Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας"
  • [02] Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις
  • [03] ΕΕ: Εκθέσεις για ΠΓΔΜ και Τουρκία
  • [04] Ζωντανή στα ερείπια μετά από 15 μέρες
  • [05] Κατάρρευση κτιρίου στη Λιέγη
  • [06] Στηρίζουν επανεκλογή Παπούλια
  • [07] Άκαρπες συναντήσεις
  • [08] "Επίδομα σε όλους"
  • [09] "Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης"
  • [10] "Να σταματήσει ο εμπαιγμός"
  • [11] Δεσμεύσεις Ομπάμα

  • [01] "Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας"

    Στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται στο Νταβός θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    "Μπορώ να πω ότι φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

    "Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας, για δράση στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης", πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποφύγει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της χώρας μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις. "Πρέπει", τόνισε, "να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε. Και αυτό, είναι δέσμευση".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους, αναφέροντας ότι ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέδωσε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων και απεργιών στην οικονομική κρίση, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις της νέας γενιάς, η οποία βλέπει να μην υπάρχει προοπτική και ουσιαστικά να μην υπάρχει ελπίδα.

    [02] Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της Φθιώτιδας εκτός από αυτά που βρίσκονται στο δήμο της Λαμίας.

    Αυτό αποφάσισε χθες η νομαρχία Φθιώτιδας λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε όλο το νομό. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Λαμίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας η απόφαση για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι θα ληφθεί σημερα το πρωί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

    Στο μεταξύ η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Λαμίας - Αθήνας αφού στα κρίσιμα σημεία, στην περιοχή του Μαρτίνου, εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το δρόμο και ρίχνουν αλάτι.

    Περισσότερο από τέσσερις ώρες είχε διακοπεί τελείως η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, επειδή υπήρχαν εγκλωβισμένες νταλίκες και η χιονόπτωση δεν επέτρεπε στα μηχανήματα την απομάκρυνση τους. Στις 9:30 το βράδυ οι νταλίκες αποσύρθηκαν και ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία αλλά μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στην περιοχή και κυρίως από το 6ο χλμ. μέχρι το 16ο χλμ. του δρόμου Λαμίας - Δομοκού, η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και με μεγάλη ένταση.

    Οι ίδιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στο οδικό δίκτυο Λαμίας - Άμφισσας και Λαμίας - Καρπενησίου όπου η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες.

    Χθες, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, διακόπηκαν τα μαθήματα στα ολοήμερα σχολεία των Δήμων Λαγκαδίων, Βαλτεσινίκου και Βυτίνας.

    Στη Βόρεια Ελλάδα

    Προσεχτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί κατά την κίνησή τους στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της νυχτερινής χιονόπτωσης και των συνθηκών παγετού. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί ήταν στο μηδέν.

    Αποκλεισμένος είναι ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, αλλά και Ωραιοκάστρου - Μελισσοχωρίου.

    Αλυσίδες απαιτούνται σε μερικά ορεινά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Θεσσαλονίκης.

    Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας,.

    Ανοιχτές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο. Με αλυσίδες πρέπει να γίνεται η κίνηση των οχημάτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Πέλλας και Ημαθίας.

    Χιονίζει στο νομό Κιλκίς, ενώ με αλυσίδες πρέπει να κινούνται τα οχήματα προς τη Γουμένισσα και την Αξιούπολη.

    Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται στην Κατερίνη, χωρίς προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

    Χιονίζει στο νομό Χαλκιδικής, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων, στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού από Βαρβάρα προς Ταξιάρχη.

    Πυκνή χιονόπτωση γίνεται και στο νομό Σερρών, με τα συνεργεία της νομαρχίας να ρίχνουν αλάτι στο οδικό δίκτυο. Χιονίζει και στο νομό Δράμας, με τις αλυσίδες να απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από το Βόλακα προς το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.

    Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, ενώ σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση.

    Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού της Φλώρινας. Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται στην Κοζάνη, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νομού.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας της χιονόπτωσης, των συνθηκών παγετού, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Ομαλά διεξάγονται οι προσγειώσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», παρά τη χιονόπτωση που σημειώνεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης.

    H oμίχλη, η χαμηλή νέφωση και η χιονόπτωση στις περιοχές του αεροδρομίου Ιωαννίνων , οδήγησε χθες στην ματαίωση όλων των πτήσεων της Olympic air και της Aegean Airlines.

    Προβλήματα και στην Αθήνα

    Κυκλοφοριακά προβλήματα από το χιόνι παρουσιάστηκαν και στην Αττική.

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο.

    Χθες το βράδυ, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Παλαιά Πεντέλη από την πλατεία προς το Διόνυσο και στον περιφερειακό δρόμο από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι την Ανατολή Νέας Μάκρης. Σήμερα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

    Απεγκλωβισμός μαθητών

    Με οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, και με την συνδρομή μηχανημάτων της Νομαρχίας Αχαΐας, μεταφέρθηκαν 49 μαθητές λυκείου και πέντε συνοδούς καθηγητές από την περιοχή του Μεγάλου Σπηλαίου στο Διακοπτό, όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα. Μόνο ένας μαθητής χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο Αιγίου, για προληπτικούς λόγους.

    Το εκδρομικό λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές από τα Καλάβρυτα στην Αθήνα ακινητοποιήθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο 18ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων - Διακοπτού.

    -

    [03] ΕΕ: Εκθέσεις για ΠΓΔΜ και Τουρκία

    Τις εκθέσεις της για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας υιοθέτησε χθες η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην έκθεση για την ΠΓΔΜ του Σλοβένου εισηγητή Ζόραν Τάλερ από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που υιοθετήθηκε με 76 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές υιοθετήθηκε τροπολογία με την οποία καλείται το Συμβούλιο το Μάρτιο να λάβει υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα, στο κείμενο υπάρχει αναφορά στο γεγονός ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων καλωσορίζει την πρωτοβουλία της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014. Στην ίδια κατεύθυνση, το Κοινοβούλιο καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Εξαλλου,στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας της έκθεσης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έμπρακτα αποτελέσματα της έκθεσης και για το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος, ο Ζόραν Τάλερ χαρακτήρισε το σημερινό κείμενο ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών και πρόσθεσε: «Συνιστά ακόμα ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος, δεν είναι προς το συμφέρον τη Ελλάδας».

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν με το σημερινό ψήφισμα το Κοινοβούλιο ζητάει λύση του ζητήματος της ονομασίας έως το Μάρτιο, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι το σημερινό κείμενο καλεί το Συμβούλιο να εισακούσει τη σύσταση της Επιτροπής, και προς άρση παρεξηγήσεων διάβασε το σχετικό απόσπασμα: «Η Επιτροπή έχει ζητήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων (...) Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής χωρίς άλλη καθυστέρηση, το Μάρτιο του 2010, και αναμένει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στο αμέσως επόμενο διάστημα».

    Σχετικά με την πρωτοβουλία της Βιέννης να συμβάλει στις διμερείς συζητήσεις για λύση, ο Ζ. Τάλερ ανέφερε ότι είναι μια θετική κίνηση, και αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της κοινής επιστολής που συνέταξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας σχετικά με την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ. «Θεωρώ ότι έχει ευθύνη και η ισπανική προεδρία να βρει τρόπους να βοηθήσει (στη λύση του θέματος της ονομασίας) καθώς και η ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον και ο νέος επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Όλοι ξέρουμε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι θετική και στο πλαίσιο αυτό θα ληφθεί ενδεχόμενη νομική απόφαση διευθέτησης, ωστόσο όλοι ξέρουν ότι χρειάζονται συχνότερες διμερείς επαφές και μεγαλύτερη ανάμειξη διαφορετικών αρχών, αλλιώς η διαδικασία εντός του ΟΗΕ μπορεί να διαρκέσει ακόμα δυο δεκαετίες» είπε ο Τάλερ και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Εκτός από την Αστον και τον Φούλε ίσως και η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Αν εμπλέκεται μόνο ο ΟΗΕ, δεν βλέπουμε σημαντική πρόοδο».

    Επιμένοντας στη ανάγκη λύσης του θέματος της ονομασίας, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη «συγκεκριμένων προτάσεων, στο πλαίσιο απευθείας διαπραγματεύσεων των δύο πρωθυπουργών», ενώ σε ερώτηση για το εάν συνδέεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα με το ζήτημα της ονομασίας απάντησε: «Η οικονομική κρίση δεν συνδέεται άμεσα με το θέμα, αλλά γνώμη μου είναι ότι συχνά τα δύο ζητήματα βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο. Είμαι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και πιστεύω ότι έχει πολλά να κερδίσει από την οικονομική συνεργασία στην περιοχή».

    Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζ. Τάλερ εξέφρασε την ελπίδα οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρουέφσκι να δουν την εξεύρεση λύσης ως ευκαιρία για μια αμοιβαία επιτυχία και εξέφρασε την ανησυχία για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

    Σε ότι αφορά την Τουρκία, βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ολλανδής εισηγήτριας ,ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρια Ομεν Ρουιτεν, που υιοθετήθηκε με 60 ψήφους υπέρ και 11 αποχές είναι η διαπίστωση ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα το 2009. Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή, για τέταρτη συνεχή χρονιά, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. «Η μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος ενώ καταδικάζεται ακόμη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει το φιλοκουρδικό κόμμα DTP και καλείται η Άγκυρα να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και στην καλύτερη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας έκφρασης, της καταργησης των βασανιστηρίων και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η Τουρκία καλείται παράλληλα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Για το Κυπριακό, το ψήφισμα καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η απόσυρση των στρατευμάτων της από το βόρειο τμήμα του νησιού και η συμβολή της στη διευθέτηση του θέματος των τουρκικών εποικισμών, θα διευκόλυναν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις.

    Στα θετικά για την Άγκυρα σημεία του ψηφίσματος, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας, συγκαταλέγονται η διενέργεια ευρείας δημόσιας διαβούλευσης για διάφορα ζητήματα, καθώς και η θέσπιση νόμου για την άρση των απαγορεύσεων στη μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

    Αντίστοιχα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, ζητούν όμως την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων.

    [04] Ζωντανή στα ερείπια μετά από 15 μέρες

    Μία έφηβη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Πορτ-ο-Πρενς, 15 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε στην Αϊτή, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ. Το κορίτσι έχει εμφανή σημάδια αφυδάτωσης και είναι τραυματισμένο στο πόδι.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ ανακοίνωσε ότι τα πτώματα "σχεδόν 170.000" θυμάτων του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου, έχουν ήδη συλλεχθεί, αναφερόμενος έτσι για πρώτη φορά σε τέτοιο αριθμό θυμάτων.

    Χθες, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αμερικανοί στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία ανέσυραν ζωντανό έναν άντρα από τα ερείπια κτιρίου στο Πορτ-ο-Πρενς.

    Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε χθες Τετάρτη τη χορήγηση δανείου ύψους 102 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Αϊτής να αρχίσει την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε την 12η Ιανουαρίου.

    Μαζί με ένα ποσό από προϋπάρχον πρόγραμμα δανειοδότησης, το ΔΝΤ πρόκειται να διαθέσει συνολικά 114 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση της Αϊτής έως το τέλος αυτής της εβδομάδας--το ποσό είναι το μεγαλύτερο που θα φθάσει στο Πορτ-ο-Πρενς μετά το σεισμό.

    Το 44% των τραυματιών είναι πιθανότατα παιδιά

    Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέφεραν χθες Τετάρτη ότι φοβούνται πως σχεδόν οι μισοί τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή είναι παιδιά, και κάλεσαν τις οργανώσεις περίθαλψης και βοήθειας να λάβουν υπόψη το γεγονός αυτό στις ενέργειές τους.

    Η στατιστική μελέτη ειδικών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Λος Άντζελες και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι στους τραυματίες από το σεισμό πιθανώς "περιλαμβάνεται ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός παιδιών, πάνω από 110.000, ίσως ο μισός του συνόλου".

    Οι Τζέφρι Άπερμαν και Ρόμπερτ Νίσις έχουν αναπτύξει λογισμικό που βοηθά υπηρεσίες περίθαλψης να σχεδιάζουν την αντίδρασή τους σε περιπτώσεις καταστροφών και δυστυχημάτων όπου εμπλέκονται παιδιά.

    "Το 35% του πληθυσμού [στην Αϊτή] είναι κάτω των 15, και αυτό σημαίνει ότι ο κατ' εκτίμηση συνολικός αριθμός των τραυματιών [250.000] εμπεριέχει πολλά περισσότερα παιδιά από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή", ανέφεραν οι ερευνητές.

    Τόνισαν ότι τα τραυματισμένα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες --λεπτότερες βελόνες, σωστές δόσεις φαρμάκων κατάλληλων για ανήλικους, και παιδιατρική φροντίδα.

    Το πρόγραμμα των δύο ερευνητών προέβλεψε με βάση τη σύνθεση του πληθυσμού της Αϊτής ότι περίπου το 44% των τραυματιών, ή περίπου 110.000, θα είναι κάτω των 18.

    Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, προειδοποιεί πως αρχηγοί συμμοριών που έχουν δραπετεύσει απο τις φυλακές, έμποροι παιδιών και εγκληματίες κάθε είδους δημιουργούν μια σοβαρή απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αϊτή.

    Σε μήνυμά της προς την ειδική σύνοδο του Συμβουλίου, στη Γενεύη, για την κατάσταση στην Αϊτή, η Πιλάι εξέφρασε τους "φόβους της ότι οι κρατούμενοι που δραπέτευσαν από φυλακές στην Αϊτή, συμπεριλαμβανομένων και σκληρών γκάνγκστερ, μπορεί να αποκτήσουν όπλα και να συμμετάσχουν σε βίαιες εγκληματικές δραστηριότητες".

    Επίσης αναφέρεται σε "ανησυχητικές πληροφορίες για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες (πιθανολογούμενων εγκληματιών) από οργισμένα πλήθη.

    "Αντλώντας διδάγματα από το παρελθόν, πρέπει να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε τις παραβιάσεις (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που γίνονται συχνά μετά τις καταστροφές", σημειώνει η Ύπατη Αρμοστής.

    "Μερικοί από τους αρχηγούς των συμμοριών ζουν στο ύπαιθρο (ενώ) η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν πληγεί σκληρά από την καταστροφή," επιβεβαίωσε ο κ. Μισέλ Φόρστ, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αϊτή.

    Η δραπέτευση των επικίνδυνων κρατουμένων γίνεται ενώ τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Φόρστ εξέφρασε την ικανοποίηση του ενώπιον του Συμβουλίου για την "πρόοδο όσον αφορά την κατάσταση της ασφάλειας" στη χώρα. "Ο αριθμός των απαγωγών είχε μειωθεί, οι βασικοί αρχηγοί των συμμοριών είχαν συλληφθεί και είχα δει σε αυτό μερικά ενθαρρυντικά σημάδια", υπενθύμισε ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εκτιμώντας πάντως ότι "η δυναμική αυτή διακόπηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε".

    «Η σημερινή κατάσταση στην Αϊτή είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους εμπόρους που προμηθεύουν τα παιδιά για παράνομες υιοθεσίες, ή και για κάποιους άλλους που θέλουν να επωφεληθούν από την κατάσταση (...) για να βγάλουν τα παιδιά από την Αϊτή", προειδοποίησε επίσης ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) Ντέρμοτ Κάρτι. Έρευνες έχουν ήδη αρχίσει για το θέμα αυτό.

    [05] Κατάρρευση κτιρίου στη Λιέγη

    Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση πενταόροφου κτιρίου στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα Πέμπτη, ενώ η επιχείρηση που διεξάγουν οι διασώστες συνεχίζεται.

    Το κτίριο κατέρρευσε την Τετάρτη μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή αερίου. Διασώστες εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στα συντρίμμια, σύμφωνα με Βελγικά ΜΜΕ. Αρκετοί από τους 23 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 1:45 τοπική ώρα [02:45 Ελλάδας]. Παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο παλιό κτίριο όταν κατέρρευσε, περίπου πέντε ώρες μετά την έκρηξη.

    Μια γυναίκα κι ένα κορίτσι 12 ετών διασώθηκαν μετά από ώρες και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με συμπτώματα σοκ, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του Βελγίου.

    [06] Στηρίζουν επανεκλογή Παπούλια

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τίμησε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το ανώτατο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πάντα με ευθυκρισία και αίσθημα εθνικού χρέους, σε μια εποχή κατά την οποία δοκιμάστηκαν και αμφισβητήθηκαν οι θεσμοί της χώρας μας και γι' αυτό πιστεύω, ότι είναι αυτονόητη η πρότασή μας για την επανεκλογή του και είμαι σίγουρος ότι αυτή η απόφασή μας έχει την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού", δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του, με τον κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Παπούλια πως "είναι χαρά και τιμή να έρθουμε σήμερα σε εσάς με μία πρόταση που μας τιμά όλους για την επανεκλογή σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας" και σημείωσε ότι είναι ευρύτατη η πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι τίμησε το αξίωμα και ότι σε στιγμές δύσκολες για τη χώρα, έδωσε στίγμα θεσμικό και πολιτειακό με το οποίο ενίσχυσε το αίσθημα σιγουριάς, ασφάλειας και δημοκρατίας.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κατοχύρωση και η ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί πρώτιστο καθήκον, ενώ ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να επαναφέρουμε στην πολιτική ζωή της χώρας το αυτονόητο, να πράττουν δηλαδή όλοι το καθήκον τους.

    "Η χώρα έχει δυσκολίες, βλέπετε και με το αγροτικό. Τα προβλήματα δεν λύνονται με μπλόκα αλλά μέσα από το διάλογο και τη διάθεση όλων για μεγάλες ανατροπές", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "ταυτόχρονα δίνουμε μεγάλο και δύσκολο αγώνα διεθνώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας, και σε αυτή την πορεία, κύριε Πρόεδρε, η δική σας βοήθεια θα είναι πολύ χρήσιμη".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απέστειλε το πρωί προσωπική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στην οποία αναφέρει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προτείνει την ανανέωση της θητείας στο αξίωμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του σημερινού Προέδρου Κάρολου Παπούλια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    «Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί εγγύηση για τους θεσμούς. Η επίσπευση των διαδικασιών και η παρατηρούμενη "πρεμούρα" γύρω από το θέμα προβληματίζει για το τι ενδεχομένως μπορεί ν΄ ακολουθήσει μετά την εκλογή του. Ο Κάρολος Παπούλιας δικαιούται ν΄ αναμένει ευρύτερη πλειοψηφία από την προηγούμενη φορά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣΚωστής Αϊβαλιώτης .

    [07] Άκαρπες συναντήσεις

    Συναντήσεις με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από τη βόρεια Ελλάδα είχαν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Παράλληλα, η κ. Μπατζελή μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζαν οι νέοι αγρότες.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν μετά τις πολύωρες συναντήσεις, ο διάλογος δεν απέδωσε.

    Εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία στο πρόγραμμα του υπουργείου για τις θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων.

    Όσον αφορά τους νέους αγρότες, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι οι δύο τελευταίες εντάξεις των νέων αγροτών στο σχετικό πρόγραμμα θα ενοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν όσοι είναι δικαιούχοι και μέχρι το ύψος των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η κ. Μπατζελή και ο κ. Καρχιμάκης κάλεσαν για άλλη μια φορά τους αγρότες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη. Ξεκαθάρισαν δε, ότι άμεσες εθνικές ενισχύσεις όπως γινόταν στο παρελθόν δεν μπορούν να επαναληφθούν.

    Οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι σε γενικές συνελεύσεις θα πάρουν απόφαση εάν θα κατέβουν με δικά τους μπλόκα στους δρόμους.

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Η σιδηροδρομική γραμμή προς τη Βουλγαρία είναι ελεύθερη. Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα είναι κλειστός για τα φορτηγά.

    Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

    Ανοιχτός ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας. Η πρόσβαση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 9 το πρωί, ενώ θα αποκλειστεί από τους αγρότες αμέσως μετά.

    Αποκλεισμένος παραμένει ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

    Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

    Παράλληλα, ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

    Συνάντηση εκπροσώπων από 12 μπλόκα

    Σε συνάντηση των εκπροσώπων από 12 μπλόκα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και εκείνου του Προμαχώνα Σερρών, που θα γίνει το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και την Μελούνα. Οι αγρότες, συνεδρίασαν χθες το απόγευμα, προκειμένου να επανακαθορίσουν την στάση τους από δώ και πέρα.

    Στόχος είναι, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης το Σάββατο, να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και εν συνέχεια να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τοποθετείται στις αρχές της ερχόμενη εβδομάδας.

    Εξάλλου συζητήθηκε και το ενδεχόμενο τα δύο μπλόκα να συμπτυχθούν σε ένα στην Μελούνα Τυρνάβου, αλλά τελικά δεν ελήφθη σχετική απόφαση.

    Έρευνα από την ΕΕ

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009. Η Επιτροπή αμφισβητεί επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.

    [08] "Επίδομα σε όλους"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί μ

    Με τους απολυμένους συμβασιούχους της Ολυμπιακής θα συναντηθεί, στις 14:00 στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή, η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    «Οι άνεργοι έχουν ανάγκη και πρέπει να δοθεί σε όλους επίδομα ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια, και όχι κουπόνια έκπτωσης σε τρόφιμα που έχουν για τα σκουπίδια τα σούπερ μάρκετ» τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τα κουπόνια στους ανέργους.

    «Για τη στήριξη των ανέργων δεν υπάρχει «σάλιο» σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όμως για τους μεγαλοεργοδότες βρήκε και δίνει με διάφορα προσχήματα εκατοντάδες εκατομμύρια» προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

    Σε άλλη ανακοίνωση, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η εφαρμογή του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση οδηγεί στην οριστική εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γιβ αυτό δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά της και συκοφαντεί τον αγώνα της. Μβ αυτό το μοντέλο συμφωνεί και η ΝΔ. Η θέση της κατά των μπλόκων αποτελεί στήριξη της κυβερνητικής αδιαλλαξίας».

    Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει "μονόδρομο" τη συσπείρωση και την κλιμάκωση της πάλης των μικρομεσαίων αγροτών και τονίζει ότι «η ανάπτυξη της συμμαχίας τους με την εργατική και τους αυτοαπασχολούμενους μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους».

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι θεσμικές παρεμβάσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, αποτελούν «προώθηση της ευρωενωσιακής αντιαγροτικής πολιτικής που δίνει προοπτική στους μεγαλέμπορους μεσάζοντες, στους εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και μεγαλοαγρότες, μέσα από την καταστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει πως «η δομή που θέλει να επιβάλει στο αγροτικό κίνημα αποτελούν ανοιχτή και ωμή παρέμβαση προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μεγαλοαγροτών.

    [09] "Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης"

    Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οικονομία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του -χθες- στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι τρόμαξε από το επιτόκιο του 6,1%, με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα, και υποστήριξε ότι «με τόσο υψηλό επιτόκιο, δεν δανείζεται καμία χώρα της ΕΕ, ούτε η Τουρκία».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ακόμη ότι «δεν πρόκειται να βρούμε από την κρίση εάν δεν σταθμιστούν κάποια πράγματα», ενώ μίλησε και για μεγάλη διαρροή χρημάτων από τους μετανάστες προς τις πατρίδες τους.

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος και επανέλαβε την πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Κ. Σημίτη, του Γ. Παπαντωνίου, του Αλ. Παπαδόπουλου, του Μίμη Ανδρουλάκη, αλλά και με άνοιγμα σε στελέχη των άλλων κομμάτων.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε, επίσης, όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί να δηλώσουν "παρών" στην ΕΕ, «ζητώντας, μεταξύ άλλων, από τους εταίρους, την εγγύηση των εθνικών μας συνόρων, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα από τους εξοπλισμούς». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ελαστικοποίησης των όρων του Μάαστριχ, τους οποίους «δεν μπορεί να πιάσει ούτε η Ελλάδα, ούτε άλλο κράτος - μέλος».

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη ΝΔ, ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι ο ΛΑΟΣ έχει πάει πλέον στη δική του «μονοκατοικία.(...) Ακούμε φασαρίες, τσακωμούς, συρσίματα και δεν υπάρχει λίγη ησυχία. Πιστεύω σε κάποια στιγμή να τα βρουν μεταξύ τους και να ησυχάσει λίγο η γειτονιά».

    Τέλος, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε ότι πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση με τα μπλόκα, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει μέτρα, προκειμένου τα προϊόντα, που έρχονται από το εξωτερικό, να φορολογούνται, ώστε να μην μπορούν να πωλούνται φθηνότερα από τα ελληνικά.

    «Δεν μπορεί να φέρνει ο στρατός φασόλια και όσπρια από την Κίνα, επειδή είναι 0,20 λεπτά φθηνότερα από αυτά, που βγάζουμε στις Πρέσπες», ανέφερε ενδεικτικά.

    [10] "Να σταματήσει ο εμπαιγμός"

    Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί το πρωί τα γραφεία της FORTHNET στον Ταύρος.

    Μετά το τέλος της επίσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει δηλώσεις για το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις.

    "Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός. Πρέπει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί και προεκλογικά αλλά ακόμη και αυτά που είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις", τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Επίσης, τόνισε ότι οι νέοι αγρότες είναι "το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας" και επεσήμανε ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους "που δεν θέλουν να μπουν στην Ελλάδα της μιζέριας, στην Ελλάδα που δεν παράγει, αλλά είναι το κομμάτι της Ελλάδας που παράγει και δημιουργεί".

    "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι τούτη την ώρα στους δρόμους του αγώνα, βρίσκεται η Ελλάδα που δημιουργεί, η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που αντιστέκεται. Και αυτή την Ελλάδα δεν μπορεί να την απαξιώνει". Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός. Πρέπει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί και προεκλογικά αλλά ακόμη και αυτά που είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από το πρόγραμμα των νέων αγροτών δεν μπορεί να βγουν έξω πάνω από 5.000 νέοι αγρότες. Και δεν μπορεί να μη δοθούν τα χρηματα εκείνα τα οποία είχαν αποφασιστεί να δοθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση".

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κα Μπατζελη πέφτει σε αντιφάσεις, καθώς ενώ λέει ότι "δεν υπάρχει σάλιο για τους αγρότες, την ίδια στιγμή όμως βρίσκουν 1.000.000 ευρώ για να επιδοτηθούν οι επιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές και τους μισθούς".

    Τέλος, χαρακτήρισε τα αιτήματα των αγροτών "δίκαια", κυρίως τα θεσμικά αλλά και τα οικονομικά. "Είναι απολύτως λογικά τα αιτήματά τους, διότι αν ορισμένοι εξ αυτών δεν μπορέσουν να ενισχυθούν φέτος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εξασκούν το επάγγελμα του αγρότη. Και ελληνική οικονομία χωρίς αγροτική οικονομία δεν μπορεί να υπαρξει", κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    [11] Δεσμεύσεις Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στην πρώτη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους (State of the Union address) να αναζωογονήσει την αγορά εργασίας, να κάμψει το χρέος, να επιβάλει περιορισμούς στη Ουόλ Στριτ και στις τράπεζες, να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για την μεσαία τάξη και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, καθώς προσπαθεί να επανακαθορίσει την πολιτική ατζέντα μετά τις σημαντικές πολιτικές ήττες που του στοίχισαν την πρώτη χρονιά του στην εξουσία.

    "Πριν ένα χρόνο, ανέλαβα την εξουσία εν μέσω δυο πολέμων, μιας οικονομίας που κλυδωνιζόταν από μια σοβαρή ύφεση, ένα οικονομικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού, και μια κυβέρνηση καταχρεωμένη. Ειδικοί από όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούσαν ότι εάν δεν δρούσαμε, θα αντιμετωπίζαμε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση. Έτσι δράσαμε άμεσα και επιθετικά. Και ένα χρόνο αργότερα, το χειρότερο μέρος της καταιγίδας έχει περάσει", είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

    Πρότεινε επίσης 30 δις δολάρια που ανακτώνται από το ποσό που είχε διατεθεί για την "διάσωση" της Ουόλ Στριτ να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς και μια νέα φορολογική έκπτωση για τις πάνω από 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις εάν αυτές "προσλάβουν νέους εργαζόμενους ή αυξήσουν τους μισθούς".

    Η ομιλία του ακολουθεί την ήττα των Δημοκρατικών στην σημαντική αναμέτρηση για μια έδρα στη Γερουσία στην Μασαχουσέτη, που ερμηνεύθηκε από αρκετούς αναλυτές ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Η ήττα στοίχισε στους Δημοκρατικούς την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στο σώμα αυτό του Κογκρέσου.

    Ο Ομπάμα επιχείρησε να δείξει ότι συναισθάνεται την δυσαρέσκεια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πορεία της οικονομίας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας --10%--, ωστόσο υποσχέθηκε ότι δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να αναδιαμορφώσει το σύστημα υγείας και πρόνοιας και κάλεσε να υπάρξει "συνεργασία" Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα.

    "Ώσπου να σταματήσω να μιλάω απόψε, κι άλλοι Αμερικανοί θα έχουν χάσει την ασφάλιση υγείας τους. Εκατομμύρια θα τη χάσουν εφέτος", είπε ο Ομπάμα. "Δε θα απομακρυνθώ από αυτούς τους Αμερικανούς. Και ούτε θα έπρεπε να το κάνουν οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα", πρόσθεσε. "Αντί να δίνουμε τις ίδιες κουραστικές μάχες που κυριάρχησαν στην Ουάσινγκτον για δεκαετίες, είναι καιρός να κάνουμε κάτι καινούριο. Ας δοκιμάσουμε την κοινή λογική".

    Στην προσπάθειά του να αποποιηθεί των κατηγοριών των Ρεπουμπλικανών ότι έχει πρόθεση να υπερδιογκώσει τις κρατικές δαπάνες, ο Ομπάμα πρότεινε "πάγωμα" εγχώριων προγραμμάτων.

    Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στην εφημερίδα Politico ότι αυτό το "πάγωμα" πρέπει να συζητηθεί, και να μην εξαιρεθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.

    Ο Ομπάμα πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για να προτείνει μέτρα για την τιθάσευση του χρέους, το οποίο αυξήθηκε στο 1,4 τρις δολάρια το οικονομικό έτος 2009.

    Ακόμα, ο Ομπάμα πρότεινε βελτίωση των μέτρων για την προστασία των ΗΠΑ από ενδεχόμενες επιθέσεις "τρομοκρατών με βιολογικά όπλα".

    Ο Ομπάμα παραμένει δημοφιλής, αλλά η εμπιστοσύνη στις πολιτικές που εφαρμόζει μοιάζει να εξανεμίζεται, με το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι τις εγκρίνουν κάτω από το 50%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 January 2010 - 7:30:32 UTC