Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έλλειψη σχεδίου στην οικονομία"
  • [02] Δέσμη πρωτοβουλιών

  • [01] "Έλλειψη σχεδίου στην οικονομία"

    Παρουσία αγροτοσυνδικαλιστών από την Ηπειρο και τη Θεσσαλία με τους οποίους είχε συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κάλεσε τον πρωθυπουργό "να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους".

    "Ο κόμπος έφθασε στο χτένι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς και υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε στηρίξει τους αγρότες πέρυσι, όπως κάνει και φέτος, βλέποντας, όμως, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, το κόμμα λέει όχι στον αποκλεισμό της χώρας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε και με αγροτοσυνδικαλιστές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, που συμμετέχουν στα μπλόκα. Ο εκπρόσωπος των αγροτών Χρήστος Σιδηρόπουλος, σε δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως «τα αγροτικά μηχανήματα δεν θα ξεκολλήσουν, αν δεν λυθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών».

    Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ.Σαμαρά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν τη στήριξή του, αλλά και τη μεσολάβησή του, προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Ο κ. Σιδηρόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση πως σύντομα οι εκπρόσωποι των μπλόκων απ' όλα τα κόμματα θα ενωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαίο μέτωπο.

    Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι πέρσι χαρακτήριζε ψίχουλα τις αποζημιώσεις, που έδωσε η ΝΔ και «τώρα χρησιμοποιούνται ύβρεις και χαρακτηρισμοί κατά των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπάρχει σάλιο».

    Ο κ.Σαμαράς δέχτηκε στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    "Ήρθε η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση"

    Την αποφασιστικότητά του να δημιουργήσει τη νέα "Νέα Δημοκρατία" που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής που την προσδιορίζει ως νέα Μεταπολίτευση διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή πίττας της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων.

    «Ήλθε η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε στη Μεταπολίτευση του 1974. Η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει και στη νέα Μεταπολίτευση. Ένας τέτοιος στόχος όμως απαιτεί μια νέα Νέα Δημοκρατία. Γιατί προκειμένου να αλλάξουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το κλίμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Ήδη αλλάζει και το κόμμα μας. Προχωράμε στην ανασυγκρότησή μας. Με το 8ο Τακτικό Συνέδριο Θέσεων και Αρχών που εξαγγείλαμε προχθές, θα κάνουμε και το επόμενο βήμα: Θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση της Παράταξής μας».

    Ο κ. Σαμαράς προέταξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής: «Η Οικονομία είναι το κεντρικό και πιο δραματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει για να έλθουμε εμείς να κυβερνήσουμε ανάμεσα σε ερείπια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Οικονομία να χρεοκοπήσει, για να έλθουμε εμείς να διαχειριστούμε ένα πτωχευμένο κράτος με τα χέρια δεμένα». Στην συνέχεια ανέπτυξε την δική του πρόταση: «Μπορεί η Ελλάδα ακόμα να αποφύγει την πτώχευση. Έχει μεγάλους αδρανείς πόρους και τεράστιο απόθεμα αναξιοποίητων συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Στην Οικονομία χρειαζόμαστε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, εξυγίανση των αγορών, καταπολέμηση των στρεβλώσεων, απελευθέρωση της δημιουργικότητας της μεσαίας τάξης, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων κι άμεση αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και δύο ακόμα πράγματα: από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Κι άμεση καταπολέμηση της ανεργίας».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του κόμματος λέγοντας ότι οι 800.000 ψηφοφόροι που συνέρευσαν στις κάλπες «απαιτούν από μας να ανασυνταχθούμε γρήγορα και, ξεπερνώντας το σύνδρομο της ήττας, να μπούμε ξανά σε τροχιά εξουσίας. Ώστε να επανέλθουμε δυναμικά».

    Ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και στα λάθη του ΠΑΣΟΚ: «Φταίει η διεθνής κρίση, φταίνε και λάθη και παραλήψεις της δικής μας διακυβέρνησης, φταίει και η σημερινή κυβερνητική απραξία, η έλλειψη σχεδίου, η διάψευση προσδοκιών που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ, η αθέτηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, αλλά και η αβουλία, η απραξία και η σύγχυση που επέδειξε μετεκλογικά».

    Γενικεύοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «έφτασε στα όριά του αυτό που ονομάστηκε «Μεταπολίτευση» και ήταν ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών, σε χρηματοδότηση σπατάλης, σε διεύρυνση των υποδομών με ταυτόχρονη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε επέκταση του δημοσίου σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, σε υποκατάσταση της επιχειρηματικότητας από τη τυφλή κερδοσκοπία, όλα αυτά υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας. Δανειζόμαστε συνεχώς από τα παιδιά μας. Κι όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση, αυτό το μοντέλο του συνεχούς δανεισμού χρεοκόπησε». Παράλληλα, πρόσθεσε «χρεοκόπησε και το μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που αναδιένεμε συνεχώς πελατειακές σχέσεις του κράτους με την κοινωνία και των κομμάτων με το κράτος. Δημιουργούσε όλο και περισσότερες προσδοκίες, όλο και περισσότερες υποχρεώσεις, κι ύστερα δεσμευόταν και χρεωνόταν όλο και περισσότερο για να τις ικανοποιήσει. Αναδιένειμε δανεικά, αναδιένειμε κοινοτικά κονδύλια, αναδιένειμε επιρροή κομματικών φέουδων και εξωθεσμικών κέντρων».

    Απευθυνόμενος στο ακροατήριό του εξήρε τον ρόλο των γυναικών στην σύγχρονη Ελλάδα και πρόσθεσε ότι θέλει τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος: «Θα σας πω μόνο ότι το αίτημά σας για υπουργείο Οικογένειας είναι αληθινά επαναστατικό. Σίγουρα, πάντως, χρειαζόμαστε νέους θεσμούς: μια αλυσίδα από θεσμούς που αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Που βοηθούν την κοινωνία να τα λύσει κατά προτεραιότητα. Που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει σταδιοδρομία χωρίς να παραμελήσει τα παιδιά της. Και να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της στο σπίτι, χωρίς να χάσει ευκαιρίες να δείξει την αξία της στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην δημιουργία του Παρατηρητήριου Οικογενειακού Προϋπολογισμού, που θα αναδείξει τα προβλήματα και θα κωδικοποιήσει εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στα ζητήματα της Οικογένειας.

    [02] Δέσμη πρωτοβουλιών

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Φώτης Κουβέλης, αφού εξάφρασαν τη βεβαιότητα ότι βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης "είναι η εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων", ανακοίνωσαν δέσμη νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, που, όπως τόνισαν, απευθύνονται σε όλη την κοινωνία και φιλοδοξούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τη χθεσινή πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σύμφωνο Σταθερότητας, δήλωσε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές για το θέμα αυτό και ότι το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει δράσεις κατά του συμφώνου Σταθερότητας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε αναφορικά με τις εκατό πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ ότι από την επομένη των εκλογών οι πολίτες είδαν την πολιτική που έβλεπαν και επί ΝΔ να ζει και να βασιλεύει σε μια ακόμα πιο σκληρή αντικοινωνική εκδοχή.

    Έκανε λόγο για πολύ σημαντικές υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι τελικά αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο για την αναδιανομή του πλούτου, αντίθετα δε αυτό που βλέπουμε είναι η αναδιανομή της φτώχειας.

    Οι κ.κ. Κουβέλης και Λαφαζάνης παρουσίασαν στη συνέχεια τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, οι οποίες είναι:

    1. Για την ιθαγένεια, ο κ. Κουβέλης είπε ότι υπάρχουν αρκετές θετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο αυτό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμες προτάσεις σε περίπτωση υπαναχώρησης της κυβέρνησης.

    2. Σχέδιο νόμου για την πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες και τα αγαθά.

    3. Πρόταση νόμου για την προστασία των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών.

    4. Πρόταση νόμου για την παραγωγή πράσινων συστημάτων στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας.

    5. Πρόταση νόμου για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας

    6. Πρόταση νόμου για τις σχέσεις κράτους - εκκλκησίας και

    7. Κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

    Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε άθλια την εικόνα του επιτοκίου που διαμορφώθηκε χθες, με την έκδοση του κοινοπρακτικού ομολόγου, κάνοντας λόγο για "μπανανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο", εξαιτίας του υψηλού επιτοκίου δανεισμού και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δανεισμό.

    Με τη σειρά του ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε την κατάθεση των ακόλουθων σχεδίων νόμων:

    1. Πρόταση και το δημοκρατικό έλεγχο στον προϋπολογισμό.

    2. Πρόταση νόμου για την επαρκή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την ενίσχυση του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του.

    3. Πρόταση για δικαιότερο φορολογικό σύστημα και αναδιανομή του πλούτου.

    4. Πρόταση για την κατάργηση όλων των νόμων που εδραιώνουν την εργασιακή βαρβαρότητα και την προστασία των ανέργων.

    5. Πρόταση για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των μισθωτών και

    6. Πρόταση νόμου για ένα εθνικό σύστημα υγείας πουνα αντιμετωπίζεται ως δημόσιο συλλογικό αγαθό.

    Οσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 January 2010 - 13:30:15 UTC