Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων
  • [02] "Ελλειψη κινήτρων"
  • [03] "Βαθύτατη κρίση"
  • [04] Βοήθεια στην Αϊτή

  • [01] Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων

    Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν, όπως την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το "πάγωμα" των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο), λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής κά.

    Σε εκ νέου αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, από τις 12 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, αποφάσισαν να προχωρήσουν, σήμερα, οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), ενώ κλειστή παραμένει για πέμπτη μέρα η Εγνατία Οδός Σερρών -Καβάλας, στο κόμβο Κερδυλλίων. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι τώρα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, πρόκειται να κλείσει από τη μία έως και τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.

    Αποκλεισμένος από αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού παραμένει από χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές από τα δεκάδες σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, προς τη μία και την άλλη πλευρά.

    Έξω από τη Νομαρχία Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων.

    Η Συντονιστική Επιτροπή συγκαλεί για αύριο, στις 10 το πρωί, συνέλευση των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και ειδικότερα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πιθανό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.

    Πυκνώνουν τις "γραμμές" τους με την προσέλευση και άλλων αγροτικών μηχανημάτων σήμερα, στον κόμβο της Νίκαιας, οι αγρότες της Θεσσαλίας.

    Εξάλλου, αύριο, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στη Μελούνα και στον κόμβο Πλατυκάμπου από αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας.

    Μαζική, ήταν η ανταπόκριση των αγροτών από χθες, όποτε και ξεκίνησε επίσημα η κινητοποίηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων τρακτέρ που προσήλθαν στον κόμβο Νίκαιας, κυρίως από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, αλλά και από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα.

    Η κυκλοφορία από χθες έχει εκτραπεί μέσω Μεγάλου Μοναστηρίου, Στεφανοβικείου και της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου.

    Όπως έχουν δηλώσει οι αγροτοσυνδικαλίστες, είναι προετοιμασμένοι για πολυήμερη παραμονή στα μπλόκα, καθώς χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις ως «μονόδρομο».

    «Οι κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά τα προβλήματα όχι μόνον παραμένουν αλλά και αυξάνονται συνεχώς», υπογραμμίζουν.

    Περιστασιακά κλείνουν την οδική πρόσβαση στο συνοριακό σταθμό του Ορμενίου, οι αγρότες του νομού Έβρου, ενώ η διέλευση των οχημάτων στη διάρκεια της νύχτας γινόταν κανονικά.

    Στο τελωνείο των Κήπων του Έβρου δεν υπάρχει κινητοποίηση των αγροτών, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΔΑΣ, Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες, πέραν των άλλων αιτημάτων τους, διεκδικούν και τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής χρονοδιαγράμματος δηλώσεων ΟΣΔΕ, μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ ο πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιος Λίτος, ζητά από την κυβέρνση να κρατήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και να δώσει, όπως είπε, το 1δισ. εκατ. Ευρώ, που υποσχέθηκε στους αγρότες.

    Στην Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα

    Οι αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) προχώρησαν, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.

    Αγρότες από τους πέντε νομούς της Πελοποννήσου, μετά από πρόσκληση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Στέρνας κι έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης.

    Αρκετά αυτοκίνητα έχουν μποτιλιαριστεί στην εθνική οδό, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την Αργολίδα αλλά και την νότια Πελοπόννησο εκτρέπεται από τον κόμβο Αρχαίας Νεμέας ή Στέρνας μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Άργους - Τρίπολης.

    Όπως μας δήλωσε το μέλος της γραμματείας του ΠΑΣΥ Αρκαδίας Δημήτρης Κολοβός, οι συγκεντρωθέντες αγρότες θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν εάν η κατάληψη θα είναι συμβολική και θα ανοίξουν το δρόμο ή θα παραμείνουν στο σημείο.

    Εξάλλου, εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.

    Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας αύριο Τετάρτη.

    Οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας και της Λακωνίας στις 11:00 το πρωί έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της νομαρχίας Αργολίδας και της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας θα κλείσουν την εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα αποκόπτοντας την Λακωνία από την υπόλοιποι Πελοπόννησο.

    Στην Κρήτη

    Σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθυμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχώρησαν σήμερα αγρότες - μέλη της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) και μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δήμου Μηθύμνης, δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας.

    "Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια αυτής που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός.

    Οι αγρότες της ΠΑΣΥ θα παραμείνουν στο σημείο κλείνοντας για μισή ώρα την εθνική οδό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο πρώτος αποκλεισμός γίνεται από τις 12:00-12.30 μετά το μεσημέρι.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν αύριο και οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, έχοντας ανακοινώσει αποκλεισμό του κτηρίου που στεγάζονται οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού.

    Παρέμβαση εισαγγελέα

    Να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, ζήτησε χθες από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, σε περίπτωση που στηθούν αγροτικά μπλόκα στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Με επείγον έγγραφό του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργίου, αφού υπενθυμίζει ότι το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα, τονίζει ότι η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών της συγκεκριμένης πράξης, που προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων.

    Δηλώσεις Κ. Μπατζελή

    "Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Γι΄αυτό, δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο".

    Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε 20 περίπου σημεία των εθνικών δρόμων.

    Καλώντας τους αγρότες σε διάλογο η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά αφορά όλη την κοινωνία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Παρέμβαση της ΕΕ θα ζητήσει η Βουλγαρία

    «Πέρα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει διαμέσου των Υπουργείων Γεωργίας και Εξωτερικών, τα οποία αναφέρατε στο δελτίο σας που παρακολουθώ τώρα, αύριο πρωί-πρωί μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογο μου θα ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή, πρώτον, αυτό έχει γίνει προηγούμενο και, δεύτερον, είναι απαράδεκτο εμείς να πληρώνουμε για προβλήματα, τα οποία υπάρχουν σε γειτονική μας χώρα». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε τηλεφωνικές δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ, αναφερόμενος στον αποκλεισμό των συνοριακών σταθμών από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    «Αν το είχε κάνει αυτό η Βουλγαρία, όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχολούταν τώρα μαζί μας. Οπότε εμείς επιμένουμε μέχρι την Τέταρτη, το αργότερο, είτε να ανοίξουν οι (συνοριακοί) σταθμοί, είτε θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις όπως και να αποζημιωθούμε για τις απώλειες μας», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    -

    [02] "Ελλειψη κινήτρων"

    Για «έλλειψη θέσπισης κινήτρων στους αγρότες, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιωργος Καρατζαφέρης, σε επίκαιρη ερωτήση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και ερωτά τον κ. Γ.Παπανδρέου «ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των αγροτών και πως σκοπεύει να επαναφέρει την ελληνική γεωργία σε αναπτυξιακή τροχιά».

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στα μπλόκα των αγροτών δήλωσε: «Οι συνεχείς υποχωρήσεις στο παρελθόν σε ανάλογες πρακτικές όπως είναι τα μπλόκα ενδυναμώνουν την κλιμάκωση τέτοιων δυσμενών για την χώρα πρωτοβουλιών. Οι αγρότες δοκιμάζονται και πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική ενίσχυσης της προσφοράς τους η οποία όμως -ας μην κοροϊδευόμαστε και ας μην τους κοροϊδεύουμε- περνά από τις Βρυξέλλες».

    Αναφερόμενος, επίσης, στις επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξελλες, ανέφερε: «Η DEUTSCHE BANK, με τον πιο αυστηρό και κατηγορηματικό τρόπο, καταγγέλλει διεθνώς ότι η πιθανότητα πτωχεύσεως της Ελλάδος είναι μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε πριν από 12 χρόνια για τη Ρωσία και την Αργεντινή. Τα ημίμετρα του κ. Παπακωνσταντίνου δυστυχώς δεν αποκρούουν αποτελεσματικά τις εικασίες της Γερμανικής τράπεζας».

    Για τη συνάντηση Παπούλια-Ερντογάνο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: ««ημασία δεν έχει η επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Ερντογάν. Σημασία έχει να μην υπάρξει υποστολή των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις του κ. Ερντογάν αντιλαμβάνονται ότι είναι στριμωγμένος. Ως εκ τούτου, οι δικές μας κινήσεις πρέπει να είναι εξαιρετικά μελετημένες».

    [03] "Βαθύτατη κρίση"

    «Το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 24% κατά το διάστημα 1996-2007» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερωτήση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, και τονίζει ότι «η βαθύτατη κρίση στην αγροτική παραγωγή απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα των νέων».

    Ερωτά, δε, τον κ. Παπανδρέου με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα, τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις της ΑΤΕ και πως θα διασφαλίσει ένα νέο πλαίσιο ΚΑΠ.

  • ** Τοι πρωί, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και τους Δ.Βίτσα, Γραμματέα της ΚΠΕ και Δημ. Παπαδημούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πρασίνων, στα γραφεία του Συνασπισμού.

    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η διοικητική μεταρρύθμιση.

    [04] Βοήθεια στην Αϊτή

    Σήμερα και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747 θα αναχωρήσει για την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

    Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

    Ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

    Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

    Ελπίδες για επιζώντες

    Ελπίδες ότι θα βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί στα ερείπια των κτιρίων του Πορτ-ο-Πρενς και στα περίχωρά του, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ.

    "Η ελπίδα παραμένει. Ελπίζουμε ακόμα πως θα βρούμε επιζώντες", είπε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Μπιρς.

    Ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει κάθε ημέρα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τους διακόσιους χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Καρόλ Ζοζέφ, υπουργό Αλφαβητισμού της Αϊτής, 70.000 πτώματα έχουν ήδη ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000 και οι άστεγοι το 1,5 εκατομμύριο. "Είναι σαν να έχει εκραγεί ατομική βόμβα", είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αϊτή Κένεθ Μάρτιν.

    Στο μεταξύ, περισσότερους από 90 ανθρώπους ανέσυραν ζωντανούς από τα ερείπια οι διασώστες στην Αϊτή, ανακοίνωσε η Ocha.

    Προηγούμενα στοιχεία έκαναν λόγο για 71 επιζώντες που διασώθηκαν από 43 διεθνείς ομάδες με συνολικά 1.739 διασώστες και 161 σκυλιά.

    "Είναι καλά νέα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας επικεντρώνονται τώρα στις περιοχές εκτός Πορτ-ο-Πρενς", που μέχρι τώρα ήταν απροσπέλαστες για τους διασώστες, διευκρίνισε η Ελίζαμπεθ Μπιρς.

    "Αμεση προτεραιότητα για μας είναι η ιατρική βοήθεια, η ταφή των πτωμάτων, ο εξοπλισμός των καταφυγίων, το πόσιμο νερό και η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής", επισημαίνει ο Ocha.

    "Ολα τα νοσοκομεία του Πορτ-ο-Πρενς είναι γεμάτα και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς όταν δεχτούν την κατάλληλη φροντίδα δεν θέλουν να φύγουν, γιατί τις περισσότερες φορές δεν έχουν πού να πάνε. Αυτό δυσκολεύει πολύ τις δυνατότητες νοσηλείας, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Στο Πορτ-ο-Πρενς λειτουργούν οκτώ νοσοκομεία, από τα οποία τα τέσσερα είναι εκστρατείας. Αλλά έξι θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και την Παρασκευή αναμένεται στην Αϊτή το αμερικανικό πλωτό νοσοκομείο Comfort.

    "Παντού συναντάμε περιπτώσεις ανθρώπων με γάγγραινα. Προχωράμε συνέχεια σε ακρωτηριασμούς, γιατί δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτε", τόνισε ο Χανς Βαν Ντίλεν, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

    Οι εκκλήσεις για επείγουσα βοήθεια έχουν στόχο την αποφυγή μιας τεράστιας υγειονομικής καταστροφής: χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, οι κίνδυνοι επιδημιών αυξάνονται κάθε λεπτό.

    Τέλος, σύμφωνα με την Ocha, μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη καυσίμων. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) αναμένεται να στείλει 38.000 βενζίνη ντίζελ από την Δομινικανή Δημοκρατία.

    Περίπου 105.000 μερίδες τροφίμων έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) του ΟΗΕ, όμως ο οργανισμός εκτιμά πως μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα χρειαστούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια μερίδες για να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων.

    Συνολικά 7.500 αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Όμως, αν και βασιλεύει το χάος, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως δεν βρίσκονται στην Αϊτή για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της τάξης. "Πιστεύω πως ο ΟΗΕ και η αποστολή του στην Αϊτή (Minustah) έχουν αναλάβει τη διοίκηση", τόνισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πρόσθεσε πως "πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εντάσεις και οι λεηλασίες".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν την Minustah, που αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 11.000 άντρες.

    Η κατάσταση της ασφάλειας επιδεινώνεται στο Πορτ-ο-Πρενς όπου δεκάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις κεντρικές φυλακές και κατέφυγαν στη Σιτέ-Σολέιγ, μια από τις παραγκουπόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, παλιό προπύργιο των συμμοριών. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, "τα βίαια επεισόδια και οι λεηλασίες πολλαπλασιάζονται".

    Σχετικά με την βοήθεια προς την Αϊτή, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στον Άγιο Δομίνικο, οι συμμετέχοντες στην πρώτη διεθνή σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Αϊτής συμφώνησαν πως η χώρα θα χρειαστεί δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε χρόνων.

    Στο μεταξύ, η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα διπλασιάσει την επείγουσα βοήθειά της προς την Αϊτή, που συνολικά θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα μισά από τα χρήματα αυτά προορίζονται για είδη πρώτης ανάγκης--τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα--και τα υπόλοιπα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    "Το είδος και το μέγεθος της τραγωδίας ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτός είναι ο λόγος που η Αυστραλία αποφάσισε να αυξήσει την βοήθειά της", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Σμιθ.

    Φροντίδα για τα ορφανά

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν προσωρινά την είσοδο στη χώρα ορφανών παιδιών από την Αϊτή προκειμένου να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τους, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

    "Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικογένειες να ξαναβρεθούν στην Αϊτή αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες", αναφέρει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

    "Ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην επανένωση των οικογενειών στην Αϊτή, το να δώσουμε την άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε ορφανά που δικαιούνται να υιοθετηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους επιτρέψει να λάβουν εδώ τη φροντίδα που χρειάζονται", προσθέτει.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ένα παρόμοιο μέτρο για τα ορφανά της Αϊτής.

    Εξάλλου, χθες, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος για τη μετανάστευση έτσι ώστε να διευκολυνθεί η υιοθέτηση 115 παιδιών από την Αϊτή.

    Ολλανδοί υπεύθυνοι θα μεταβούν με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ στο νησί της Καραϊβικής που έχει πληγεί από το σεισμό, για να μεταφέρουν τα 115 παιδιά, τα οποία προορίζονται για υιοθεσία από ολλανδικές οικογένειες.

    Με την ίδια πτήση θα μεταβούν στην Αϊτή δεκάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού της προηγούμενης Τρίτης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανώσεων υιοθεσίας Wereldkinderen και NAS Netherlands Adoption Foundation, οι οποίες οργανώνουν την πτήση, υπό κανονικές συνθήκες οι αρχές της Αϊτής θα χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Ερνστ Χιρς Μπαλίν είπε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά, η υιοθεσία των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από τις αρχές της Αϊτής, θα μπορούσαν να έλθουν στην χώρα με ταχύτατες διαδικασίες ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου έκανε γνωστό ότι στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν άλλες εννέα υιοθεσίες.

    Την Κυριακή, έξι υιοθετηθέντα παιδιά από την Αϊτή έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν.

    Η Unicef ανακοίνωσε πως περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από τον φονικό σεισμό της Τρίτης.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 January 2010 - 11:30:35 UTC