Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα
  • [02] Κατατίθεται αύριο το ν/σ για υπερχρέωση
  • [03] Στο νοσοκομείο ο Λ.Κύρκος
  • [04] Δολοφονία επιχειρηματία στην Κύπρο
  • [05] Το 2010 ενδεχομένως να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία
  • [06] "Συνδυασμένη πάλη"
  • [07] "Καταστροφικά μέτρα"
  • [08] "Αδιέξοδες πολιτικές"
  • [09] Ενεργειακή θωράκιση
  • [10] Εργα για τα Τέμπη

  • [01] Κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα

    Κλιμάκιο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φθάνει σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες θα έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ταμείου.

    Επισημαίνεται επίσης ότι το κλιμάκιο έρχεται μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, θα παραμείνει στην Αθήνα για μια εβδομάδα και θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την παροχή τεχνικής υποστήριξης από το ΔΝΤ τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την φορολογική πολιτική, όπως και τη σύνταξη και εφαρμογή του προϋπολογισμού.

    Το κλιμάκιο θα κινηθεί στο πλαίσιο της περιοδικής παρακολούθησης των χωρών-μελών του Ταμείου. Αρμόδιος αξιωματούχος του Ταμείου αποσαφήνισε ότι τα στελέχη του ΔΝΤ έρχονται στην Αθήνα όχι για να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύναψης δανείου, ή την τοποθέτηση της Ελλάδας υπό κάποιας μορφής επιτήρηση, αλλά για να πράξουν το ακριβώς αντίθετο, να έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με το πώς θα αποβούν περισσότερο αποτελεσματικά τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί όπως και αυτά που θα ληφθούν στο μέλλον.

    Δηλώσεις Ολι Ρέν

    Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, κατά την ακρόασή του στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που του υπέβαλαν ευρωβουλευτές, ο Ο. Ρεν είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση - που το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα συνολικό πακέτο πολιτικής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που σήμερα είναι πάνω από 12% του ΑΕΠ - έχει δεσμευτεί με σοβαρότητα να λύσει αυτό το πρόβλημα. Ο νέος κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή παρακολουθεί με κάποια ανησυχία την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και πως σε συνέχεια της αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

    Ο Ο. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι δεν απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης από την περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει να ληφθεί γρήγορα δράση στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ο Ο. Ρεν είπε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετική περίπτωση και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή και η Eurostat στηρίζουν την Ελλάδα για τα μέτρα που λαμβάνει επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη να κοινοποιούνται στις κοινοτικές υπηρεσίες σωστά και αξιόπιστα στοιχεία.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ρόδης Κράτσα, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τόνισε ότι θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως η φορολογική εξυγίανση στη χώρα μας.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο Ο. Ρεν είπε ότι η Επιτροπή αναμένει από την Ελλάδα ένα περιεκτικό και πειστικό πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει «χειροπιαστά» μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η φοροδιαφυγή είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών τα οποία φέρουν την ευθύνη για την καταπολέμησή της.

    Εκθεση για τα στατιστικά στοιχεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας στην οποία επισημαίνονται οι σημαντικές αδυναμίες στη συλλογή και στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και από όλες τις εμπλεκόμενες εθνικές υπηρεσίες.

    Συγκεκριμένα, η εν λόγω έκθεση της Επιτροπής απευθύνεται στους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ και ουσιαστικά αναφέρει ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες της Eurostat από το 2004 και μετά, παραμένουν συστημικές ελλείψεις και αδυναμίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την έγκαιρη συλλογή αξιόπιστων δημοσιονομικών στοιχείων στην Ελλάδα.

    Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα ξεπερνούν τους τρόπους αντιμετώπισης που διαθέτει η Eurostat. Η Επιτροπή τονίζει επίσης ότι η Eurostat δεν έχει ελεγκτική ισχύ και αναφέρει ότι εξαρτάται σε μεγάλο μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που συλλέγουν και κοινοποιούν τα κράτη μέλη αλλά και στη διοικητική ικανότητα, την καλή πίστη και τη συνεργασία με τις εθνικές αρχές.

    Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ακόμη ότι κατά το παρελθόν και ειδικότερα από το 2004 και μετά η Eurostat εξέφρασε σε πέντε περιπτώσεις επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που παρουσίασε η Ελλάδα. Η Επιτροπή, υπενθυμίζει, ακόμη, ότι το 2004 η Eurostat σε έκθεσή της διαπίστωνε παρατυπίες σε ό,τι αφορά τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1997-2004. H Επιτροπή επισημαίνει ότι το πρόβλημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δεν είναι «μεθοδολογικής φύσεως», αλλά πηγάζει από αμιγώς εθνικές ιδιαιτερότητες.

    Ειδικότερα, με βάση τις πληροφορίες που συνέλλεξε η Eurostat κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2009, η Επιτροπή στην έκθεσή της υπογραμμίζει τα εξής:

    1) Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, η Eurostat, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να τα επικυρώσει, λόγω έλλειψης αξιοπιστίας και αποδείξεων που τα συνοδεύουν.

    2) Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συλλογή και την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, επισημαίνονται αδυναμίες, αναποτελεσματικότητα και υποχωρητικότητα σε πολιτικές παρεμβάσεις, διαχρονικά. Δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα της εθνικής στατιστικής Υπηρεσίας και των εθνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων, ενώ επισημαίνονται αδιαφανείς διαδικασίες στην καταγραφή των στοιχείων.

    3) Σοβαρές ελλείψεις στην κοινοποίηση των στοιχείων περί υπερβολικού ελλείμματος τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2009, σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων, το σεβασμό των λογιστικών κανόνων και μη έγκαιρη κοινοποίηση των στοιχείων. Επισημαίνεται ακόμη, «η φτωχή συνεργασία μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και η έλλειψη ανεξαρτησίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή τονίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που γνωστοποίησε η Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου δεν επικυρώθηκαν από τη Εurostat, διότι παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και εκκρεμότητες σε τομείς κλειδιά όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη των νοσοκομείων και συναλλαγές μεταξύ της κυβέρνησης και των δημόσιων επιχειρήσεων. Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας για το 2008 και των προηγούμενων ετών.

    Σημειώνει, τέλος, ότι η αξιοπιστία των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας θα παραμένουν υπό αμφισβήτηση, έως ώτου διευθετηθούν οι αδυναμίες που επισημαίνονται στην έκθεση της Επιτροπής.

    [02] Κατατίθεται αύριο το ν/σ για υπερχρέωση

    Με βελτιωτικές τεχνικές αλλαγές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια, κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η υπουργός εξερχόμενη από τη συνάντηση δήλωσε ότι «η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε: «κάνουμε διάλογο με όλους τους φορείς προκειμένου να λαμβάνουμε υπόψη μας όσο το δυνατόν περισσότερες παρατηρήσεις».

    Ο Βασίλης Ράπανος, από την πλευρά των Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δήλωσε: «ελπίζουμε το Υπουργείο να λάβει υπόψιν τις προτάσεις μας».

    Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, στα τρία σημεία στα οποία υπήρχε «διαφωνία» με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έγιναν αλλαγές. Δηλαδή δεν υπήρξε αλλαγή σε ότι αφορά στα στεγαστικά, στην τετραετία εξυπηρέτησης των οφειλών καθώς και στο 10% για το ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών.

    Ωστόσο έγιναν άλλες τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων, η «έξοδος» του οφειλέτη από τη ρύθμιση σε περίπτωση που αποκρύψει στοιχεία βελτίωσης του εισοδήματός του ενώ θα δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση για επανένταξη για δύο έτη.

    Παράλληλα ορίζεται υποχρεωτική από τον οφειλέτη η ενημέρωση για την βελτίωση της περιουσιακής τους κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να το γνωστοποιήσει στο δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν πριν. Επίσης προβλέπεται ότι για τα δάνεια που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος προκειμένου να κατατεθεί αίτηση. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια θα παραμένουν στη ρύθμιση αλλά οι τόκοι δεν θα παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα.

    [03] Στο νοσοκομείο ο Λ.Κύρκος

    το Ιπποκράτειο, όπου και παρέμεινε όλη τη νύκτα για προληπτικούς λόγους, διεκομίσθη ο Λεωνίδας Κύρκος, έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε σε προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και του πνεύματος, στην Αίγλη του Ζαππείου.

    Για τη συνεργασία των κομμάτων της δημοκρατικής αριστεράς που εμπνέονται από το μαρξισμό, με προοδευτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται ως δυνάμεις του κέντρου, που αποτελεί και το περιεχόμενο ενός εκ των δύο βιβλίων του που εκδόθηκαν πρόσφατα έκανε λόγο ο Λεωνίδας Κύρκος σε δείπνο που παρέθεσε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, σε υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του κόμματος, σε βουλευτές και του Συνασπισμού, καθώς επίσης και σε επιχειρηματίες και ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος. "Η συνεργασία αυτή, ανοιχτή και σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν όποτε καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει τη σταθερή πλειοψηφία με τη στήριξη της οποίας θα πυροδοτηθεί και θα διασφαλιστεί η ελληνική αναγέννηση", τόνισε ο Λ. Κύρκος.

    Ο κ. Κύρκος ανέφερε ότι το σύνθημα του πρωθυπουργού "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" είναι ακριβής απεικόνιση της πραγματικότητας που θα έπρεπε να την ενστερνιστούμε όλοι κατά το μέτρο που μας αναλογεί. Χαρακτήρισε ανεύθυνο να λοιδορεί κανείς αυτή τη διαπίστωση και να ψάχνει για το ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω της και: "πολύ περισσότερο να πυροδοτεί κανείς τον πόλεμο στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο".

    Αντίθετα, κάλεσε όλους: "να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σε ένα σχέδιο που θα καταμερίζει τα βάρη" και θα παίρνει υπόψη του ότι η δίκαιη κατανομή είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος. "Σε μια χώρα που μόλις περνά μια φάση που επουλώνει τις πληγές της από ένα αδικαίωτο εμφύλιο πόλεμο" είπε ο Λεωνίδας Κύρκος "ηχεί σαν ύβρις αυτό το πολεμικό σάλπισμα" και υπογράμμισε ότι απέναντί του περιμένει ότι θα εγερθεί σαν τείχος η θέληση της πλειοψηφίας του λαού με πρώτους τους εργαζόμενους που "θα εγγυηθούν την εσωτερική ειρήνη και θα απορρίψουν τους νέο-Ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς".

    Πρόσθεσε δε ότι όταν απορρίπτει το φιλοπόλεμο κήρυγμα, "δεν σημαίνει ότι συνιστά ειρήνη πάση θυσία και υποταγή στα κελεύσματα της ολιγαρχίας και των μονοπωλίων". Ο Λεωνίδας Κύρκος επισήμανε ως "ένα καλό δείγμα της εναλλακτικής μορφής πάλης του μαζικού δηλαδή αγώνα" και χαιρέτησε την τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ. Παρατήρησε δε ότι κατά το δυνατόν πρέπει να αποφεύγονται πρωτοβουλίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία και προκαλούν οργή και αγανάκτηση κατά των οργανωτών. Επιπλέον ο Λεωνίδας Κύρκος πρότεινε ως χρήσιμη μορφή πάλης τον εντοπισμό μορφών επίδειξης προκλητικού πλούτου και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

    Είπε ότι τέτοια μέτρα αποτελούν μέτρα έγκαιρης πίεσης πριν η απελπισία των φτωχότερων στρωμάτων υπερβεί ένα όριο ασφαλείας και οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις.

    Ακόμα επισήμανε ότι σε ώρες επίτασης της κρίσης η συνηθισμένη αντίδραση του κατεστημένου είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. "Σε αυτό τείνουν και η ένταση των τρομοκρατικών ενεργειών και η ανεύθυνη δράση των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστικών ομάδων, όπως και η κατάχρηση του ακαδημαϊκού ασύλου" ανέφερε και υπογράμμισε ότι πρέπει να χαραχθούν σαφή πλαίσια και να ληφθούν έγκαιρα τα επιβαλλόμενα μέτρα. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, γιατί "αυτό που υπάρχει μόνο γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου είναι και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών και της θέσπισης ενός πραγματικού ασύλου της διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και με τη δημιουργία μικτών ομάδων περιφρούρησης".

    Ο Λεωνίδας Κύρκος είπε ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης είναι πρωταρχικά ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο αυτής, καθώς όπως εξήγησε πρόκειται για ένα μεγάλο συμβιβασμό. "Στη χώρα μας η έννοια συμβιβασμός συκοφαντήθηκε σαν παράδοση άνευ όρων. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει το έργο της και η ηγεσία μεγάλου τμήματος της αριστεράς" τόνισε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι "άλλοι βιαστικοί τάχατες επαναστάτες αντιμάχονται την έννοια του συμβιβασμού και πυροδοτούν επικίνδυνες εκρήξεις όπως τα Δεκεμβριανά 2 ή παίζουν το ρόλο των αδιάλλακτων ασυμβίβαστων κηρύσσοντας το θετικό ρόλο του φόβου. Όλοι αυτοί παραδόξως δουλεύουν για την έκρηξη και πρέπει να αντιμετωπισθούν με το διάλογο πριν να είναι αργά".

    Εξάλλου, ο Λεωνίδας Κύρκος ευχήθηκε το πνεύμα της ομοψυχίας του επικράτησε στο δείπνο να μας κατευθύνει στον αγώνα για την έξοδο από την κρίση.

    "Η προστασία της ομαλότητας για τον Λεωνίδα Κύρκο βρίσκεται στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων" ανέφερε στην παρέμβασή του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Είπε ακόμα ότι ο Λεωνίδας Κύρκος υποστηρίζει η μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση στην οποία βρίσκεται σε ουσιαστικά προοδευτικά κατεύθυνση, προϋποθέτει τη συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

    Στο δείπνο παραβρέθηκαν εκτός από τον πρωθυπουργό οι υπουργοί: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Ραγκούσης και Ανδρέας Λοβέρδος. Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Επίσης παραβρέθηκε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον Φώτη Κουβέλη, οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σπύρος Λυκούδης.

    [04] Δολοφονία επιχειρηματία στην Κύπρο

    Δολοφονήθηκε χθες το βράδυ ο Αντης Χατζηκωστής, διευθυντής του εκδοτικού συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», στον οποίο ανήκει το τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ και η εφημερίδα «Σημερινή».

    Η δολοφονία διαπράχθηκε από δύο άτομα που είχαν στήσει καρτέρι στο θύμα έξω από το σπίτι του σε προάστιο της Λευκωσίας, πολύ κοντά στο κτίριο της Αμερικανικής πρεσβείας. Ο ένας από τους δράστες πλησίασε το θύμα μόλις βρήκε από το αυτοκίνητό του για να μπει στο σπίτι του γύρω στις 8.30 μ.μ. και έριξε εναντίον του δυο πυροβολισμούς.

    Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

    Οι δύο δράστες εγκατέλειψαν τη σκηνή της δολοφονίας επιβαίνοντας μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού.

    Η περιοχή της δολοφονίας έχει αποκλεισθεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα πιθανά κίνητρα της δολοφονίας.

    Στη σκηνή του φόνου μετέβησαν αξιωματούχοι του κράτους, μεταξύ των οποίων Υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής.

    Ο Αντης Χατηζκωστής, 43 χρόνων, ήταν γιος του ιδιοκτήτη του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» Κωστή Χατζηκωστή, που βρίσκεται στην Ελλάδα και επιστρέφει αργότερα απόψε στην Κύπρο. Ο Κωστής Χατζηκωστής θεωρείται ότι έχει σημαντική επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου.

    [05] Το 2010 ενδεχομένως να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία

    Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται απίστευτο, καθώς η βόρεια Ευρώπη, η Ασία και τμήματα της Αμερικής γνωρίζουν βαρύ ψύχος, αλλά το 2010 ενδεχομένως να είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία.

    Οσοι αμφιβάλλουν ότι το πρόβλημα είναι τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν πάρει θάρρος από την ανακοίνωση του Κέντρου Χάντλεϊ, το οποίο ανήκει στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις ήταν το 1998. Δώδεκα χρόνια χωρίς ένα νέο ρεκόρ, λένε οι σκεπτικιστές, είναι ένα μάλλον μεγάλο διάλειμμα σε μια υποτιθέμενη διαρκή αύξηση. Δυστυχώς γι'αυτούς, οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι ότι αυτό το διάλειμμα φέτος θα λάβει τέλος.

    Το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ρεκόρ τη δεκαετία του 2000, γράφει ο Εκόνομιστ, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε θέρμανση του πλανήτη αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, μάλιστα, τέτοια ρεκόρ στην πραγματικότητα υπήρξαν. Ούτε είναι πρωτοφανής η διάρκεια της περιόδου χωρίς ρεκόρ. Η θερμότητα αποθηκεύεται συχνά για ένα διάστημα σε άλλα μέρη του συστήματος, όπως οι ωκεανοί, και δεν εμφανίζεται στα θερμόμετρα των μετεωρολόγων.

    Πράγματι, ένας από τους λόγους για τους οποίους η χρονιά αυτή ενδέχεται να είναι η θερμότερη όλων των εποχών είναι ότι ο τροπικός Ειρηνικός «ξεφορτώνεται» αυτή την εποχή θερμότητα. Το φαινόμενο αυτό, κατά το οποίο η θερμότητα που έχει αποθηκευτεί στη θάλασσα τα προηγούμενα χρόνια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, είναι γνωστό με το όνομα Ελ Νίνιο.

    Ενας ισχυρός Νίνιο συνέβαλε στις θερμοκρασίες-ρεκόρ του 1998. Το 2007 και το 2008 συνέβη το αντίθετο φαινόμενο, που είναι γνωστό ως Λα Νίνια. Ετσι εξηγείται ότι οι χρονιές αυτές ήταν μάλλον ψυχρές για τα δεδομένα της δεκαετίας.

    Εκτός από τον Ελ Νίνιο, όμως, υπάρχει και ο ήλιος. Η λαμπρότητα του ήλιου παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια ενός κύκλου 11 ετών. Το 2009, ο ήλιος ήταν στο κατώτατο σημείο του κύκλου. Εκτός απροόπτου, έτσι, τους επόμενους 12 μήνες θα αρχίσει πάλι να λάμπει.

    Η πρόβλεψη της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έγινε με τη χρησιμοποίηση του Συστήματος Δεκαετούς Πρόβλεψης. Τα κλιματικά μοντέλα χρησιμοποιούνται συνήθως για να δείξουν πώς το κλίμα απαντά σε πράγματα όπως τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να πέσουν κι έξω. Η πρώτη μελέτη που έγινε με το σύστημα αυτό, το 2007, έδειξε ότι θα υπάρξουν αρκετά ακόμη χρόνια χωρίς ρεκόρ, για να ακολουθήσει μια αδιαμφισβήτητη αύξηση της θερμοκρασίας. Μελέτες που έγιναν στη συνέχεια όμως, με κάπως διαφορετικές αρχικές συνθήκες, δείχνουν ότι κατά 80% το 2010 θα είναι η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών.

    Και η εξήγηση έχει σαφώς να κάνει με το «κρυφτούλι» που παίζει η θερμότητα. Από το 1998 ως το 2003, παρόλο που οι επιφανειακές θερμοκρασίες δεν αυξάνονταν, πολλή ενέργεια συσσωρευόταν στους ωκεανούς, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αν ληφθούν υπόψη και οι επιπλέον επιπτώσεις από την τήξη των πάγων, η άνοδος αυτή ταιριάζει πλήρως με τη διαστολή των υδάτων των ωκεανών που προκαλείται από τη θερμότητα.

    Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, λοιπόν, η εξίσωση ήταν σωστή. Το πρόβλημα δημιουργείται στη συνέχεια. Ο ρόλος της τήξης των πάγων στην άνοδο της στάθμης μεγαλώνει, γεγονός που σημαίνει ότι η συμβολή της διαστολής (και άρα της θερμότητας που αποθηκεύεται στη θάλασσα) μειώνεται. Η ενέργεια που λείπει πρέπει λοιπόν να πηγαίνει κάπου αλλού. Μία πιθανότητα θα ήταν να αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

    Κι αν πολλά έχουν αμφισβητηθεί στην επιστήμη του κλίματος, το μόνο βέβαιο είναι ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής: ότι δηλαδή δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί ενέργεια ούτε να καταστραφεί.

    Η ενέργεια που διοχετεύει ο ήλιος στη Γη πρέπει να είναι ίση με την ενέργεια που αντανακλάται πίσω στο διάστημα, συν την ενέργεια που επανεκπέμπεται με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, συν την ενέργεια που αποθηκεύεται κάπου στην ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς ή τη γη.

    Το ότι η εξίσωση δεν «βγαίνει» αποτελεί παραδοχή άγνοιας - μιας άγνοιας στην οποία καλύτερες και ακριβέστερες μετρήσεις είναι βέβαιο ότι θα δώσουν στο μέλλον απάντηση.

    "Εμπλοκή" της κυκλοφορίας του αέρα

    Το κύμα ψύχους που πλήττει εδώ και εβδομάδες μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου οφείλεται σε ένα φαινόμενο "εμπλοκής" της κυκλοφορίας του αέρα, το οποίο δεν είναι τόσο συχνό, αλλά είναι γνωστό από τους ειδικούς, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

    "Προς το παρόν, η μόνη εξήγηση (για το σημερινό κύμα ψύχους) είναι μια μετεωρολογική κατάσταση "εμπλοκής'", εξήγησε ο Ομάρ Μπαντούρ, μετεωρολόγος του WMO.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αλληλεπιδράσεις με το κλιματικό φαινόμενο El Nino, την επάνοδο του οποίου ανακοίνωσε ο WMO πριν από πολλούς μήνες.

    Το El Nino χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στην ισημερινή περιοχή του Ειρηνικού, οι οποίες συνοδεύονται από ασυνήθιστα ατμοσφαιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Το φαινόμενο "εμπλοκής" χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή της κυκλοφορίας του αέρα, η οποία γίνεται συνήθως το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο από τη δύση προς την ανατολή.

    "Εκεί, ο κυματισμός γίνεται από τον βορρά προς τον νότο. Όταν αυτός ο κυματισμός είναι πολύ μεγάλος, σε πλανητική κλίμακα, και παραμένει πολλές εβδομάδες, κάνουμε λόγο για 'εμπλοκή'", προσέθεσε ο Μπαντούρ.

    "Μια 'εμπλοκή' σε τέτοια κλίμακα δεν συμβαίνει πολύ συχνά, μπορεί να πει κανείς κάθε 30-50 χρόνια", σημείωσε ο ειδικός, διευκρινίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι την αποδίδουν "σε εσωτερικά ατμοσφαιρικά φαινόμενα η λειτουργία των οποίων είναι πολύ περίπλοκη".

    Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό αυτό φαινόμενο της "εμπλοκής" βρίσκεται στο τέλος του, υπογράμμισε.

    "Εν γένει, είναι θέμα εβδομάδων, ενός μήνα ή ενάμιση μήνα. Άρχισε το Δεκέμβριο, οπότε φτάνουμε σιγά σιγά προς το τέλος του επεισοδίου", κατέληξε ο Μπαντούρ.

    [06] "Συνδυασμένη πάλη"

    Ας αφήσει τις ασκήσεις υποκρισίας και τρομοκρατίας ο υπουργός Εργασίας. Την ίδια ώρα που κλαίγεται για τα άδεια Ταμεία, δίνει εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των εργαζομένων στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ, αντί για επίδομα στους ανέργους.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει αύριο περιοδεία στα γραφεία της διοίκησης του ΙΚΑ. Θα συναντηθεί με τον διοικητή του οργανισμού και θα μιλήσει με εργαζόμενους.

    Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο "Καλλικράτης" επειδή «διαμορφώνονται συγκεντρωτικοί, κρατικοί, τοπικοί μηχανισμοί οι οποίοι απαλλάσσουν το κράτος από όποια ευθύνη έχει για την Παιδεία, για την Υγεία, για τις υποδομές για τις κοινωνικές υπηρεσίες» εξέφρασε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    «Είναι το μέσο εκείνο που θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση πολύ πιο βαθιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας» ανέφερε η γγ του ΚΚΕ και τόνισε ότι η αντίδραση στο σχέδιο πρέπει να συνδυαστεί «με την πάλη για το μεροκάματο, για τις συντάξεις, για να μην ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια».

    «Φυσικά θα έχει και ειδικές δραστηριότητες, αλλά θα είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη κατά του ΦΠΑ, που είναι δραματική κατάσταση, διότι τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το νερό, τα φάρμακα θα ανέβουν στο 15% και θα πέσουν από το 19 στο 15% κάποια τα οποία δεν τα καταναλώνει πλατιά ο λαός», επισήμανε.

    Αναφερόμενη στις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο πρωθυπουργός «είναι συνεπής» καθώς «αυτό ήταν το πρόγραμμά του» και χαρακτήρισε τις προεκλογικές δεσμέυσεις «μπαγιάτικα ψίχουλα». «Εμείς δεν τον κατηγορούμε ότι παρεκκλίνει. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι παρεκκλίνει από τις υποσχέσεις τους, ή ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω της κρίσης. Τα είχε στο πρόγραμμά του, γιβ αυτό εμείς είπαμε: Έρχεται θύελλα» δήλωσε η κα Παπαρήγα.

    [07] "Καταστροφικά μέτρα"

    "Είναι καταστροφικά τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, αλλά και από την άλλη πλευρά, η δυστυχία των εμπόρων πολλαπλασιάζεται από το πλανόδιο εμπόριο, όπου ξαφνικά η «κουρελού» βγάζει περισσότερα χρήματα από κάθε κατάστημα, που πληρώνει τις υποχρεώσεις του", δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε ότι "οι πολλές και συχνές μεταβολές στον διοικητικό χάρτη της χώρας μάλλον προσθέτουν παρά αφαιρούν προβλήματα. Επί της ουσίας, με ποια λεφτά θα χρηματοδοτήσουν αυτή τη νέα "αρχιτεκτονική", της οποίας η εφαρμογή θα έχει δυσβάσταχτο κόστος;... Ας μάθει επιτέλους η κυβέρνηση ότι ...καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια".

    Ο κ. Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας την τροπολογία για τις γονικές παροχές δήλωσε ότι "οι συνεχείς αιφνιδιασμοί της κυβέρνησης βάλλουν και προσβάλλουν τους πολίτες. Επιτέλους ας λειτουργήσουν με σεβασμό στους πολίτες και όχι με ύπουλους αιφνιδιασμούς".

    Επίκαιρη ερώτηση

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, προς τον πρωθυπουργό, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον κρατούμενο από τις ελληνικές αρχές, Χιλιανό υπήκοο, Ναβάρδο Πέτρο.

    «Είναι δυνατόν, πολίτες προερχόμενοι από χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα να θεωρηθούν διωκόμενοι για πολιτικούς λόγους και να τύχουν πολιτικού ασύλου; Πολλώ δε μάλλον, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Χιλής, η οποία μετέχει και στην Οικονομική Ένωση Δημοκρατικών Κρατών της Νοτίου Αφρικής, που καλύπτονται από κανόνες της Διεθνούς Νομοθεσίας;», σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ερωτά, τέλος, αν έχει εξεταστεί το μητρώο του προηγούμενου βίου του Χιλιανού υπηκόου στη χώρα του, ή αλλού, με δεδομένο ότι «σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι λόγοι της σύλληψής του αφορούσαν απόπειρα ανθρωποκτονίας με μαχαίρι».

    [08] "Αδιέξοδες πολιτικές"

    Στην Αριστερά η πολιτική χαράσσεται από τις εκλεγμένες ηγεσίες και μέσα από συλλογικές ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Δ. Βίτσας.

    "Με την αριστερή προγραμματική μας αντιπολίτευση δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και την νεολαία, απέναντι στις πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση, πολιτικές που συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση. Πολιτικές αδιέξοδες, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και επικίνδυνες για την κοινωνία", τόνισε.

    [09] Ενεργειακή θωράκιση

    Ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, και τα παλιά εφόσον πωλούνται ή εκμισθώνονται, θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και, σε επόμενη φάση, οικονομικά - φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων ανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

    Στο περιθώριο της συνέντευξης η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση θα προκύψουν μειώσεις στα τιμολόγια δεδομένου ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές αναφοράς. Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν εφέτος αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δηλαδή το ρεύμα δεν θα ακριβύνει ακόμη και αν στη διάρκεια του έτους ανέβουν οι τιμές των καυσίμων.

    Ο νέος ΚΕΝΑΚ θα τεθεί σε διαβούλευση για είκοσι ημέρες και μόλις ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για ενεργειακή "θωράκιση" των κτιρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κλπ.) που παραμένει σε εκκρεμότητα. Τα κίνητρα, όπως ανέφερε η υπουργός, εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις επιδοτήσεις ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές, κ.α. Θα επιδιωχθεί να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ, πάντως ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ.Γ.Μανιάτης επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια. Ακόμη και αν, όπως είπε, διετίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15 - 20.000 σπίτια.

    Αναφορικά με τον ΚΕΝΑΚ η υπουργός και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν τα εξής:

    -Στα υφιστάμενα κτίρια θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις όταν νοικιάζονται ή πωλούνται. Με τις επιθεωρήσεις αυτές τα κτίρια θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές. Για το κόστος των επιθεωρήσεων η κα Μπιρμπίλη είπε ότι το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση.

    -Στα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης.

    -Ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται επίσης σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1000 τετραγωνικών όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση.

    Η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι μέχρι και τριπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβεννύονται σε διάστημα 5 - 8 ετών μετά την πάροδο του οποίου ο χρήστης του κτιρίου έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης / ψύξης. Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση η υπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης αυτοκινήτων.

    [10] Εργα για τα Τέμπη

    Στόχος του Υπουργείου Υποδομών είναι πριν το Πάσχα να έχει ανοίξει με ασφάλεια ο δρόμος στα Τέμπη, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

    Όπως εξήγησε, το Υπουργείο περιμένει αυτήν την εβδομάδα από τη πλευρά του παραχωρησιούχου, όπως η Σύμβαση Παραχώρησης ορίζει, να καταθέσει τις μελέτες και το σχέδιο αποκατάστασης και ασφαλούς διέλευσης από τα Τέμπη.

    Τόσο ο ανεξάρτητος μηχανικός, όσο και η Εγνατία Α.Ε. που εποπτεύει εκ μέρους του δημοσίου τον παραχωρησιούχο, θα μπορέσει σε συνεργασία μαζί του, να δώσουν στο Υπουργείο τα τελικά χρονοδιαγράμματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 January 2010 - 7:30:30 UTC