμικούς ηγέτες της αλλαγής και πρόσθεσε ότι «ο Ζόραν Τζίτζιτς πλήρωσε με την ζωή του το πολιτικό του θάρρος. Οφείλουμε στη μνήμη του να προχωρήσουμε τις αλλαγές που εγκαινίασε».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν και την ιστορία πρέπει να κοιτάμε στο μέλλον και το μέλλον της Σερβίας και των Βαλκανίων είναι στην ΕΕ με την Ελλάδα να είναι ένας σταθερός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια αλλά και ο πιο αξιόπιστος εταίρος και αληθινός φίλος».

    "Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις"

    Ως εξαιρετικά τιμητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την πρόσκληση να μιλήσει στην τρίτη Σύνοδο του διπλωματικού Σώματος της Σερβίας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Βελιγράδι.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την έναρξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2014 λέγοντας ότι «θα δώσουμε ώθηση σε αυτή μας την πρωτοβουλία, αυτό φέρνει τη χώρα μας στην πρωτοπορία και εξάλλου βάζοντας στόχους πάντοτε δημιουργείται δυναμική». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν δεν ληφθεί απόφαση για την ατζέντα 2014 σε κάθε περίπτωση θα δοθεί ημερομηνία για την ένταξη των χωρών αυτών.

    Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η επιτυχία της πρωτοβουλίας είπε ότι δημιουργείται δυναμική, σημείωσε ότι δεν είπαμε πως όλοι θα μπουν μονομιάς ή θα υπάρξει σταδιακή ένταξη και υπενθύμισε την αντίστοιχη συζήτηση που είχε γίνει για την διεύρυνση της ΕΕ με δέκα χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, όπου τελικά αποφασίστηκε να ενταχθούν ταυτόχρονα και οι δέκα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την σερβική ηγεσία συζήτησε επίσης τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όπως τον πληροφόρησε η σερβική πλευρά, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της Ε.Ε., το 65% των Σέρβων δήλωσαν ότι προτιμούν ως πρώτη χώρα επίσκεψης την Ελλάδα.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Κοσόβου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ, του Κυπριακού καθώς και ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να εννοούσε ο πρόεδρος της Σερβίας με τη δήλωση του ότι ``ελπίζει πως το 2010 θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη``, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Σέρβος πρόεδρος εννοούσε την απόφαση που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το Κόσοβο και μάλιστα πιστεύει ότι η απόφαση θα εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Πάντως, επειδή εκκρεμεί και η σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι δεδομένη η βούληση της σερβικής κυβέρνησης για τη σύλληψή του.

    Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά τα κράτη τα οποία συναπάρτιζαν την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, να ξέρουν πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις διότι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

    Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα πρόσθεσε ότι εμείς ζητάμε από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλλει με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η επίλυση του προβλήματος για τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και για την Ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.

    Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει περίπτωση και τώρα «λαϊκιστές» στην Ελλάδα να τον κατηγορήσουν ως «προδότη» με αφορμή την εξωτερική του πολιτική, όπως ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του στο διπλωματικό σώμα της Σερβίας ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενεργητική και δυναμική εξωτερική πολιτική πάντα βοηθά την Ελλάδα ενώ δεν την βοηθά το κλείσιμο στον εαυτό της και επισήμανε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί αλλά σκληρός και αποτελεσματικός αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων.

    Συνάντηση με τον Μπ. Τάντιτς

    Είχαμε εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του στο Βελιγράδι αποτελεί και ένα σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ.

    «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει είπε ότι «μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών μας οι οποίες πλήττονται από την οικονομική κρίση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για τα προβλήματα της περιοχής, όπως εκείνο του Κοσόβου και ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για «την στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα».

    Ο κ. Τάντιτς είπε ότι συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη ώστε να μπορεί πλέον να συνεχιστεί η προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ όπως εισηγείται η «ατζέντα του 2014» την οποία ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε σημαντική.

    Ο σέρβος ΥΠΕΞ Βουκ Γιέρεμιτς για το Γιώργο Παπανδρέου

    "Μεγαλόψυχο άνδρα, ο οποίος όποτε η Σερβία τον χρειάστηκε ήταν παρών", χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βουκ Γιέρεμιτς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στην 3η Σύνοδο των Σέρβων πρεσβευτών στο Βελιγράδι.

    Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο, ο Γιέρεμιτς είπε ότι "η παλαιόθεν επίμονη ενθάρρυνση του σερβικού μεταρρυθμιστικού κινήματος από τον κ. Παπανδρέου βοήθησε στην ειρηνική μας επανάσταση. Η παρουσία του, ως υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας μας, προσέφερε αδιαμφισβήτητη διεθνή νομιμοποίηση στην νίκη που κατακτήσαμε στις κάλπες".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε επίσης ότι ο ίδιος "ως νεαρός ακτιβιστής έτυχε να συντονίζω την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωτεύουσά μας και θυμάμαι τον εαυτό μου να τον περιμένει με ανυπομονησία μπροστά από το Σάβα Σέντερ, όπου έλαβε μέρος το ιστορικό γεγονός εκείνου του δραματικού Οκτώβρη".

    "Ανταλλάξαμε χειραψία και θυμάμαι τι μου είπε: "Συγχαρητήρια, σήμερα η Σερβία ξεκινά το ευρωπαϊκό της ταξίδι", κατέληξε ο κ. Γιέρεμιτς, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την προσωπική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σερβία και την ευρύτερη περιοχή.

    Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου σε σερβική εφημερίδα

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προοπτική της πλήρους ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και θα σταθεί στο πλευρό του σερβικού λαού καθώς αυτός θα πορεύεται σε αυτή τη μακρά και απαιτητική φάση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα "Νοβόστι", συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σερβία.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο κ.Παπανδρέου αναφέρει ότι η ατζέντα της Θεσσαλονίκης που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και προσθέτει ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα δυτικά Βαλκάνια προσεγγίζουν την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις έκαστης χώρας αναφορικά με τις συμφωνημένες αρχές και προϋποθέσεις, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες της Σερβίας προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ.Παπανδρέου υπενθύμισε ότι έχει προτείνει μια πρωτοβουλία για ένα νέο οδικό χάρτη με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες απαιτήσεις και τα κριτήρια της ΕΕ ενώ έχει προτείνει και ως συμβολική ημερομηνία το 2014 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος με την ΠΓΔΜ ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου".

    "Όσον αφορά το θέμα του ονόματος ή θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση εργαζόμενοι από κοινού στενά σε πνεύμα συνεργασίας και βοηθώντας τους λαούς μας να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, είτε θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική (και ενίοτε αλυτρωτική) ρητορική την καθημερινή πολιτική μας τροφή", επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους πίεση να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου και αν κατά την έννοια αυτή πρόκειται να αλλάξει η θέση της Αθήνας, ο κ.Παπανδρέου είπε "η στάση της Ελλάδας είναι γνωστή επί του θέματος αυτού και δεν θα αλλάξει".

    "Η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και η διεθνής νομιμότητα παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής μας και σε αυτό το πνεύμα είμαστε αφοσιωμένοι σε προσπάθειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος για όλους τους κατοίκους του Κοσυφοπεδίου συμπεριλαμβανομένης της Σερβικής Κοινότητας", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "η προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσυφοπέδιο, είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς και η εμπλοκή μας στην περιοχή αποδεικνύει την αφοσίωσή μας σε αυτούς τους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για όλους μας στην ΕΕ".

    [02] "Χρειάζεται δημοσιονομική υπευθυνότητα"

    Να σταματήσουν οι διαρροές περί φοροεισπρακτικών επιδρομών που τραυματίζουν το κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς σε μια κρίσιμη περίοδο ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμαράς μιλώντας στην ετήσια δεξίωση του ΕΒΕΑ για το 2010.

    Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες πρέπει να συνδυάζουν την δημοσιονομική υπευθυνότητα για τη μείωση του ελλείμματος και την αναπτυξιακή προοπτική για να μην «πνιγεί» η αγορά. Εχω καταθέσει, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, αναλυτικά τις προτάσεις στη Βουλή και περιμένω την κυβέρνηση να ανταποκριθεί αντί να επιτρέπει διαρροές για φοροεισπρακτικές επιδρομές που τραυματίζουν την ψυχολογία της αγοράς.

    Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κρίνει και να τοποθετείται πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα και υπογράμμισε ότι υπάρχει αρκετός καιρός προκειμένου να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος στη Βουλή. Σχολιάζοντας το θέμα των αποδείξεων η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι εντάσσεται στα μέτρα που βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης και ευχήθηκε το 2010 να είναι μια καλή χρονιά, να «πάρει μπροστά» η αγορά και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και «το 2011 να λέμε ότι κάναμε το πάν».

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από την μη απόδοση του ΦΠΑ και της έκδοσης αποδείξεων λέγοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και τάχθηκε υπέρ των αυστηρών ποινών που εφαρμόζονται σε κράτη - μέλη της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν μέχρι και την φυλάκιση εκείνων που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

    "Ναι" σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές

    "Ναι, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή", είναι η στάση της ΝΔ στο σχετικό ζήτημα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    «Επειδή τις τελευταίες ημέρες, για λόγους που καταλαβαίνει ο καθένας - και παρά τις διαδοχικές ανακοινώσεις του κόμματος - αναπτύσσεται μια παραφιλολογία για τη στάση, που θα τηρήσει η ΝΔ για τις Εξεταστικές Επιτροπές, η αλήθεια είναι μία. Και την επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: Η θέση της ΝΔ σε θέματα διαφάνειας είναι αταλάντευτη: Όλα στο φως. Καμία σκιά. Διαφάνεια παντού και για όλους", τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Και προσθέτει:

    "Κατά συνέπεια, η θέση μας ήταν και είναι γνωστή και δεδομένη. Ναι, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή. Εξίσου όμως σαφής είναι και η τοποθέτηση της ΝΔ ότι δεν θα επιτρέψει οι Εξεταστικές αυτές Επιτροπές να αποπροσανατολίσουν τον Ελληνικό λαό από τα τεράστια προβλήματα, που προκαλεί και συσσωρεύει η κυβερνητική ανεπάρκεια".

    Εξ άλλου, αναφορικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανακοίνωσε:

    "Τις τελευταίες ημέρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατακλύζονται από διαρροές από γραφεία κυβερνητικών αξιωματούχων, που διακινούν μια πανσπερμία φορολογικών μέτρων, τα οποία αφορούν τους πάντες. Αφορούν τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που, ήδη, δοκιμάζονται από τη μεγάλη οικονομική κρίση), τα ακίνητα, τη φορολογία στα καύσιμα κ.λ.π. Η συνεχής επανάληψη των διαρροών αυτών, χωρίς η κυβέρνηση να διευκρινίζει τη βασιμότητά τους, προκαλεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στο σύνολο της κοινής γνώμης. Με αρνητικές επιπτώσεις στην Εθνική μας Οικονομία. Η κυβέρνηση καλείται να σταματήσει άμεσα τις κατευθυνόμενες διαρροές και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις φορολογικής πολιτικής, έτσι ώστε να μπορέσουν τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς να τοποθετηθούν υπεύθυνα. Και εκεί που τα μέτρα είναι σωστά, να τα στηρίξουν. Εκεί που διαφωνούν, να εξηγήσουν τη διαφωνία τους και να καταθέσουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις. Η κυβέρνηση καλείται, επίσης, να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο σχέδιο και άμεσες δράσεις, για την ανάκαμψη της Οικονομίας, εκ παραλλήλου με τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε από το σημερινό οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για την οικονομία (11:00) και τον εκλογικό νόμο (15:30)

  • Συνέντευξη τύπου με θέμα τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε σχέση με την επικείμενη απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος διοργανώνει ο Δ.Σ.Θ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Συλλόγου στο χώρο της νέας βιβλιοθήκης (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Φράγκων & Μοσκώφ 1)

  • Παρουσία του Δημάρχου Β. Παπαγεωγρόπουλου και του αντιδημάρχου αρχιτεκτονικού Βεν. Καρακωστάνογλου θα πραγματοποιηθεί η κατεδάφιση αυθαιρέτου κτίσματος σε οικόπεδο επί της οδού Δραγουμάνου (περιοχή οδού Λαγκαδά) προκριμένου να δημιουργηθεί χώρος πρασίνο (13:15:00, Θεσσαλονίκη/οδός Δραγουμάνου, περ.Λαγκαδά)

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Συνομοσπονδίας (φάση των «16», α΄ αγώνας): ΕΑ Πατρών - Απελντορν (Ολλανδία) - 20:00:00, Πάτρα (GRC)

  • Μπάσκετ-ΕuroCup (5η Ημέρα, 7ος Όμιλος): Γκραν Κανάρια -Πανελλήνιος - 20:00:00

  • Μπάσκετ-EuroCup (5η Ημέρα, 3ος Όμιλος): Αρης-Ζαντάρ - 21:00:00, Αλεξάνδρειο

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών (β΄ φάση), 16.30 Πειραματικό - Ιωνικός,

    19.30 Απόλλων - Άρης

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (16η αγωνιστική),

    ΛΑΡΙΣΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 16:45 ΣΚΑΪ

    ΚΑΒΑΛΑ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 16:45 ΝOVA

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΡΗΣ 19:00 ΝOVA

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών: Προαγγελία εξ αναβολής αναμετρήσεων, Προαγγελία αναβληθέντων αγώνων ΚΑΟΔ-Πέραμα/Ερμής και Ηρακλής-Δάφνη

  • Βόλεϊ-Προαγγελία Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών

  • Βόλεϊ-Προαγγελία Τσάλεντζ Καπ γυναικών

    [04] Διεργασίες για το Πρόγραμμα

    "Οδικό Χάρτη" με ποσοτικοποιημένα τα στοιχεία (για το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, τα έσοδα, τα έξοδα κλπ.) ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της υποβολής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

    Το πρόγραμμα αυτό θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ προηγουμένως θα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρτισή του, όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν ότι μεθαύριο, Τετάρτη, θα έρθουν στην Αθήνα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα συζητήσουν με την ελληνική πλευρά τους προσανατολισμούς επί συγκεκριμένων στοιχείων.

    Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι το κλιμάκιο θα υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα όπως για παράδειγμα από πού θα αντληθούν τα συγκεκριμένα δισ. ευρώ που θα αναφέρει το ΠΣΑ ή πως θα μειωθεί η φοροδιαφυγή ή ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων.

    Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών στις 15 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα σχέδιο του ΠΣΑ και στις 20 του ιδίου μηνός θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα συνεννοηθεί με το προεδρείο της Βουλής εάν χρειαστεί να συζητηθεί το ΠΣΑ και στην ολομέλεια της Βουλής. Στη συνέχεια στο τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί το ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά στις 18 Φεβρουαρίου στο Eurogroup και στις 19 Φεβρουάρίου στο Ecofin.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι του 3,7 που προβλεπόταν αρχικά) και τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω.

    Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) και το μέτρο αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ.Το υπόλοιπο (περίπου 400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα της περικοπής των επιδομάτων διευκρινιζόταν ότι η περικοπή επιδομάτων θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.

    Επίσης διευκρινιζόταν ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και ότι ισχύουν τα όσα έχουν προαναφερθεί για αυξήσεις με όριο τις 2000 ευρώ. Ταυτόχρονα επαναλαμβανόταν ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

    Στο τέλος Ιανουαρίου εκτός από την υποβολή του ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατεθεί στη Βουλή και το Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στατιστική Αρχή η οποία θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ότι πριν ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα. Στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και τω Σωμάτων Ασφαλείας.

    Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα σχόλια άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στο θέμα και θα καταρτιστεί ένα κείμενο το οποίο θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ θα συνεχίζεται η διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Ενα άλλο θέμα που περιλαμβάνεται στην Ατζέντα του οικονομικού επιτελείου και θα προωθηθεί σύντομα αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Επίσης το θέμα των τυχερών παιχνιδιών για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.

    Για τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την εισοδηματική πολιτική ενώ το Μάρτιο θα κατατεθεί το Σχέδιο Νόμου για το φορολογικό.

    Ταυτόχρονα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών) ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.

    [05] "Νέα αντιλαϊκή θύελλα"

    "Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πιέζεται από την ΕΕ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αλλά αξιοποιεί τις κατευθύνσεις της και στηρίζεται σε αυτήν για να εξαπολύσει τη νέα αντιλαϊκή θύελλα στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στο εργασιακό. Αυτό που φοβούνται και οι δυο είναι μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους ματαιώσουν τα αντιδραστικά σχέδια", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Για την επιδότηση των επιχειρήσεων

    "Η επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών για να προσλαμβάνουν ανέργους έως 30 ετών, αντί να δοθούν τα χρήματα για την πραγματική προστασία όλων των ανέργων, μόνο στην αντιμετώπιση της ανεργίας δεν οδηγεί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αυτή την πολιτική την εφάρμοσε και η κυβέρνηση της ΝΔ και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ με αποτέλεσμα η ανεργία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης συνεχώς να αυξάνονται", αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Αποτελεί μια ακόμα προκλητική και θρασσύτατη αξιοποίηση του προβλήματος της ανεργίας για να δοθούν νέα κίνητρα στην πλουτοκρατία στην κατεύθυνση της απαλλαγής των εργοδοτών από τις όποιες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης. Αν η κυβέρνηση ήθελε να περιορίσει την ανεργία και ειδικά στους νέους δεν θα αύξανε τα όρια συνταξιοδότησης, δεν θα απέλυε τους χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους στα stage, δεν θα στήριζε τις ελαστικές μορφές εργασίας που αυξάνουν τον εργάσιμο χρόνο".

    [06] "Να ληφθούν αποφάσεις"

    «Οι ..."ασπιρίνες" του Νόμου Πετραλιά δεν μπόρεσαν, προφανώς, να ρίξουν τον "πυρετό" του ασφαλιστικού. Χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις: Ένα Ταμείο, κατάργηση ενσήμων και αντικατάστασή τους με ένα τέλος επί του τζίρου των εργασιών», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στην αναβολή της κατάθεσης του προγράμματος σταθερότητας τόνισε ότι «με αναβολές, αναστολές, φοβίες και ολιγωρίες δεν λύνονται προβλήματα. Όσο καθυστερούμε την λήψη αποφάσεων για την συγκρότηση και παρουσίαση ενός σοβαρού προγράμματος εξόδου από την κρίση, τόσο βαθύτερα θα βυθιζόμαστε».

    [07] "Ταξική πολιτική"

    "Επακόλουθο των πολιτικών που προωθούνται από την κυβέρνηση θα είναι η έκρηξη της ανεργίας, η μείωση των εισοδημάτων των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικά στρωμάτων, η περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό το ονομάζουν πολιτική σταθεροποίησης. Στην ουσία όμως πρόκειται για μια βαθιά αντικοινωνική και ταξική πολιτική που σε κάθε περίπτωση θα είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική", τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για "εναλλακτική πολιτική στη βάση ενός νέου οικονομικού σχεδιασμού, που θα θέτει ως προτεραιότητες την αύξηση της απασχόλησης, των δημοσίων επενδύσεων, την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων αλλά και την αποφασιστική παρέμβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος της κοινωνίας".

    [08] Με το βλέμμα στο ντέρμπι

    Το μεγάλο ντέρμπι της 16ης ημέρας για τη Σούπερ Λίγκα, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ κλέβει την παράσταση στην πρώτη πράξη του πρωταθλήματος για το 2010. Οι πρωταθλητές θέλουν μόνο τη νίκη για να παραμείνουν σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, αλλά η αποστολή τους μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς πάει στον Πειραιά για το θετικό αποτέλεσμα.

    Σαφώς πιο εύκολη αποστολή θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο τον Εργοτέλη και λογικά θα προσθέσει τρεις ακόμη βαθμούς στο ενεργητικό του, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Σημαντικό είναι και το ματς στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του δυναμικού Πανιώνιου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγώνας στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο να φιλοξενεί τον Αρη.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 16ης ημέρας:

    Τρίτη 5 Ιανουαρίου

    16:45 Δ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Καβάλα-Λεβαδειακός ΝOVA

    16:45 ΣΤΑΔΙΟ ΑΛΚΑΖΑΡ Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης ΣΚΑΪ

    19:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ατρόμητος-Άρης ΝOVA

    Τετάρτη 6 Ιανουαρίου

    16:45 Ο.Α.Κ.Α Παναθηναϊκός-Εργοτέλης ΝOVA

    19:00 Α.Σ. ΠΑΟΚ ΤΟΥΜΠΑΣ ΠΑΟΚ-Πανιώνιος ΝOVA

    14:30 ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ΠΑΣ Γιάννινα-Ξάνθη ΝOVA

    14:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ Ηρακλής-Πανθρακικός ΝOVA

    19:00 ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Ολυμπιακός-ΑΕΚ ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 January 2010 - 5:30:25 UTC