Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Παπανδρέου στον Ερντογάν
  • [02] Θεσμικές αλλαγές

  • [01] Επιστολή Παπανδρέου στον Ερντογάν

    Επιδόθηκε σήμερα το απόγευμα από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε.

    Αφού επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη διπλωματία των πολιτών, ακόμα και το ψυχολογικό κλίμα και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά, να γίνει ένας απολογισμός, ώστε να επισημανθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και παραγωγική σχέση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη.

    Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

    Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει συγκεκριμένο απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.

    Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.

    Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.

    Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης .

    Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσθέτει ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των ΗΕ και να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργος τονίζει ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ κι ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

    Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα.

    Δίνοντας απάντηση στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.

    Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.

    Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

    Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρότασή του Τούρκου ομολόγου του για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.

    Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες.

    Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.

    Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.

    [02] Θεσμικές αλλαγές

    Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος των διήμερων εργασιών του Κοινωνικού Διαλόγου για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο, συνεχίζεται το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο.

    Στη διαδικασία δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, καθώς και η ΣΥΔΑΣΕ, η Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος.

    Οι εργασίες του Διαλόγου ξεκίνησαν με τις ομιλίες των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, Γεωργίας της Πορτογαλίας Αντόνιο Μανουέλ Σεράνο, του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, εκπρόσωπων των κομμάτων και φορέων. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Γ. Κασαπίδης και Κ. Κόλιας, μετά από σύντομο χαιρετισμό, δήλωσαν ότι αποχωρούν από το διάλογο, ενώ εκπρόσωποι του Συνασπισμού και του ΚΚΕ δεν παρέστησαν. Το κόμμα του ΛΑΟΣ εκπροσώπησε ο κ. Α. Ροντούλης.

    Ομιλία Κ. Μπατζελή

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή τόνισε ότι "το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες".

    Κάλεσε γι άλλη μια φορά τους αγρότες «ν' αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ανοίξουν τους δρόμους και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές και ρήξεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».

    Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:

    - Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πήραν τέλος οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, η δουλειά που έγινε, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους (μέσα στο χρόνο), ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

    - Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

    - Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

    - Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

    Η κ. Μπατζελή τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες και αναφέρθηκε στους 9 θεματικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα διεξαχθεί ο κοινωνικός διάλογος για τη γεωργία: Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

    - Κοινή Αγροτική Πολιτική

    - Διαρθρωτικές πολιτικές - "Αλέξανδρος Μπαλτατζής"

    - Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής

    - Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ

    - Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά

    - Ποιότητα, επισήμανση και αγορά των τροφίμων

    - Ανασυγκρότηση Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος

    - Εκπαίδευση-Κατάρτιση και Επαγγελματική Κατοχύρωση των αγροτών

    - Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής Γης.

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άμεσα η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης και κάλεσε τους αγρότες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την επίλυση της κατάστασης που αιχμαλωτίζει το σύνολο της οικονομίας. Επεσήμανε επίσης ότι πραγματοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές για να προσαρμοσθεί η αγροτική οικονομία και οι αγρότες στη μετά το 2013 εποχή. "Ο στόχος αυτός", πρόσθεσε, "δεν μπορεί να μπλοκαριστεί. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί φιέστα. Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί τον πυρήνα της δημοκρατίας. Τις μεγάλες αλλαγές τις κάνουμε όλοι μαζί. Καλούμαστε να προχωρήσουμε σε μια αγροτική μεταρρύθμιση. Καλούμαστε να αναμορφώσουμε τη σχέση κράτους, αγρότη, συνεταιρισμών, καταναλωτών, αγοράς, συνδικαλισμού. Καλούμαστε να αναδιανείμουμε τον πλούτο προς την ύπαιθρο".

    Ομιλία Λ. Κατσέλη

    ''Η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού αγροτικών προϊόντων και τελικής τιμής στον καταναλωτή, είναι σε πολλά προϊόντα 5 φορές υψηλότερη, από την τιμή του παραγωγού'' ανέφερε υπογραμμίζοντας κάποια από τα προβλήματα του αγροτικού τομέα η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε ομιλία της στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργανώνουν στο Ζάππειο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

    Η υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία από τη μία πλευρά ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε κινητοποίηση διεκδικώντας την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων ενώ από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την εκτόξευση του χρέους, το παραγωγικό έλλειμμα και την κρίση ανταγωνιστικότητας, ως αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών επιλογών προηγούμενων ετών, αδράνειας και έλλειψης ενός εθνικού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικών αναδιαρθρώσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    ''Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι επιβεβλημένη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, για αναβλητικότητα, για ικανοποίηση και άλλων πελατειακών, συντεχνιακών και μικροκομματικών διεκδικήσεων. Η κρίση έχει πολλαπλές εκφάνσεις: αναξιοπιστία, αβεβαιότητα, ύφεση, ανεργία, διευρυνόμενες ανισότητες, έλλειψη θετικής προοπτικής'' τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί ουσιαστική διαβούλευση, συντεταγμένες και αποφασιστικές κινήσεις και συνεργασία όλων των υπουργείων για δρομολόγηση των απαραίτητων λύσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε η κυρία Κατσέλη το υπουργείο Οικονομίας στηρίζει το έργο της υπουργού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με όλα τα μέσα που διαθέτει και αναφέρθηκε στις τρεις προτεραιότητες που έχει θέσει και είναι:

    - Ενίσχυση ρευστότητας των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων στο μέτρο του εφικτού, ως ότου αποδώσουν οι νέες πολιτικές.

    - Προώθηση και γρήγορη υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής αγροτικών παραγωγικών αναδιαρθρώσεων.

    - Αποτελεσματική λειτουργία και εποπτεία της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

    Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται όπως είπε η υπουργός με το νόμο για τη ρευστότητα στην αγορά το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ που ετοιμάζεται, προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου ενώ η υπουργός σημείωσε ότι βασική συνιστώσα της ανάπτυξης είναι και η στροφή ''στην πράσινη οικονομική ανάπτυξη, με οριζόντιο χαρακτήρα εφαρμογής και ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα''. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών ποιότητας και τυποποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα.

    Αποτελεσματική ενημέρωση, λειτουργία και εποπτεία της αγοράς

    Όσον αφορά στην τρίτη προτεραιότητα του υπουργείου, αυτή της αποτελεσματικής ενημέρωσης, λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς η υπουργός είπε αναλυτικά: Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια για την μείωση των διακυμάνσεων των τιμών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και τον δραστικό περιορισμό των μεσαζόντων στη διαμόρφωση των τιμών, γεγονός που θα διασφαλίσει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των παραγωγών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των παραγωγών στην αγορά και την μεγιστοποίηση του οφέλους των καταναλωτών.

    Όλοι μας θα έχουμε διαπιστώσει τους ιδιότυπους «οικονομικούς κύκλους» που διέπουν την αγροτική παραγωγή: τη μια χρονιά υπάρχει έλλειψη προϊόντων με αποτέλεσμα αθρόες εισαγωγές και άνοδο τιμών και την επόμενη χρονιά, οι παραγωγοί φυτεύουν απρογραμμάτιστα με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά και τη μείωση τιμών παραγωγού.

    Η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και τελικής τιμής στον καταναλωτή, είναι σε πολλά προϊόντα 5 φορές υψηλότερη, από την τιμή του παραγωγού.

    Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαφορά αυτή συγκαταλέγονται η αυξανόμενη συγκέντρωση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, οι αυξήσεις τιμών άλλων εξωτερικών παραγόντων κόστους (ενέργεια, κόστος κεφαλαίου, μεταφορικά), καθώς και η εμπορική συμπεριφορά των παραγόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού (πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους, απειλές αποκλεισμού προϊόντων από τα ράφια, ειδικές αμοιβές κ.λ.π.).

    Απαιτείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος: καταγραφής εθνικών & παγκοσμίων τάσεων καταναλωτικών αναγκών και παραγωγικών δυνατοτήτων και αντίστοιχου προγραμματισμού & πληροφόρησης των παραγωγών για τις απαιτούμενες ποσότητες, ποικιλίες, ποιότητες και ακριβείς χρονικές περιόδους (μήνα ή ακόμη και εβδομάδα).

    Προς την κατεύθυνση αυτή:

    Στελεχώσαμε την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και ενεργοποιούμε τις υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προς την κατεύθυνση ελέγχου του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών βασικών παραγωγικών εισροών του αγροδιατροφικού τομέα. Με την βοήθεια ενός συστηματικού προγράμματος ελέγχου & κοστολογικών ερευνών, παράλληλα με την εντατικοποίηση των τιμοληψιών σε βασικούς τομείς της δευτερογενούς δραστηριότητας, αποκτούμε πλέον τη δυνατότητα να ελέγξουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.

    Εντατικοποιούμε τους διενεργούμενους ελέγχους αναφορικά με την επισήμανση των προϊόντων, με καίριο στόχο την πάταξη των παράνομων Ελληνοποιήσεων και εισαγόμενων οπωροκηπευτικών & κρεάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η γενίκευση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας και βιβλίου αποθήκης, καθώς και την τήρηση και ενημέρωση του βιβλίου ιχνηλασιμότητας των εγχώριων νωπών οπωροκηπευτικών από τις εμπλεκόμενες στο σύστημα διακίνησης αγροτικών προϊόντων επιχειρήσεις.

    Εισηγούμεθα τη δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων (εισαγωγέων/διακινητών) αγροτικών προϊόντων με τη θέσπιση προϋποθέσεων αδειοδότησης (όπως π.χ. τήρηση βιβλίων 3ης κατηγορίας, υποχρεωτική μορφή εταιρείας κ.α.)

    Θεσπίζουμε αυστηρούς περιορισμούς στην ανασυσκευασία εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων. Εκσυγχρονίζουμε την υλικοτεχνική υποδομή και το οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας των κεντρικών και των λαϊκών αγορών, αποσκοπώντας στην μείωση των σταδίων διαμεσολάβησης ανάμεσα στον παραγωγό και τον Καταναλωτή.

    Εφαρμόζουμε συστηματικό έλεγχο στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από το χωράφι ως τον καταναλωτή με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές.

    Διασφαλίζουμε την ταυτότητα των θεσμών των ανοικτών αγορών και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των παραγωγών σε αυτές (π.χ. λαϊκές αγορές, αγορές βιολογικών - παραδοσιακών προϊόντων κ.α.) ενώ ενισχύουμε τα δίκτυα εμπορίας ποιοτικών προϊόντων σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

    Το παρατηρητήριο τιμών που έχουμε διαμορφώσει στο Υπουργείο μας, εμπλουτίζεται επιπλέον με στοιχεία ποσοτήτων για να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για μια τέτοια προσπάθεια.

    Σε δεύτερο επίπεδο επιταχύνουμε τη διεύρυνση ενός πληροφοριακού συστήματος που αναπτύσσεται στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, το οποίο θα δίνει πληροφορίες σε όλη την αγορά για διαθέσιμες ποσότητες, ποιότητες και τιμές.

    Προωθούμε τέλος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΑΝ για θέματα εξαγωγών και εξαγωγικού εμπορίου, ειδικές δράσεις συνεργασιών με τα επιμελητήρια, εμπορικούς φορείς και οργανώσεις, για την προώθηση των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων και την διασύνδεση τους με τον πολιτισμό και την αποδεδειγμένη διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, στην αιχμή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων βρίσκονται επίσης συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που ενισχύουν την εποπτεία και των έλεγχο των αγορών στον κρίσιμο τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων. Οι πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ως εξής:

    Έχουμε ήδη ξεκινήσει το έργο της αναθεώρησης και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Νόμος 703/1977), προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων της, στο πλαίσιο της διερεύνησης ολιγοπωλιακών και εναρμονισμένων πρακτικών και την έγκαιρη επιβολή προστίμων, όπου απαιτείται.

    Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει και επίσημα το έργο της η Ειδική Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακού Ελέγχου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με σκοπό τη ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου της διάρθρωσης και λειτουργίας των αγορών και των αναλύσεων της αγοράς.

    Στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί επίσης η δημιουργία ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων και πληρέστερη ενημέρωση του Καταναλωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να ενεργοποιήσουμε άμεσα τον σημαντικότερο πυλώνα ώθησης για την διασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών στα αγροδιατροφικά προϊόντα, που δεν είναι άλλος από τον καλά πληροφορημένο Καταναλωτή.

    Αποτελεί ευθύνη μας ως Υπουργείο και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να υλοποιήσουμε προγράμματα ενημέρωσης των καταναλωτών σε θέματα διατροφικής υγείας και επιλογών. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ενισχύσουμε τη ζήτηση για ποιοτικά - πιστοποιημένα προϊόντα και να διασφαλίσουμε τη στήριξη και προώθησης της πολιτικής μας στον αγροδιατροφικό τομέα.

    Γνωρίζετε όλοι σας τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την περιφρούρηση του δικαιώματος του καταναλωτή να γνωρίζει τη χώρα προέλευσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπεται ήδη για το βόειο κρέας και το μέλι. Στη χώρα μας πρόσφατα προχωρήσαμε για το φρέσκο γάλα και γιαούρτι. Συνεχίζουμε για τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί) και πιθανόν για άλλες κατηγορίες.

    Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) επιταχύνουμε:

    Τη δημιουργία σήματος «Ελληνικού Προϊόντος» για το σύνολο των προϊόντων: αυτό θα χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση, θα απαιτεί όμως υποχρεωτικές διαδικασίες πιστοποίησης με όρους που θα προκύψουν για κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

    Στην καθιέρωση ενός συστήματος επισήμανσης των τροφίμων, κατά τρόπο τέτοιο, ώστε ο πολίτης να πληροφορείται τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, διασφαλίζοντας πλήρως τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα αυτών, γεγονός που αποτελεί τη βάση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

    Στη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης του καταναλωτή, για την αναγνώριση των ευεργετικών χαρακτηριστικών των αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου μας και της εξισορροπημένης διατροφής.

    Ομιλία προέδρου ΠΑΣΕΓΕΣ

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι "η πολιτική των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα αποτελεί για την ΠΑΣΕΓΕΣ την Κόκκινη Γραμμή" και ζήτησε από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

    - να ξαναμοιρασθούν απ΄ την αρχή όλες οι μετά το 2013 επιδοτήσεις

    - να καθορισθεί, με νόμο του κράτους, η χρήση της γεωργικής και της κτηνοτροφικής γης από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και θα είναι αδιαμφισβήτητο το αγροτικό κτηματολόγιο

    - να επιδοτούνται από τα αναπτυξιακά προγράμματα μόνο οι επενδύσεις (όχι πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών)

    - να θεσπισθεί όριο ιδίων κεφαλαίων για όσους ασκούν εμπόριο στα αγροτικά προϊόντα

    - να ελέγχεται η πολιτική των σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα πιστωτικά τιμολόγια και τις 12μηνες επιταγές

    - να διαχωρισθεί ο ΕΛΓΑ από τα ΠΣΕΑ και να δίνονται αποζημιώσεις μόνο για θεομηνίες

    - να υπάρχει τριετής επαγγελματική εκπαίδευση των επαγγελματιών αγροτών.

    Η αυριανή δεύτερη μέρα των εργασιών του Κοινωνικού Διαλόγου ξεκινά με παράλληλες συνεδρίες των ομάδων εργασίας. Το μεσημέρι θα γίνει παρουσίαση από το Βαυαρικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Μάνατζμεντ και Ελέγχου - BITMC ενός ολοκληρωμένου συστήματος γεωργικής εκπαίδευσης και θα ακολουθήσει Συνέντευξη.

    Αποχώρησε η ΝΔ

    Μικροένταση υπήρξε όταν ο εκπρόσωπος Αγροτικού της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης, πήρε τον λόγο για να ανακοινώσει την αποχώρηση του κόμματός του από τον διάλογο. Είπε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι μεγάλα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους αγρότες και να δεσμευτεί για τις λύσεις τους. Ακολούθως, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να πάρει μέρος σε έναν διάλογο για τους αγρότες, από τον οποίο απουσιάζουν οι αγρότες» και αποχώρησε.

    Άμεση υπήρξε η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη: «Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει έναν άκρατο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, έχει χάσει τη μπάλα».

    Τελικά, οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας δεν εμφανίστηκαν στο Ζάππειο. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους σταμάτησαν στη Λ. Αμαλίας. Από εκεί, αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον Ευαγ. Μπούτα, πήγαν στην πλατεία Κολωνακίου. Φώναξαν συνθήματα, άνοιξαν πανό και αποχώρησαν επιστρέφοντας στο μπλόκο.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Ανοιχτή είναι πλέον η σιδηροδρομική γραμμή στον σταθμό του Προμαχώνα. Οι αγρότες, απέσυραν αργά το απόγευμα τα τρακτέρ τους από τις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής, την οποία είχαν αποκλείσει στις δώδεκα το μεσημέρι, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών τρένων από και προς τη Βουλγαρία.

    Πάντως, οι αγρότες κρατούν κλειστό το δρόμο για τα φορτηγά στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Από τον μεθοριακό σταθμό επιτρέπεται μόνο η διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων και των λεωφορείων.

    Κλειστή παραμένει και η Εγνατία οδός, στο τμήμα Σερρών-Καβάλας, στον κόμβο των Κερδυλλίων, από τους αγρότες. Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, Ανέστη Κεμανιτζόγλου οι παραγωγοί θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις, μετά την απογοητευτική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή τους με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    "Μετ΄εμποδίων" διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στο νομό Θεσσαλονίκης, αφού οι αγρότες και οι δασεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ανοιγοκλείνοντας τα μπλόκα.

    Στον κόμβο «Φοίνικα» παραμένουν οι αγρότες από τα μπλόκα της Χαλκιδικής, οι οποίοι μετά το μεσημέρι επιχείρησαν να φθάσουν με τρακτέρ μέχρι το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούν.

    Περίπου 40 τρακτέρ παραμένουν σταθμευμένα στην εθνική οδό Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης (με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη). Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ενώ διακριτική είναι η παρουσία της Αστυνομίας.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των αγροτών από τη Χαλκιδική, Ζαφείρης Καζάκης, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στον κόμβο και αργότερα θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή για να αποφασιστεί αν θα αποκλείσουν, ή όχι, την εθνική οδό.

    Από το πρωί, οι δασεργάτες έκλεισαν την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Καβάλας, στο ύψος των Βρασνών και για περίπου μία ώρα έκλεισε και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στα διόδια Μαλγάρων.

    Εξάλλου, από τις 13:20 έκλεισε και ο κόμβος Νέας Χαλκηδόνας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οχήματα που κινούνται από τη Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα και Βέροια (μέσω της παλιάς εθνικής οδού) και αντίστροφα.

    Στον αποκλεισμό των δρόμων, τόσο στον κόμβο του Πλατυκάμπου όσο και στη Μελούνα Τυρνάβου, από τις 11 μέχρι τις 4 το απόγευμα, προχώρησαν οι αγρότες.

    Εξάλλου, από το πρωί σήμερα, αναχώρησαν δύο λεωφορεία με αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οι οποίοι μετέβησαν στην Αθήνα προκειμένου να προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο, όπου εξελίσσεται ο διάλογος.

    Ακόμη, σκλήρυναν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα της Αλαμάνας, της Ελάτειας και του Κάστρου Βοιωτίας, αποκλείοντας από το πρωί και τους παράδρομους.

    Σε ό,τι αφορά στους αγρότες του Πλατύκαμπου και του Τυρνάβου, από την Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο διάλογος στο Ζάππειο, σκοπεύουν να ζητήσουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό.

    Εξάλλου, στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στη θέση «Μερσίνα», παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Γρεβενών, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

    Αποκλεισμένη από τους αγρότες παραμένει και η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στο νομό Έβρου.

    Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Τέλος, σε κατάληψη της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν προχωρήσει από τις 12 το μεσημέρι αγρότες της Μεσσηνίας, μπλοκάροντας παράλληλα την είσοδο της Αγροτικής τράπεζας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2010 - 17:30:22 UTC