Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε το ν/σ για φορολογία γονικών παροχών
  • [02] Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Β. Ελλάδα
  • [03] Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
  • [04] Ο Τρισέ για την Ελλάδα

  • [01] Κατατέθηκε το ν/σ για φορολογία γονικών παροχών

    Αυξάνεται στις 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αφορά στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει από 8.1.2010 για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ που αφορά την πλειοψηφία των ακινήτων, η οποία προκαλείται τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις 150.000 ευρώ, από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς αλλά και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου.

    Για ακίνητα πάνω από 310.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, με το νέο καθεστώς προκύπτει αύξηση φόρου. Σημειώνεται ότι η κλίμακα που θα ισχύει πλέον για τη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών θα είναι η ακόλουθη:

    Για αντικειμενική αξία από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.

    Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η κατάργηση του παλιού καθεστώτος, όπου φορολογούσε με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως ύψους περιουσίας μεταβιβαζόμενης περιουσίας πάνω από τα 95.000 ευρώ, ήταν αναγκαία, προκειμένου να θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των πολιτών, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

    Η κατεπείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου αιτιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές και που αφορούσαν ιδιαίτερα σε ΔΟΥ που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας για αυτά που είχε προαναγγελθεί.

    Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι στη ΔΟΥ Κηφισιάς το Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 το Δεκέμβριο του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αποτελέσματα αναφέρονται για τις ΔΟΥ Ψυχικού και Μυκόνου.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται η αύξηση που θα ισχύσει τελικά στη φορολογία των τσιγάρων, η οποία είναι: για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση τιμής λόγω του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.

    [02] Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Β. Ελλάδα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη μαζική κάθοδος των τρακτέρ σε κόμβους του οδικού δικτύου της χώρας. Η πλειοψηφία των αγροτών που ξεκινούν σήμερα κινητοποιήσεις, πρόσκεινται στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο αγροτών.

    Στην Κεντρική Μακεδονία, αγρότες από τις Σέρρες απέκλεισαν τον κόμβο Κερδυλλίων της Εγνατίας Οδού, ενώ το ενδεχόμενο συμβολικού αποκλεισμού του κόμβου Στρυμωνικού στην Ε.Ο. Σερρών- Θεσσαλονίκης, εξετάζουν και αγρότες που έχουν παρατάξει από χθες τα τρακτέρ τους στο σημείο αυτό.

    Στάση αναμονής τηρούν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, που παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Νέας Τρίγλιας, στην άκρη του οδοστρώματος. Αύριο Σάββατο αγρότες του Κιλκίς θα συγκεντρωθούν στο τελωνείο Δοϊράνης. Αύριο συνεδριάζουν και οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

    Στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, αγρότες από την Καβάλα ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι, ωριαίο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο Χρυσούπολης, ενώ στη Δράμα θα καθορίσουν τη στάση τους σε συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα το μεσημέρι.

    Στον Έβρο οι αγρότες ξεκίνησαν προσυγκεντρώσεις στα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων και στην περιοχή Κορνοφωλιά (Σουφλί), ενώ την Κυριακή θα αποφασίσουν εάν θα προβούν σε αποκλεισμούς.

    Στη Δυτική Μακεδονία, στον κόμβο Βογατσικού κατευθύνονται αγρότες του Νομού Καστοριάς και από τις 2 μ.μ. θα διακόπτουν (ανά μία ώρα) την κυκλοφορία οχημάτων από Καστοριά προς Θεσσαλονίκη και από Καστοριά προς Αλβανία. Στο τελωνείο Νίκης κατευθύνονται αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο, με σκοπό να το αποκλείσουν. Στο ίδιο σημείο κατευθύνεται και μερίδα αγροτών από τα Γρεβενά. Στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής θα συγκεντρωθούν την Κυριακή οι αγρότες των Πρεσπών.

    Δυναμικά στο χορό των κινητοποιήσεων «μπαίνουν» από τη Δευτέρα, με σημείο συνάντησης τον κόμβο της Νίκαιας Καρδίτσας, οι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) -του προσκείμενου στο ΚΚΕ αγροτοσυνδικαλιστική Βαγγέλη Μπούτα- και την Τετάρτη οι συνδικαλιστικές ενώσεις, που πρόσκεινται στη ΝΔ, συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου του Νομού Λάρισας.

    Για σήμερα, αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων προτίθενται να κατεβάσουν τα τρακτέρ έξω από το γήπεδο της πόλης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή στη Λάρισα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών.

    [03] Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

    Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης προβλέπει:

    - Eνοποίηση των μηχανισμών συλλογής φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης

    - Yποχρεωτική τήρηση από τις επιχειρήσεις λογαριασμών στις εμπορικές τράπεζες μέσω των οποίων θα συναλλάσσονται.

    - Συλλογή δεδομένων από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό) και χρήση τους για τη διεξαγωγή διασταυρώσεων.

    - Διασταυρώσεις όλων των αποδείξεων που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.

    - Παροχή φορολογικής αμνηστίας στους ιδιώτες ή της εταιρείας που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων.

    - Απομάκρυνση των περιφερειακών διευθυντών ΔΟΥ από τη διαδικασία επίλυσης διαφορών και χειρισμός αυτών των διαφορών από μία κεντρική υπηρεσία.

    - Αντικατάσταση του υπάρχοντος εντύπου που χρησιμοποιούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων με ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο τους.

    - Χρήση δραστικών μεθόδων είσπραξης οφειλών όπως κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες που έχουν την ικανότητα να πληρώσουν.

    - Παραδειγματισμός με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογούμενων καθώς και υποκίνηση ποινικής διαδικασίας.

    - Ελεγχος και φορολόγηση των μερισμάτων από υπεράκτιες εταιρείες.

    - Παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να αναφέρουν εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν. Οι αναφορές αυτές όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούνται για την στατιστική ανάλυση των μεθόδων φοροδιαφυγής και για τη διεξαγωγή ελέγχων ενώ οι καταγγέλοντες θα λαμβάνουν επιστολή η οποία θα αναφέρει τα φορολογικά έσοδα στα οποία συνέβαλαν.

    - Οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα παρέχονται ή ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν μια καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    - Παρακολούθηση των βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων με σύστημα GPS ώστε να ανιχνεύεται η ύποπτη διακίνηση.

    - Ρύθμιση στους κανόνες πώλησης φαρμάκων έτσι ώστε τα φαρμακεία να δέχονται συνταγές μόνο με bar code που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ΑΦΜ του γιατρού που τις εκδίδει.

    [04] Ο Τρισέ για την Ελλάδα

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαρακτήρισε παράλογες τις υποθέσεις για έξοδο ή έξωση μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την 16μελή ζώνη.

    "Δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις", απάντησε ο Τρισέ σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πιθανότητα εξόδου ή έξωσης της Ελλάδας ή άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές δυσκολίες.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ελλάδα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, προσέθεσε εξάλλου ο ίδιος και σημείωσε: "Καμία κυβέρνηση, κανένα κράτος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση".

    "Το θέμα δεν είναι η αναζήτηση βοήθειας, αλλά να βοηθήσει κανείς τον εαυτό του", υπογράμμισε.

    Οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες "θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις", συνέχισε, επαινώντας το πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας.

    "Είναι πολύ σημαντικό για μερικά κράτη, για την ευημερία και την ανάκαμψή τους να πάρουν τα δικά τους τολμηρά μέτρα για να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη", σημείωσε ο Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Εξάλλου ο ίδιος είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο. Επομένως παραμένει στο 1%, που είναι το πιο χαμηλό ιστορικά επίπεδό του.

    Η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται ότι θα είναι μέτρια τους ερχόμενους μήνες, προσέθεσε επίσης ο Τρισέ, σημειώνοντας ότι θα διέπεται από αυξημένες αβεβαιότητες.

    S&P: "Καμιά χώρα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη"

    Στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη και υιοθετούσε άλλο εθνικό νόμισμα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιζόταν σε καθεστώς "junk", σύμφωνα με άρθρο του διαχειριστικού διευθυντή της Standard and Poor's κ. Μόριτς Κρέμερ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Boersen Zeitung.

    Ο κ. Κρέμερ εκτιμά ότι καμία χώρα δεν θα αποχωρήσει από τη ζώνη των 16, καθώς οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης υπερβαίνουν τα οφέλη.

    Εάν η Ελλάδα - της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε το 2009 από τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης - αποχωρούσε από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, τότε το κρατικό χρέος της θα υποβαθμιζόταν περαιτέρω.

    Στην παρούσα φάση, η S&P αξιολογεί το ελληνικό κρατικό χρέος ως BBB+ (κλιμάκιο "investment grade"). "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor's, μετά από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η αξιολόγηση του χρέους της θα υποβαθμιζόταν κατά περίπου τέσσερις βαθμίδες στο κλιμάκιο 'speculative grade' (στο ΒΒ+ ή και χαμηλότερα)", υπογραμμίζει ο κ. Κρέμερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αποχώρησης από την ευρωζώνη της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, οι αξιολογήσεις του κρατικού χρέους τους "θα υποβαθμίζονταν, ενδεχομένως, κατά δύο με τρεις βαθμίδες. Και αυτοί οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές σοβαρές ή πολιτικές κρίσεις".

    Ο διαχειριστικός διευθυντής της Standard and Poor's είπε επίσης ότι αν μια χώρα που αποχωρήσει από την ευρωζώνη "μετέφραζε" το δημόσιο χρέος της στο νέο εθνικό νόμισμα, αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο και θα οδηγούσε τη χώρα αυτή σε πτώχευση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2010 - 13:30:33 UTC