Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρόγραμμα με κενά και αδυναμίες"
  • [02] Ο Τρισέ για την Ελλάδα
  • [03] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Β. Ελλάδα
  • [04] "Οδυνηρές συνέπειες"
  • [05] Αναβάθμιση της ΕΡΤ

  • [01] "Πρόγραμμα με κενά και αδυναμίες"

    Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση, τονίζει ότι "παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010".

    Ο Α. Σαμαράς κάνει λόγο για κενά και αδυναμίες του προγράμματος, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας και τονίζει πως η ΝΔ θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς,έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβάλλουν, κάθε χρόνο, όλες οι χώρες μέλη της Ο.Ν.Ε. παρουσιάζει αναλυτικά στόχους και μέτρα πολιτικής για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία της κάθε χώρας.

    Το σχέδιο του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010 - 2013 είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι τόσο γιατί ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, που μόλις ψηφίστηκε, όσο γιατί πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης του κόστους δανεισμού της χώρας.

    Σε μια πρώτη ανάγνωση, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά και τη σημασία του ίδιου του εγχειρήματος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλουμε να συμβάλουμε με τρόπο παραγωγικό.

    Γι΄ αυτό και, παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις, επισημαίνουμε στα θετικά την καταγραφή ορισμένων μέτρων (έστω και ατελών) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010. Υπογραμμίζουμε, όμως, κενά και αδυναμίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας. Και αυτό διότι:

    Β· Η Κυβέρνηση, ενώ επικαλείται συνεχώς τη διαβούλευση, στην περίπτωση αυτή, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αποδεικνύει το αντίθετο.

    Αποτελεί προσβολή προς τη Βουλή να δίνει ο αρμόδιος υπουργός το Πρόγραμμα στη δημοσιότητα το μεσημέρι, να το παρουσιάζει στη Βουλή το απόγευμα, να το στέλνει στην Ε.Ε. την επομένη και να υπόσχεται συζήτηση στη συνέχεια.

    Β· Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

    Β· Είναι ελλειπές - ανεπαρκές σε ό,τι αφορά το βασικό στόχο, που είναι η δημοσιονομική διατηρησιμότητα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.

    Β· Δεν έχει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας, που είναι και η βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Β· Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.

    Για να βγει η χώρα από το σημερινό οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο, απαιτείται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία σε συνδυασμό με την επίτευξη θετικών ρυθμών μεγέθυνσης, θα οδηγήσουν στην οργανική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του Α.Ε.Π., που είναι και το ζητούμενο για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να προσγειωθεί, από τη δημαγωγία της προεκλογικής περιόδου, στη σκληρή πραγματικότητα του Σταθεροποιητικού Προγράμματος που υπέβαλε.

    Η ΝΔ θα παρακολουθήσει, βήμα προς βήμα, την εφαρμογή στην πράξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, γιατί θεωρεί ότι η πλήρης και αξιόπιστη υλοποίησή τους θα στείλει τα αναγκαία θετικά μηνύματα, τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς τις διεθνείς αγορές".

    [02] Ο Τρισέ για την Ελλάδα

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε σήμερα παράλογες τις υποθέσεις για έξοδο ή έξωση μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την 16μελή ζώνη.

    "Δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις", απάντησε ο Τρισέ σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πιθανότητα εξόδου ή έξωσης της Ελλάδας ή άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές δυσκολίες.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ελλάδα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, προσέθεσε εξάλλου ο ίδιος και σημείωσε: "Καμία κυβέρνηση, κανένα κράτος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση".

    "Το θέμα δεν είναι η αναζήτηση βοήθειας, αλλά να βοηθήσει κανείς τον εαυτό του", υπογράμμισε.

    Οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες "θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις", συνέχισε, επαινώντας το πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας.

    "Είναι πολύ σημαντικό για μερικά κράτη, για την ευημερία και την ανάκαμψή τους να πάρουν τα δικά τους τολμηρά μέτρα για να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη", σημείωσε ο Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Εξάλλου ο ίδιος είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο. Επομένως παραμένει στο 1%, που είναι το πιο χαμηλό ιστορικά επίπεδό του.

    Η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται ότι θα είναι μέτρια τους ερχόμενους μήνες, προσέθεσε επίσης ο Τρισέ, σημειώνοντας ότι θα διέπεται από αυξημένες αβεβαιότητες.

    S&P: "Καμιά χώρα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη"

    Στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη και υιοθετούσε άλλο εθνικό νόμισμα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιζόταν σε καθεστώς "junk", σύμφωνα με άρθρο του διαχειριστικού διευθυντή της Standard and Poor's κ. Μόριτς Κρέμερ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Boersen Zeitung.

    Ο κ. Κρέμερ εκτιμά ότι καμία χώρα δεν θα αποχωρήσει από τη ζώνη των 16, καθώς οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης υπερβαίνουν τα οφέλη.

    Εάν η Ελλάδα - της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε το 2009 από τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης - αποχωρούσε από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, τότε το κρατικό χρέος της θα υποβαθμιζόταν περαιτέρω.

    Στην παρούσα φάση, η S&P αξιολογεί το ελληνικό κρατικό χρέος ως BBB+ (κλιμάκιο "investment grade"). "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor's, μετά από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η αξιολόγηση του χρέους της θα υποβαθμιζόταν κατά περίπου τέσσερις βαθμίδες στο κλιμάκιο 'speculative grade' (στο ΒΒ+ ή και χαμηλότερα)", υπογραμμίζει ο κ. Κρέμερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αποχώρησης από την ευρωζώνη της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, οι αξιολογήσεις του κρατικού χρέους τους "θα υποβαθμίζονταν, ενδεχομένως, κατά δύο με τρεις βαθμίδες. Και αυτοί οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές σοβαρές ή πολιτικές κρίσεις".

    Ο διαχειριστικός διευθυντής της Standard and Poor's είπε επίσης ότι αν μια χώρα που αποχωρήσει από την ευρωζώνη "μετέφραζε" το δημόσιο χρέος της στο νέο εθνικό νόμισμα, αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο και θα οδηγούσε τη χώρα αυτή σε πτώχευση.

    [03] Κινητοποιήσεις αγροτών στη Β. Ελλάδα

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι αγρότες του νομού Καβάλας, κατεβάζοντας αρχικά τα τρακτέρ στους δρόμους και ζητώντας -μεταξύ άλλων- τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού χθες οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών Νέστου και Τεναγών Φιλίππων, αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση που είχαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

    Το μέλος της Επιτροπής Αγροτών Νέστου, Γιάννης Πασσαλίδης, έκανε μια αναδρομή στις μέχρι τώρα συνελεύσεις που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών με τη συμμετοχή 21 συλλόγων από 17 νομούς της χώρας. Τόνισε ότι στις συνελεύσεις αυτές συζητήθηκαν εκτεταμένα τα διογκωμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς η έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Υπογράμμισε ακόμα, ότι τα αιτήματα που κατατέθηκαν στο υπουργείο παρέμειναν αναπάντητα και οι προτάσεις του «πολιτικού, δημοκρατικού, ανοιχτού οργάνου τους δεν έτυχαν εποικοδομητικής αξιοποίησης». Τόνισε, επίσης, πως η «βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη» επανέρχεται ως πρωταρχικό αίτημα στο προσκήνιο και ενισχύεται το μήνυμά της από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παραγωγός.

    Ο κ. Πασσαλίδης υποστήριξε τέλος, πως αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, «εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ηγεσίας του υπουργείου» και συνεκτιμώντας την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, αλλά και τα θεσμικά προβλήματα του αγροτικού τομέα. Οι κινητοποιήσεις τους, τόνισε, αποτελούν το έσχατο μέτρο αντίδρασης στην αδιαφορία και την αδράνεια της Πολιτείας.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών

    Ανέστειλαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης οι αγρότες των ομοσπονδιών Ο.Α.Σ. (Oμοσπονδία Aγροτικών Συλλόγων) και Ο.Δ.Α.Σ. (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), που νωρίς το απόγευμα παράταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του κόμβου Στρυμονικού, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Δ.Α.Σ., Αναστάσιο Κάτο, η δυναμική κινητοποίηση των αγροτών αναστέλλεται για την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν, να επισκεφτούν την Κυριακή το γειτονικό χωριό Στρυμονικό για τον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου.

    Στο μεταξύ, αύριο ενδέχεται να παραταχθούν τα τρακτέρ στον κόμβο Κερδυλλίων της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας , ενώ τη Δευτέρα οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού πρόκειται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν την άμεση καταβολή των δικαιωμάτων, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών.

    Κ. Μπατζελή: Τα μέτρα της νέας αγροτικής πολιτικής

    Στην εξοικονόμηση ποσού 250 εκατ. ευρώ το χρόνο που θα "ελαφρώσει" τον κρατικό προϋπολογισμό και θα επιστραφεί στους Έλληνες αγρότες, στοχεύουν τα μέτρα της νέας αγροτικής πολιτικής.

    Στο συγκεκριμένο ποσό - των 250 εκατ. ευρώ-, φθάνουν, σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της κακοδιαχείρισης των κοινοτικών πόρων.

    Όπως δήλωσε η κ. Μπατζελή μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας, έχουν δρομολογηθεί ήδη τρεις διαρθρωτικές αλλαγές (επαναδιαπραγμάτευση επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναδιάρθρωση υπηρεσιών υπουργείου και συνένωση εποπτευόμενων οργανισμών) και τέσσερις παρεμβάσεις που αφορούν την εξυγίανση του κυκλώματος της αγοράς, ώστε οι αγρότες να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές και ο καταναλωτής να πληρώνει λιγότερα.

    "Αν για κάθε χώρα το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αποτελεί ένα απλό σχέδιο για την εθνική οικονομία και για τον Υπουργό Οικονομικών, για μας το πρόγραμμα αυτό πρέπει να αποτελέσει μία απαραβίαστη κοινωνική συμφωνία και μία συμφωνία διαθεσμική", είπε η υπουργός.

    [04] "Οδυνηρές συνέπειες"

    "Οι 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού", υπογραμμίζει απόφαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία γίνεται αποτίμηση της έως τώρα διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η χώρα μας βιώνει τις πιο οδυνηρές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών, που πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε πριν ενάμισι χρόνο.

    Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι επιλογές, όπως "η μείωση των εισοδημάτων, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας και η κλιμάκωση της απορρύθμισης της εργασίας, η νέα φοροεπιδρομή στα μικρά και μεσαία λαϊκά εισοδήματα, προωθούνται σε πλήρη συντονισμό με τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ".

    Μέσα σε αυτό το τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του, επιδιώκει να συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση και κλιμάκωση των αντιστάσεων απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, τονίζει η Γραμματεία και σημειώνει ότι το σχήμα, με βάση τις δικές του προτάσεις, ενταγμένες σ' ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο, θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις σε κρίσιμα ζητήματα και ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με στόχο να αντικρούσει της κυβερνητικές πολιτικές.

    Σχολιάζοντας έμμεσα τις πρωτοβουλίες του Λ. Κύρκου η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι "οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή εκκλήσεις για συνεργασίες, στη λογική της "κεντροαριστεράς" ή για "εθνική συνεννόηση" και "κοινωνική συναίνεση", είναι ριζικά αντίθετες με την λογική μας και τους πολιτικούς μας στόχους".

    "Εργασιακός μεσαίωνας"

    "Μεγάλη ντροπή" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι άφαντα τα ίχνη των δραστών, αλλά και το ότι «διευρύνεται η μαύρη τρύπα της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμένης εργασίας, το δουλεμπόριο ανθρώπινων ψυχών».

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με το προεδρείο της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών & Οικιακού Προσωπικού, έκανε λόγο για "τρομοκρατία" των εργαζομένων στο χώρο και για "μαφιόζικες συμπεριφορές" και κατηγόρησε για την κατάσταση τόσο τις κυβερνήσεις «που δεν εφαρμόζουν τους νόμους», αλλά και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, «που δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους Β΄ διαλογής».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων στο θέμα των εργασιακών συνθηκών και για «διεύρυνση του εργασιακού μεσαίωνα».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα σταθεί στο πλάι των 25 χιλιάδων εργαζόμενων με μορφές υπεργολαβίας, που δουλεύουν σε "απάνθρωπες συνθήκες και θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει «τις όποιες διασυνδέσεις κρύβονται πίσω στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των περίεργων εταιριών, ενδεχομένως και με ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και με ανθρώπους - και αυτό είναι το χειρότερο - που βρίσκονται στο περιβάλλον της νύχτας».

    «Εμείς θα αντισταθούμε, δεν θα συμμορφωθούμε με αυτή την πραγματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    [05] Αναβάθμιση της ΕΡΤ

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στη συνέντευξη που έδωσε σχετικά με την κατάσταση στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι σε αυτή την πρώτη φάση με την παρούσα διοίκηση "καταφέραμε να εξοικονομήσουμε δέκα εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που κληρονομήσαμε μια πολύ αρνητική κατάσταση, κυρίως λόγω της αναξιοκρατίας,της σπατάλης και του κακού τρόπου λειτουργίας".

    Χαρακτηρίζοντας την ΕΡΤ ως έναν "σπάταλο οργανισμό, χωρίς στρατηγική", ο κ. Γερουλάνος διευκρίνισε ότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις δεκατεσσάρων ειδικών συμβούλων του προέδρου της ΕΡΤ (εξοικονόμηση 1.080.000 ευρώ), καταργήθηκαν δύο θέσεις εντεταλμένων συμβούλων (εξοικονόμηση 450.000 ευρώ), καταργήθηκαν οι αμοιβές επιτροπών (εξοικονόμηση 400.000 ευρώ), δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 68 ατόμων λόγω μη παροχής έργου ή αργομισθίας (εξοικονόμηση 2.340.000 ευρώ), μειώθηκαν κατά 10% οι αμοιβές του προσωπικού ειδικών θέσεων (εξοικονόμηση 140.000 ευρώ), μειώθηκαν από 3% έως 25% οι αμοιβές στις αποκλειστικές συμβάσεις 108 δημοσιογράφων (εξοικονόμηση 560.000 ευρώ) μειώθηκαν από 5% έως 50% οι μικτές αποδοχές των υπολοίπων εργαζομένων (εξοικονόμηση 1.585.000 ευρώ) και μειώθηκαν οι μισθοί των γενικών διευθυντών σε ποσοστό 30% (εξοικονόμηση 350.000 ευρώ).

    Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η νέα φάση της ΕΡΤ που θα ξεκινήσει σύντομα μετά τον διορισμό του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου -που θα είναι χωριστά πρόσωπα - θα αφορά το πρόγραμμα, το οργανόγραμμα και την αξιολόγηση.

    Διευκρίνισε δε ότι σε αυτή τη φάση θα αποφασιστεί ποιες εκπομπές παραμένουν και ποιες όχι, θα καταρτισθεί το οργανόγραμμα της ΕΡΤ και θα εφαρμοστεί πολιτική αξιολόγησης τόσο του προγράμματος, όσο και του προσωπικού της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης.

    Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του περιεχομένου της ΕΡΤ, έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της Ελλάδας.

    Για το σκοπό αυτό χρειάζονται διαφάνεια, αξιοκρατία και ποιότητα προγράμματος που θα κάνει όλους τους Έλληνες περήφανους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

    Εξ άλλου απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η νέα διοίκηση αναμένεται να διορισθεί την επόμενη εβδομάδα και η επιλογή των ατόμων θα γίνει με κριτήρια την καλή γνώση της διοίκησης, την καλή γνώση του προϊόντος (τεχνολογίας) και το πολιτικό κριτήριο.

    Ειδικά για αυτό το τελευταίο είπε ότι "η ΕΡΤ πρέπει να είναι πρώτα ποιοτική και να ενισχύσει τον διάλογο στην κοινωνία και όχι πρώτα εμπορική".

    Πρόσθεσε δε ότι το παρόν διοικητικό συμβούλιο θα παραμείνει στη θέση του για μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

    Όσον αφορά την δημοσιοποίηση των μισθών του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των άλλων υψηλόβαθμων στελεχών είπε ότι αν και ο ίδιος είναι υπέρ, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει εάν δεν αλλάξει ο νόμος που θεωρεί τα στοιχεία αυτά προσωπικά δεδομένα.

    Για αλλαγή του νόμου έκανε λόγο και σχετικά με την διάκριση των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

    Όσον αφορά το καθεστώς των συμβασιούχων υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να καταργηθεί, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ξεχείλισε το καθεστώς αυτό είτε λόγω ρουσφετιών, είτε λόγω προσπαθειών χειραγώγησης δημοσιογράφων".

    Αναφορικά με τις περιπτώσεις σπατάλης, τόνισε ότι θα παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη, στην οποία, ήδη, έχουν παραπεμφθεί κάποιες περιπτώσεις.

    Πάντως, διευκρίνισε ότι σχετικά με εκπομπές που έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα οι εκπομπές αυτές δεν καταργούνται πριν βγει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

    Ακόμα μίλησε για ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και με την νέα διοίκηση θα επανεξεταστούν, αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί αξιολόγηση.

    Σχετικά με την eurovision, την χαρακτήρισε "φιέστα" και δήλωσε ότι "είναι κακό να ταυτίζεται η ΕΡΤ με την eurovision, όπως ίσχυε μέχρι τώρα", προσθέτοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι να μην συνεχισθεί αυτή η προβολή.

    Αναφερόμενος στην αντικατάσταση του γενικού διευθυντή ειδήσεων Γιώργου Λαμπράκου έδωσε την εξήγηση ότι "είχε υπογράψει πριν από τις εκλογές ότι δεν πληρώνεται από το δημόσιο, κάτι που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν ψευδές".

    Αρνήθηκε, τέλος, την κατηγορία του ΚΚΕ ότι η ΕΡΤ έχει προχωρήσει σε κυνήγι μαγισσών ενάντια στον κομμουνισμό και τους κομμουνιστές", συμπλήρωσε, όμως, ότι "χρειάζεται πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να αποκτήσει αμερόληπτο πρόγραμμα και να σταματήσει η εξυπηρέτηση μικροκομματικών στοχεύσεων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2010 - 17:30:25 UTC