Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Δρούτσα με γγ του ΟΗΕ
  • [02] Απεργούν εφοριακοί και τελωνειακοί
  • [03] Δεύτερη δόση επιδόματος αλληλεγγύης
  • [04] Θα επανεκδοθεί το βιβλίο του Χίτλερ
  • [05] Τρία ελληνικά μουσεία "κλέβουν" τη δόξα του... Μαντάμ Τισό
  • [06] "Θέλουν το λαό υποταγμένο"
  • [07] "Να εξαιρεθούν"
  • [08] "Κίνημα αντίστασης"
  • [09] Παραμένουν τα μπλόκα
  • [10] Κοντά στους μετανάστες

  • [01] Συνάντηση Δρούτσα με γγ του ΟΗΕ

    Συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον γγ του Οργανισμού Μπαν Κι-μουν θα έχει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα.

    Θερμή υποδοχή στον αναπληρωτή υπουργό, επιφύλαξαν αξιωματούχοι της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που δόθηκε προς τιμή του από τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά.

    "Δεν είναι η καλύτερη περίοδος για την πατρίδα μας", τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Δρούτσας, επισημαίνοντας ότι "είναι συνάμα και περίοδος προκλήσεων για όλους μας".

    Αναφερόμενος στις επαφές του στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι "από τη δική μας πλευρά υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να λύνουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε".

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή της Ομογένειας για την προώθηση και την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, επισημαίνοντας ότι "θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση ανάμεσά μας. Θέλουμε τις ιδέες σας και τις γνώσεις σας για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους, δημιουργώντας ξανά την Ελλάδα που μας έκανε όλους περήφανους με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας".

    Μετά τη δεξίωση, ο κ. Δρούτσας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και με θέμα συζήτησης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του προβλήματος σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Στη δεξίωση στο Γενικό Προξενείο παρέστησαν επίσης ο πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, και η γενική πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Κούλα Σοφιανού.

    [02] Απεργούν εφοριακοί και τελωνειακοί

    Απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι εφοριακοί και τελωνιακοί, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή επιδομάτων τους.

    Κινητοποίηση για τις 10 Φεβρουαρίου, προανήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, στην οποία θα συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές.

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων, σχετικά με την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Η εργοδοτική πλευρά υπαναχώρησε και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του κατώτερου ημερομισθίου περίπου στα 700 ευρώ, αίτημα που αποτελεί το κέντρο της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των συνδικάτων.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε «ή θα υποστούμε συνειδητά ως λαός τις αναγκαίες θυσίες μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας ή θα περιέλθουμε σε ακόμα σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελών και των αγορών κάτι που είναι αμφίβολο αν η κοινωνία μας μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί» και έκανε λόγο για κίνδυνο συλλογικής κατάρρευσης στον τόπο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η στάση των εργοδοτών είναι ουσιαστικά αντιστοιχισμένη με το μήνυμα περικοπών και λιτότητας και υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα θα αγωνιστούν και θα πάρουν αυξήσεις κόντρα στις επιθυμίες των αγορών.

    Οι εκπρόσωποι των εμπόρων δήλωσαν θετικοί στην αύξηση του κατώτερου ημερομισθίου αλλά σημείωσαν ότι αυτο δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί φέτος.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ με το ενδεχόμενο να αποφασίσει πανελλαδική απεργία στις 24η Φεβρουαρίου ενώ ακόμα θα τεθεί το θέμα της απόσυρσης των εμπειρογνωμόνων των συνδικάτων από τις διαδικασίες διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    [03] Δεύτερη δόση επιδόματος αλληλεγγύης

    Ξεκινάει από σήμερα για τους δικαιούχους η καταβολή της 2ης δόσης του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Οι επιδοτούμενοι από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Αθηνών και οι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου, θα μπορούν να προσέρχονται στις Υπηρεσίες Πρόνοιας τις παρακάτω ημερομηνίες, (βλέπε πίνακα) με βάση το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους, προσκομίζοντας οποιοδήποτε επίσημο φορολογικό έγγραφο που θα εμφανίζει πάνω τον Αριθμό του Φορολογικού τους Μητρώου.

    Αν για κάποιο λόγο δεν μπορούν να παρεβρεθούν αυτοπροσώπως στις Υπηρεσίες Πρόνοιας, μπορεί να πάει στη θέση τους, χωρίς εξουσιοδότηση, κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, με απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, να προσκομίσει το επίσημο έγγραφο, στο οποίο θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του δικαιούχου.

    ΑΡΧΙΚΑ ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

    Α μέχρι Γ 04.02.2010 μέχρι και 12.02.2010

    Δ,Ε,Ζ,Η,Θ,Ι 16.02.2010 μέχρι και 24.02.2010

    Κ,Λ 25.02.2010 μέχρι και 05.03.2010

    Μ,Ν,Ξ,Ο 08.03.2010 μέχρι και 16.03.2010

    Π,Ρ,Σ 17.03.2010 μέχρι και 23.03.2010

    Τα,Υ,Φ,Χ,Ψ,Ω 24.03.2010 μέχρι και 31.03.2010

    Αν ο επιδοτούμενος δεν διαθέτει Α.Φ.Μ, θα πρέπει να φροντίσει, το αργότερο μέχρι τις 28.02.2010, να το αποκτήσει από τη ΔΟΥ της περιοχής του. Το ίδιο ισχύει ακόμα και αν ο δικαιούχος είναι ανήλικος (ο γονέας οφείλει να μεριμνήσει για την έκδοση Α.Φ.Μ προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα και την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού).

    [04] Θα επανεκδοθεί το βιβλίο του Χίτλερ

    Το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ "Mein Kampf", (O αγών μου) θα επανεκδοθεί στη Γερμανία για πρώτη φορά μετά από το 1945, ανακοινώθηκε σήμερα από το εδρεύον στο Μόναχο "Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας".

    Το προπαγανδιστικό αυτό βιβλίο του Χίτλερ είχε απαγορευτεί να κυκλοφορεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.

    Η ιστορικός Εντιτ Ράιμ του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας ανέφερε ότι η επανέκδοση του βιβλίου του Χίτλερ θα γίνει ξανά το 2015, όταν θα εκπνεύσει ο χρόνος καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων, αφού θα έχουν συμπληρωθεί 70 χρόνια από το θάνατο του ηγέτη των Ναζί.

    Για πρώτη φορά το βιβλίο "Ο αγών μου" κυκλοφόρησε το 1925 και επανεκδόθηκε το 1926.

    Το υπουργείο Οικονομίας του κρατιδίου της Βαυαρίας, όπου είναι κατατεθειμένο το βιβλίο, αντιτίθεται στην επανέκδοσή του και ανακοίνωσε ότι δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας.

    [05] Τρία ελληνικά μουσεία "κλέβουν" τη δόξα του... Μαντάμ Τισό

    Διδάσκουν την ελληνική Ιστορία και Λαογραφία, επικεντρώνοντας την προσοχή τους όχι μόνο στους διάσημους, αλλά και στους αφανείς πρωταγωνιστές της. Τρεις δημιουργοί αξιοποίησαν ένα εύκαμπτο και εύπλαστο υλικό, το κερί, ως καλλιτεχνικό μέσο απόδοσης ιστορικών μορφών και στη συνέχεια στέγασαν τα έργα τέχνης τους σε ισάριθμα μουσεία- "κοσμήματα" στην ελληνική περιφέρεια.

    Το Μπιζάνι Ιωαννίνων, τα Ζωνιανά Κρήτης και το Μαυροχώρι Καστοριάς αποτελούν τους τόπους "καταγωγής" των τριών μουσείων, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το φημισμένο "Μαντάμ Τισό".

    Γνωστότερο όλων είναι το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Το μουσείο λειτουργεί από το 1995 σ' ένα κτήριο, που θυμίζει ηπειρώτικο αρχοντικό. Στις αίθουσές του στεγάζονται 150 κέρινα ομοιώματα, οργανωμένα σε 36 συνθέσεις.

    Οι μορφές που παρουσιάζονται σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821 και την περίοδο πριν από αυτήν. Το Κρυφό Σχολειό, οι Δάσκαλοι του Γένους, η Φιλική Εταιρεία, οι Κλέφτες και οι Αρματολοί, ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι μερικά μόνο από τα θέματα που σμίλεψε ο Παύλος Βρέλλης.

    Τα εκθέματα συμπληρώνονται από αφιερώματα στην αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, τον Μακεδονικό Αγώνα και το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    "Έφτιαξα αυτό το Μουσείο σαν φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες", σημειώνει ο ίδιος, στην ιστοσελίδα του μουσείου.

    Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται ένα δεύτερο αρχοντικό που στεγάζει βιβλιοθήκη και εργαστήριο.

    Την ανάγκη του να διδάξει στις νεότερες γενιές την Ιστορία της Κρήτης μετουσίωσε σε μουσείο ο Διονύσης Ποταμιάνος.

    Το μουσείο του, στα Ζωνιανά Κρήτης, λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια, αν και ο ίδιος αποκαλύπτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι προϋπήρξαν άλλα 25 χρόνια σκληρής, ακατάπαυστης δουλειάς, για να δημιουργήσει μαζί με τη γυναίκα του τα κέρινα ομοιώματα που εκτίθενται.

    Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Ποταμιάνου επικεντρώνεται θεματικά σε προσωπικότητες και στιγμιότυπα από την Ιστορία της Κρήτης. Περισσότερα από 100 ομοιώματα αναπαριστούν σε φυσικό μέγεθος εξέχουσες μορφές, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος και ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και σημαντικές περιόδους, όπως η δράση του Νικηφόρου Φωκά για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς, η Βενετοκρατία και η Κρητική Επανάσταση.

    Επίσης, στους χώρους του Μουσείου, ο 80χρονος γλύπτης, Διονύσης Ποταμιάνος, διδάσκει ζωγραφική και γλυπτική σε μαθητές δημοτικού.

    Το νεότερο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων (λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο) βρίσκεται στο Μαυροχώρι Καστοριάς και αποτελεί δημιούργημα του δασκάλου, Δημήτρη Παναγιωτίδη. "Επέλεξα να έχω μαθητές μου όλα τα παιδιά της Ελλάδας πλέον", λέει χαρακτηριστικά.

    Ιδιαιτερότητα του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας, όπως ονομάζεται, αποτελεί το γεγονός ότι η θεματολογία του αφορά αποκλειστικά σε σκηνές καθημερινών ανθρώπων.

    Στις αίθουσες των δύο νεοκλασικών κτιρίων που συνθέτουν το Μουσείο επιχειρείται αναδρομή στον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων από τα προϊστορικά χρόνια και μετά. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν παλιά επαγγέλματα (ζυμωτής, γανωματής, καροποιός, ναυπηγός, τσαγκάρης κ.α.), καθημερινές δραστηριότητες και έθιμα της περιοχής.

    "Η σύζυγός μου και εγώ φιλοτεχνήσαμε τους καθημερινούς ήρωες ρεαλιστικά, αποτυπώνοντας στα πρόσωπά τους τις ρυτίδες και τις ταλαιπωρίες της ζωής τους", εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης

    Τα κέρινα ομοιώματα εξοπλίζονται με πραγματικά αντικείμενα, η ιστορική αξία των οποίων είναι σημαντική: φορεσιές, εργαλεία, όπλα, νομίσματα και μαγειρικά σκεύη. Οι αντίκες αποτελούν κατά κύριο λόγο κειμήλια της οικογένειας του κ. Παναγιωτίδη και των άλλων κατοίκων της περιοχής.

    Τα δύο κτίρια ενώνει αυλή, που έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπει σε παραδοσιακό χωριό.

    "Στόχος μας είναι ανά δύο ή τρία χρόνια να οργανώνουμε αφιερώματα σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, πλαισιώνοντας τα εκθέματα με ηθοποιούς, οι οποίοι θα μυούν τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα των περιόδων αυτών. Δεν θέλουμε να έχουμε ένα στάσιμο μουσείο", τονίζει ο ιδρυτής του μουσείου.

    Επίσης, αποκαλύπτει ότι σύντομα θα εκτεθούν στο μουσείο και οι δύο συλλογές του. Η πρώτη περιλαμβάνει περίπου 10.000 απολιθώματα και η δεύτερη νομίσματα που χρονολογούνται από το 1830 και μετά.

    Στο δεύτερο κτήριο έχει δημιουργηθεί και χώρος εκδηλώσεων, προκειμένου να φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις. Εκεί ο ιδρυτής του μουσείου οραματίζεται να αναδείξει τη δουλειά των καλλιτεχνών της Καστοριάς προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή.

    Κείμενο: Κουζινοπούλου Μ.

    [06] "Θέλουν το λαό υποταγμένο"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «η πάλη του ΚΚΕ για την οργάνωση των λαϊκών αγώνων μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων».

    "Θέλουν το λαό φοβισμένο και υποταγμένο, γιατί γνωρίζουν πως μόνο έτσι μπορούν να τον μακελέψουν. Το ΚΚΕ, που πριν τις εκλογές προειδοποίησε το λαό για την αντιλαϊκή θύελλα που ήρθε, τώρα με την ίδια σιγουριά βεβαιώνει το λαό ότι έχει δύναμη και μπορεί να αποκρούσει την επίθεση, αν απορρίψει τα ιδεολογήματα και τις απειλές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ξεσηκωθεί για να διεκδικήσει οργανωμένα και αποφασιστικά τα δικαιώματά του", τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε τα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιαγροτικά μετρα, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας", δήλωσε η Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σχετικά με την οικονομία.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι όλες οι πιέσεις αποβλέπουν στο να ληφθούν πιο αντιλαϊκά μέτρα και το χειρότερο είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπεί ο λαός σε έναν λαό ηττημένο, απογοητευμένο και φοβισμένο, ώστε να δεχθεί ασυζητητί τα μέτρα που έρχονται.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός της είπε ότι υφίσταται κίνδυνος πτώχευσης της χώρας.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο λαός το δίκαιο και τη δυναμη που έχει και με πείσμα να οργανώσει την αντεπιθεσή του.

    Κάλεσε δε εργάτες, αγρότες και εμπορουπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σφυγμομετρεί την αντίδραση της κοινής γνώμης όσον αφορά τα μέτρα και σημείωσε ότι η κοινή γνώμη πρέπει να πεί ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι.

    Σχετικά με τη συζήτηση για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι συναίνεση υπάρχει, καθώς η ΝΔ είναι συναινετική προς την ουσία των μέτρων, ο κ. Καρατζαφέρης επίσης, καθώς λέει νυν υπέρ πάντων αντιλαϊκά μετρα και επίσης υπάρχουν και φωνές θεσμολαγνείας, ότι, δηλαδή, με τη βελτίωση των θεσμών μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.

    [07] "Να εξαιρεθούν"

    Την αντίθεσή του για φορολογικά μέτρα και συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση στα περίπου 2 εκατ. Ελλήνων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αλτερ.

    «Είναι παράλογο κι άδικο ακόμα και να το συζητάμε», είπε και αναφερόμενος στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, συμφώνησε μεν ότι «όλος ο Ελληνικός λαός πρέπει να συνδράμει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, πλην όμως δεν μπορούμε να πούμε σ΄ όλους ότι αυξάνουμε τη φορολογία κατά 10%».

    Εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση, λέγοντας ότι στα κατώτατα όρια, δηλαδή στα περίπου 2 εκατ. των πολιτών που ζουν κάτω απ΄ το όριο της φτώχειας, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κανενός είδους φόρο.

    «Αλλά από εκει και πάνω θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή κλιμάκωση. Το όποιο μέτρο με γενικό φορολογικό χαρακτήρα σαφώς αδικεί τους οικονομικά ασθενέστερους», είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική πρότεινε την «αρχή του 7πλασίου», δηλαδή, όπως εξήγησε, κανένας μισθός στο δημόσιο να μην υπερβαίνει το 7πλάσιο του βασικού.

    Δήλωσε τρομαγμένος από την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για εκποίηση της περιουσίας στο ΙΚΑ και πρότεινε την δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα και την δημιουργία μιας τράπεζας στην οποία θα περιέλθουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων προς αξιοποίηση. Η τράπεζα αυτή - όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ.- θα αξιοποιεί την περιουσία των Ταμείων και τα όποια κέρδη της θα αποτελούν πόρο για το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά τα όρια συνταξιοδότησης, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι αυτά θα αυξηθούν συνολικά σ΄ όλη την Ευρώπη και μοιραία θα ακολουθήσει και η Ελλάδα.

    Χαρακτήρισε κοινωνικά άδικη την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και υποστήριξε ότι αν και ο πρωθυπουργός γνωρίζει και το πρόβλημα του ελλείμματος και τις αιτίες που το δημιούργησαν, δεν έχει το «αποτελεσματικό αντίδοτο» για την καταπολέμηση του.

    Για το πάγωμα των μισθών είπε πως εάν δεν ακολουθηθεί από υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων έτσι ώστε να υπάρξει ορθολογικότερη κατανομή και να δούμε που υπάρχουν πραγματικά κενά, θα δημιουργήσει μόνο στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες.

    [08] "Κίνημα αντίστασης"

    Με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, θα συναντηθεί σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

    "Κοινωνικά άδικα" και "αναποτελεσματικά" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως τα μέτρα, που «κερδίζουν μέρα με τη μέρα την υποστήριξη των πιο οπισθοδρομικών πολιτικών και οικονομικών κύκλων ... πάνε την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω» καθώς «διογκώνουν την ανεργία, διαλύουν το ασφαλιστικό, κάνουν αναδιανομή προς όφελος των πλουσίων».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να οικοδομηθεί ένα ευρύ κίνημα αντίστασης, θα αγωνιστεί για να γίνει κτήμα του λαού και αίτημα διεκδίκησης το εναλλακτικό σχέδιο της αριστεράς για την έξοδο από τη κρίση» τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να μπλοκάρουν τα μέτρα. «Το σύνθημα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ να μπει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολή, στους δρόμους του δίκαιου αγώνα των αγροτών» πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τα μέτρα δεν θα μειώσουν τα ελλείμματα και τα τα χρέη αφού «η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι μέτρο που παρατείνει τη ζωή των ασφαλιστικών ταμείων μόνο για λίγους μήνες» ενώ «το πάγωμα μισθών και η περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο στέλνει μήνυμα και στον ιδιωτικό τομέα για γενικευμένο πάγωμα μισθών και στραγγαλίζει την ήδη πιεσμένη αγορά, η οποία ασφυκτιά» και «η μείωση του αριθμού και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια στιγμή που οι κοινωνικές υπηρεσίες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, θα οδηγήσει στη περεταίρω απαξίωση του δημόσιου τομέα και στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου».

    «Τώρα που έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες και οι προεκλογικές υποσχέσεις εγκαταλείφθηκαν οριστικά, τώρα που η κυβέρνηση επέλεξε πια, να έχει προνομιακούς συμμάχους την ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ήρθε η ώρα της κοινωνίας και των εργαζόμενων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από την ηγεσία του ΚΚΕ «να κάνει το βήμα και να ενισχύσει ενωτικούς αποτελεσματικούς αγώνες με στόχο να μπλοκαριστούν τα μέτρα» από τον κόσμο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «που δεν αντέχουν αυτή την άγρια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων να μπουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα» και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε η απεργία τις 10ης Φλεβάρη να είναι σταθμός στον αγώνα για το μπλοκάρισμα των μέτρων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ».

    «Αφού η κυβέρνηση δεν τολμά ή δε μπορεί να σηκώσει ανάστημα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να το κάνει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες, να μπλοκάρει τα μέτρα ισοπέδωσης της κοινωνίας» κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    [09] Παραμένουν τα μπλόκα

    «Κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση και να προετοιμάσουμε την αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες για τη μετά το 2013 εποχή. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να "μπλοκαριστεί"», ανέφερε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή στην ομιλία της, στα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA της Helexpo, στη Θεσσαλονίκη.

    «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με σημαντικό κόστος για την κοινωνία, αλλά και για τους ίδιους και την αγροτική οικονομία, αναδεικνύουν για μια άλλη φορά την αποτυχία της ελληνικής αγροτικής πολιτικής και την έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού της πρωτογενούς παραγωγής», είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος δεν έχει ημερομηνία λήξης και χαρακτηρίζοντας μεγάλο στοίχημα «να τολμήσουν και εκείνοι (οι παραγωγοί) να δεχτούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές».

    Αναφορικά με τους κυβερνητικούς στόχους, στον τομέα της γεωργίας, η κα Μπατζελή είπε ότι επιδιώκεται η σχεδιασμένη στήριξη του αγροτικού τομέα με ουσιαστικές αλλαγές και πόρους, που θα στοχεύουν στην μακροχρόνια βιωσιμότητά του και θα στηρίζουν ολοκληρωμένα τον πληθυσμό της υπαίθρου, εξηγώντας ότι «η λογική του να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της αδράνειας και των μικροδιευθετήσεων, χωρίς να διαμορφώσουμε νέο σύγχρονο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, έχει οριστικά χρεοκοπήσει».

    Τα μπλόκα

    Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των «12» μπλόκων με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Σε συνεδρίαση που έγινε στον Πλατυκάμπο οι αγρότες αποφάσισαν από σήμερα μετά το μεσημέρι, να προχωρήσουν σε πλήρη και επ' αόριστο αποκλεισμό στο μπλόκο που έχει στηθεί στην περιοχή. Αποφάσισαν επίσης να μετακινήσουν τα αγροτικά μηχανήματα από την είσοδο του Πλατυκάμπου στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, προκειμένου να αποκλείσουν την κυκλοφορία και προς τον Βόλο.

    Συνεδριάζουν και οι αγρότες στον Τύρναβο. Η απόφαση τους να κλείσουν τον δρόμο θεωρείται δεδομένη και το θέμα συζήτησης είναι πλέον η χρονική διάρκεια του αποκλεισμού, αν θα είναι επ' αόριστο ή θα είναι περιοδική.

    Εξάλλου οι αγρότες των «12» μπλόκων στα οποία συμμετέχουν και αυτοί του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται να μεταβούν με λεωφορεία την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να προβούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην έκθεση «Agrotica».

    Οι αγρότες κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στους οδικούς κόμβους («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας, αερογέφυρα Θέρμης), χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα έκλεισε από τις 3 τα ξημερώματα, για όλα τα οχήματα.

    Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

    Ανοιχτός για όλα τα οχήματα ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας.

    Κλειστός είναι ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, ενώ αποκλεισμένοι από τους αγρότες είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, ενώ ομαλά γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

    Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Ομαλά λειτουργεί τα τελωνείο του Ορμενίου στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

    Οι αγρότες είχαν κλείσει την οδική πρόσβαση στο τελωνείο χθες μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ από τότε, η κίνηση όλων των οχημάτων προς το τελωνείο διεξάγεται κανονικά.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Την απόφασή τους να ανοίξουν τα σύνορα του Προμαχώνα για όλα τα οχήματα πήραν στις έντεκα το βράδυ, οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα.

    Εξάλλου σε ανακοίνωση που είχαν στείλει το απόγευμα οι αγρότες, στα ΜΜΕ, ανέφεραν ότι σε ένδειξη καλής θέλησης, θα επέτρεπαν τη διέλευση όλων των οχημάτων από τις εννέα το βράδυ, μέχρι τα μεσάνυχτα. Ανακοίνωση, την οποία λίγο αργότερα τη διέψευσαν.

    Εντούτοις τα σύνορα άνοιξαν και αυτή τη στιγμή περνούν και τα φορτηγά που ήταν αποκλεισμένα, από και προς τα σύνορα με τη γείτονα χώρα, από την Κυριακή το απόγευμα.

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι, που διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και -κυρίως- την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.

    Σήμερα, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

    Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει την Παρασκευή από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

    Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.

    «Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

    [10] Κοντά στους μετανάστες

    Στο πλευρό δεκάδων μεταναστών που τρέφονται από τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής, στην οδό Σοφοκλέους, θα βρεθούν σήμερα οι κ.κ. Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος.

    Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έδωσε στον κ. Κάρολο Παπούλια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών, χθες το βράδυ.

    Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας ήταν παρόντες , εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, πλήθος αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου, καθηγητών Πανεπιστημίων και Ακαδημαϊκών, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

    Ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη τον κ. Παπούλια «για την πανηγυρική επανεκλογή του» όπως είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας ότι η επανεκλογή του «μαρτυρεί περιτράνως την εμπιστοσύνη του πολιτικού κόσμου στο πρόσωπο σας, τον σεβασμό την αγάπη και, γιατί όχι, την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού». Και ο κ. Βαρθολομαίος κατέληξε ευχόμενος «καρποφόρα θητεία όπως και η προηγουμένη».

    Στην ομιλία του, που αναφερόταν στις οικολογικές πρωτοβουλίες και ανησυχίες του Οικουμενικού θρόνου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε μεταξύ άλλων, αφού προηγουμένως μετέφερε στον ελληνικό λαό την αγάπη και την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας του «ιερού αιωνόβιου θεσμού του Γένους, του ιστορικού και μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου»:

    «Οι πάντες αναγνωρίζομεν πλέον την κρισιμότητα του οικολογικού προβλήματος, αν και, ακόμη και την στιγμήν αυτήν, ολίγοι και ολίγα πράττομεν δια την αντιμετώπισίν του.

    Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δύναται εν ταπεινώσει να καταθέση ότι ήδη εις χρόνον γενικής αδιαφορίας διείδε τον επερχόμενον κίνδυνον και προσεπάθησε να υψώση την φωνήν του ποιούμενον έκκλησιν εις συνεργασίαν όλων των πνευματικών δυνάμεων πρός αντιμετώπισιν της επερχομένης κρίσεως».

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, με στόχο τη διάσωση της κτίσεως του Θεού και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ασχολείται με τα προβλήματα του περιβάλλοντος διότι «η οικολογική κρίσις είναι εις την ουσίαν της και εις την γενεσιουργόν αιτίαν της κρίσις πνευματική και ηθική».

    Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του πρόσθεσε : «Η Εκκλησία ατυχώς εν πολλοίς κατατρέχεται υπό τινος εσωστρεφείας, περιοριζομένη συνήθως εις την επίλυσιν των εσωτερικών της προβλημάτων, κωφεύουσα, ενίοτε υπό την πίεσιν φονταμενταλιστικών κύκλων, εις τας εκκλήσεις διά συνεργασίαν και καταλλαγήν, ως εάν μη ητο δυνατόν να διατηρήση αλώβητον την ταυτότητά της, εάν ανοίξη και τείνη τας χείρας της εις συνεργασίαν μετά των άλλων. Αλλα ο όντως μέγας πλούτος της Ορθοδοξίας δεν της εδόθη πρός συντήρησιν. Οφείλει η ορθοδοξία να χρησιμοποιήση την παράδοσίν της, τον θεολογικόν και πνευματικόν της θησαυρόν, δια να αντιμετωπίση ο σύγχρονος άνθρωπος τα φλέγοντα υπαρξιακά προβλήματά του. Και η παγκόσμιος οικολογική κρίσις, την οποίαν διερχόμεθα, αποτελεί, χωρίς αμφιβολίαν, πρόβλημα εκ των πλέον ζωτικών όσον και επειγόντων. Η Ορθοδοξία οφείλει και ημπορεί να πράξη ακόμη περισσότερα δια την αντιμετώπισίν του».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2010 - 7:30:28 UTC