Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη για συμμετοχή στους "Πυρήνες"
  • [02] Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο από τους πέντε αστυνομικούς
  • [03] Τέμπη:Κανονικά τα δρομολόγια του ΟΣΕ
  • [04] Ομπάμα: Αλλαγές στον τομέα ασφάλειας
  • [05] Οι καλικάντζαροι... και τα έθιμα της λαϊκής παράδοσης
  • [06] "Ανέλεητη επίθεση"
  • [07] "Απαξιωτική συμπεριφορά"
  • [08] "Αγρια λιτότητα"
  • [09] Κακοκαιρία στην Ευρώπη
  • [10] Ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ

  • [01] Σύλληψη για συμμετοχή στους "Πυρήνες"

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη ζήτησε και έλαβε από τον αναπληρωτή Έφέτη Ειδικό Ανακριτή Κώστα Μπαλτά, ο 26χρονος νεαρός που συνελήφθη την Τρίτη το απόγευμα, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

    Ο νεαρός οδηγήθηκε αργά το βράδυ ενώπιον του κ. Μπαλτά για να λάβει προθεσμία ώστε να προετοιμάσει την απολογία του.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας αποτυπώματα του 26χρονου εντοπίστηκαν σε κινητά αντικείμενα στο διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, στο οποίο πήγαιναν μέλη της οργάνωσης.

    Ο Εφέτης Ανακριτής της υπόθεσης, Πρόεδρος Εφετών, Δημήτρης Φλέγκας απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 30 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 55 ετών.

    Ο εκλειπών δικαστικός λειτουργός, ορίστηκε στις 12 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια Εφετών να χειριστεί την δικογραφία για την τρομοκρατική οργάνωση με αναπληρωτή του τον κ. Μπαλτά.

    [02] Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο από τους πέντε αστυνομικούς

    Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 2ης Τακτικής Ανακρίτριας οι δύο από τους πέντε αστυνομικούς, που κατηγορούνται στην υπόθεση της κακοποίησης 30χρονου Χιλιανού κρατούμενου στο Τμήμα Ακροπόλεως την παραμονή της Πρωτοχρονίας.

    Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας ειδικός φρουρός και ένας αστυνομικός, απολογήθηκαν για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας, καθώς φέρονται να ήταν παρόντες στο περιστατικό του ξυλοδαρμού και να μην απέτρεψαν τους συναδέλφους τους. Ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν ότι οι δύο αστυνομικοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση τακτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

    Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, δύο οι οποίοι βαρύνονται με τις βασικές πράξεις και ένας ακόμη που ήταν παρών στο συμβάν, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη.

    [03] Τέμπη:Κανονικά τα δρομολόγια του ΟΣΕ

    Κανονικά εκτελούνται από τις 10:45 το βράδυ τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ, στη διαδρομή μεταξύ Λάρισας και Κατερίνης, τα οποία είχαν διακοπεί το απόγευμα, εξαιτίας τηλεφωνήματος αγνώστου για την τοποθέτηση βόμβας σε τούνελ κοντά στα Τέμπη.

    Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, μαζί με εμπειρογνώμονες του ΟΣΕ που έφτασαν στην περιοχή ερεύνησαν τα τούνελ και δεν διαπίστωσαν τίποτε το ύποπτο και όπως αποδείχθηκε τελικά το τηλεφώνημα ήταν μια κακόγουστη βόμβα που ταλαιπώρησε αφάνταστα εκατοντάδες επιβάτες του ΟΣΕ, σημειώνοντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων του Οργανισμού.

    [04] Ομπάμα: Αλλαγές στον τομέα ασφάλειας

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε χθες πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέθεταν επαρκείς πληροφορίες ώστε να αποτρέψουν την απόπειρα του Νιγηριανού να ανατινάξει αμερικανικό αεροσκάφος, όμως απέτυχαν να συνδέσουν μεταξύ τους τα στοιχεία.

    Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα υπάρξουν άμεσες μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθούν στο μέλλον τα ίδια σφάλματα, ιδίως στο σύστημα ελέγχου του καταλόγου με τους υπόπτους. Ο ίδιος δήλωσε πως η επιθεώρηση των αστοχιών του συστήματος ασφαλείας αναφορικά με την απόπειρα του Νιγηριανού Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ απέδειξαν πως υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για να προστεθεί ο δράστης στον κατάλογο των προσώπων που απαγορεύεται να επιβιβάζονται σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

    «Αυτό δεν αποδεικνύει σφάλμα στη συλλογή πληροφοριών», τόνισε ο πρόεδρος, κολάζοντας τις υπηρεσίες για την ικανότητά τους να συνδέσουν τα δεδομένα μεταξύ τους.

    «Θέλω οι επιπλέον αναθεωρήσεις να ολοκληρωθούν αυτήν την εβδομάδα. Θέλω συγκεκριμένες προτάσεις για διορθωτικές κινήσεις ώστε να θεραπευθεί ό,τι πήγε λάθος. Θέλω αυτές οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοσθούν αμέσως, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν ξανά και να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις», τόνισε ο Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα, με την ευκαιρία, επανέλαβε την δέσμευσή του να κλείσει τις φυλακές στο Γουαντάναμο, παρά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση να μην μεταφερθούν πλέον υεμενίτες κρατούμενοι στη χώρα τους, έπειτα από το επεισόδιο με τον Νιγηριανό, που θεωρείται πως είχε οργανωθεί από εξτρεμιστές που δρουν στην αραβική χώρα.

    [05] Οι καλικάντζαροι... και τα έθιμα της λαϊκής παράδοσης

    Αυτές τις άγιες μέρες των γιορτών κάτι κατάμαυρα λιπόσαρκα, τριχωτά και δύσμορφα όντα που έχουν ξεπηδήσει από τα έγκατα της γης επιχειρούν κάθε νύχτα να μπουν στα σπίτια μας για να μαγαρίσουν τα φαγητά και το νερό. Όλο το χρόνο βρίσκονται στα τάρταρα ροκανίζοντας το στύλο της γης και τις μέρες του Δωδεκαημέρου, που αρχίζει τα Χριστούγεννα και τελειώνει τα Φώτα, ανεβαίνουν στη γη κι αλίμονο σε όποιον τα συναντήσει το βράδυ...

    Δεν πρόκειται για σκηνές από ταινία θρίλερ αλλά για τους καλικάντζαρους της λαϊκής μας παράδοσης, τους οποίους την ημέρα των Φώτων ο παπάς μετά τον αγιασμό των υδάτων θα διώξει με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του.

    Σύμφωνα με μία εκδοχή οι καλικάντζαροι είναι οι βρυκολακιασμένοι στρατιώτες που έστειλε ο Ηρώδης να σφάξουν τα νήπια ελπίζοντας ότι θα σκότωνε και τον νεογέννητο Χριστό. Κατά μία άλλη εκδοχή καλικάντζαροι γίνονται τα παιδιά που γεννιούνται τα Χριστούγεννα. Γι αυτό παλιά σε κάποιες περιοχές έκοβαν και έκαιγαν τα νύχια των παιδιών που γεννιόνταν τα Χριστούγεννα γιατί χωρίς νύχια ήταν αδύνατον να γίνουν καλικάντζαροι. Σε κάποιες περιοχές πιστεύουν ότι ήταν άνθρωποι που έγιναν ξωτικά επειδή είχαν διαπράξει πολλές αμαρτίες. Όπως και νάχει όμως την ημέρα των Φώτων ξορκισμένοι από τις σταγόνες του αγιασμού οι καλικάντζαροι θα φύγουν τρέχοντας για να ξαναγυρίσουν στα έγκατα της γης.

    Την ημέρα των Θεοφανίων έθιμα και παραδόσεις για τη βάπτιση του Χριστού και το διωγμό των καλικάντζαρων αναβιώνουν σε όλη των Ελλάδα. Εκτός από τον αγιασμό των υδάτων που γίνεται σε όλη τη χώρα κάθε περιοχή έχει και τα δικά της έθιμα.

    Έθιμα των Φώτων στη Μακεδονία

    Η περιοχή της Μακεδονίας είναι πλούσια σε έθιμα των Φώτων. Αράπηδες, καμήλες, μπαμπόγεροι, φωταράδες είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανίων.

    Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής τηρείται το έθιμο των φωταράδων. Ο «βασιλιάς» φορώντας το ταλαγάνι και φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει το χορό ενώ ακολουθούν οι φωταράδες κρατώντας ξύλινα σπαθιά για να ξυλοφορτώσουν εκείνους που θα επιδιώξουν να πάρουν το λουκάνικο που στήνεται στη μέση του χωριού.

    Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής πρωταγωνιστές των Θεοφανίων είναι οι φούταροι. Την παραμονή των Φώτων νεαροί άντρες λένε τα κάλαντα μαζεύοντας κρέας, λουκάνικα και χρήματα και την ημέρα του Αϊ Γιαννιού χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα τρέχουν να πάρουν από ένα ρόπαλο και όταν ξαναμπαίνουν στο χορό πετούν τα ρόπαλα ψηλά σφυρίζοντας με όλη τους τη δύναμη για να σηματοδοτήσουν το τέλος του Δωδεκαημέρου.

    Η καμήλα που στολίζεται μετά τον αγιασμό των υδάτων είναι ένα έθιμο της Γαλάτιστας Χαλκιδικής. Συνήθως έξι άντρες μπαίνουν κάτω από το ομοίωμα μιας καμήλας βαδίζοντας ρυθμικά ή χορεύοντας, κουνώντας κουδούνια και τραγουδώντας. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πραγματικού γεγονότος, την απαγωγής μιας όμορφης κοπέλας από το γιο του Τούρκου επιτρόπου που συνέβη στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αγαπημένος της για να την ξαναπάρει πίσω έστησε γλέντι και για να μπει στο τούρκικο σπίτι έφτιαξε ένα ομοίωμα καμήλας κάτω από το οποίο κρύφτηκαν οι φίλοι του. Αφού έκρυψαν την κοπέλα κάτω από την καμήλα την έβγαλαν έξω και την επομένη τη στεφάνωσαν με τον αγαπημένο της πριν προλάβουν να την ξαναπάρουν οι Τούρκοι.

    Σε χωριά της Καβάλας και της Δράμας, όπως η Νικήσιανη, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα και ο Βώλακας αναβιώνει το έθιμο των αράπηδων. Άντρες ντύνονται με προβιές και ζώνονται κουδούνια. Λέγεται ότι οι αράπηδες ήταν πολεμιστές που μετείχαν στην εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου και έδιωξαν με τους αλαλαγμούς τους τους ελέφαντες των Ινδών.

    Τα μπαμπούγερα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Τα μπαμπούγερα αποτελούν παραλλαγή των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου, οι οποίες σήμερα συνηθίζονται στον βορειοελλαδικό χώρο (ρογκάτσια, ρογκατσάρια κ.α.) και παλαιότερα στον Πόντο (μωμόγεροι). Το εθιμικό πλαισίωμα της θρησκευτικής γιορτής αρχίζει το πρωί της παραμονής. Οι γυναίκες παίρνουν στάχτη και τη σκορπίζουν με το δεξί χέρι γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και παλιότερα κρατούσαν στα χέρια ένα μικρό σακούλι με στάχτη με το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χτυπούσαν όσους συναντούσαν για να φοβερίζουν τα καλακάντζουρα. Σήμερα, για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων από τους αμύητους στο τοπικό έθιμο επισκέπτες, επειδή η στάχτη λέρωνε τα ρούχα, το σακίδιο είναι κενό. Ομάδες-ομάδες τα μπαμπούγερα ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.

    Στην Καστοριά ανήμερα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα ραγκουτσάρια. Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και σε χωριά της Δράμας με το όνομα ροκατζάρια. Οι κάτοικοι φορούν τρομακτικές μάσκες και κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.

    Το έθιμο των Προδρομιτών, προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα των Καταφυγιωτών που ζουν στην Κατερίνη και ανάγεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τα παλικάρια της εποχής εκείνης συναγωνίζονταν ποιος θα ντυθεί καλύτερα για να γίνει Προδρομίτης. Ξεκινούσαν το πρωί από την εκκλησία του χωριού και, αφού έπαιρναν την ευλογία του παπά, συνέχιζαν μέσα στις γειτονιές του Καταφυγίου τραγουδώντας προδρομίτικα τραγούδια.

    [06] "Ανέλεητη επίθεση"

    "Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ -και έχοντας την συναίνεση της ΝΔ- εξαπολύει εσπευσμένα την άγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα, επιδιώκοντας να αιφνιδιάσει το λαό, για να ισοπεδώσει και τις τελευταίες εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις πρώτα απβ όλα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στο εισόδημα και στα άλλα δικαιώματα. Πρόκειται για την έναρξη μιας νέας σφοδρής και ανελέητης επίθεσης που δεν θα είναι προσωρινή αλλά διαρκείας", τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Ο λαός μπορεί να την αποκρούσει μόνο αν ξεσηκωθεί και χρησιμοποιήσει αποφασιστικά την οργανωμένη του αγωνιστική δύναμη. Μόνο αν περάσει στην αντεπίθεση αρνούμενος να συμμορφωθεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ανασύνταξη τώρα του εργατικού λαϊκού κινήματος για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, αντιμονοπωλιακό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία".

    [07] "Απαξιωτική συμπεριφορά"

    "Η συντόμευση του χρόνου αντιμετώπισης του ελλείμματος σημαίνει ταυτόχρονα το τέλος οποιασδήποτε ελπίδας ανάπτυξης αυτού του τόπου. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να επιτρέψει στις Βρυξέλλες να μας συμπεριφέρονται με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο. Επαναφέρουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων που αυτόματα μειώνει δραματικά το ύψος του ελλείμματος", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στα Κολέγια, δήλωσε:

    «Το "αποφασίζουμε και διατάζουμε" ανήκει σε μιαν άλλη εποχή και προφανώς δεν έχει εφαρμογή στα όνειρα των νέων ανθρώπων, στους οποίους επεβλήθη εναλλακτική οδός σπουδών».

    [08] "Αγρια λιτότητα"

    "Το φάρμακο για την κρίση που επιλέγει τελικά η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερο απ' ότι η ίδια η ασθένεια της οικονομίας", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας για την οικονομία.

    Ο κ. Τσίπρας προσθέτει ότι "αντί για ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση επιλέγει ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση των έμμεσων φόρων και αντί για στήριξη της απασχόλησης, επιλέγει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την ελαστική εργασία".

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, "αυτές οι επιλογές, επιλογές συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και μάλιστα στο στενό χρονικό ορίζοντα των τριών χρόνων, δεν συνιστούν ήπια προσαρμογή. Συνιστούν άγρια λιτότητα και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών".

    Και συμπληρώνει λέγοντας ότι "φάρμακο για την κρίση δεν είναι η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά μιά πολιτική οικοδόμησης ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, είναι η πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση".

    [09] Κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Οι περισσότεροι δρόμοι της Ευρώπης είναι παγωμένοι ενώ καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε ορισμένα αεροδρόμια προκειμένου να καθαριστούν οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης.

    Δύο έφηβοι έχασαν την ζωή τους στο Βέλγιο όταν ο θετός πατέρας τους έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του σε ένα παγωμένο δρόμο αργά χθες,ανακοινώθηκε από την αστυνομία.Το αυτοκίνητο έπεσε σε ποτάμι κοντά στη Λιέγη με αποτέλεσμα να πνιγούν μία 17 χρονη και ο 18χρονος αδελφός της.Ο θετός πατέρας τους κατόρθωσε να βγεί από τα παγωμένα νερά και νοσηλεύεται με σοκ.

    Στην Γερμανία, 30 μαθητές κατόρθωσαν να σωθούν όταν το σχολικό τους λεωφορείο γλίστρησε και ακινητοποιήθηκε σε μία ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση.Ο οδηγός βοήθησε τα παιδιά να βγουν από το αυτοκίνητο και όταν η επιβατική αμαξοστοιχία το παρέσυρε κοντά στο μικρή πόλη Κρέπελιν(βόρεια),δεν βρισκόταν κανένας μέσα.

    Στην βόρεια Ιταλία και στην περιοχή των Δολομιτών η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 17 βαθμούς. Δύο άτομα έχασαν την ζωή τους σε αυτοκινητόδρομο βόρεια της Γένοβας όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

    Στην Δανία,σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα παγοθραυστικό για να διατηρήσει ανοικτή την θαλάσσια συγκοινωνία στη βόρεια Γιούτλαντ σε περίπτωση που συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.Η χώρα διαθέτει τρία παγοθραυστικά που δεν έχει ενεργοποιήσει μετά από τον έντονο χειμώνα 1995-96.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Σουηδίας πρόβλεψε ότι στην δυτική επαρχία Νταλάρμα το θερμόμετρο μπορεί να πέσει στους μείον 44 βαθμούς Κελσίου αύριο το βράδυ.

    Στην Σόφια σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους μετά τις έντονες χιονοπτώσεις,ενώ το αεροδρόμιο της Σόφιας έκλεισε για λίγο με αποτέλεσμα οι πτήσεις από Αθήνα και Κωνσταντινούπολη να μην πραγματοποιηθούν.

    Στην βορειοδυτική Ισπανία οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό ενός τρένου κοντά στην Ποντεβέντρα.Ο μηχανοδηγός τραυματίστηκε.Βροχές αναμένονται σε όλη την χώρα.

    Στη Πολωνία οι νεκροί από το ψύχος,οι περισσότεροι άστεγοι,έφθασαν τους 71 από την αρχή Δεκεμβρίου.

    Το δριμύ ψύχος και οι ισχυρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν χάος στο συγκοινωνιακό δίκτυο της Βρετανίας με αποτέλεσμα να κλείσουν αεροδρόμια και να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έπεσε στους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε κάποιες περιοχές το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει μέχρι και 25 εκατοστά καθώς το κύμα κακοκαιρίας μετακινείται νότια.

    Προειδοποίηση για πυκνή χιονόπτωση και πάγο στο οδόστρωμα έχει εκδοθεί για τη Σκοτία και τη βόρεια, κεντρική και δυτική Αγγλία, ενώ περισσότερη ισχυρή χιονόπτωση αναμένεται για τα νότια και το Λονδίνο αργότερα μέσα στην ημέρα και αύριο Τετάρτη.

    Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ παρέμεινε κλειστό μέχρι τις 12 μμ (τοπική ώρα) εξαιτίας του χιονιού και στο αεροδρόμιο του Λιντς, Μπράντφορντ, ακυρώθηκαν οι πτήσεις.

    Οι μοτοσυκλετιστές κλήθηκαν να προσέχουν στις μετακινήσεις τους και η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε ότι στις περιοχές υψηλού κινδύνου "συνεχίζεται η κάλυψη του οδοστρώματος με αλάτι".

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένεται να συνεχιστεί η κακοκαιρία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μετά από έναν από τους ψυχρότερους Δεκεμβρίους που έχουν ποτέ καταγραφεί.

    [10] Ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ

    Το μεγάλο ντέρμπι της 16ης ημέρας για τη Σούπερ Λίγκα, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ κλέβει την παράσταση στην πρώτη πράξη του πρωταθλήματος για το 2010. Οι πρωταθλητές θέλουν μόνο τη νίκη για να παραμείνουν σε απόσταση αναπνοής από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, αλλά η αποστολή τους μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς πάει στον Πειραιά για το θετικό αποτέλεσμα.

    Σαφώς πιο εύκολη αποστολή θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο τον Εργοτέλη και λογικά θα προσθέσει τρεις ακόμη βαθμούς στο ενεργητικό του, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Σημαντικό είναι και το ματς στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του δυναμικού Πανιώνιου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγώνας στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο να φιλοξενεί τον Αρη.

    Καβάλα-Λεβαδειακός 2-2

    Ισόπαλος 2-2 έληξε ο αγώνας ανάμεσα στην Καβάλα και τον Λεβαδειακό, που φιλοξενήθηκε στο «Ανθή Καραγιάννη», στο πλαίσιο της 16ης ημέρας για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Τα γκολ των γηπεδούχων, που εξακολουθούν να παραμένουν στα... υψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα, σημείωσε ο Ονουάτσι (26`, 66`), ενώ για τον Λεβαδειακό σκόραραν οι Μπαλβορίν (54`) και Ναπολεόνι (71`).

    Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης 1-0

    Επιστροφή στις νίκες μετά από περίπου 40 ημέρες για τη Λάρισα. Η ομάδα της Θεσσαλίας, σε αγώνα για την 16η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησε 1-0 του Αστέρα Τρίπολης στο Αλκαζάρ και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Κάσας στο 27ο λεπτό.

    Ατρόμητος-Αρης 0-2

    Τη δεύτερη συνεχή νίκη του στο πρωτάθλημα και πρώτη για το 2010 πέτυχε ο Άρης στο Περιστέρι επί του Ατρομήτου με 2-0. Οι Θεσσαλονικείς έκαναν πρεμιέρα στο β΄ γύρο (16η αγωνιστική) με το σπουδαίο αυτό "τρίποντο", το οποίο προήλθε από τα τέρματα των Κάλβο (14΄) και Κάμπορα (23΄, 70΄). Από το 27΄ οι γηπεδούχοι, οι οποίοι ηττήθηκαν μετά από δύο διαδοχικές νίκες, έπαιζαν με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Μπαζίνσκι με δύο κίτρινες κάρτες σε δύο λεπτά (26΄-27΄).

    Τα παιχνίδια της Τετάρτης:

    16:45 Ο.Α.Κ.Α Παναθηναϊκός-Εργοτέλης ΝOVA

    19:00 Α.Σ. ΠΑΟΚ ΤΟΥΜΠΑΣ ΠΑΟΚ-Πανιώνιος ΝOVA

    14:30 ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ΠΑΣ Γιάννινα-Ξάνθη ΝOVA

    14:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ Ηρακλής-Πανθρακικός ΝOVA

    19:00 ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Ολυμπιακός-ΑΕΚ ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 January 2010 - 7:30:28 UTC