Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αντεργατική πολιτική"
  • [02] Επανεξελέγη ο Ν.Διαμαντούρος

  • [01] "Αντεργατική πολιτική"

    Συγκέντρωση, απόψε στις 19.00 μ.μ. στο Σύνταγμα, έχει προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γίνονται διαρκώς τα υποζύγια των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που κερδίζουν» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από το πρόγραμμα σταθερότητας να "κλειδώσει" για τρία χρόνια την εφαρμογή μιας αντεργατικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει και καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Αθήνας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τη Ριζοσπαστική Αριστερά και να απαιτήσουν:

    - Να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας,

    - Να σταματήσει το υποτιμητικό για τη χώρα καθεστώς επιτήρησης,

    -Να μην προχωρήσει το τρίχρονο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης που σταθεροποιεί τα κέρδη και αποδεκατίζει μισθούς και δικαιώματα,

    - Να αλλάξουν άρδην τα κριτήρια, οι στόχοι και οι πολιτικές ώστε να φορολογηθεί το κεφάλαιο, να αυξηθούν οι μισθοί, να καταπολεμηθεί η δραματικά αυξανόμενη ανεργία, να αναζωογονηθεί το κοινωνικό κράτος, να ενισχυθεί η σταθερή εργασία σε βάρος της επισφαλούς και απορυθμισμένης εργασίας».

    Συνάντηση με απολυμένους συμβασιούχους της ΟΑ

    Για "συνεχιζόμενο εμπαιγμό" από πλευράς κυβέρνησης των 800 απολυμένων, οι οποίοι εργάζονταν ως συμβασιούχοι στην πρώην δημόσια "Ολυμπιακή", έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μαζί με τους Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Ζήκο Τσάβαλο συναντήθηκαν με την συντονιστική επιτροπή των απολυμένων συμβασιούχων.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή θα στηρίξει το δίκαιο αγώνα τους για εργασιακή αποκατάσταση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα» τόνισ εο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «στην πλειοψηφία τους εργάστηκαν από 10-15 χρόνια στην πρώην δημόσια Ο.Α. όπου προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο προκλητικής άγνοιας και άρνησης των δίκαιων αιτημάτων τους».

    Οι απολυμένοι συμβασιούχοι στην δημόσια Ο.Α. ζητούν νομοθετική κατοχύρωση, ώστε -όπως όλοι οι υπόλοιποι απολυμένοι συνάδελφοί τους-, να ενταχθούν στις διαδικασίες των μετατάξεων που προβλέπονται.

    Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό

    «Το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 24% κατά το διάστημα 1996-2007» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερωτήση που κατέθεσε χθες προς τον πρωθυπουργό, και τονίζει ότι «η βαθύτατη κρίση στην αγροτική παραγωγή απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα των νέων».

    Ερωτά, δε, τον κ. Παπανδρέου με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα, τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις της ΑΤΕ και πως θα διασφαλίσει ένα νέο πλαίσιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του, επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική και την αγροτική της πολιτική.

    Για την οικονομία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από το απαράδεκτο αυτό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στην Ε.Ε., και διαπραγματεύεται ήδη για τη χειροτέρευσή του».

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει ήδη προτάξει το πρώτο μάγουλο, έχει φάει την πρώτη σφαλιάρα από την Κομισιόν και της ζητείται να προτάξει και το άλλο. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν αντέχει άλλη εξόντωση, δεν αντέχει μια πολιτική, που τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον».

    Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αγρότες ζητούν τη στοιχειώδη προστασία από την κατάρρευση των τιμών και την οικονομική κρίση και πρόσθεσε πως «δεν είναι επαίτες οι αγρότες. Δεν ζητάνε ψίχουλα, ούτε κοινωνικά επιδόματα. Απαιτούν ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές, τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στον τρόπο άσκησης της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει και να αφήσει τους λεονταρισμούς, να αφήσει την υποκρισία και να σταθεί δίπλα στα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

    [02] Επανεξελέγη ο Ν.Διαμαντούρος

    Με ξεκάθαρη πλειοψηφία εξελέγη ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, για τρίτη συνεχή θητεία στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

    Στο σύνολο των 678 ψηφησάντων, ο κ. Διαμαντούρος συνεκέντρωσε 340 ψήφους. Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Βέλγος Πιέρ Υβ Μονέτ (Pierre-Yves Monette) και ο Ιταλός Βιτόριο Μποτόλι (Vittorio Bottoli) συνεκέντρωσαν 289 και 19 ψήφους αντίστοιχα.

    Ο κ. Διαμαντούρος κατέχει τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από την 1η Απριλίου του 2003. Από το 1998 έως το 2003 ήταν ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα. Η νέα θητεία του θα διαρκέσει έως τα τέλη της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, δηλαδή έως το 2014.

    Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής έχει ως αποστολή να διερευνά τις καταγγελίες, που αφορούν περιπτώσεις κακοδιοίκησης στα όργανα και στους οργανισμούς της ΕΕ.

    Ο κ. Διαμαντούρος είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής. Διαδέχθηκε, το 2003, τον Φιλανδό Jacob Soderman.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2010 - 15:30:26 UTC