Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας

  • [01] Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΑΠ) συζήτηση με θέμα τις εμπειρίες υλοποίησης οικονομικών προγραμμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συζήτηση στην οποία μετείχε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, μετά το τέλος της συζήτησης ανέφερε πως μετείχαν γνωστοί επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν και στη συνάντηση της Σύμης. Πρόκειται, είπε, για μια γνωστή ομάδα διεθνών προσωπικοτήτων, εγνωσμένου κύρους, πολιτικού και επιστημονικού με τους οποίους συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με βάση και την πολιτική της Κυβέρνησης και τη διεθνή κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι τα μηνύματα ήταν θετικά στο τέλος της συζήτησης, με πολλές ερωτήσεις και ζωηρή συζήτηση και εξήγησε ότι οι περισσότερες απόψεις εξέφραζαν "μίαν έντονη εμπιστοσύνη στις μελλοντικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας".

    "Το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης θα περιλαμβάνει δίκαια μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, για την αναδιάρθρωση του κράτους, την αναθέρμανση της οικονομίας, τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση προχωρά με συνέπεια, υπευθυνότητα και ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς στις ριζικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

    Ο κ. Πεταλωτής εκτίμησε ότι "η πραγματικότητα είναι ότι η επόμενη τριετία θα είναι μια τριετία ανατροπών προς όφελος του Έλληνα πολίτη, με στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, που θα έχει άμεσα αποτελέσματα τόσο στην καθημερινότητά του, όσο και ευρύτερα στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας".

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη Κυριακή το απόγευμα, θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: "Νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής διέψευσε ότι αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, συνεργατών του και υπουργών και ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μ. Παπαϊωάννου σε σχέση με το ρόλο τις προοπτικές και την ενίσχυση του θεσμού αυτού της Βουλής.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε για τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει, με δεδομένη και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής, προκειμένου να περνάνε πολλά μεγάλα ζητήματα μέσα από μια κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Ακόμα,ο κ. Πεταλωτής είπε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και του ΕΣΡ, καθώς επίσης και ο νέος ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης.

    Όπως ανέφερε, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ενημέρωσε για ένα νέο μισθολογικό πλαίσιο που πρέπει να υπάρξει στη δημόσια τηλεόραση και κυρίως για τα προβλήματα που ανακύπτουν στο μεταβατικό στάδιο από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.

    "Δεν συζητήθηκε καθόλου ο εκλογικός νόμος", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ως "πολύ εποικοδομητικό" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση του ευρωπαϊκού κλιμακίου αποτελούμενου από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επιχειρησιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "δεν έγινε έλεγχος ούτε επιθεώρηση, απλώς έγινε μια συνεργασία των υπουργείων με το κλιμάκιο".

    Αναφερθείς στη συνάντηση του κλιμακίου με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η υπουργός επεσήμανε σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τη στήριξη της επενδυτικής ζήτησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και την αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή.

    "Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε και εμείς κοινωνοί διαφόρων σεναρίων τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η μόνη υπεύθυνη ενημέρωση είναι αυτή που γίνεται για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αντικατοπτρίζει και τις πραγματικές ανάγκες και τις προθέσεις της κυβέρνησης".

    Αυτό είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα υπάρξουν νέοι φόροι ή μείωση των μισθών κατά 7% που "ζητούν οι Βρυξέλλες" και αύξηση του ΦΠΑ.

    "Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αποτυπώνεται και στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο", πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής για να συνεχίσει λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι προτάσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές είναι πολλές, εκείνο όμως που μετράει είναι η αποφασιστική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

    "Για το ΦΠΑ έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ", τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημόσιες δηλώσεις βουλευτών με τις οποίες εμφανίζονται να αντιδρούν "στις όποιες σκέψεις για εκλογικό νόμο με το γερμανικό μοντέλο αλλά και στο "σκληρό" οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι "ο κάθε βουλευτής εκφράζει μέσα από την αυτονομία του τη δικαιολογημένη αγωνία για την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας".

    Τόνισε δε ο κ. Πεταλωτής ότι δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα στην οικονομία αλλά δίκαια μέτρα που "πολλές φορές αναγκαζόμαστε να τα πάρουμε λόγω της κατάστασης που παραλάβαμε".

    Σχετικά με το θέμα του εκλογικού νόμου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "επειδή υπάρχουν διάφορα σενάρια, θα περιμένουμε να αποτυπωθεί ως πρόταση, και μάλιστα αυτό θα γίνει πολύ σύντομα από τον υπουργό Εσωτερικών, να ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, όπου ο καθένας θα μπορεί να πει την άποψή του και πολύ περισσότερο οι βουλευτές".

    Επίσκεψη κλιμακίου της Κομισιόν

    Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ΠΣΑ, το οποίο, ως γνωστόν, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγκριθεί από το Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΠΣΑ παράλληλα "αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά, στη φορολογία, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες μεγάλες ριζικές ανατροπές που θα γίνουν στο κράτος και στο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας".

    Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο ΠΣΑ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι πέραν της απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα προωθηθεί εντός του α΄ εξαμήνου και το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων".

    Σχετικά με τη συλλογή αποδείξεων, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε "μίζερη" τη συζήτηση για τον τρόπο καταγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις και "μείζονα επιτυχία της οικονομικής πολιτικής" το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πανεθνικό θέμα για την ανάγκη να ζητούνται αυτές.

    Σημειώνεται ότι στο ΠΣΑ θα περιλαμβάνονται δύο σενάρια για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, ένα βασικό και ένα δυσμενέστερο. Με βάση το βασικό σενάριο, η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους θα αρχίσει από το 2012.

    Συνάντηση με Λ. Κατσέλη

    Τρίωρη συνάντηση είχε στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η υπουργός κ.Λούκα Κατσέλη με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα στελέχη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα, ενόψει της κατάρτισης του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η συζήτηση των δύο πλευρών αφορούσε τις εξής προτεραιότητες:

    1. Την τόνωση των επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν στοιχεία σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά, που κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 7 δισ.ευρώ ετησίως.

    2. Τη ρευστότητα στην αγορά δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης οι κοινοτικοί ενημερώθηκαν για τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    3. Την εποπτεία των αγορών. Συζητήθηκε το θέμα της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά επιτόκια που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά κλπ.

    Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν την ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων που θα έχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Εξάλλου, σε ερωτήσεις που τέθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανάπτυξη έλεγαν ότι τα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αρχίζουν να αποδίδουν από το Μάιο - Ιούνιο 2010, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται το β΄εξάμηνο του 2010 και ανάπτυξη θα έχουμε το 2011.

    Συνάντηση με Α. Λοβέρδο

    Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη είχαν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιούν τους ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία.

    Η συνάντηση έγινε σε κλίμα συζήτησης και παρατήρησης επί των συγκεκριμένων στοιχείων δηλαδή των ειδικών αριθμών, δαπάνης προς δαπάνη για το σύνολο των κονδυλίων που αφορούν το ασφαλιστικό.

    Στα πλαίσια του φετινού προϋπολογισμού το υπουργείο Απασχόλησης έχει προγραμματίσει περικοπές δαπανών της τάξης των 2 δισ. ευρώ και θα επιδιώξει κατά την υλοποίηση του προϋπολογισμού να εξοικονομήσει ακόμα 2 δισ. με έμφαση στον περιορισμό της σπατάλης κύρια στο φάρμακο και στις ιατρικές υπηρεσίες.

    Κατά τη συζήτηση με τους κοινοτικούς υπαλλήλους υπήρξε από την πλευρά τους έμφαση να προκύπτει η εξοικονόμηση κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι μόνο από την αύξηση των εσόδων.

    Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου ενώ μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με ανάλογο περιεχόμενο με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Κατά τη συζήτηση δεν προέκυπτε από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας προοπτική για μείωση των συντάξεων αφού, όπως υπογραμμίστηκε, στα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας ποσοστό άνω του 55% των συνταξιούχων λαμβάνει την κατώτερη σύνταξη. Παρόλα αυτά η διαδικασία της παρατήρησης θέτει πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών συζήτησης των αλλαγών στο ασφαλιστικό ώστε στα τέλη Φλεβάρη η κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις σχετικές συζητήσεις συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις εξοικονομήσεις που θα φέρουν οι αλλαγές.

    Κατά τον κ. Λοβέρδο αν η κυβέρνηση κατορθώσει να προωθήσει τα μέτρα που ήδη σχεδιάζει θα αποφευχθούν τα χειρότερα στο ασφαλιστικό ενώ σχετικά με τις σχέσεις με τα συνδικάτα διαμηνύεται ότι το συγκρουσιακό τοπίο δεν συμφέρει τη χώρα.

    Δηλώσεις κ. Βενιζέλου

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το κλιμάκιο της Διεύθυνσης ΕCOFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής:

    «Η χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπως ακριβώς είχε ζητηθεί, καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αντιπροσωπεία υπηρεσιακού επιπέδου.

    Κατά την συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκτέλεση του ψηφισμένου κρατικού προϋπολογισμού που, μεταξύ άλλων, περικόπτει και τις συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 6,6 %, με ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες περικόπτονται κατά 12,1% .

    Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έδωσαν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ζητήθηκαν στο πλαίσιο και των όσων είχαν τονιστεί στην ομιλία μου στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού.

    Όπως είναι προφανές, ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής εκφεύγουν της κοινοτικής αρμοδιότητας γιατί ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών.

    Τα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα είναι διαρκώς προσιτά για τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και για το ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας που διέπουν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού».

    Δηλώσεις Θαπατέρο

    Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, σε συνάντηση που είχε στη Μαδρίτη με δημοσιογράφους ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες.

    Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για την Ελλάδα ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξουν την Ελλάδα, υποδεικνύοντας το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί και τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας.

    Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι αυτό το τεστ στήριξης προς ένα κράτος μέλος θα στεφθεί με επιτυχία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως απαιτείται περισσότερος οικονομικός συντονισμός και "περισσότερη οικονομική ένωση" με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 27 εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραμείνει ισχυρή και με ευημερία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 January 2010 - 19:30:15 UTC