Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανατολικά της Ναυπάκτου
  • [02] Χιονίζει στη Β. Ελλάδα
  • [03] Διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο
  • [04] Ευρωπαϊκό Έτος κατά της φτώχειας
  • [05] Κόμποι φωτός!
  • [06] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [07] "Διαφάνεια στις τράπεζες"
  • [08] Αργή η ανάκαμψη

  • [01] Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανατολικά της Ναυπάκτου

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο πριν από τις 3.00 τα ξημερώματα, σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή του Ευπαλίου, ανατολικά της Ναυπάκτου. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τις 4.00 το πρωί, τραυματισμοί ή τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

    [02] Χιονίζει στη Β. Ελλάδα

    Στους 3 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ενώ χιονίζει στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και μέσα στη Φλώρινα, στην Κοζάνη, αλλά και στα Γρεβενά. Με προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες στα τελευταία 8 χλμ.

    Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι από τη Βέροια και τη Νάουσα προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου.

    Ομαλά γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.

    Ομαλή είναι και η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών, αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, όπου σημειώνεται χιονόπτωση.

    Ωστόσο, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας των συνθηκών παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών.

    [03] Διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο

    Τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης απέρριψαν την έκκληση της Ουάσινγκτον για άρση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, μετά και την προειδοποίηση υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου προς την κυβέρνηση Ομπάμα ότι στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα, όπως το εμπορικό ισοζύγιο, η Ταϊβάν και το Θιβέτ, στα οποία η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να γίνει πιο προσεκτική.

    Η κινεζική κυβέρνηση δεν απάντησε ευθέως στις δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε την Κίνα και άλλες απολυταρχικές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν στους πολίτες ως προς τη χρήση του διαδικτύου.

    Η ομιλία της Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε τριβές με το Πεκίνο, δεδομένης και της προειδοποίησης της Google Inc. ότι μπορεί να αποσυρθεί από την Κίνα μετά τις διαμαρτυρίες χρηστών των υπηρεσιών της για λογοκρισία.

    "Ένα νέο παραπέτασμα πληροφόρησης απλώνεται σε πολλά τμήματα του κόσμου", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς στο Ίντερνετ ως το "Τείχος του Βερολίνου" των ημερών μας, που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις για την ελευθερία της έκφρασης.

    Η Κλίντον κάλεσε επίσης τις αρχές στο Πεκίνο να διερευνήσουν τις διαμαρτυρίες για κυβερνο-κατασκοπεία από την Κίνα, που σύμφωνα με τη Google, έχει στόχο τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης εταιρίας, αλλά και άλλων εταιριών, όπως και Κινέζους αντιφρονούντες.

    Η διαμάχη για τη λειτουργία του διαδικτύου στην Κίνα έρχεται να προστεθεί στα άλλα θέματα που ήδη προκαλούν τριβές στις σχέσεις Πεκίνου - Ουάσινγκτον, όπως είναι το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών, οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

    Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει στην Ουάσινγκτον με τη λογική που ακολουθούν σήμερα τα ελεγχόμενα από το κράτος Μέσα Ενημέρωσης.

    Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Global Times γράφει χαρακτηριστικά ότι "η λεγόμενη -από τις ΗΠΑ- ελευθερία στο διαδίκτυο, είναι ελευθερία υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ". Επικαλούμενη Κινέζο αξιωματούχο, η εφημερίδα επέκρινε τις ΗΠΑ ότι "η ελευθερία στο διαδίκτυο ανάγεται σε κρατική πολιτική την οποία πρέπει να ενστερνιστούν οι άλλες χώρες".

    Χθες ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Χε Γιαφέι, επιχείρησε πάντως να υποβαθμίσει τη διαμάχη με τη Google, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλα θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιο σοβαρές τριβές με την Ουάσινγκτον.

    "Αυτό το χρόνο, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαιτέρως οι ΗΠΑ, πρέπει να χειριστούν με προσοχή τα θέματα των πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν, τον Δαλάι Λάμα και τις εμπορικές προστριβές", δήλωσε ο Χε Γιαφέι.

    "Οι χειρισμοί που θα γίνουν σε αυτά τα θέματα εξαρτώνται από το κατά πόσο οι πολιτικοί ηγέτες, ιδιαιτέρως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορεί να δείξουν πολιτική αποφασιστικότητα", πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από τα σχόλια της Χίλαρι Κλίντον για τη λειτουργία του διαδικτύου στην Κίνα.

    [04] Ευρωπαϊκό Έτος κατά της φτώχειας

    Περίπου το 20% των συμπολιτών μας ζουν στα όρια της φτώχειας με την έννοια ότι αποκλείονται από τις επιλογές που διαθέτουν οι πολλοί, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας χθες στο δημαρχείο της Ελευσίνας κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε επίσης ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας εκ των οποίων τα 17 εκατομμύρια είναι παιδιά.

    Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έτους την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το Υπουργείο Εργασίας καλεί σε διάλογο τους επιχειρηματίες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους με θέμα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων από τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Ακόμα ο κ. Λοβέρδος κάλεσε να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού από τις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των Πολιτών, όπως τα περιφερειακά ή τοπικά σχέδια δράσης. Η καταπολέμηση της φτώχειας είναι υπόθεση όλων μας, κατέληξε ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος.

    [05] Κόμποι φωτός!

    Εκτός από τα κορδόνια των παπουτσιών μας, κόμποι μπορούν να γίνουν τελικά και σε πιο απρόσμενα πράγματα. Μια ομάδα βρετανών φυσικών κατόρθωσαν, για πρώτη φορά, να δέσουν το φως σε κόμπους. Το αξιοσημείωτο επίτευγμα, που κατέστη εφικτό χάρη στον έλεγχο του φωτός με την χρήση ολογραμμάτων, ανοίγει το δρόμο για νέα επίπεδα ακρίβειας στην τεχνολογία των λέιζερ, με εφαρμογές από την μέτρηση της ταχύτητας στο κυκλοφοριακό δίκτυο μέχρι την μέτρηση του ύψους διαφόρων αντικειμένων.

    Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Physics", έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ, του Σαουθάμπτον και της Γλασκώβης υπό τον δρα Μαρκ Ντένις, σύμφωνα με τις βρετανικές "Τέλεγκραφ" και "Ιντεπέντεντ" και το Live Science. Τέτοιου είδους κόμποι μέχρι τώρα είχαν περιγραφεί μόνο με μαθηματικά, αλλά για πρώτη φορά οι φυσικοί μπόρεσαν να υλοποιήσουν την αφηρημένη θεωρία στην πράξη.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια ακτίνα φωτός, η ροή του φωτός μέσα από το χώρο είναι παρόμοια με αυτή του νερού που κυλάει σε ένα ποτάμι. Αν και το φως συχνά ρέει σε ευθεία γραμμή (π.χ. από ένα φακό), μπορεί επίσης να ρέει σε στροβίλους και δίνες, σχηματίζοντας γραμμές στο χώρο, τους λεγόμενους "οπτικούς στροβίλους". Κατά μήκος αυτών των γραμμών, η ένταση του φωτός είναι μηδενική (μαύρο). Σύμφωνα με τον δρα Ντένις, "ολόγυρά μας το φως είναι γεμάτο από αυτές τις σκοτεινές γραμμές, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τις δούμε".

    Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν κόμπους σε αυτούς τους "οπτικούς στροβίλους", χρησιμοποιώντας ολογράμματα για να κατευθύνουν τη ροή του φωτός. Η όλη τεχνική αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά στα λέιζερ του μέλλοντος.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nphys/journal/vaop/ncurrent/abs/nphys1504.html

    [06] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Αυξάνονται τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν.

    Περισσότερα από 20 μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας, καθώς και σε συνοριακούς σταθμούς.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα. Ανοιχτή ήταν και η πρόσβαση στα Βρασνά, στη διάρκεια της νύχτας.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Ανοιχτός παρέμεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο κόμβος του Στρυμονικού στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στη διάρκεια της ημέρας.

    Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα.

    Αποκλεισμένοι παραμένουν και οι κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση.

    Παράλληλα, συγκέντρωση τρακτέρ υπάρχει και στο 170ο χλμ. του δρόμου Λάρισας-Κοζάνης, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

    Συγκέντρωση τρακτέρ γίνεται στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Στο νομό των Γρεβενών τα τρακτέρ παραμένουν στο χώρο στάθμευσης της νομαρχίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Ακόμη, οι αγρότες παραμένουν στα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου, ενώ η κίνηση των οχημάτων την ώρα αυτή, διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

    Τέλος, οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη έχουν "προειδοποιητικό χαρακτήρα" και περιορίζονται σε περιορικό κλείσιμο δρόμων και συλλαλητήρια.

    Σύσταση πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα

    Τη σύσταση "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα" αποφάσισαν εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα αγροτικά "μπλόκα" σε όλη τη χώρα, σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων - Κιμίνων.

    Η νέα Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε μπλόκο, με στόχο να επεξεργαστεί κοινές θέσεις, αιτήματα, πλαίσιο δράσης, διεκδικήσεις κ.τ.λ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα "μπλόκα", με στόχο την μαζικότερη συμμετοχή και τον ευρύτερο συντονισμό της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα. Τόνισαν επίσης, ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αγροτικά ζητήματα.

    Αναφορικά με τα "έξι σημεία" που παρουσίασε χθες το μπλόκο της Νίκαιας, ως προϋπόθεση κοινής δράσης με τα υπόλοιπα "μπλόκα", οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη σχολίασαν ότι "δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία πρόταση" και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι "στο τέλος, θα επικρατήσει η σύμπνοια, αφού τα προβλήματα είναι κοινά".

    "Το εάν θα είναι δύο ή τέσσερα τα σημεία, θα τα δούμε όλοι μαζί. Ας κάνουμε την αρχή να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι" τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγροτών των Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης.

    Οι αγρότες επεσήμαναν ότι τα "μπλόκα" θα διατηρήσουν την αυτονομία της δράσης τους μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της, η νέα συντονιστική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί σε σώμα απόψε και θα συνεδριάσει αύριο στις 14.00 στα Γρεβενά.

    Οι αγρότες επεσήμαναν ότι "έχουν αποφασίσει να μην πάνε στο Ζάππειο", επισημαίνοντας ότι "δεν αποτελεί βήμα έκφρασης των αγροτών", αλλά θα θέσουν συντονισμένα τα κοινά αιτήματα τους στο υπουργείο.

    Τέλος, σε ότι αφορά τη σημερινή επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπων της "πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών" (που ιδρύθηκε πέρυσι) και την επίδοση υπομνήματος στον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργό Χ. Παμπούκη, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Λάρισας Χ. Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι "έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους" και ότι "από το κείμενο που θα βγει θα κριθεί εάν είναι καλό ή κακό για τους αγρότες".

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Το αγροτικό ζήτημα είναι υπαρκτό και το γνωρίζουμε. Από την πρώτη μέρα ασχοληθήκαμε ενεργά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για τους αγρότες.

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

    Η πρόταση είναι έτοιμη προς διαβούλευση, ώστε να υπάρξει ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα που θα εκφράσει τους νέους αγρότες και την αγροτική και γεωργική παραγωγή με σύγχρονα πρότυπα, πρόσθεσε.

    Είπε ακόμα ότι θα κληθούν οι ίδιοι οι αγρότες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδιαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, έως τώρα, έχει προσφέρει πολλά, σημειώνοντας ότι από το 1981 και έπειτα "το ΠΑΣΟΚ έφερε στην επιφάνεια τους αγρότες και τους έκανε ισότιμους πολίτες".

    "Οι εποχές αλλάζουν και απαιτείται μια σύγχρονη μορφή συνδικαλιστικών οργανώσεων", υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο δίκαιος και χωρίς προαπαιτούμενα διάλογος με τους αγρότες είναι απαραίτητος και η συμβολή τους στην εποικοδομητική επίλυση των χρόνιων ζητημάτων τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

    Σημείωσε, δε ότι "μορφές όμως κινητοποίησης όπως αυτές του κλεισίματος εθνικών και διεθνών δρόμων είναι ατελέσφορες, δεν ωφελούν κανέναν και πρώτα απ' όλα τους ίδιους τους αγρότες, συνολικά την κοινωνία και, τελικά, την ίδια την Ελλάδα".

    "Γι' αυτό το λόγο οι πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν και να δικαιολογήσουν τις κινητοποιήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να θολώνεται το πραγματικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι αγρότες μας για τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία ήδη αναγνωρίζουμε".

    Αυτό υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να καλεί τους αγρότες σε διάλογο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τα προβλήματα των αγροτών, οι πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις που δημιουργούν "άσχημες" συνθήκες για τις συγκοινωνίες, τη μεταφορά αγαθών και προσώπων που δημιουργούν ακόμα και ζητήματα με τις γειτονικές μας χώρες.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ν.Δ., ο κ. Πεταλωτής τη χαρακτήρισε "τουλάχιστον υποκριτική", καθώς, όπως εξήγησε, "αφενός λέει ότι είναι κατά των μπλόκων, στην πράξη όμως τα στελέχη της κάνουν διαφορετικά πράγματα".

    Ακόμα, διερωτήθηκε αν μέσα σε τρεις μήνες εντάθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των αγροτών, για τα οποία ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως η ΝΔ χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο ευκαιριακά και πελατειακά με επιδοτήσεις που έδινε με "θολούς" τρόπους, "αμφίβολη αποτελεσματικότητα" και κριτήρια "καθαρά κομματικά".

    Εξέφρασε δε τη θέση ότι "τέτοιου είδους ευκαιριακές" επιδοματικές πολιτικές αποτελούν "υπεκφυγή" των μεγάλων ζητημάτων.

    «Δεν αποδίδουμε τίποτα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση αποδίδει πολιτικά κίνητρα στις κινητοποιήσεις.

    Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, ο εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν νόημα ως προς τα αιτήματά τους, το αν τους εκμεταλλεύονται κάποιοι πολιτικοί οργανισμοί είναι άλλο ζήτημα».

    Είπε δε ότι η συμμετοχή στα μπλόκα δεν σημαίνει και υποκίνηση από ένα συγκεκριμένο κόμμα και συμπλήρωσε ότι "εμείς θέλουμε να μείνουμε στην επίσημη αντίδραση των κομμάτων, αλλά βλέπουμε και τι γίνεται και στην πραγματικότητα".

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε "κυβερνητική αδράνεια" με αποτέλεσμα η κα Κατερίνα Μπατζελή να βρεθεί "μόνη της με τα μπλόκα", καθώς επίσης, και εάν στο χτεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο ζητήθηκε να υπάρξει καθολική στήριξη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "δεν είναι μόνη της με τα μπλόκα", ότι "επ' ουδενί μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει στήριξη", ότι "υπάρχει σύσσωμη στήριξη από την κυβέρνηση" και "συλλογική δράση".

    Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την "πεποίθησή" του ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και ότι η πρόσκληση για διάλογο θα γίνει δεκτή από τους αγρότες.

    Μπορίσοφ: Θα καταθέσουμε αγωγή

    Την πρόθεση της κυβέρνησής του να καταθέσει αγωγή για αποζημίωση δέκα εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, ανήγγειλε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο στην πόλη Πέρνικ δυτικά της Σόφιας, ο κ. Μπορίσοφ υπενθύμισε ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και από τον πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» Αντώνη Σαμάρα να μεσολαβήσουν ενώπιον των Ελλήνων αγροτών για την εξασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης των Βούλγαρων μεταφορέων μέσω των κλειστών από τα μπλόκα διόδων στα κοινά σύνορα.

    «Για να ενισχύσουμε την θέση μας, ωστόσο, ανέθεσα στον (αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών) Μαρίν Ράικοφ να προετοιμάσει την αγωγή, την οποία θα καταθέσουμε στο Λουξεμβούργο», ανήγγειλε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    «Τα δύο πράγματα έρχονται παράλληλα. Η καλή γειτονία είναι καλή γειτονία, αλλά, λυπάμαι, δεν πρόκειται εμείς να χάνουμε εξαιτίας τους» πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

    Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι η βουλγαρική πλευρά προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται οι ζημιές της Βουλγαρίας μέχρι τώρα, όπως υποστήριξε. «Ελπίζω, ότι αυτό θα προκαλέσει την αναγκαία εντύπωση στην ελληνική πλευρά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος ουσιαστικά «άδειασε» σήμερα τον υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του Τράιτσο Τράικοφ. «Η προτεραιότητα μας σε αυτή τη φάση είναι η κρίση να λήξει. Το σημαντικό είναι η άρση των μπλόκων κι όχι να τρέχουμε στα δικαστήρια». Αυτές τις δηλώσεις, του υπουργού Οικονομίας Τράικοφ δημοσιεύει η εφημερίδα της Σόφιας «Ντνέβνικ».

    Η εφημερίδα μαζί με άλλα ΜΜΕ της Βουλγαρίας ενημερώνει εκτενώς για τη συνάντηση του Βούλγαρου επισήμου με την πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, την οποία ο Τράικοφ «ενημέρωσε για τις ζημιές του επιχειρηματικού κόσμου της Βουλγαρίας», όπως γράφει η «Ντνέβνικ».

    «Το δικαστήριο είναι εναλλακτική λύση εφεδρείας στην περίπτωση που τα μπλόκα (στα σύνορα) συνεχιστούν» υπογράμμισε εκ νέου ο κ. Τράικοφ» προστίθεται στο ρεπορτάζ της «Ντνέβνικ».

    Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται επίσης η διαβεβαίωση της Ελληνίδας πρέσβη, ότι η επίλυση της κρίσης με τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Ισχυρή είναι η επιθυμία μας για άρση των μπλόκων το ταχύτερο δυνατόν». Αυτό απάντησε η κ. Κουμανάκου, προσθέτοντας, ότι ο ελληνικός τουρισμός επίσης παθαίνει ζημιές, καταλήγει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με τους Βούλγαρους παρατηρητές, οι περί της δικαστικής αγωγής δηλώσεις του Μπορίσοφ προφανώς «έπιασαν στον ύπνο» και τον υπουργό Μεταφορών Αλεξάντερ Τσβετκόφ.

    Ο Τσβετκόφ δήλωσε ότι «άμεση προτεραιότητα μας σε αυτή τη φάση είναι η συγκέντρωση εξακριβωμένων στοιχείων για τις οικονομικές ζημιές των βουλγάρικων φορέων».

    [07] "Διαφάνεια στις τράπεζες"

    Για να είναι το τραπεζικό σύστημα αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο της αναπτυξιακής προσπάθειας, πρέπει να λειτουργεί με κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας σημείωσε στην ομιλία της στο συνέδριο των "Financial Times η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, ενώ υπενθύμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες εισήλθαν στην κρίση από προνομιακή θέση: με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και ενισχύθηκαν περαιτέρω από το Ελληνικό Δημόσιο κατά την περίοδο της κρίσης και τώρα έχει έρθει η ώρα ''κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα να εργαστούν συντεταγμένα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και μαζί να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά μοντέλα και να ανοίξουν νέες αγορές και να ισχυροποιήσουμε και την παρουσία μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του από την εμπορική τραπεζική σε δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, στο πλαίσιο μιας συνδυασμένης προσπάθειας ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης''.

    Κλειδί, όπως είπε, στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η αναβάθμιση των εσωτερικών τραπεζικών συστημάτων εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων. ''Ειδικά όσο αφορά στη κατανόηση συστημικών κινδύνων και αλληλεπιδράσεων μακροοικονομικών διαταραχών με πιστωτικούς κινδύνους που αναλαμβάνουν οι τράπεζες, η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος θα μπορούσε να είναι ιδιαιτέρως σημαντική'' είπε η υπουργός.

    Η υπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης, που προωθείται με ταχείς ρυθμούς εντός του 2010 στο πλαίσιο διασφάλισης διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και υπενθύμισε ότι στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, τόσο με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο όσο και τους πόρους του ΕΣΠΑ. ''Ήδη, για παράδειγμα, το υπουργείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προωθεί προγράμματα στήριξης ΜΜΕ, όπως τα JEREMI και JESSICA, μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων. Το ΤΕΜΠΜΕ αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο επενδυτικής σύμπραξης του υπουργείου με τις τράπεζες ενώ μέσω επενδυτικών συμπράξεων, δημόσιος και τραπεζικός τομέα μπορούν να ωφεληθούν από τα συγκριτικά και απόλυτα πλεονεκτήματά τους'' είπε η υπουργός και επεσήμανε παράλληλα ότι, πέρα από την ανάπτυξη νέων μοντέλων χρηματοδότησης, κλειδί για την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα αποτελεί και η προώθηση καινοτόμων λύσεων σε επίπεδο διαχείρισης χρηματοπιστωτικών κινδύνων (risk management), αλλά και η πρόοδος σε επίπεδο συστημάτων εποπτείας και κανονιστικής ρύθμισης.

    Σχετικά με Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι ένας Οδικός Χάρτης ανασυγκρότησης της χώρας, όπως είπε η κυρία Κατσέλη και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2010 ανέρχεται σε 10,3 δισ ευρώ και αντιστοιχεί σε 4,2% του ΑΕΠ, με προοπτική να αυξηθεί σταδιακά στο 5% του ΑΕΠ το 2013. Αναθεωρείται η εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, προχωράει μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2010, η αναμόρφωση του Νόμου 3614 για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για τη δημιουργία, οργάνωση, παρακολούθηση, αξιολόγηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.Αναθεωρούνται και επαναπροσανατολίζονται τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του υπάρχοντος προγράμματος προς την κατεύθυνση πράσινων δραστηριοτήτων, εξοικονόμησης ενέργειας, επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και καινοτομίας, καλύτερων θέσεων εργασίας, επίσης από το 1ο εξάμηνο του 2010 σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και όλες τις Περιφέρειες. Θα αναθεωρηθεί ο Επενδυτικός Νόμος ενώ ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος τίθεται σε εφαρμογή εντός του 1ου εξαμήνου του 2010 με προσανατολισμό και ενίσχυση των δράσεων προς την κατεύθυνση της Πράσινης Ανάπτυξης και μέσα στους επόμενους μήνες, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών προωθείται μια συνολική πολιτική εγγυήσεων, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή στοχοθετημένων κρατικών εγγυήσεων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την κρίση. Προωθούνται οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και, εντός της τετραετίας, θα προωθηθεί η ευρύτερη εφαρμογή του νόμου περί συμπράξεων και τέλος συστήνεται το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο εντός του 2010, για τη στήριξη της Πράσινης Ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που θα συμβάλλει στην αναδιοργάνωση των επενδύσεων, στο συντονισμό της χρηματοδότησης των έργων και στη χορήγηση πόρων για οικονομικά βιώσιμα έργα.

    Για το υψηλό κόστος των επενδύσεων, τόνισε η υπουργός, αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο ακολουθώντας αυτό που έχει γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλουστεύοντας όλες τις διαδικασίες έναρξης, ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας.

    Η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης των επιχειρήσεων ξεκινάει εντός του 1ου τριμήνου του 2010 με την κατάθεση νόμου στη Βουλή και η απλοποίηση θα συνεχιστεί και στο κομμάτι της αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2010. Ακόμα, πάλι με νομοθετική πρωτοβουλία, επισπεύδονται οι αδειοδοτήσεις μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από υπηρεσίες μίας στάσης.

    Για τον τομέα εποπτείας των αγορών και ενίσχυσης του ανταγωνισμού ανέφερε ενδεικτικά τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο, που θα εποπτεύει την αγορά και τις εναρμονισμένες πρακτικές παράλληλα με την αναθεώρηση του πλαισίου που αφορά στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έτσι ώστε πραγματικά να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε περίπτωση στρατηγικών κλάδων της οικονομίας. Σχετικά με το νόμο για τη ρευστότητα η υπουργός είπε ότι αυτός είναι πρωτοποριακός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ταμείο Αναχρηματοδότησης

    Το σχέδιο νόμου για τη ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου (Hellenic Development Fund HDF) θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση στα μέσα του 2010. Το HDF έχει ήδη ενσωματωθεί στο 3ετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στόχος είναι, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, να λειτουργήσει καταλυτικά για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Οι χρηματοδοτικές δράσεις του HDF θα εστιάζονται σε τομείς κλειδιά για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου σε τομείς όπως: η πράσινη ενέργεια, οι αστικές αναπλάσεις, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η βιοτεχνολογία, ICT και τεχνολογικές καινοτομίες, τα μεγάλα έργα υποδομής.

    Οι χρηματοδοτικές δράσεις του HDF θα αναχρηματοδοτούνται μέσω των διεθνών κεφαλαιαγορών. Θα έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων σε στοχευμένους τομείς ανάπτυξης, μέσω της ικανότητάς του να:

    - Εξορθολογίζει (streamline) οικονομικά βιώσιμα έργα.

    - Συντονίζει και να συμμετέχει στη χρηματοδότηση έργων.

    - Επιβλέπει την εξέλιξη επενδυτικών σχεδίων.

    - Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για νομοθετικά μέτρα, που θα διευκόλυναν τις επενδύσεις και θα προωθούσαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του ρυθμιστικού πλαισίου.

    - Συνάπτει συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως υπουργεία, κρατικούς φορείς και εμπορικές τράπεζες.

    ''Με όχημα συνεργασίας το HDF θα επιδιώξουμε ευρύτερες χρηματοδοτικές συμπράξεις και συνεργασίες με ιδιωτικές τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της χώρας.

    Επιδίωξή μας αποτελεί η προώθηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσω χρηματοδοτικών συμπράξεων του HDF με το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά και η προώθηση χρηματοδοτικών προϊόντων του HDF για επενδύσεις μικρότερης κλίμακας μέσω του υπάρχοντος δικτύου εμπορικών τραπεζών" είπε η υπουργός.

    [08] Αργή η ανάκαμψη

    Τουλάχιστον μία δεκαετία θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, η πρωτεύουσα της οποίας, Πορτ-ο-Πρενς, καταστράφηκε από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ενώ θα απαιτηθεί και συντονισμένη προσπάθεια με την υποστήριξη των δωρητριών χωρών, προειδοποίησε ο Τζόναθαν Ρέκφορντ, πρόεδρος της αμερικανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Habitat for Humanity.

    "Η ανάκαμψη θα είναι αργή και απαιτητική. Θα χρειαστούμε υποστήριξη", εξήγησε ο Ρέκφορντ, η οργάνωση του οποίου είχε χτίσει 2000 κατοικίες στην Αϊτή πριν από το σεισμό.

    "Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια" για την ανοικοδόμηση της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου, πρόσθεσε.

    Ο Ρέκφορντ είπε ότι ο σεισμός που άφησε πίσω του τουλάχιστον 75.000 νεκρούς και μισό εκατομμύριο άστεγους είναι μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η οργάνωση. Την συνέκρινε μάλιστα με το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, τον Δεκέμβριο του 2004 και τον τυφώνα Κατρίνα που έπνιξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005.

    "Μόλις μοιραστούν τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα, οι άνθρωποι θα χρειαστούν στέγη. Ελπίζω ότι (οι διασώστες και οι δωρητές) σκέφτονται μακροπρόθεσμα και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η άμεση βοήθεια δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος της όλης διαδικασίας", προειδοποίησε.

    Η Habitat for Humanity έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για το σκοπό αυτό και ελπίζει να αυξήσει σημαντικά το ποσό που θα είναι σε θέση να διαθέσει για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

    Πάνω από 500.000 άστεγοι

    Οι άστεγοι από τον σεισμό στην Αϊτή φτάνουν το λιγότερο τους 500.000, ενώ έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί για να τους στεγάσουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (ΟΙΜ).

    "Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί στους οποίους έχουν καταφύγει το λιγότερο 500.000 άνθρωποι που προέρχονται μόνο από το Πορτ-ο-Πρενς", εκτιμά ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Αϊτής άρχισε να μετακινεί τους αστέγους της πρωτεύουσας σε "χωριά", κάθε ένα από τα οποία μπορεί να υποδεχθεί 10.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο αϊτινός υπουργός Εσωτερικών Πολ Αντουάν Μπιεν-Εμέ.

    "Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία δωρεάν υπηρεσία μετακίνησης. Μία τεράστια επιχείρηση ξεκινά, μετακινούμε τους αστέγους", δήλωσε ο υπουργός.

    Στο μεταξύ άνοιξε το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό, και μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό πλοίων που μεταφέρουν βοήθεια, δήλωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.

    Παράλληλα υψηλόβαθμός αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε λειτουργία τέσσερα αεροδρόμια στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία, μεταξύ αυτών και του Πορτ-ο-Πρενς, για να επιταχυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες

    Ούτε ο ισχυρός μετασεισμός που συντάραξε γι' άλλη μια φορά την Αϊτή την Τετάρτη σταμάτησε τις αδιάκοπες προσπάθειες των διεθνών σωστικών συνεργείων στη χώρα της ΚαραϊβικήςΒ· πέρα από κάθε λογική, αψηφώντας εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα, διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν --και να σώζουν-- ανθρώπους καταπλακωμένους από ερείπια, πάνω από μια εβδομάδα μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της Αϊτής.

    Οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό ένα κοριτσάκι 11 χρόνων ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού έξω από το Πορτ-ο-Πρενς και νοσηλευεται σε πρόχειρο νοσοκομείο Γάλλων, όπως ανακοίνωσε γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση

    "Είναι πραγματικά θαύμα που επιστρέφει στη ζωή, είναι η ευλογημένη του Θεού", δήλωσε ο χειρουργος Ντομινικ Ζαν, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Virade", που έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου έξω από το Πορτ-ο-Πρενς. Πρόσθεσε δε ότι με την κατάλληλη αγωγή η υγεία του παιδιού θα αποκατασταθεί.

    Ως σήμερα, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 121 άνθρωποι από τα συνεργεία, αριθμός-ρεκόρ μετά από σεισμό τέτοιου μεγέθους. Ενώ άγνωστος αριθμός, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες, έχουν διασωθεί από απλούς πολίτες--συγγενείς, φίλους των θυμάτων αλλά και αγνώστους που έσπευσαν να βοηθήσουν.

    Στο μεταξύ, εξήντα ένας υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν χάσει την ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό στην Αϊτή και περίπου 180 ακόμα αγνοούνται, εννέα ημέρες μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2010 - 7:30:27 UTC