Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες"
  • [02] Ελληνική αποστολή στην Αϊτή
  • [03] ΗΣΑΠ: 4ωρη στάση εργασίας, αύριο
  • [04] "Θυσίες χωρίς αντίκρυσμα"
  • [05] Παραμένουν τα μπλόκα

  • [01] "Θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες"

    Στην Ινδία θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αύριο, θα μιλήσει στη Διάσκεψη για τις προοπτικές της Αειφόρου Ανάπτυξης.

    Τη λήψη μέτρων για εκείνους που δεν πληρώνουν σήμερα και πρέπει να πληρώσουν ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, δίνοντας κατ` αυτόν τον τρόπο το στίγμα του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Στην ίδια συζήτηση ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές, γιατί αν δεν γίνουν αυτές τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συμβολή όλων στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν τα μεγαλύτερα προνόμια και πρέπει να συμβάλουν περισσότερο.

    Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος με τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και σήμερα είναι μια ιστορική ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Και οι αλλαγές αυτές, είπε, θα γίνουν υπέρ των πολιτών.

    Αναφέρθηκε στα πολλά λάθη που έχουν γίνει στη χώρα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να βρίσκεται σήμερα εκτεθειμένη. Έχουμε εθνική ανάγκη να γίνουν οι αλλαγές πρόσθεσε, καθώς μάλιστα η χώρα απειλείται.

    Επίσης τόνισε ότι η αδυναμία και η έλλειψη βούλησης τα προηγούμενα χρόνια για να γίνουν αλλαγές δημιούργησαν τα σημερινά προβλήματα, τα οποία πληρώνουμε.

    Συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό

    Σήμερα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε, στο Νέο Δελχί, συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με τον Ινδό ομόλογό του Μανμουχάν Σινγκ αλλά και τον γραμματέα του κόμματος του Κογκρέσου Ραούλ Γκάντι.

    Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση.

    Η ισχυρή παρουσία της Ελλάδας διεθνώς είναι πάντα χρήσιμη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πιο χρήσιμη αυτή την περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μια εθνική και οικονομική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η Ινδία η οποία είναι αναδυόμενη δύναμη στην οικονομία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό αλλά και πολιτικά μέσω της αναβάθμισης των σχέσεων, μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας σε πολλούς τομείς.

    Κοινή διαπίστωση των δύο πρωθυπουργών ήταν ότι οι απόψεις είναι συγκλίνουσες αναφορικά με τα οικνομικά δεδομένα και τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε πρόσκληση στον Ινδό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

    Ο κ.Σινγκ αποδέχθηκε την πρόσκληση και όπως είπε ο κ.Παπανδρέου σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον κ. Παπανδρέου για την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Ινδίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν πολλά θέματα στα οποία οι δύο χώρες θα αναπτύξουν συνεργασία.

    Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στις κατασκευές, στις υποδομές, στις τηλεπικοινωνίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον τουρισμό, την πράσινη τεχνολογία, την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής με το οποίο θα ασχοληθεί αύριο μεγάλο διεθνές συνέδριο που γίνεται στο Νέο Δελχί, καθώς και για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της χώρας μας ενημερώνοντας τον Ινδό ομόλογό του για το πως προχωρά η προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτή με τα δικά της μέσα.

    Ο κ.Παπανδρέου θα έχει αύριο συνάντηση με την πρόεδρο του κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι, με την οποία μεταξύ άλλων θα κάνουν αποτίμηση της παλαιότερης πρωτοβουλίας των έξι στην οποία μετείχαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Ιντιρα Γκάντι.

    Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβίωσης της πρωτοβουλίας αυτής, καθώς η απειλή των πυρηνικών όπλων, που ήταν το βασικό αντικείμενο της αρχικής πρωτοβουλίας είναι και σήμερα υπαρκτή.

    Δηλώσεις Γ.Πεταλωτή

    «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της σημερινής δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και να προχωρήσει στις αλλαγές και τις τομές εκείνες που θα μας επαναφέρουν στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας».

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι «όχημα» της κυβέρνησης σε αυτή την πορεία είναι η πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας που εγκρίθηκε χτες, καθώς επίσης και τα νομοσχέδια για τη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και την εισοδηματική πολιτική και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

    «Το κόστος οποιασδήποτε καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων είναι πλέον κόστος εθνικό κι η παρούσα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην χρεώσει τον ελληνικό λαό περαιτέρω με ένα τέτοιο δυσβάσταχτο κόστος», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

    Σημείωσε δε ότι «είναι η ώρα να καταλογιστούν και οι ευθύνες σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση αλλά και να συνεισφέρουν όσοι δεν εισφέρουν τόσα χρόνια».

    Σχετικά με το εάν έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο σύστασης σχετικής εξεταστικής επιτροπής για την «κακοδιαχείριση» στην οικονομία από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «σαφώς κι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εργαζόταν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

    Ακόμη επεσήμανε ότι «θέμα εξεταστικής επιτροπής θα τεθεί μόνο αν η βουλή κρίνει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει κάποτε, όσοι ασκούμε ένα δημόσιο λειτούργημα να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία συνέπεια».

    Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τις «αναπτυξιακές ωθήσεις», όπως τις χαρακτήρισε, του αμέσως επόμενου διαστήματος.

    Ειδικότερα, έκανε λόγο για την κατάθεση τις επόμενες μέρες του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων, την προώθηση της δραστικής απλούστευσης διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τη δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος είναι αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και γιβ αυτό έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 10, 3 δισ. ευρώ το 2010 μέσα στον προϋπολογισμό, αλλά κι αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η ηλεκτρονική παρακολούθηση στη διακίνηση του φαρμακευτικού υλικού και των καυσίμων.

    Σχετικά με τη φορολόγηση εξωχώριων εταιρειών ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ο εντοπισμός και η φορολόγησή της είναι θέμα πολιτικής βούλησης «για να πάψουν να αποτελούν κέλυφος αποφυγής της φορολογίας μέσα στη χώρα».

    Επεσήμανε δε ότι «στην κυβέρνηση της ΝΔ υπήρξε και κορυφαίος υπουργός που δήλωσε ευθαρσώς ότι σύστησε οφ σορ εταιρεία για φορολογικούς λόγους».

    Εξάλλου, ερωτηθείς από ποιον κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία της χώρας, ο κ. Πεταλωτής είπε πως «όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, βρίσκεται οικονομικά σε τόσο δύσκολη στιγμή, είναι δεκτική ενός κερδοσκοπικού πολέμου και πολλές επιλογές που θέλαμε να έχουμε ως κυβέρνηση, περιορίζονται».

    Τρισέ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

    Τα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται "στη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη.

    Το συμβούλιο των κυβερνητών εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών που παρουσίασε η Αθήνα, είπε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει αυτό "είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση".

    "Περιμένουμε και είμαστε πεπεισμένοι από την άποψη αυτή, ότι η Ελλάδα θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις" για να επιτύχει τους στόχους της μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.

    [02] Ελληνική αποστολή στην Αϊτή

    Ελληνική αποστολή, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη αναχωρεί την Κυριακή το βράδυ για την Αϊτή, με 50 τόνους ανθρωπιστικό υλικό και με τη δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω στήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας,της φτωχότερης στον δυτικό κόσμο, που δοκιμάστηκε σκληρά από τον σεισμό της 13ης Ιανουαρίου.

    Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την αποδέσμευση, από τις πρώτες κιόλας ώρες, από την ΥΔΑΣ, χρηματικού ποσού 200.000 ευρώ προς το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Διατροφής, ο Γενικός Διευθυντής του οποίου ευχαρίστησε με επιστολή του "για την άμεση αντίδραση" της ελληνικής πολιτείας, η οποία συνέβαλε στο μέτρο των δυνάμεών της στην άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού.

    Ο κ.Κουβέλης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προκειμένου να ενημερώσει για την αποστολή, ανακοίνωσε επίσης ότι κομίζει επιστολή του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου προς τον Αϊτινό ομόλογό του, με την οποία αναφέρεται στο σύνολο της ελληνικής βοήθειας, στην ιστορική σχέση των δύο λαών, καθώς και στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει την Αϊτή, με βάση τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα μας.

    Η Ελλάδα στοχεύει ως επόμενη πρωτοβουλία να στηρίξει την ανοικοδόμηση των υποδομών υγείας που απευθύνονται στα παιδιά, δεδομένου ότι αυτός είναι ένας τομέας που παρουσίαζε σοβαρά ελλείμματα και πριν τον σεισμό, υπογράμμισε ο κ Κουβέλης, προσθέτοντας ότι έχει κάνει επανειλημμένες τηλεφωνικές επαφές με την υπουργό Εξωτερικών της Αϊτής Μαρί-Μισέλ Ρέι.

    Ο κ.Κουβέλης θα επιδώσει την επιστολή σε κυβερνητικό αξιωματούχο, τον οποίο θα συναντήσει στην περιοχή του αεροδρομίου του Πορτ-Ο-Πρενς, δεδομένου ότι το αεροσκάφος αναμένεται να παραμείνει εκεί μόνον γύρω στις 4 ώρες και θα επιστρέψει την επομένη, με μια διανυκτέρευση στον Αγιο Δομίνικο.

    Αναφερόμενος στη σύνθεση της βοήθειας, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η έμφαση δόθηκε στο υλικό, κυρίως, ιατροφαρμακευτικό, τρόφιμα και καταλύματα, τονίζοντας ότι η μεταφορά των ομάδων διάσωσης είχε νόημα κυρίως τις πρώτες 30 ώρες.

    Εμείς κινητοποιηθήκαμε από τις πρώτες δύο ημέρες, διευκρίνισε ο υφυπουργός, η αποστολή ήταν έτοιμη, αλλά δεν έγινε δυνατόν να μας δοθεί "σλοτ" για την προσγείωση του αεροσκάφους, πριν τις 8 Φεβρουαρίου, δεδομένης της μεγάλης εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή και της απόστασής μας από το νησί.

    Για τον λόγο αυτό αλλάξαμε στόχευση και επικεντρώσαμε στις ανάγκες που "καίνε" και αφοφούν την υγεία,τη διατροφή και τη στέγαση, συγκεντρώνοντας, πάνω από 50 τόνους υλικό με τη βοήθεια των κρατικών υπηρεσιών και των εθελοντών.

    Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι η πρώτη-πρώτη κίνηση της πολιτείας ήταν να ενδιαφερθεί για τους έλληνες πολίτες που διαβιούσαν στην Αϊτή (γύρω στα δέκα άτομα) και σε συνεννόηση με τις ισπανικές αρχές, δόθηκε η δυνατότητα να επαναπατριστούν σε όσους το επιθυμούσαν.

    Η αποστολή, που θα φύγει στις 10 το βράδυ της Κυριακής, θα γίνει με τζάμπο 747 της εταιρίας Hellenic Imperial Airways, η οποία ήταν η μόνη μεταξύ των ελληνικών εταιριών που διέθετε αεροσκάφος ικανό για τέτοια πτήση και η οποία θα διαθέσει και το 50% του κόστους, μεταφοράς.

    Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ονομαστικά και ευχαρίστησε για τη συλλογή της βοήθειας μεταξύ άλλων, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας, το υπουργείο Υγείας, την Ελληνική Αστυνομία, την Εκκλησία της Ελλάδας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τις ΜΚΟ, Φαρμακοποιοί του Κόσμου, Ιατρική Παρέμβαση, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί της Καρδιάς, Φως της Αφρικής, Fair Planet.

    Διευκρίνισε ότι οι γιατροί του Κόσμου και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης μεταφέρουν πέντε άτομα που θα παραμείνουν εκεί, ενώ έχει γίνει συνεννόηση με την ισπανική προεδρία και τις χώρες της ΕΕ, να μεταφέρει ευρωπαίους πολίτες.

    [03] ΗΣΑΠ: 4ωρη στάση εργασίας, αύριο

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, 5 Φεβρουαρίου, έχουν εξαγγείλει τα σωματεία των εργαζομένων στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του προσωπικού από ομάδες νεαρών (γκράφιτι).

    Εξάλλου, από τη διοίκηση του ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι λόγω εργασιών ανακαίνισης της Σιδηροδρομικής Γραμμής το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 θα παραμείνει κλειστό το τμήμα Ομόνοια-Άνω Πατήσια.

    Για το τμήμα Ομόνοια - Αττική η εξυπηρέτηση θα γίνεται από τη γραμμή 2 του Μετρό, ενώ για το τμήμα Αττική - Άνω Πατήσια η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται από τη λεωφορειακή γραμμή Χ8.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι έως Πέμπτη 1 Απριλίου, θα παραμείνει εκτός λειτουργίας το τμήμα Καλλιθέα-Φάληρο, για το οποίο η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού γίνεται με την λεωφορειακή γραμμή Χ13.

    [04] "Θυσίες χωρίς αντίκρυσμα"

    «Τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός είναι κοινωνικά άδικα, εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και είναι και αναποτελεσματικά» δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Ο πρωθυπουργός «μας καλεί σε έναν κύκλο μεγάλων θυσιών χωρίς αντίκρισμα, σπρώχνει την ελληνική κοινωνία σε ένα βαθύ τέλμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Οι εξαγγελίες για μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων «άνοιξε την όρεξη και για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα» και ήδη ο ΣΕΒ ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση, ακόμα και στον κατώτατο μισθό των 628 ευρώ μηνιαίως σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «η αύξηση των ορίων ηλικίας, με το αιτιολογικό του ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, είναι μια βαθιά αντικοινωνική και απάνθρωπη μεθόδευση, που έρχεται να μας φέρει πολλά χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "εξαπάτηση" του ελληνικού λαού, με τη «δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού συνασπισμού, με τη συναίνεση και συνενοχή της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ.».

    «Απέναντι σ΄ αυτόν τον μεγάλο συντηρητικό συνασπισμό είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό συνασπισμό, με τις δυνάμεις εκείνες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της αφύπνισης των εργαζόμενων και της κοινωνίας» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «τα συνδικάτα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σ΄ αυτή την εξέλιξη».

    «Η ερχόμενη Τετάρτη [ημέρα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ] θέλουμε να είναι μια σημαδιακή μέρα, όπου οι Έλληνες πολίτες να φύγουν από την αμηχανία και να ενώσουν τις φωνές τους με όλους εκείνους που λένε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, υπάρχει δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση, δεν μπορεί η χώρα και η ελληνική κοινωνία να γίνει το πειραματόζωο της Ευρώπης. Και το μήνυμα αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί. Θα είναι ένα μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο όμως και προς το νεοφιλελεύθερο Διευθυντήριο της Ε.Ε. Ένα μήνυμα και προς τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Δεν μπορεί να αντέξουμε μια πολιτική εξόντωσης των εργαζόμενων και της κοινωνίας, προς όφελος των τραπεζιτών, των μεγαλοβιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου, όλων όσων κέρδιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα και θέλουν να αντιμετωπιστεί και η κρίση, η οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία για αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου και εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας», κατέληξε.

    [05] Παραμένουν τα μπλόκα

    Στα "χέρια" των αγροτών και όχι της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η εκτόνωση της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί με τα πολυήμερα μπλόκα, όπως διεμήνυσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Η υπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν τίθεται θέμα καταβολής οικονομικών ενισχύσεων και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο έκανε ό,τι μπορούσε και ουδείς μπορεί να το κατηγορήσει για αδιαλλαξία".

    Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι από τις 5 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του υπόλοιπου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.

    Πρόσθεσε δε πως, μετά τη λήξη των πληρωμών αυτών, θα αρχίσει και η εξόφληση για τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις (ντομάτα, βαμβάκι και ενδεχομένως ρύζι). Κατά την ίδια, τον Απρίλιο - αν αυτό καταστεί δυνατόν - θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, ένα μήνα νωρίτερα από το σύνηθες (ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσόν 140 εκατομμυρίων ευρώ για τις καλλιέργειες του 2009).

    Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου - επβ ευκαιρία της 23ης Agrotica - η υπουργός κάλεσε επίσης τους αγρότες να μην κλείνουν τα σύνορα, διότι - όπως είπε - έτσι εξωτερικεύουν την κρίση και κάνουν κακό στη χώρα.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τα μέσα του 2010 θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ (σήμερα βρίσκεται στο 98%) και πρόσθεσε πως φέτος η κυβέρνηση θα παρουσιάσει - μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης - "μια άλλη πρόταση για τους συνεταιρισμούς".

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν λυθεί μια σειρά από ζητήματα που "πονάνε" τους παραγωγούς, όπως η λειτουργία της αγοράς, το κόστος παραγωγής και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.

    Γνωστοποίησε δε, ότι στο τέλος Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του επανασχεδιασμού του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", θα καταβληθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις για την απονιτροποίηση και τα βιολογικά προϊόντα.

    Σε σχέση με το διαχωρισμό για τους κατβ επάγγελμα αγρότες, η υπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί καταστατικό για την κατοχύρωση του επαγγέλματος, αλλά όχι με βάση μόνο εισοδηματικά κριτήρια.

    Κατβ ελάχιστον επιστροφή 550 εκατ. από το "πακέτο Χατζηγάκη"

    Η κα Μπατζελή επεσήμανε, εξάλλου, πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να επιστρέψει κατβ ελάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ από τις αγροτικές αποζημιώσεις του "πακέτου Χατζηγάκη", αν δεν τελεσφορήσουν, όπως είπε, οι "πάρα πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις", που η κυβέρνηση πραγματοποιεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "με στόχο να μην επιστραφεί τίποτα". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα επιτευχτεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Κατά την ίδια, το πακέτο Χατζηγάκη, ούτως ή άλλως, δεν πέτυχε τους στόχους του για ενίσχυση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων υπό την πίεση μπλόκων γενικά δεν ενδείκνυται. "Με τέτοια μέτρα δεν λύνουμε το πρόβλημα, απλώς καλύπτουμε το ζήτημα των κινητοποιήσεων με μικροδιευθετήσεις. Αν δεν πείσουμε τους αγρότες ότι είμαστε αξιόπιστοι, στο κεφάλι τους θα έχουν πάντα ένα μπλόκο απέναντί μας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείσα για τη χθεσινή μετάβασή της στην Agrotica, έπειτα από "παράκαμψη" των μπλόκων κοντά στο αεροδρόμιο, η κα Μπατζελή επεσήμανε ότι "δεν απέφυγε τίποτα, απλά επιβεβαίωσε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, σε χώρους όπου μπορούμε να μιλήσουμε κι όχι στα μπλόκα".

    Αναφερόμενη στον καπνό, σημείωσε ότι στόχος είναι να στραφούν οι καλλιεργητές σε άλλες καλλιέργειες, ενώ σε ό,τι αφορά το βαμβάκι σημείωσε ότι απαιτείται η αλλαγή του πλαισίου στήριξης, καθώς η ΚΟΑ βάμβακος "δεν είναι σωστή". Διευκρίνισε δε, πως την Τρίτη έχει συνάντηση στο υπουργείο με τους εκκοκκιστές βάμβακος, ώστε να συζητηθούν θέματα σχετικά με την αποπληρωμή συμβολαίων παραγωγών, που παρέδωσαν το προϊόν τους αλλά δεν πληρώθηκαν.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αγροτών. "Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, που δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε κάποιοι να ασυδοτούν, θα μας βρουν απέναντί τους... Θα βάλουμε τέλος στην ανομία και την ανοχή. Ως πολιτική επιλογή, τασσόμαστε με αυτούς που παράγουν, όχι με αυτούς που ασυδοτούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπενθύμισε επίσης πως στο πλαίσιο της κατάθεσης νόμου, με χρονικό όριο έως το Μάιο, προχωρά η διασύνδεση με διάφορες πηγές δεδομένων (π.χ., ΤΑΧΙΣ) για τον εντοπισμό και έλεγχο των εισερχόμενων αγροτικών προϊόντων και μπαίνουν οι βάσεις για νέους διαπραγματευτικούς μηχανισμούς προς όφελος των παραγωγών.

    Παρέμβαση εισαγγελέα

    Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε ο χθεσινός αποκλεισμός του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης από αγρότες του νομού, που είχε ως αποτέλεσμα τον «εγκλωβισμό» εκατοντάδων ταξιδιωτών.

    Με επείγον έγγραφό του προς τον διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Δημήτρης Παπαγεωργίου ζητά να ενημερωθεί εάν συνελήφθησαν οι δράστες ή σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία.

    Επιπλέον, με το ίδιο έγγραφο, ζητά ενημέρωση για το εάν και με ποιο τρόπο εφαρμόστηκε η παραγγελία που είχε δώσει πριν από τρεις εβδομάδες σχετικά με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στις περιπτώσεις που συντρέχει το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

    Τα μπλόκα

    Μια αντιπροσωπεία αγροτών από περιοχές της Χαλκιδικής, απέκλεισε με 12 τρακτέρ, σήμερα το πρωί, συμβολικά και επί περίπου 10 λεπτά της ώρας, τη βόρεια Πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Μάλιστα, οι παραγωγοί προχώρησαν στην ενέργειά τους αυτή, τη χρονική στιγμή κατά την οποία είχε αρχίσει η ξενάγηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή, στους χώρους της 23ης Agrotica.

    Οι παραγωγοί - ήταν αντιπροσωπεία από τις περιοχές Νέα Τρίγλια, Γαλάτιστα, Καλύβες και Ορμύλια - που έφτασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους και με συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, είχαν ξεκινήσει από την αερογέφυρα της Θέρμης.

    Το συγκεκριμένο οδικό κόμβο τον είχαν αποκλείσει, χτες βράδυ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για περίπου δύο ώρες. Γύρω στο μεσημέρι, προτίθενται να αποχωρήσουν από τη βόρεια Πύλη της ΔΕΘ και να επιστρέψουν στην αερογέφυρα, όπου θα συνεδριάσει η συντονιστική τους επιτροπή, ώστε να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

    Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των «12» μπλόκων με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Σε συνεδρίαση που έγινε στον Πλατυκάμπο οι αγρότες αποφάσισαν από σήμερα μετά το μεσημέρι, να προχωρήσουν σε πλήρη και επ' αόριστο αποκλεισμό στο μπλόκο που έχει στηθεί στην περιοχή. Αποφάσισαν επίσης να μετακινήσουν τα αγροτικά μηχανήματα από την είσοδο του Πλατυκάμπου στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, προκειμένου να αποκλείσουν την κυκλοφορία και προς τον Βόλο.

    Συνεδριάζουν και οι αγρότες στον Τύρναβο. Η απόφαση τους να κλείσουν τον δρόμο θεωρείται δεδομένη και το θέμα συζήτησης είναι πλέον η χρονική διάρκεια του αποκλεισμού, αν θα είναι επ' αόριστο ή θα είναι περιοδική.

    Εξάλλου οι αγρότες των «12» μπλόκων στα οποία συμμετέχουν και αυτοί του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται να μεταβούν με λεωφορεία την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να προβούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην έκθεση «Agrotica».

    Οι αγρότες κρατούν, επίσης, αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών.

    Κλειστή, από τις τρεις σήμερα τα ξημερώματα και για όλα τα οχήματα, είναι και η οδική διέλευση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

    Αγρότες κρατούν, επίσης, κλειστό το τμήμα Σερρών - Καβάλας της Εγνατίας οδού, στο ύψος του κόμβου των Κερδυλλίων. Το μεσημέρι αναμένεται να κλείσει ξανά, για λίγες ώρες, η παλιά εθνική στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα, στο σημείο που βρίσκεται το «Λιοντάρι της Αμφίπολης».

    Στον αντίποδα, οι αγρότες των συλλόγων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) και της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων (ΟΔΑΣ) αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αύριο το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο Στρυμονικού.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΔΑΣ Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες αποχωρούν από το μπλόκο δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης και καλούν όλους τους να συναδέλφους τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Τα τρακτέρ θα παραμείνουν σήμερα στην εθνική οδό, χωρίς όμως να την κλείσουν.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στους οδικούς κόμβους («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας, αερογέφυρα Θέρμης), χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Τέλος, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιφέρεια Πελοποννήσου, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση της ΠΑΣΥ απέκλεισαν γύρω στη μία μετά το μεσημέρι τον κόμβο της Στέρνας στην Κορίνθου - Τρίπολης.

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι κτηνοτρόφοι, που διεκδικούν τόσο οικονομικές ενισχύσεις, όσο και -κυρίως- την επίλυση θεσμικών τους αιτημάτων.

    Σήμερα, κτηνοτρόφοι από τη Δράμα πρόκειται να κατευθυνθούν στο τελωνείο της Εξοχής, όπου προτίθενται να ρίξουν στους δρόμους μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

    Αντίστοιχη κίνηση θα ακολουθήσει και αύριο από κτηνοτρόφους της Ξάνθης, οι οποίοι θα αποκλείσουν κατά πάσα πιθανότητα το κτίριο της νομαρχίας.

    Το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια των προέδρων των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα πανελλαδικό συλλαλητήριο, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2010 - 15:30:24 UTC