Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός
  • [02] "Έλλειψη σχεδίου στην οικονομία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Έργα τέχνης με αντικείμενα από τα σκουπίδια
  • [05] Θεσμικές αλλαγές
  • [06] Πρωτοβουλία Αλαβάνου

  • [01] Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός

    Στο Στρασβούργο, μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου όπου θα συμμετάσχει στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Συνέλευση στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τη διαδικασία, πρόκειται να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών μετά το τέλος της ομιλίας του.

    Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ο ΥΠΕΞ Ιταλίας, κ. F. Frattini.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ και με τον Γενικό Γραμματέα ΣτΕ Thorbjorn JAGLAND, με Έλληνες και Κυπρίους βουλευτές και με τον Επίτροπο αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Thomas Hammarberg.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Μέγαρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΕΔΕΚ) Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου.

    "Η διαπίστωση είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν οποιαδήποτε αξιόλογα, θετικά, αποτελέσματα, αντίθετα δε με την κατάθεση του τουρκικού εγγράφου συνομοσπονδιακής υφής, το κλίμα στις συνομιλίες έχει δηλητηριαστεί, παρά την απόρριψή του από τη δική μας πλευρά", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, έκαναν μια συνολική αποτίμηση πεπραγμένων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων από τις απευθείας συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Γ. Ομήρου είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό την προσεχή έλευση του κ. Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο "στα πλαίσια της ανάγκης μιας συνολικής αποτίμησης πεπραγμένων μαζί με όλη την κυπριακή πολιτική ηγεσία με σκοπό τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στρατηγικής".

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε την Παρασκευή από τη Βουλή ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται».

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».

    Απεναντίας, «τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα. Κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας, καθώς το μεγαλύτερο έλλειμμα, είναι εκείνο της αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να βλάψουμε άλλο τους εαυτούς μας. Πρώτοι από την κατάσταση αυτή, επωφελούνται εκείνοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας. Έχω γυρίσει σε όλα τα μπλόκα, αλλά δεν είναι το κλείσιμο των δρόμων η λύση» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός για να αναφέρει αργότερα στη δευτερολογία του:

    «Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Ό,τι λέγεται αποδελτιώνεται και πηγαίνει στα γραφεία του κάθε οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου - είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά».

    «Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Ποια είναι η διαφορά σας; Να μην κάνουμε προγραμματισμό, αγροτική πολιτική, ριζικές αλλαγές, να μη xτυπήσουμε τους μεσάζοντες, την διαφθορά, το παραεμπόριο και τους παράγοντες στο συνεταιριστικό κίνημα; Τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε, ή θα είναι πάντα υποκείμενο εκμετάλλευσης κάποιου παράγοντα, κάποιου αγροτοπατέρα;».

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση τόσο προς το ΚΚΕ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν στον διάλογο και κατέληξε: «Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα».

    [02] "Έλλειψη σχεδίου στην οικονομία"

    Με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στις 12:30, στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

    Την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει τη νέα "Νέα Δημοκρατία" που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής που την προσδιορίζει ως νέα Μεταπολίτευση διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή πίττας της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων.

    «Ήλθε η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε στη Μεταπολίτευση του 1974. Η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει και στη νέα Μεταπολίτευση. Ένας τέτοιος στόχος όμως απαιτεί μια νέα Νέα Δημοκρατία. Γιατί προκειμένου να αλλάξουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το κλίμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Ήδη αλλάζει και το κόμμα μας. Προχωράμε στην ανασυγκρότησή μας. Με το 8ο Τακτικό Συνέδριο Θέσεων και Αρχών που εξαγγείλαμε προχθές, θα κάνουμε και το επόμενο βήμα: Θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση της Παράταξής μας».

    Ο κ. Σαμαράς προέταξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής: «Η Οικονομία είναι το κεντρικό και πιο δραματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει για να έλθουμε εμείς να κυβερνήσουμε ανάμεσα σε ερείπια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Οικονομία να χρεοκοπήσει, για να έλθουμε εμείς να διαχειριστούμε ένα πτωχευμένο κράτος με τα χέρια δεμένα». Στην συνέχεια ανέπτυξε την δική του πρόταση: «Μπορεί η Ελλάδα ακόμα να αποφύγει την πτώχευση. Έχει μεγάλους αδρανείς πόρους και τεράστιο απόθεμα αναξιοποίητων συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Στην Οικονομία χρειαζόμαστε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, εξυγίανση των αγορών, καταπολέμηση των στρεβλώσεων, απελευθέρωση της δημιουργικότητας της μεσαίας τάξης, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων κι άμεση αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και δύο ακόμα πράγματα: από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Κι άμεση καταπολέμηση της ανεργίας».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του κόμματος λέγοντας ότι οι 800.000 ψηφοφόροι που συνέρευσαν στις κάλπες «απαιτούν από μας να ανασυνταχθούμε γρήγορα και, ξεπερνώντας το σύνδρομο της ήττας, να μπούμε ξανά σε τροχιά εξουσίας. Ώστε να επανέλθουμε δυναμικά».

    Ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και στα λάθη του ΠΑΣΟΚ: «Φταίει η διεθνής κρίση, φταίνε και λάθη και παραλήψεις της δικής μας διακυβέρνησης, φταίει και η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, αλλά και η αβουλία, η απραξία και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά».

    Γενικεύοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «έφτασε στα όριά του αυτό που ονομάστηκε «Μεταπολίτευση» και ήταν ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, σε χρηματοδότηση σπατάλης, σε διεύρυνση των υποδομών με ταυτόχρονη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε επέκταση του δημοσίου σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, σε υποκατάσταση της επιχειρηματικότητας από τη τυφλή κερδοσκοπία, όλα αυτά υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας. Δανειζόμαστε συνεχώς από τα παιδιά μας. Κι όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση, αυτό το μοντέλο του συνεχούς δανεισμού χρεοκόπησε». Παράλληλα, πρόσθεσε «χρεοκόπησε και το μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος. Δημιουργούσε όλο και περισσότερες προσδοκίες, όλο και περισσότερες υποχρεώσεις, κι ύστερα δεσμευόταν και χρεωνόταν όλο και περισσότερο για να τις ικανοποιήσει. Αναδιένειμε δανεικά, αναδιένειμε κοινοτικά κονδύλια, αναδιένειμε επιρροή κομματικών φέουδων και εξωθεσμικών κέντρων».

    Απευθυνόμενος στο ακροατήριό του εξήρε τον ρόλο των γυναικών στην σύγχρονη Ελλάδα και πρόσθεσε ότι θέλει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος: «Θα σας πω μόνο ότι το αίτημά σας για υπουργείο Οικογένειας είναι αληθινά επαναστατικό. Σίγουρα, πάντως, χρειαζόμαστε νέους θεσμούς: μια αλυσίδα από θεσμούς που αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Που βοηθούν την κοινωνία να τα λύσει κατά προτεραιότητα. Που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει σταδιοδρομία χωρίς να παραμελήσει τα παιδιά της. Και να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της στο σπίτι, χωρίς να χάσει ευκαιρίες να δείξει την αξία της στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην δημιουργία του Παρατηρητήριου Οικογενειακού Προϋπολογισμού, που θα αναδείξει τα προβλήματα και θα κωδικοποιήσει εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στα ζητήματα της Οικογένειας.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Κοινωνικός Διάλογος για την Αγροτική Πολιτική - 09:30:00, Ζάππειο

  • Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη - 09:30:00, Σταδίου 29

  • Τέσσερα νέα οχήματα 4Χ4 που θα αξιοποιηθούν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ως πυροσβεστικά για την περιπολία και την επίβλεψη του περιαστικού δάσους κατά τους θερινούς μήνες θα παραλάβει ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης. - 10:30:00, Θεσσαλονίκη

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου - 11:30:00, Πειραιώς 40

  • Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 6ου Πανελλήνιου Συμποσίου Αρτηριακής Υπέρτασης, στον Ιατρικό Σύλλογο. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους 4

  • Συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β.Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους, στο δημαρχείο. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη

  • Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Κοινή Πρόταση Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική» οργανώνουν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS - 12:00:00, Αθήνα/οδός Κλεισόβης 9

  • Συνέντευξη Τύπου της ΔΑΕΜ (Δημοτική Επιχείρηση Μηχανοργάνωσης) - 12:30:00, Royal

  • Συνέντευξη Τύπου της WIND Hellas στο MET Hotel. - 12:30:00, Θεσσαλονίκη

  • Συνέντευξη Τύπου στην Ταινιοθήκη Ελλάδος για το πρόγραμμά της Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 - 12:30:00, Αθήνα/Ιερά Οδός 48

  • Συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο Μουσικής για τις παραστάσεις του Κωνσταντίνου Ρήγου «Δάφνις και Χλόη». - 12:30:00, Θεσσαλονίκη

  • ΝΔ - Συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο - 12:30:00, Αθήνα/Ρηγίλλης

  • Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Φ.Κουβέλης και Π. Λαφαζάνης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου - 13:00:00, Αθήνα/Βουλή (αιθ. 223)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί στο τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή καθηγητή Νικηφόρο Διαμαντούρο - 13:30:00, Προεδρικό Μέγαρο,

  • Κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μ. Χρυσοχοΐδη και Δ. Δρούτσα με θέμα την παράνομη μετανάστευση και τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή της Μεσογείου - 16:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ-Αμφιθέατρο

    Στις 17:00 ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα εκφωνήσει ομιλία για το ίδιο θέμα στο πλαίσιο συνεδρίου που οργανώνουν το ΥΠΕΞ και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα

  • Συγκέντρωση συμπαράστασης στους μετανάστες οργανώνεται από οργανώσεις της Αριστεράς, ομάδες υποστήριξης μεταναστών και κινήματα κατά του ρατσισμού - 18:00:00, Αθήνα/Ομόνοια

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Το αγιασώτικο καρναβάλι. Οι ρίζες του και η πορεία του στο διάβα του χρόνου" - 19:00:00, στο αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)

  • Κοινοβουλευτικό έργο, Βουλή

    11:00 (151) Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας: Λειτουργία των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και διαμόρφωση τελικής πρότασης.

    12:00 (150) Επιτροπή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: "Ιστορικό κέντρο της Αθήνας". Θα ενημερώσουν οι Ι. Σγουρός, νομάρχης Αθηνών, Ν. Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθηναίων, Ι. Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), Αδ. Κωστίκας, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου και η κα Ντόρα Γαλάνη, πρόεδρος της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ (ΕΑΧΑ ΑΕ).

    15:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων:

    α)"Κύρωση και τροποποίηση της από 29.10.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση" (ΦΕΚ 218 Α΄)".

    β)"Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου".

    18:00 (ολομέλεια) Αναφορές-ερωτήσεις.

    19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις". (3/3)

    21:00 (ολομέλεια) Διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του παραπάνω νομοσχεδίου μετά από σχετική αίτηση του ΛΑΟΣ.

  • Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στρασβούργο

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-World League ανδρών (Προκρ. φάση, 3η ημέρα): Ελλάδα-Κροατία - 20:00:00, Πειραιάς

    [04] Έργα τέχνης με αντικείμενα από τα σκουπίδια

    Μπορεί ένα χερούλι πόρτας, ένα σκουριασμένο φαράσι και τα πόδια μιας... γαμήλιας τούρτας, μέσα σ' ένα ξύλινο συρτάρι να γίνουν έργο τέχνης; Κι όμως, ο Μπάρι Φέλντμαν (Barry Feldman), ο οποίος ζει τα τελευταία 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έχει καταφέρει να δημιουργεί αντικείμενα τέχνης με υλικά από τα σκουπίδια. Γυρνάει στην πόλη με το παλιό του αυτοκίνητο, συλλέγει αντικείμενα που βρίσκονται έξω από τους κάδους σκουπιδιών και τα επαναχρησιμοποιεί, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια ανακύκλωση... τέχνης.

    "Συλλέγω κυρίως έπιπλα σπασμένα αλλά και ό,τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για να δημιουργήσω τα έργα μου, ενώ επισκέπτομαι πολύ συχνά και το Μπιτ Παζάρ, όπου αγοράζω διάφορα αντικείμενα από τους παλαιοπώλες", αναφέρει ο κ. Φέλντμαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Τα έργα του, τα "κουτιά" όπως τα αποκαλεί, είναι μικρές, προσωπικές δημιουργίες μέσα σε παλιά και καινούργια ξύλινα κουτιά, με θέματα που ποικίλουν.

    "Tα αντιμετωπίζω σαν ποιήματα, στα οποία χρησιμοποιώ αντικείμενα ή τμήματα αντικειμένων, εκεί όπου ο ποιητής χρησιμοποιεί λέξεις", λέει ο καλλιτέχνης για τα έργα του.

    Και συμπληρώνει: "Στη συνέχεια, αυτό το 'ζωντανό ποίημα' παρουσιάζεται στο δικό του μικρό θέατρο, το κουτί. Μέσα στον τρισδιάστατο χώρο των κουτιών συνδυάζονται κάθε λογής χρώματα, σχήματα και υλικά. Η παρουσίαση ενέχει θεατρικά στοιχεία, ακόμα και μουσικά".

    Ο Μπάρι Φέλντμαν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1945. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Swarthmore College και το 1971 μετακόμισε στο Cape Breton, Nova Scotia του Καναδά όπου κέρδισε την υποτροφία Canada Council Arts Grant for Painting. Το 1989 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και το 1992 έγινε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών "Αμάλγαμα". Έχει παρουσιάσει τη ζωγραφική, τις κατασκευές και τις φωτογραφίες του σε πολλές ατομικές εκθέσεις.

    "Αρχισα να μαζεύω αντικείμενα από τον δρόμο, όταν ζούσα στη Νέα Υόρκη και δυσκολευόμουν να πληρώσω το νοίκι μου. Έπαιρνα τότε τα πράγματα που έβρισκα στα σκουπίδια, πήγαινα σε διάφορα υπαίθρια παζάρια (flea market) που γινόταν στην πόλη και τα πουλούσα, εξασφαλίζοντας έτσι χρήματα για το νοίκι μου. Αργότερα σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω αυτά τα αντικείμενα στη δουλειά μου", μας λέει ο καλλιτέχνης.

    Στην Ελλάδα ήρθε, μαζί με τη γυναίκα του, η οποία σπούδασε αρχαία ελληνικά, το 1989 και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας, "για καλύτερη ζωή", όπως τονίζει και συμπληρώνει, με περηφάνια, ότι και τα τρία τους παιδιά είναι καλλιτέχνες.

    Μόνο τα ελληνικά δεν μπόρεσε να μάθει καλά επειδή, "κάθε μέρα είμαι μόνος μου στα εργαστήρι για πολλές ώρες και δεν μιλάω με κανέναν".

    Το εργαστήρι του είναι ένας τεράστιος , χαοτικός χώρος με κάθε λογής αντικείμενα, στοιβαγμένα στις πιο απίθανες γωνιές. Εκεί μπορείς να δεις σπασμένα πόδια από καρέκλες, χαλασμένους ανεμιστήρες, καλώδια και εξαρτήματα από ηλεκτρικές συσκευές, πλήκτρα από υπολογιστές και δεκάδες συρτάρια από ντουλάπες που περιμένουν να μεταμορφωθούν σε έργα τέχνης.

    Σ΄ ένα καβαλέτο, στην μέση του εργαστηρίου, ο Μπάρι Φέλντμαν ζωγραφίζει την αυτοπροσωπογραφία του. Κοιτάζεται στον καθρέφτη που έχει βάλει στα δεξιά του για να βλέπει όλες τις λεπτομέρειες του προσώπου του και βουτάει το πινέλο του στην μπογιά, βυθιζόμενος για ακόμη μια φορά στη σιωπή και τη μουσική των χρωμάτων του...

    [05] Θεσμικές αλλαγές

    Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερων εργασιών του Κοινωνικού Διαλόγου για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα που ξεκίνησε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Στη διαδικασία δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, καθώς και η ΣΥΔΑΣΕ, η Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος.

    Οι εργασίες του Διαλόγου ξεκίνησαν με τις ομιλίες των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, Γεωργίας της Πορτογαλίας Αντόνιο Μανουέλ Σεράνο, του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, εκπρόσωπων των κομμάτων και φορέων. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Γ. Κασαπίδης και Κ. Κόλιας, μετά από σύντομο χαιρετισμό, δήλωσαν ότι αποχωρούν από το διάλογο, ενώ εκπρόσωποι του Συνασπισμού και του ΚΚΕ δεν παρέστησαν. Το κόμμα του ΛΑΟΣ εκπροσώπησε ο κ. Α. Ροντούλης.

    Ομιλία Κ. Μπατζελή

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή τόνισε ότι "το αγροτικό πρόβλημα έχει τεθεί στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες".

    Κάλεσε γι άλλη μια φορά τους αγρότες «ν' αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ανοίξουν τους δρόμους και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση για να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές και ρήξεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».

    Παράλληλα, έκανε γνωστά πως:

    - Η ενιαία ενίσχυση του 2009 θα δοθεί στους αγρότες (εξόφληση) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πήραν τέλος οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, η δουλειά που έγινε, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους (μέσα στο χρόνο), ώστε οι αγρότες να εισπράξουν φέτος 5,3 δισ. ευρώ.

    - Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσόν 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής από το 7% στο 11%.

    - Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για αποφυγή των «ελληνοποιήσεων». Το υπουργείο συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά.

    - Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

    Η κ. Μπατζελή τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, σε απόλυτη συνεργασία με τους αγρότες και αναφέρθηκε στους 9 θεματικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα διεξαχθεί ο κοινωνικός διάλογος για τη γεωργία: Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

    - Κοινή Αγροτική Πολιτική

    - Διαρθρωτικές πολιτικές - "Αλέξανδρος Μπαλτατζής"

    - Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής

    - Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ

    - Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά

    - Ποιότητα, επισήμανση και αγορά των τροφίμων

    - Ανασυγκρότηση Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος

    - Εκπαίδευση-Κατάρτιση και Επαγγελματική Κατοχύρωση των αγροτών

    - Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής Γης.

    Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άμεσα η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης και κάλεσε τους αγρότες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την επίλυση της κατάστασης που αιχμαλωτίζει το σύνολο της οικονομίας. Επεσήμανε επίσης ότι πραγματοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές για να προσαρμοσθεί η αγροτική οικονομία και οι αγρότες στη μετά το 2013 εποχή. "Ο στόχος αυτός", πρόσθεσε, "δεν μπορεί να μπλοκαριστεί. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί φιέστα. Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί τον πυρήνα της δημοκρατίας. Τις μεγάλες αλλαγές τις κάνουμε όλοι μαζί. Καλούμαστε να προχωρήσουμε σε μια αγροτική μεταρρύθμιση. Καλούμαστε να αναμορφώσουμε τη σχέση κράτους, αγρότη, συνεταιρισμών, καταναλωτών, αγοράς, συνδικαλισμού. Καλούμαστε να αναδιανείμουμε τον πλούτο προς την ύπαιθρο".

    Ομιλία Λ. Κατσέλη

    ''Η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού αγροτικών προϊόντων και τελικής τιμής στον καταναλωτή, είναι σε πολλά προϊόντα 5 φορές υψηλότερη, από την τιμή του παραγωγού'' ανέφερε υπογραμμίζοντας κάποια από τα προβλήματα του αγροτικού τομέα η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε ομιλία της στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργανώνουν στο Ζάππειο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

    Η υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία από τη μία πλευρά ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε κινητοποίηση διεκδικώντας την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων ενώ από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την εκτόξευση του χρέους, το παραγωγικό έλλειμμα και την κρίση ανταγωνιστικότητας, ως αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών επιλογών προηγούμενων ετών, αδράνειας και έλλειψης ενός εθνικού προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγικών αναδιαρθρώσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    ''Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι επιβεβλημένη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, για αναβλητικότητα, για ικανοποίηση και άλλων πελατειακών, συντεχνιακών και μικροκομματικών διεκδικήσεων. Η κρίση έχει πολλαπλές εκφάνσεις: αναξιοπιστία, αβεβαιότητα, ύφεση, ανεργία, διευρυνόμενες ανισότητες, έλλειψη θετικής προοπτικής'' τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί ουσιαστική διαβούλευση, συντεταγμένες και αποφασιστικές κινήσεις και συνεργασία όλων των υπουργείων για δρομολόγηση των απαραίτητων λύσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε η κυρία Κατσέλη το υπουργείο Οικονομίας στηρίζει το έργο της υπουργού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με όλα τα μέσα που διαθέτει και αναφέρθηκε στις τρεις προτεραιότητες που έχει θέσει και είναι:

    - Ενίσχυση ρευστότητας των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων στο μέτρο του εφικτού, ως ότου αποδώσουν οι νέες πολιτικές.

    - Προώθηση και γρήγορη υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής αγροτικών παραγωγικών αναδιαρθρώσεων.

    - Αποτελεσματική λειτουργία και εποπτεία της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

    Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται όπως είπε η υπουργός με το νόμο για τη ρευστότητα στην αγορά το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ που ετοιμάζεται, προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου ενώ η υπουργός σημείωσε ότι βασική συνιστώσα της ανάπτυξης είναι και η στροφή ''στην πράσινη οικονομική ανάπτυξη, με οριζόντιο χαρακτήρα εφαρμογής και ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα''. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών ποιότητας και τυποποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα.

    Όσον αφορά στην τρίτη προτεραιότητα του υπουργείου, αυτή της αποτελεσματικής ενημέρωσης, λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς η υπουργός είπε αναλυτικά: Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια για την μείωση των διακυμάνσεων των τιμών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και τον δραστικό περιορισμό των μεσαζόντων στη διαμόρφωση των τιμών, γεγονός που θα διασφαλίσει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των παραγωγών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των παραγωγών στην αγορά και την μεγιστοποίηση του οφέλους των καταναλωτών.

    Όλοι μας θα έχουμε διαπιστώσει τους ιδιότυπους «οικονομικούς κύκλους» που διέπουν την αγροτική παραγωγή: τη μια χρονιά υπάρχει έλλειψη προϊόντων με αποτέλεσμα αθρόες εισαγωγές και άνοδο τιμών και την επόμενη χρονιά, οι παραγωγοί φυτεύουν απρογραμμάτιστα με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά και τη μείωση τιμών παραγωγού.

    Η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και τελικής τιμής στον καταναλωτή, είναι σε πολλά προϊόντα 5 φορές υψηλότερη, από την τιμή του παραγωγού.

    Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαφορά αυτή συγκαταλέγονται η αυξανόμενη συγκέντρωση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, οι αυξήσεις τιμών άλλων εξωτερικών παραγόντων κόστους (ενέργεια, κόστος κεφαλαίου, μεταφορικά), καθώς και η εμπορική συμπεριφορά των παραγόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού (πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους, απειλές αποκλεισμού προϊόντων από τα ράφια, ειδικές αμοιβές κ.λ.π.).

    Απαιτείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος: καταγραφής εθνικών & παγκοσμίων τάσεων καταναλωτικών αναγκών και παραγωγικών δυνατοτήτων και αντίστοιχου προγραμματισμού & πληροφόρησης των παραγωγών για τις απαιτούμενες ποσότητες, ποικιλίες, ποιότητες και ακριβείς χρονικές περιόδους (μήνα ή ακόμη και εβδομάδα).

    Προς την κατεύθυνση αυτή:

    Στελεχώσαμε την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και ενεργοποιούμε τις υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προς την κατεύθυνση ελέγχου του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών βασικών παραγωγικών εισροών του αγροδιατροφικού τομέα. Με την βοήθεια ενός συστηματικού προγράμματος ελέγχου & κοστολογικών ερευνών, παράλληλα με την εντατικοποίηση των τιμοληψιών σε βασικούς τομείς της δευτερογενούς δραστηριότητας, αποκτούμε πλέον τη δυνατότητα να ελέγξουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.

    Εντατικοποιούμε τους διενεργούμενους ελέγχους αναφορικά με την επισήμανση των προϊόντων, με καίριο στόχο την πάταξη των παράνομων Ελληνοποιήσεων και εισαγόμενων οπωροκηπευτικών & κρεάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η γενίκευση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας και βιβλίου αποθήκης, καθώς και την τήρηση και ενημέρωση του βιβλίου ιχνηλασιμότητας των εγχώριων νωπών οπωροκηπευτικών από τις εμπλεκόμενες στο σύστημα διακίνησης αγροτικών προϊόντων επιχειρήσεις.

    Εισηγούμεθα τη δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων (εισαγωγέων/διακινητών) αγροτικών προϊόντων με τη θέσπιση προϋποθέσεων αδειοδότησης (όπως π.χ. τήρηση βιβλίων 3ης κατηγορίας, υποχρεωτική μορφή εταιρείας κ.α.)

    Θεσπίζουμε αυστηρούς περιορισμούς στην ανασυσκευασία εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων. Εκσυγχρονίζουμε την υλικοτεχνική υποδομή και το οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας των κεντρικών και των λαϊκών αγορών, αποσκοπώντας στην μείωση των σταδίων διαμεσολάβησης ανάμεσα στον παραγωγό και τον Καταναλωτή.

    Εφαρμόζουμε συστηματικό έλεγχο στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων από το χωράφι ως τον καταναλωτή με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές.

    Διασφαλίζουμε την ταυτότητα των θεσμών των ανοικτών αγορών και την ενίσχυση της προσβασιμότητας των παραγωγών σε αυτές (π.χ. λαϊκές αγορές, αγορές βιολογικών - παραδοσιακών προϊόντων κ.α.) ενώ ενισχύουμε τα δίκτυα εμπορίας ποιοτικών προϊόντων σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

    Το παρατηρητήριο τιμών που έχουμε διαμορφώσει στο Υπουργείο μας, εμπλουτίζεται επιπλέον με στοιχεία ποσοτήτων για να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για μια τέτοια προσπάθεια.

    Σε δεύτερο επίπεδο επιταχύνουμε τη διεύρυνση ενός πληροφοριακού συστήματος που αναπτύσσεται στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, το οποίο θα δίνει πληροφορίες σε όλη την αγορά για διαθέσιμες ποσότητες, ποιότητες και τιμές.

    Προωθούμε τέλος, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΑΝ για θέματα εξαγωγών και εξαγωγικού εμπορίου, ειδικές δράσεις συνεργασιών με τα επιμελητήρια, εμπορικούς φορείς και οργανώσεις, για την προώθηση των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων και την διασύνδεση τους με τον πολιτισμό και την αποδεδειγμένη διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, στην αιχμή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων βρίσκονται επίσης συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που ενισχύουν την εποπτεία και των έλεγχο των αγορών στον κρίσιμο τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων. Οι πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ως εξής:

    Έχουμε ήδη ξεκινήσει το έργο της αναθεώρησης και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Νόμος 703/1977), προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων της, στο πλαίσιο της διερεύνησης ολιγοπωλιακών και εναρμονισμένων πρακτικών και την έγκαιρη επιβολή προστίμων, όπου απαιτείται.

    Σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει και επίσημα το έργο της η Ειδική Υπηρεσία Αντιμονοπωλιακού Ελέγχου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με σκοπό τη ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου της διάρθρωσης και λειτουργίας των αγορών και των αναλύσεων της αγοράς.

    Στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί επίσης η δημιουργία ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων και πληρέστερη ενημέρωση του Καταναλωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να ενεργοποιήσουμε άμεσα τον σημαντικότερο πυλώνα ώθησης για την διασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών στα αγροδιατροφικά προϊόντα, που δεν είναι άλλος από τον καλά πληροφορημένο Καταναλωτή.

    Αποτελεί ευθύνη μας ως Υπουργείο και σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να υλοποιήσουμε προγράμματα ενημέρωσης των καταναλωτών σε θέματα διατροφικής υγείας και επιλογών. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ενισχύσουμε τη ζήτηση για ποιοτικά - πιστοποιημένα προϊόντα και να διασφαλίσουμε τη στήριξη και προώθησης της πολιτικής μας στον αγροδιατροφικό τομέα.

    Γνωρίζετε όλοι σας τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την περιφρούρηση του δικαιώματος του καταναλωτή να γνωρίζει τη χώρα προέλευσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπεται ήδη για το βόειο κρέας και το μέλι. Στη χώρα μας πρόσφατα προχωρήσαμε για το φρέσκο γάλα και γιαούρτι. Συνεχίζουμε για τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί) και πιθανόν για άλλες κατηγορίες.

    Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) επιταχύνουμε:

    Τη δημιουργία σήματος «Ελληνικού Προϊόντος» για το σύνολο των προϊόντων: αυτό θα χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση, θα απαιτεί όμως υποχρεωτικές διαδικασίες πιστοποίησης με όρους που θα προκύψουν για κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

    Στην καθιέρωση ενός συστήματος επισήμανσης των τροφίμων, κατά τρόπο τέτοιο, ώστε ο πολίτης να πληροφορείται τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, διασφαλίζοντας πλήρως τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα αυτών, γεγονός που αποτελεί τη βάση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

    Στη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης του καταναλωτή, για την αναγνώριση των ευεργετικών χαρακτηριστικών των αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου μας και της εξισορροπημένης διατροφής.

    Ομιλία προέδρου ΠΑΣΕΓΕΣ

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι "η πολιτική των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα αποτελεί για την ΠΑΣΕΓΕΣ την Κόκκινη Γραμμή" και ζήτησε από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

    - να ξαναμοιρασθούν απ΄ την αρχή όλες οι μετά το 2013 επιδοτήσεις

    - να καθορισθεί, με νόμο του κράτους, η χρήση της γεωργικής και της κτηνοτροφικής γης από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και θα είναι αδιαμφισβήτητο το αγροτικό κτηματολόγιο

    - να επιδοτούνται από τα αναπτυξιακά προγράμματα μόνο οι επενδύσεις (όχι πριμ πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών)

    - να θεσπισθεί όριο ιδίων κεφαλαίων για όσους ασκούν εμπόριο στα αγροτικά προϊόντα

    - να ελέγχεται η πολιτική των σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα πιστωτικά τιμολόγια και τις 12μηνες επιταγές

    - να διαχωρισθεί ο ΕΛΓΑ από τα ΠΣΕΑ και να δίνονται αποζημιώσεις μόνο για θεομηνίες

    - να υπάρχει τριετής επαγγελματική εκπαίδευση των επαγγελματιών αγροτών.

    Η αυριανή δεύτερη μέρα των εργασιών του Κοινωνικού Διαλόγου ξεκινά με παράλληλες συνεδρίες των ομάδων εργασίας. Το μεσημέρι θα γίνει παρουσίαση από το Βαυαρικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Μάνατζμεντ και Ελέγχου - BITMC ενός ολοκληρωμένου συστήματος γεωργικής εκπαίδευσης και θα ακολουθήσει Συνέντευξη.

    Αποχώρησε η ΝΔ

    Μικροένταση υπήρξε όταν ο εκπρόσωπος Αγροτικού της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης, πήρε τον λόγο για να ανακοινώσει την αποχώρηση του κόμματός του από τον διάλογο. Είπε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι μεγάλα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους αγρότες και να δεσμευτεί για τις λύσεις τους. Ακολούθως, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να πάρει μέρος σε έναν διάλογο για τους αγρότες, από τον οποίο απουσιάζουν οι αγρότες» και αποχώρησε.

    Άμεση υπήρξε η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη: «Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει έναν άκρατο λαϊκισμό και μια διγλωσσία. Δεν έχει θέσεις, δεν έχει προτάσεις, έχει χάσει τη μπάλα».

    Τελικά, οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας δεν εμφανίστηκαν στο Ζάππειο. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους σταμάτησαν στη Λ. Αμαλίας. Από εκεί, αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον Ευαγ. Μπούτα, πήγαν στην πλατεία Κολωνακίου. Φώναξαν συνθήματα, άνοιξαν πανό και αποχώρησαν επιστρέφοντας στο μπλόκο.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, με τους αποκλεισμούς τελωνείων και των κομβικών οδικών σημείων.

    Λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από τις σιδηροδρομικές γραμμές στον Προμαχώνα και τα δρομολόγια των τρένων προς και από τη Βουλγαρία διεξάγονται κανονικά, ενώ αύριο θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν και πάλι τη σιδηροδρομική σύνδεση.

    Στο μεταξύ, τρακτέρ από τη Χαλκιδική βρίσκονται σταθμευμένα στον κόμβο "Φοίνικα", έξω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι συνάδελφοί τους κρατούν αποκλεισμένο τον οδικό κόμβο Νέας Χαλκηδόνας. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ οι δασεργάτες ανοιγοκλείνουν την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στη διασταύρωση Βρασνών.

    Εξάλλου, αποκλεισμένα παραμένουν τα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ορμενίου, καθώς επίσης και η Εγνατία οδός, στα Κερδύλλια και στη Χρυσούπολη. Από τις 6 το απόγευμα έκλεισε και η συνοριακή διάβαση Δοϊράνης, ενώ αποκλεισμένη παραμένει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στον κόμβο Νίκαιας Λάρισας.

    -

    [06] Πρωτοβουλία Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Φ.Κουβέλης και Π.Λαφαζάνης θα δώσουν στη 1:00 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 26 Ιανουαρίου.

    Η συνέντευξη δίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ημερών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και θα έχει ως θέμα τις εκτιμήσεις και τις προγραμματιζόμενες πρωτοβουλίες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Χθες, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου "πολιτική πρωτοβουλία πολλαπλής υποστήριξης μέσα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ", διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Φεβρουαρίου και το οποίο θα υπογράφουν ο ίδιος, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει επειγόντως η ανάγκη αλλά και οι δυνατότητες για τη δημιουργία ενός Μετώπου ανατροπής των δουλειών από το σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη για μια πορεία ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας, με επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και γιατί δεν απευθύνθηκε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει τις προτάσεις του, ο κ. Αλαβάνος επέμεινε ότι πρόκειται για μια απόπειρα θετικής συμβολής στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς και σημείωσε ότι ένα κόμμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι απόψεις και να λέει κάποιος την άποψή του και όχι να προκαλείται αντιπαράθεση.

    Ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις θέσεις του για το σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ σημείωσε ότι η χώρα δεν διέθετε και δεν διαθέτει κυβέρνηση με αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας, με αντιστάσεις, με ισχυρό διαπραγματευτικό μέτωπο, με στήριξη στο λαό, με στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας έξω από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

    Ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε δημοψήφισμα για το σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι όροι του συμφώνου, που παγιδεύουν τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, που "κλειδώνουν" μακροπρόθεσμα τη χώρα μας σε ένα πρότυπο παγωμένης ανάπτυξης, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, ακραίων ταξικών διαφορών, να εφαρμοστούν χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός".

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και είναι οι προγραμματικές αρχές που καταγράφονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει, όπως είπε, εναλλακτική πλειοψηφία που μπορεί να τη στηρίξει.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι αποφάσισε να παρουσιάσει τις θέσεις του σήμερα, γιατί η Ελλάδα είναι σε μια ιστορική καμπή και γιατί "η ιστορία καλεί την αριστερά", προσθέτοντας ότι το σημαντικό για τον ίδιο είναι να συμβάλλει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    "Διάλογος με τους αγρότες"

    «Ένιωσα μεγάλη έκπληξη όταν διάβασα σήμερα στις εφημερίδες τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο σας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με τους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας, στο 210ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων τονίζοντας πως «θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, τον διάλογο να το κάνει πράξη, πηγαίνοντας και συζητώντας με τους εκπροσώπους των αγροτών που κινητοποιούνται. Αντ' αυτού διάβασα απαξιωτικά λόγια», και συνέχισε, απευθυνόμενος στους αγρότες. λέγοντας ότι «σας χαρακτηρίζει η υπουργός στον Τύπο -ελπίζω να είναι λάθος απόδοση και να μην τα έχει πει αυτά- αναρχοσυνδικαλιστές, επιχειρηματίες, ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα και τρέχουν πίσω από τις κάμερες. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση, που έχει χαρακτηριστεί ως κυβέρνηση του διαλόγου, να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Απαξιώνοντάς τες. Ταυτόχρονα να στήνει φιέστες διαλόγου με αυτούς που έχουν μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα. Αναφέρομαι στο συνεταιριστικό κίνημα και στον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί τα προβλήματα του κόσμου».

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους αγρότες σαν την «πιο παραγωγική δύναμη του τόπου» προσδιορίζοντας ότι η κρίση στην οικονομία «δεν θα ξεπεραστεί αν καταναλώνουμε μόνο» και μάλιστα συμπλήρωσε με έμφαση πως «πρέπει να παράγουμε κιόλας. Δεν μπορεί να καταναλώνουμε μόνο. Αν δεν γίνουμε παραγωγικοί δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 January 2010 - 5:30:29 UTC