Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Παπανδρέου στον Ερντογάν
  • [02] Ομόφωνο «ναι» στην εξεταστική για το Βατοπέδι
  • [03] Τσουχτερό κρύο και χιόνι
  • [04] Αϊτή: Χάος στο Πορτ-ο-Πρενς
  • [05] "Διάλογος φιέστα"
  • [06] "Συνθήκες ευζωίας"
  • [07] Ζημιά σε πίνακα του Πικάσο

  • [01] Επιστολή Παπανδρέου στον Ερντογάν

    Επιδόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε.

    Αφού επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη διπλωματία των πολιτών, ακόμα και το ψυχολογικό κλίμα και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά, να γίνει ένας απολογισμός, ώστε να επισημανθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και παραγωγική σχέση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη.

    Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

    Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει συγκεκριμένο απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.

    Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.

    Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.

    Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης .

    Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσθέτει ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των ΗΕ και να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργος τονίζει ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ κι ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

    Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα.

    Δίνοντας απάντηση στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.

    Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.

    Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

    Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρότασή του Τούρκου ομολόγου του για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.

    Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες.

    Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.

    Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.

    [02] Ομόφωνο «ναι» στην εξεταστική για το Βατοπέδι

    Άνοιξε η αυλαία των Εξεταστικών Επιτροπών, με πρώτη την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την πρόταση 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Η Ολομέλεια υιοθέτησε την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, να συγκροτηθεί η Επιτροπή από 19 βουλευτές με σύνθεση κατβ αναλογία του μεγέθους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της την 15η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

    Κατά το ΠΑΣΟΚ, στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε επί Νέας Δημοκρατίας και στο πόρισμα που εκείνη εξέδωσε, «ένοχος δεν υπήρξε τελικά και όλοι παραπλανήθηκαν», όπως ανέφερε η εισηγήτρια του κόμματος, Χρύσα Αράπογλου, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση λήξης του σκανδάλου» από την τότε πλειοψηφία. «Δεν έλαμψε η αλήθεια, οι ευθύνες δεν προσωποποιήθηκαν. Είναι μια αποτυχία» εκτίμησε για την προηγούμενη Εξεταστική και ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

    «Ο στόχος της Εξεταστικής, είναι να ερευνήσει ουσιαστικά και σε βάθος όλες τις πτυχές του σκανδάλου» ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, σκιαγραφώντας την υπόθεση, ως «συντονισμένη επιχείρηση διοικητικής παρωδίας και πολιτικής τραγωδίας, που εξελίχθηκε σε μετακύλιση ευθυνών σε διοικητικούς παράγοντες». Η υπόθεση, «δεν μπορεί να κλείσει χωρίς ενόχους και χωρίς τιμωρία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε με τόλμη την αλήθεια. Δεν έχουμε άλλο δρόμο» ανέφερε η κα Αράπογλου, αναφερόμενη στη συνέχεια, εκτενώς στην υπόθεση, προτάσσοντας, συν τοις άλλοις, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος με συντονιστή την Μονή Βατοπεδίου.

    Ριζικά διαφορετικές υπήρξαν οι εκτιμήσεις του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης νέας Εξεταστικής, για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγει την διαφάνεια, ή πως έχει κάτι να κρύψει. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, «αν συσταθεί η Επιτροπή θα κάνει μια τρύπα στον αέρα γιατί τα ζητήματα ερευνήθηκαν. Κι αν έρθει νέα Επιτροπή για να διερευνήσει εκ νέου όλη την υπόθεση εκ βάθρων, θα είναι θεσμικό ολίσθημα και θα δώσετε κακό παράδειγμα: Τι θα συμβεί αν για οποιαδήποτε έρευνα έρχεται μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν της αρέσει το πόρισμα, να βγάζει ένα άλλο; Πού πάνε τα κοινοβουλευτικά ήθη; Η παράδοσις;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ.

    «Ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι προσεκτική, η εισηγήτρια του κόμματος μας μίλησε για όλους και για όλα - για βαλίτσες, μαύρο πολιτικό χρήμα. Η Επιτροπή μας, εξήτασε 122 μάρτυρες - πολλούς εξ αυτών δύο φορές, που προτάθηκαν στην πλειοψηφία του από την αντιπολίτευση. Και ουδείς ηρνήθη να εξεταστεί. Οιοδήποτε έγγραφο εζητήθη ήλθε. Εγώ ως πρόεδρος είχα πει επανειλημμένα, «αν θέλετε, έχουμε παράταση». Και ουδείς θέλησε παράταση. Και το είπα στην Ολομέλεια χωρίς καμία αντίδραση από τους βουλευτές που τώρα ζητούν την περαιτέρω έρευνα» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κος Μαρκογιαννάκης.

    «Όσο βρήκαμε βαλίτσες στις προηγούμενες Επιτροπές, άλλο τόσο θα βρούμε και σβ αυτήν» εκτίμησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Ο κος Σκυλλάκος θεώρησε πως σημαντικότερο από το ερώτημα «αν κάποιος πήρε λεφτά», είναι το ερώτημα, γιατί βοηθά το κράτος τις Μονές. Κάθε προσπάθεια διεκδίκησης της μοναστηριακής περιουσίας για λογαριασμό του Δημοσίου, προσκρούει στην άρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία λένε πως δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το καθεστώς. «Και όταν κάποιος προσδοκά την εύνοια του Μητροπολίτη κάνει και πλάτες. Δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να ανήκει ή να διεκδικείται από το Άγιο Όρος» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση, για το ελάχιστο ενδεχόμενο να βαθύνει η έρευνα. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζει πως «οι Εξεταστικές συγκροτούνται σε συνθήκες που γίνεται ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ η κατάσταση χειροτερεύει άρδην για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Σβ αυτές τις συνθήκες, φοβόμαστε ότι το χαρτί της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα παιχτεί ως αποπροσανατολιστικό αντίβαρο απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Έχει παιχτεί άλλωστε και παλαιότερα από την ΝΔ, όταν είχε σημαία την κάθαρση και τα σκάνδαλα» ανέφερε ο κος Σκυλλάκος.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης, κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα για «προσυνεννόηση προκειμένου να μην γίνει δεκτή η πρόταση του ΛΑΟΣ, να κληθούν στην Επιτροπή, ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ή τουλάχιστον ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Αγγέλου (για να διευκρινιστεί η τύχη της επιστολής διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη κατά των ανταλλαγών), αλλά και ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση του dvd που ενέπλεκε τον όμιλο Πάπιστα».

    «Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ θέλησαν να αναλάβουν τις πραγματικές τους ευθύνες» εκτίμησε ο Αθ. Πλεύρης. «Αν η ΝΔ πίστευε στο πόρισμα που είχε βγάλει, όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής, δεν θα φοβόσασταν, αλλά θα μπαίνατε στη μυστική ψηφοφορία. Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε ότι δεν φταίνε ο κος Φωτιάδης ή ο κος Δρυς. Πώς θα πιστέψουμε λοιπόν ότι είστε υπέρ της διαφάνειας; Ό,τι κόντρα είχαμε από την ΝΔ, την ίδια θα έχουμε από εσάς» ανέφερε ο βουλευτής απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, εστιάστηκε περισσότερο στην εν γένει πολιτεία της Εκκλησίας και των μοναστηριών, που καταλήγουν κατά την άποψή του, να παραβιάζουν τους νόμους υπό το πρόσχημα της θείας εντολής.

    «Η δικαστική διερεύνηση φαίνεται πως επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα αναφέραμε στο πλαίσιο της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής. Νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι το πόρισμά μας βοηθά τις δικαστικές αρχές στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ήδη είναι κατηγορούμενοι 30 εμπλεκόμενοι, μέλη γνωμοδοτικών συμβουλίων, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, συμβολαιογράφοι, κανείς απβ τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Και καθβ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, μέχρι πρότινος, το Δημόσιο δεν είχε δηλώσει πολιτική αγωγή. Και προκαλεί εύλογα ερωτήματα, δυστυχώς επιβεβαιώνοντας κάποιες σκέψεις μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, φροντίστε έγκαιρα να προασπίσετε τα δικαιώματα του Δημοσίου ορίζοντας πολιτική αγωγή» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η συζήτηση για την υπόθεση της «SIEMENS», οι δε εργασίες και των δύο Εξεταστικών Επιτροπών θα γίνονται παράλληλα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους και να παραδώσουν τα πορίσματα τους μέσα σε 6 με 7 εβδομάδες.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο και των πέντε Εξεταστικών Επιτροπών, καθώς θα συγκροτηθούν άλλες τρεις, που θα διερευνήσουν τις υποθέσεις των υποκλοπών, του "Γερμανού" και του Χρηματιστηρίου.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συμφωνήθηκε ομόφωνα, η πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

    Να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.

    Επίσης, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση για την διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την οποία είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, θα συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την Παρασκευή η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ σχετικά με τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης.

    [03] Τσουχτερό κρύο και χιόνι

    Τσουχτερό κρύο και χιόνι μέχρι το τέλος της εβδομάδας προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία. Στα λευκά έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές της χώρας με τον υδράργυρο να έχει πέσει ακόμη και κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου κυρίως στην ορεινή χώρα. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής και απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του Τελεφερίκ προς το καζίνο.

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους του βορείου Έβρου και στη Σαμοθράκη, λόγω του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή. Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στους δήμους Σουφλίου, Ορφέα, Μεταξάδων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Βύσσας, Κυπρίνου και Τριγώνου. Την απόφαση έλαβε η νομαρχία Έβρου, ύστερα από εισηγήσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων. Η χαμηλότερη θερμοκρασία μείον 19 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε στο Τρίγωνο.

    Σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη και τους υπόλοιπους δήμους του νομού, οι μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία με μια ώρα καθυστέρηση, από την συνηθισμένη ώρα έναρξης των μαθημάτων.

    ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Παροδικές νεφώσεις με πιθανές ασθενείς χιονοπτώσεις, και θερμοκρασία από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου θα έχει σήμερα η Αθήνα.

    Στο μηδέν ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς. Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται τόσο περιφερειακά όσο και στο κέντρο της πόλης.

    Με προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού στο ορεινό οδικό δίκτυο.

    Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας..

    Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.

    Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου, στο νομό της Φλώρινας.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας των συνθηκών παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών.

    [04] Αϊτή: Χάος στο Πορτ-ο-Πρενς

    Περίπου 200 χιλιάδες σκηνές ζητήθηκαν από τον αϊτινό πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ, για τους πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους (περίπου 800 χιλιάδες με τους τελικούς υπολογισμούς), μετά τους φονικούς σεισμούς στο Πορτ-ο-πρενς, πριν ξεκινήσει η εποχή των βροχοπτώσεων, ανακοινώθηκε μέσω της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή.

    Στο Μεταξύ, μία επιχείρηση διανομής φαγητού προκάλεσε χάος σήμερα στο Πορτ-ο-Πρενς μπροστά στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής, όταν 18 ουρουγουανοί Κυανόκρανοι προσπάθησαν μόνοι τους να ελέγξουν το πλήθος των περίπου 4.000 πεινασμένων Αϊτινών.

    "Ο,τι και να κάνουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα", φώναξε ένας στρατιώτης, ενώ ταυτόχρονα έσπρωχνε το πλήθος με μία ασπίδα, την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των Αϊτινών. Κάποιοι άλλοι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα εναντίον του πλήθους.

    Την ίδια ώρα η διεθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) του ΟΗΕ Τζοσέτ Σίραν έκανε νέα έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς.

    "Οι περισσότερες κουζίνες έχουν καταστραφεί" από τον σεισμό, δήλωσε η Σίραν και επεσήμανε ότι ο PAM "έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του" έτοιμων γευμάτων και γι' αυτό "ζητά από τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών να θέσουν στην διάθεση του PAM τυχόν επιπλέον μερίδες φαγητού".

    Διευκρίνισε ότι αυτές οι μερίδες θα μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

    Το Μεξικό από την μεριά του δηλώνει έτοιμο να εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράζει 3.000 ζεστά γεύματα την ημέρα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

    "Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε μία κουζίνα που θα διανέμει μέχρι 3.000 γεύματα την ημέρα δίπλα στο γενικό νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χουάν Μανουέλ Γκομέζ Ρομπλέντο.

    Δέκα ημέρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ για τη συγκέντρωση 575 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αϊτή, έχουν συγκεντρωθεί ήδη 271,87 εκατομμύρια ενώ ο Οργανισμός έχει λάβει υποσχέσεις και για άλλα 112 εκατομμύρια.

    Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπεύει περίπου το μισό (47%) από το απαιτούμενο για τις ανάγκες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

    Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να παρασχεθούν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, νερό και σκηνές στους περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

    Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, για την Τετάρτη, αφιερωμένη στην "αναγέννηση" της Αϊτής.

    Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Βραζιλίας και με τη στήριξη των 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης στηρίζουν επίσης εννέα "κράτη-παρατηρητές", μεταξύ των οποίων και η ίδια η Αϊτή.

    Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον ανακοίνωσε ότι μια διεθνής διάσκεψη για την βοήθεια προς την Αϊτή θα γίνει τον Μάιο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθών στη Νέα Υόρκη, έπειτα από πρόσκληση των ΗΠΑ.

    Ο Κάνον έκανε αυτή την ανακοίνωση στο πλαίσιο μίας έκτακτης συνεδρίασης που έγινε στο Μόντρεαλ με στόχο να εκτιμηθούν οι άμεσες ανάγκες της σεισμόπληκτης χώρας και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της μακροπρόθεσμης ανάκαμψής της.

    [05] "Διάλογος φιέστα"

    "Φιέστα" χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το διάλογο για την αγροτική πολιτική στο Ζάππειο, που «δεν έχει στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς αλλά τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή της στην μοίρα του ξεκληρίσματος που τους οδηγεί η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ».

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης «να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους» στους αγότες γιατό «ο αγώνας τους είναι δίκαιος και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους συμφέρει όλο το λαό», ενώ κάνει λόγο για «αντιδραστικό μέτωπο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που επιδιώκει με κάθε τρόπο και μέσο να ηττηθεί ο αγώνας της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς».

    «Ο στόχος της κυβέρνησης και όλων των άλλων υποστηρικτών της ΚΑΠ, είναι να παρουσιάσουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική ως αναγκαία, ώστε να γίνει πιο γρήγορα και καλύτερα η εφαρμογή της. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές που παρουσίασε. Η "ισορροπία της αγοράς" για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είναι παραμύθι. Η ΚΑΠ που στηρίζουν και υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφαρμόζει την πλήρη απελευθέρωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, παραδίδοντας τους μικρούς παραγωγούς και καταναλωτές στη στυγνότερη εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζών και των καρτέλ, που λυμαίνονται την παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε βάρος τους. Κανένας έλεγχος τιμών δεν μπορεί να υπάρξει προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών όσο βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων οι εισαγωγές, η συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, συνολικά οι πρώτες ύλες και η εμπορία των τροφίμων» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

    «Η ενίσχυση της λεγόμενης επιχειρηματικότητας είναι η επιδότηση με κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, δηλαδή χρήματα των λαών, της συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η εκτόπιση των φτωχών αγροτών και η συμπίεση των μεσαίων».

    [06] "Συνθήκες ευζωίας"

    «Η αλήθεια είναι ότι τα 2.000 ευρώ, με την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά, είναι οριακά για μια τετραμελή οικογένεια. Θυμίζουμε, όμως, ότι υπάρχουν οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν με τα μισά, και ορισμένες άλλες με τα μισά των μισών.... Το θέμα είναι πως μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες στοιχειώδους ευζωίας για όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε: «Και οι δύο πλευρές βλέπουνε το δέντρο και χάνουνε το δάσος. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα των αγροτών με μία θεσμικότητα και όχι αποσπασματικά, έτσι ώστε του χρόνου να μην έχουμε πάλι μπλόκα στην Εθνική Οδό. Εμείς κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες εάν πιστεύουν και οι δύο πλευρές ότι χρειάζεται μια πρόσθετη σκέψη, η οποία σήμερα δεν γίνεται».

    [07] Ζημιά σε πίνακα του Πικάσο

    Μια επισκέπτρια του μεγαλύτερου μουσείου της Νέας Υόρκης έχασε την ισορροπία της έπεσε πάνω στον πίνακα "Ο ηθοποιός", του Πάμπλο Πικάσο και του προκάλεσε ένα σχίσιμο που για την αποκατάσταση του θα χρειαστεί μια λεπτή "χειρουργική επέμβαση", ανακοίνωσε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Μet).

    H επισκέπτρια, φοιτήτρια της ιστορίας της τέχνης, με την πτώση της προκάλεσε κάθετο σχίσιμο λίγο μεγαλύτερο από 15 εκατοστά στον καμβά του έργου, ανέφερε το Met. Από την "πτώση" της φοιτήτριας προκλήθηκε ζημιά στην κάτω δεξιά γωνία του πίνακα (οι διαστάσεις του είναι 196x115 εκ.). ενώ το κέντρο της σύνθεσης, έμεινε ανέπαφο σύμφωνα με το μουσείο.

    Το έργο αυτό, που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) μεταξύ 1904 και 1905, κατά την ροζ περίοδό του, μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του μουσείου, όπου θα του γίνει μια "διακριτική" αποκατάσταση και συντήρηση, πριν από την έναρξη της έκθεσης Πικάσο που προβλέπεται να γίνει στο μουσείο αυτό στις 27 Απριλίου.

    Το Met απέκτησε το 1952 το έργο αυτό του μεγάλου ισπανού ζωγράφου που απεικονίζει έναν ακροβάτη με γυρισμένη την πλάτη του και το πρόσωπο του στραμμένο προς τα δεξιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 January 2010 - 7:30:27 UTC