Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κρίσιμη εθνική απειλή η οικονομική κρίση"
  • [02] "Οχι σε ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς"
  • [03] Στον Πρόεδρο οι τρεις εύζωνοι
  • [04] Νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης

  • [01] "Κρίσιμη εθνική απειλή η οικονομική κρίση"

    Κρίσιμη εθνική απειλή χαρακτήρισε την οικονομική και δημοσιονομική κρίση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της μάχης που δίνει η κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως τα μέσα ενημέρωσης "να πούμε όχι στον πανικό". Έθεσε πάντως ως προϋπόθεση να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για το 2010, το οποίο χαρακτήρισε έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

    Ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε θετικά τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας, την οποία -όπως τόνισε- "αναλάβαμε σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση με μεγάλο μέγεθος χρέους και ελλειμμάτων τα οποία μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση".

    Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, στη ρίζα των προβλημάτων δεν βρίσκονταν μόνο η οικονομία, αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.

    Παραλάβαμε, πρόσθεσε μια εξουθενωμένη δημόσια διοίκηση με το ηθικό στο ναδίρ, χωρίς κέφι και η οποία προστάτευε ιδιοτελή συμφέροντα αφήνοντας απροστάτευτα τα δικαιώματα του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 100 πρώτες μέρες η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης που είναι να θέσει ως πρώτο μέλημά της τον πολίτη και τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στην περιφερειακή διοίκηση χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές και στην κεντρική διοίκηση.

    Τόνισε ότι οι αλλαγές θα βρουν μεγάλες αντιστάσεις αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν τη σύμφωνη γνώμα του ελληνικού λαού.

    Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και οι προτάσεις για το κυβερνητικό και νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

    Ο ίδιος θα δώσει στα μέσα της εβδομάδας συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου θα ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο για τον τομέα ευθύνης τους.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί υψηλού κύρους γνωμοδοτική επιτροπή για το εκσυγχρονισμό της λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων με στόχο πάντα την αρχή "πρώτα ο πολίτης".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην νέα αρχιτεκτονική της περιφερειακής διοίκησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ξεκινάει η χρονιά με μία ριζοσπαστική αλλαγή και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημοκρατική λειτουργία που αποτελεί εθνικό στόχο και κορυφαία προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες.

    Ξεκινά, όπως τόνισε, η υλοποίηση του μεγάλου οράματος του κόσμου της αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο αυτό για το οποίο, υπογράμμισε, απαιτείται η συναίνεση όλων, την οποία η κυβέρνηση θα αναζητήσει. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Τόνισε επίσης ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι για την αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι με τον εκλογικό νόμο που θα έρθει στη Βουλή θα δοθεί αποφασιστικό κτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου των 100 πρώτων ημερών, διάστημα στο οποίο, όπως τόνισε, δρομολογήθηκαν ριζικές αλλαγές. Όπως η αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, η δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ουσιαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και η συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης, η ηλεκτρονική διαβούλευση κλπ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο αγώνα που κάνει η κυβέρνηση για την διαφάνεια και εξέφρασε την ικανοποίησή τού για την θετική ανταπόκριση που βρήκε η πρωτοβουλία του να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατία τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη βομβιστική ενέργεια στο προαύλιο της Βουλής τονίζοντας ότι κανένας με καμία ενέργεια δεν μπορεί να φοβίσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει έτσι μία τέτοια ενέργεια.

    Στο σχέδιο «Καλλικράτης» αναφέρθηκε και σήμερα ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία του νέου φυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Ντόλιου, που πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το συνεχίσει και τόνισε πως «ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι υπάρχει «ευρύτερη συναίνεση», πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο αυτό το είχε εξαγγείλει και η ΝΔ, αλλά δεν το έκανε ποτέ και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο «έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, ότι είναι μια απαραίτητη αλλαγή που όλοι λένε ότι πρέπει να γίνει».

    Απευθυνόμενος στο νέο υφυπουργό Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα σε ένα Υπουργείο, το οποίο βρίσκεται στην «πρωτοπορία των αλλαγών για το Κράτος».

    [02] "Οχι σε ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς"

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

    Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε τις αρμοδιότητες των στελεχών και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της αντιπολιτευτικής τακτικής, που θα κρατήσει το κόμμα στα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η οικονομία, το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, κλπ.

    Ο αρμόδιος γραμματέας του προγράμματος Κ. Γκιουλέκας, σε ερώτηση για την οικονομία, τόνισε πως η ΝΔ θα στηρίξει την κυβέρνηση σε δίκαια μέτρα έτσι ώστε να μπορέσει ο τόπος να αντιμετωπίσει τη διεθνή κρίση. "Αντίθετα, θα είμαστε απέναντι σε ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς, όπως αυτοί με την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Χωρίς σχέδιο με αστάθεια και πειραματισμούς δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Οι πρώτες εκατό μέρες εξέπνευσαν και ακόμα η κυβέρνηση σκέπτεται τι μέτρα θα πρέπει να πάρει για την οικονομία".

    Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του Γ. Παπανδρέου για τη διοικητική μεταρρύθμιση και το σχέδιο "Καλλικράτης", ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ ζητά να τονωθούν περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες. "Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα χωρίς μάλιστα, έναν κρίσιμο διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Οι μέθοδοι του βαποφασίζομεν και διατάζομενβ μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω".

    Ο γραμματέας του συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης, σε ερώτηση για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βουλή, ξεκαθάρισε πως το σύνολο του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας καταδικάζουν την τρομοκρατία. "Οι πολίτες έχουν τρομοκρατηθεί από αυτά που ακούν για μέτρα από εδώ, μέτρα από κει, για μέτρα για τις περιουσίες, για τη γονική παροχή, για φόρους από δω, φόρους από κει. Πρώτα να σταματήσει αυτή η τρομοκρατία και να την αντιμετωπίσουμε, γιατί στην άλλη τρομοκρατία συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και την καταδικάζουμε", τόνισε ο κ. Μανώλης.

    [03] Στον Πρόεδρο οι τρεις εύζωνοι

    Την αφοσίωσή τους στο καθήκον εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τους τρεις ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς, Μάριο Θεοδώρου (στρατιώτη-παρατηρητή στο Μ.Α.Σ.) από τη Λειβαδιά, Βασίλειο Βερνίκο (στρατιώτη-σκοπό στο Μ.Α.Σ.) από τη Νάξο και Ιωάννη Ανδρεάκο (στρατιώτη-σκοπό στο Μ.Α.Σ.) από την Ελιά Μάνης, οι οποίοι με αυτοθυσία παρέμειναν στη σκοπιά τους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός έξω από το κτίριο της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη θερμά τους τρεις ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς, τόνισε ότι « στα δύσκολα φαίνεται η ψυχή του Έλληνα» και πρόσθεσε: «Δώσατε ένα μήνυμα, θερμά συγχαρητήρια για την αφοσίωσή σας».

    Ο κ. Παπούλιας φωτογραφήθηκε με τους τρεις ευζώνους, τους οποίους χαρακτήρισε «λεβέντες», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα είναι και «καλοί πολίτες».

    Τους ευζώνους συνόδευαν ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Δ.Μανδύλης και ο Υποδιοικητής της Προεδρικής Φρουράς Ταγματάρχης Ν. Θάνος.

    [04] Νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης

    Ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, και τα παλιά εφόσον πωλούνται ή εκμισθώνονται, θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και, σε επόμενη φάση, οικονομικά - φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων ανήγγειλε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

    Στο περιθώριο της συνέντευξης η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση θα προκύψουν μειώσεις στα τιμολόγια δεδομένου ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές αναφοράς. Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν εφέτος αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δηλαδή το ρεύμα δεν θα ακριβύνει ακόμη και αν στη διάρκεια του έτους ανέβουν οι τιμές των καυσίμων.

    Ο νέος ΚΕΝΑΚ θα τεθεί σε διαβούλευση για είκοσι ημέρες και μόλις ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για ενεργειακή "θωράκιση" των κτιρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κλπ.) που παραμένει σε εκκρεμότητα. Τα κίνητρα, όπως ανέφερε η υπουργός, εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις επιδοτήσεις ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές, κ.α. Θα επιδιωχθεί να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ, πάντως ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ.Γ.Μανιάτης επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια. Ακόμη και αν, όπως είπε, διετίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15 - 20.000 σπίτια.

    Αναφορικά με τον ΚΕΝΑΚ η υπουργός και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν τα εξής:

    -Στα υφιστάμενα κτίρια θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις όταν νοικιάζονται ή πωλούνται. Με τις επιθεωρήσεις αυτές τα κτίρια θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές. Για το κόστος των επιθεωρήσεων η κα Μπιρμπίλη είπε ότι το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση.

    -Στα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης.

    -Ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται επίσης σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1000 τετραγωνικών όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση.

    Η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι μέχρι και τριπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβεννύονται σε διάστημα 5 - 8 ετών μετά την πάροδο του οποίου ο χρήστης του κτιρίου έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης / ψύξης. Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση η υπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης αυτοκινήτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 January 2010 - 13:30:21 UTC