Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν στους δρόμους
  • [02] Περιοδεία στη Λάρισα
  • [03] "Ομογενειακό δάνειο"
  • [04] "Κοινωνική δικαιοσύνη"

  • [01] Παραμένουν στους δρόμους

    Με επιτροπή Ελλήνων αγροτών που έχουν αποκλείσει τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μποϊκο Μπορίσοφ.

    Η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος, μετά απο αίτημα των αγροτών της περιοχής των Σερρών, οι οποίοι αμέσως μετά, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, άνοιξαν την συνοριακή διάβαση, από τις πέντε το απόγευμα και επέτρεπαν την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Ωστόσο, οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού αποφάσισαν το βράδυ να κλείσουν νωρίτερα τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, παρότι είχαν αναγγείλει ότι «λόγω καλής θέλησης και έχοντας ευαισθησία» θα άφηναν τα σύνορα ανοιχτά μέχρι τις δέκα το βράδυ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, το μπλόκο του Προμαχώνα ξανάκλεισε λόγω της πλήρους αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας στα σύνορα. Ο μεθοριακός σταθμός παρέμεινε κλειστός καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έφτασε στον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ελικόπτερο. Στην ενιαμελή επιτροπή των ελλήνων αγροτών που είχε περάσει στο βουλγαρικό έδαφος ανάφερε ότι πριν ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως ειπε ο κ. Μπορίσοφ, δεν ήταν αντίθετος με την συνάντηση στα σύνορα, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά.

    Την απόφαση τους να αποκλείσουν, επ' αόριστον από σήμερα το Τελωνείο Ορμενίου, ανακοίνωσαν οι αγρότες του βορείου Έβρου.

    Εκ περιτροπής και σε τακτά χρονικά διαστήματα ανοίγουν τα μπλόκα Στρυμωνικού Σερρών, Βογατσικού Καστοριάς, Μαλγάρων, Χαλκηδόνας και Πράσινων Φαναριών, στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δασεργάτες διέκοψαν και χθες την κυκλοφορία, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Συγκεντρωμένα εξάλλου παραμένουν τα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, στα Σέρβια Κοζάνης, στην πόλη των Γρεβενών και στο Αιγίνιο Πιερίας.

    Ο γραμματέας της πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών Γιάννης Παναγής, από το μπλόκο των Κερδυλίων Σερρών σχολιάζοντας τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή για το αγροτικό θέμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «πολλά πράγματα γίνονται και χωρίς χρήματα, αρκεί να υπάρχει βούληση. Δεν είμαστε επαίτες που μαζεύουν χρήματα στους δρόμους. Μας ενδιαφέρει πάνω απ΄ όλα να υπάρξει στόχευση, στρατηγική και βιωσιμότητα για το μέλλον του αγροτικού επαγγέλματος».

    Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας συμμετείχαν σε σύσκεψη στα Γρεβενά -στη συνέχεια εκείνης των Μαλγάρων- προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων αλλά και η παραπέρα μορφή του αγώνα.

    Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) με έγγραφο που απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το κλείσιμο των δρόμων και ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, εφόσον είναι δίκαια. «Το κλείσιμο των δρόμων, που δημιουργεί χάος, θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο, διαφορετικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στον εμπορικό κόσμο θα είναι ανυπολόγιστα σε κόστος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΕΘ.

    Κοινό πλαίσιο αιτημάτων από τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

    Σε ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο και σε κοινή έκφραση των διεκδικήσεών τους, κατέληξαν μετά από πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, οι εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

    Οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφάσισαν να μεταφέρουν την απόφασή τους και στους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκα στη Νίκαια Λάρισας και στη Θήβα, με στόχο να συμφωνήσουν προκειμένου ο αγώνας τους να είναι κοινός και συντονισμένος.

    Η νέα Συντονιστική Επιτροπή που συνεδρίασε στα Γρεβενά, αποφάσισε επίσης να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς μέχρι να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

    Στο "χορό" και οι κτηνοτρόφοι

    Συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κάνοντας παράλληλα γνωστή την πρόθεση των κτηνοτρόφων να ενισχύσουν τα "μπλόκα" των αγροτών σε όλη την Ελλάδα.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με το Βούλγαρο πρωθυπουργό

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατόπιν πρωτοβουλίας του δευτέρου.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τον Βούλγαρο ομόλογό του, για την πρόθεση του να μεταβεί στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να συνομιλήσει με τους Βούλγαρους μεταφορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωσε προστίθεται πως ο Πρωθυπουργός, παράλληλα, συμφώνησε με την πρόθεση του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και τον προέτρεψε, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών που έχουν κλείσει τη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, επί Βουλγαρικού εδάφους, για να τους εξηγήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    «Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι, παρά κλειστά τα σπίτια», τόνισε χθες στη Βουλή η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι "δικαίως αντιδρούν οι αγρότες", ωστόσο "οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν τα σπίτια άλλων".

    Έλλειμμα δημοκρατικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, διαπίστωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «επιλέγει να κάνει διάλογο με την γραφειοκρατία, τους συνυπεύθυνους για το πρόβλημα - και όχι με τους αγρότες».

    Διευκρινίσεις για τις κινητοποιήσεις ζητά η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις εξελίξεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, Τομ Βαν Λίρουπ.

    Συγκεκριμένα, κλιθείς να σχολιάσει αν η Βουλγαρία θα ζητήσει αποζημίωση από τις ελληνικές αρχές, λόγω της ζημιάς που υφίσταται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η διεκδίκηση αποζημίωσης ενός κράτους μέλους από ένα άλλος είναι θέμα διμερές και δεν αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [02] Περιοδεία στη Λάρισα

    Στα μπλόκα των αγροτών θα περιοδεύσει σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

    Στο μπλόκο του Κάστρου στις 14:00, στο μπλόκο της Αλαμάνας στις 15:30, στο μπλόκο των Μικροθηβών στις 17:30 και στο μπλόκο της Νίκαιας στις 18:30.

    «Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι, παρά κλειστά τα σπίτια», τόνισε χθες στη Βουλή η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

  • **Εξάλλου, η κα Παπαρήγα την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, τη λαϊκή αντεπίθεση" που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις στο Δημόσιο (Δημόσιας Διοίκησης, Εκπαιδευτικών, Υγειονομικών, ΟΤΑ, ΑΕΙ-ΤΕΙ).

    [03] "Ομογενειακό δάνειο"

    «Εμείς θα προτείναμε στην Κυβέρνηση - πέρα από το νέο κοινοπρακτικό ομόλογο - να εξαγγείλει και ένα ομογενειακό δάνειο σε δολάρια. Αν θέλει να συγκεντρώσει χρήματα να απαλείψει το "πόθεν έσχες" σε όσους επενδύουν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κ. Αϊβαλιώτης.

    Ακόμη, για το θέμα της συνταξιοδότησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Αϊβαλιώτης είπε: «Επαναφέρουμε την πρότασή μας για παράλληλη ιεραρχία για όσους σήμερα αποστρατεύονται σε ηλικία 45 ετών (δηλαδή όταν είναι απαραίτητοι λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει) να χρησιμοποιούνται σε μια νέα "ΜΟΜΑ" που θα μπορούσε να αναλάβει σειρά έργων τα οποία θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη».

    [04] "Κοινωνική δικαιοσύνη"

    Το Ηράκλειο Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να παρευρεθεί σε περιφερειακή σύσκεψη του Συνασπισμού.

    "Η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι απούσα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού κ. Πάνος Σκουρλέτης. "Ταυτόχρονα, είναι και αναποτελεσματική όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών", προσθέτει.

    "Ούτε τις μακροχρόνιες παθογένειες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αντιμετωπίζει ούτε οδηγεί σε μια έξοδο από την σημερινή κρίση, αντίθετα βυθίζει την οικονομία σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 January 2010 - 9:30:27 UTC