Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την οικονομία
  • [02] "Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης"
  • [03] Χιόνια και καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ
  • [04] ΣτΕ για τα μεταλλεία Χαλκιδικής
  • [05] Ουκρανία: Διαφωνούν για το αποτέλεσμα
  • [06] Ομπάμα: Ξεπερνάμε την κρίση
  • [07] Νέα ανακάλυψη πολύχρωμου δεινόσαυρου
  • [08] "Στέρηση βασικών δικαιωμάτων"
  • [09] "Φοβικά σύνδρομα"
  • [10] Ημερίδα για μετανάστες
  • [11] Κρίσιμες συναντήσεις
  • [12] Αποστολή στην Αϊτή

  • [01] Σύσκεψη για την οικονομία

    Τα φορολογικά μέτρα και η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Το απόγευμα, θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., για τη μεταναστευτική πολιτική.

    "Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα των κερδοσκόπων"

    Συντονισμένη επίθεση εκδηλώνεται κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Η διαπίστωση ανήκει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι της ελληνικής αποστολής, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη σχετικά με τη στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σ' αυτό το θέμα.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στη συνάντησή του, την Τετάρτη, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την επόμενη μέρα, 11 Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε πως εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και σ'αυτό επιμένουμε. Και πρόσθεσε ότι εμείς ό,τι είχαμε πει, το κάναμε, πήραμε μέτρα.

    Στο επίσημο γεύμα του Παγκόσμιου Φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με άλλους πρωθυπουργούς, όπως της Νορβηγίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας. Ολοι έδειξαν ενδιαφέρον για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και εξέφρασαν την απορία τους στον κ. Παπανδρέου για ποιο λόγο η Ελλάδα δέχεται τέτοιες επιθέσεις.

    Εξάλλου, στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα για να βγει απο την κρίση και την ύφεση.

    Ανέφερε επίσης ότι η πρόκληση είναι για όλους πολιτική και έγκειται στην ενίσχυση των θεσμών, καθώς και στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι πρόκληση για τους πολιτικούς να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη και να δουν με διαφορετική αντίληψη καθημερινά προβλήματα.

    Αναφέρθηκε και στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι υπήρξε η μεγάλη ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο επόμενος σταθμός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι στο Μεξικό, στο τέλος του φθινοπώρου και εκεί, όπως τόνισε, πρέπει οι αποφάσεις που θα ληφθούν να συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών. Είναι, τόνισε, θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής απόφασης.

    Επίσης τόνισε ότι οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν και πολύ μεγάλα αποθέματα, πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και να στηρίξουν την πράσινη οικονομία.

    Εχουμε ιστορική ευθύνη, πρόσθεσε, για το μέλλον του πλανήτη. Η προσπάθεια, όπως ανέφερε, πρέπει να περάσει μέσα απο την ισχυροποίηση των θεσμών, κάτι που θα είναι πιο δύσκολο για τις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν παλιές νοοτροπίες και πρακτικές.

    Για πρώτη φορά, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στην ιστορία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να εργαστούμε συλλογικά για το μέλλον.

    Συνέντευξη Γ.Παπακωνσταντίνου

    Στις κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολογική και εισοδηματική πολιτική, καθώς και για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής και τονίζει ότι σε αυτή την συγκυρία όλοι χρειάζεται να συνεισφέρουμε δίκαια, ανάλογα με τις δυνατότητές μας και οι πλέον αδύναμοι θα προστατευτούν. "Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το πρόγραμμα περιστολής δαπανών στο Δημόσιο, σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο", υπογραμμίζει ο υπουργός.

    Επίσης, προαναγγέλλει την κατάργηση αυτοτελούς και τεκμαρτής φορολόγησης, τη θέσπιση αντικειμενικών τεκμηρίων για όλους, την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού και αναφέρεται στις πρόωρες συντάξεις και τις «αδικίες» στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι είμαστε μια χώρα με τεράστιο έλλειμμα και τεράστιο χρέος. Φέτος θα χρειαστεί να δανειστούμε 54 δισ. από τις αγορές. Είμαστε όμως και μια χώρα μιας ισχυρής ένωσης με ένα νόμισμα που λειτουργεί σαν ασπίδα για την οικονομία μας. Η ένωσή αυτή έχει σαφείς κανόνες, που δυστυχώς τους έχουμε παραβιάσει όλους. Συνεπώς, δεν έχουμε υποκύψει σε επιταγές, όπως λέτε, πρέπει να προσαρμοστούμε στους κανόνες που έχουμε συνυπογράψει. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δράσουμε για να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας σε μια πάρα πολύ δύσκολη ως προς τις συνθήκες δανεισμού εποχή.

    Επίσης, προσθέτει ότι το πρότυπο που μέχρι σήμερα στήριζε τους ρυθμούς ανάπτυξης, ένα πρότυπο που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση με δανεισμό και σημειώνει ότι στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί πόροι που ενισχύουν εισοδήματα ομάδων με υψηλή ροπή προς κατανάλωση, αλλά το σημαντικότερο για το 2010 έχουν προβλεφθεί 10,3 δισ. ευρώ για δράσεις ανάπτυξης. Οι πόροι που απελευθερώνονται από τη μείωση της σπατάλης ενισχύουν την ανάπτυξη.

    Παράλληλα, τονίζει ότι θα έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση σφραγίσματος των σπαταλών στο δημόσιο τομέα και ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στον διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και δίκαιου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι καταργείται το ΕΤΑΚ και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης που δεν επιβαρύνει τις μικρές περιουσίες. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνει σημαντικά περισσότερο φόρο από τη μικρή και τη μεσαία. Κανένας μικρός ιδιοκτήτης δεν θα αισθανθεί να επιβαρύνεται για την ακίνητη περιουσία που κατέχει υπογραμμίζει.

    Επίσης, σημειώνει ότι στόχος είναι η αξιοποίηση κάθε ηλεκτρονικού μέσου για τη δήλωση, την καταγραφή και τη διασταύρωση των στοιχείων των φορολογούμενων και προσθέτει ότι το αφορολόγητο όριο, παρ' όλο που είναι το μεγαλύτερο που εφαρμόζεται σε χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, δεν σκοπεύουμε να το μειώσουμε, αλλά θα το συνδέσουμε με το μέτρο των αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα. Ρητή πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι η κατάργηση όλων των μορφών αυτοτελούς φορολόγησης, όπως και ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων. Θα θεσπιστούν νέα τεκμήρια διαβίωσης, σύμφωνα με τα οποία ο φορολογούμενος που δηλώνει π.χ. 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα καλείται να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να συντηρεί βίλα, εξοχικό και κότερο.

    Ο υπουργός ερωτάται και για τις πρόωρες συντάξεις και λέει ότι: ο πρωθυπουργός έθιξε ένα μείζον θέμα στο ασφαλιστικό μας σύστημα, αλλά και στη δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών. Δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος που υποχρεώνεται σε σύνταξη στα 65 μετά από έναν ίσως δύσκολο και σκληρό εργασιακό βίο και παίρνει τη σύνταξη που δικαιούται από το ΙΚΑ αισθάνεται προσβεβλημένος όταν βλέπει ειδικές ομάδες να απολαμβάνουν πολλαπλάσιες συντάξεις από ηλικίες πολύ μικρότερες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφηνίζει ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν διαφορετικέ γραμμές. Υπάρχουν απόψεις που εκφράζονται και πρέπει να εκφράζονται. Στις αποφάσεις η κυβέρνηση έχει μία γραμμή και μία φωνή. Το επιχείρημα της καθυστέρησης επίσης δεν το ασπάζομαι. Η χώρα σήμερα προσπαθεί να ισορροπήσει μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με φοβερές πιέσεις που ασκούνται στην οικονομία και από τους εταίρους και τις αγορές λόγω του «κακού μας παρελθόντος» και της αναξιοπιστίας μας.

    Τέλος, υπογραμμίζει ότι η διάσωση της οικονομίας δεν αφήνεται στις πλάτες της μίας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας. Σε αυτήν τη συγκυρία όλοι χρειάζεται να συνεισφέρου με δίκαια, ανάλογα με τις δυνατότητές μας και οι πλέον αδύναμοι θα προστατευτούν όπως ήδη κάνουμε -έχοντας δώσει την ενίσχυση αλληλεγγύης, έχοντας αυξήσει τις αγροτικές συντάξεις, το επίδομα ανεργίας, την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και εξασφαλίζοντας πόρους για προγράμματα για την απασχόληση των νέων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το πρόγραμμα περιστολής δαπανών στο Δημόσιο, σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο, καταλήγει.

    [02] "Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης"

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Η πρωτοβουλία ανήκε στον κ. Μπαρόζο, ο οποίος συνδέεται με τον κ. Σαμαρά με παλιά φιλία, από την εποχή που ο ένας ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κι ο άλλος υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

    Οι δύο άνδρες είχαν ευρύτατη συζήτηση για τα οικονομικά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις δυσμενείς εξελίξεις και για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρώπη.

    Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε θετική την αντιμετώπιση της ΝΔ στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση.

    Ειδικότερα θεωρεί ότι είναι θετικό πως η ΝΔ δεν ακολουθεί μία αρνητική αντιπολίτευση - "όχι σε όλα" - που θα έστελνε πολύ αρνητικό μήνυμα στις αγορές.

    Στην τηλεφωνική τους συνδιάλεξη οι δύο άνδρες συμφώνησαν σύντομα να συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

    Συναντήσεις με εκπροσώπους της ΔΑΚΕ

    Την ανάγκη άμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

    Την επισήμανση αυτή, ανέφερε ο κ.Παναγιωτόπουλος, έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ και υπήρξε απόλυτη συμφωνία από την πλευρά των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Στη συνάντηση ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε με απόλυτο τρόπο ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα-ανάσες, μέτρα ενίσχυσης και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, γιατί διαφορετικά θα υπάρξει εκτίναξη της ανεργίας.

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης επισήμανε την αναγκαιότητα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τα επώδυνα μέτρα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση ποιος φταίει για τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία ο κ. Πουπάκης απάντησε ότι φταίει η πολιτεία και φταίνε όλοι εκείνοι που με την ανοχή τους και με την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών άφηναν απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

    Ο κ. Πουπάκης είπε ακόμη ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στην ελληνική δικαιοσύνη, επιχειρηματίες κι άλλα συμφέροντα που θησαύρισαν με την ανοχή της πολιτείας.

    Ο ευρωβουλευτής είπε ακόμη ότι η ΔΑΚΕ έχει προτείνει κινητοποιήσεις για να προστατεύσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ προσπαθεί να ανεβάσει το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται τώρα το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

    Τέλος, ο κ. Πουπάκης μίλησε για την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης της ΔΑΚΕ, που θα γίνει μέσα από το συνέδριό της.

    Κλείνοντας ανέφερε ότι "είμαστε δίπλα στη ΝΔ, δίπλα στον πρόεδρο, όσον αφορά την προσπάθεια που έχει αναλαβει για να ξανακάνουμε τη ΝΔ πρώτη δύναμη και πρώτη στην καρδιά των Ελλήνων πολιτών".

    Ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και το πάγωμα των μισθών στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι αυξήσεις στα καύσιμα, οδηγούν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες απλούς εργαζόμενους.

    Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Και προέβλεψε ότι πολύ σύντομα εκείνοι οι οποίοι πληρώνουν πάντα θα κληθούν να ξαναπληρώσουν.

    Σε ερώτηση για το άν υπάρχουν ευθύνες στην πολιτική Αλογοσκούφη, ο κ. Μανώλης απάντησε ότι "ευθύνες υπάρχουν διαχρονικές και για πολλούς, γιατί οι πολιτικές που ασκήθηκαν για πολλά χρόνια οδήγησαν στο μεγάλο χρέος που αντιμετωπίζουμε, το οποίο όμως επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα με γκάφες της σημερινής κυβέρνησης".

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα Ηλίας Ηλιόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι "μία πολιτική που δεν αναδεικνύει αίτια, που δεν αναδεικνύει υπευθύνους για την κατάσταση στην οποία έχει φθάσει η χώρα και εκδηλώνεται με την εφαρμογή μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα που δεν οδηγούν πουθενά, είναι μία πολιτική με την οποία εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε".

    Πρόσθεσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι με ομόφωνες αποφάσεις τους απεργούν στις 10 Φεβρουαρίου, δίνοντας ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πολιτική της αδικίας και ελλειψης κοινωνικής ευαισθησίας δεν μπορεί να περάσει.

    Τέλος, ανέφερε ότι ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα είναι υποχρέωση της πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από την στιγμή που οι εργαζόμενοι ανελλιπώς και για όλη τους τη διαδρομή πληρώνουν τις εισφορές τους και το στηρίζουν.

    [03] Χιόνια και καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ

    Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να σημειωθούν τις επόμενες ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και πιθανώς την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

    Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο (πάνω από 300 μέτρα).

    Χιονίζει από νωρίς το πρωί περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε περιοχές του Κιλκίς, του νομού Σερρών, αλλά και του ορεινού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής.

    Ωστόσο, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά, εξαιτίας των μέτρων που έλαβαν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, από νωρίς χθες το απόγευμα.

    Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί προκειμένου να αποφύγουν ατυχήματα, εξαιτίας των συνθηκών παγετού, σε σημεία του οδικού δικτύου περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού.

    Με αλυσίδες στα τελευταία 10 χιλιόμετρα, γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στις οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

    Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, αλλά και από τον δρόμο της Νάουσας.

    Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.

    Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βίγλας και Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας, αλλά και στο δρόμο Αετού-Νυμφαίου.

    [04] ΣτΕ για τα μεταλλεία Χαλκιδικής

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 461-463/2010 αποφάσεις της, ακολουθώντας την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Μαρίνας Κωνσταντινίδου, απέρριψε τις αιτήσεις του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου Χαλκιδικής και κατοίκων της Στρατονίκης Χαλκιδικής, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και την τεχνική μελέτη εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Στρατονίκη. Τα επίμαχα μεταλλεία τα εκμεταλλεύεται η εταιρεία TVX Hellas.

    Ειδικότερα, τα μεταλλεία αυτά περιλαμβάνουν τα υπόγεια μεταλλεία μαύρων πετρών και τα «μαντέμ λάκκο», στα οποία εξορύσσονται μικτά θειούχα μεταλλεύματα μολύβδου και ψευδαργύρου. Επίσης, στην εν λόγω περιοχή υπάρχουν και οι λοιπές εγκαταστάσεις κατεργασίας των μεταλλευμάτων.

    Η Ολομέλεια απέρριψε ως αβάσιμους τους δεκάδες λόγους που προέβαλαν τόσο ο Δήμος Σταγείρων όσο και οι κάτοικοι της περιοχής. Μετά την δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, συνεχίζεται κανονικά η εκμετάλλευση των εν λόγω μεταλλείων.

    Να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ της εγκατάστασης και λειτουργίας των μεταλλείων έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το σωματείο των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται το μεταλλείο, όπως και κάτοικοι της περιοχής.

    [05] Ουκρανία: Διαφωνούν για το αποτέλεσμα

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία Βικτόρ Γιανουκόβιτς φαίνεται ότι επανακάμπτει θριαμβευτικά στο πολιτικό προσκήνιο με βάση την επίσημη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών για την προεδρία της χώρας, τα οποία του πιστώνουν σταθερό προβάδισμα έναντι της αντιπάλου του, πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμόσενκο.

    Με καταμετρημένο το 70,30% των ψήφων, η κεντρική εφορευτική επιτροπή δίνει στον Γιανουκόβιτς το 49,07% και στην Τιμόσενκο το 45,27%.

    Σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολς), ο Γιανουκόβιτς, του οποίου η εκλογή το 2004 είχε ακυρωθεί έπειτα από τις λαϊκές διαδηλώσεις στις οποίες πρωτοστάτησε η Τιμόσενκο, προηγείτο της ασπόνδου εχθρού του με 4-5 μονάδες.

    Ο Γιανούκοβιτς κάλεσε την 49χρονη πρωθυπουργό να παραιτηθεί από το αξίωμά της.

    «Φρονώ ότι η Γιούλια Τιμόσενκο θα πρέπει να ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Το κατανοεί αυτό καλά», τόνισε ο Γιανουκόβιτς σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τη στιγμή που τα έξιτ πολς προέβλεπαν νίκη του με τρεις έως τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

    Μολαταύτα, το στρατόπεδο της Τιμόσενκο προβάλλει μία παράλληλη δική του καταμέτρηση, στην οποία η πρωθυπουργός -που κατηγορεί τον Γιανουκόβιτς για καλπονοθεία-προηγείται με 0,8% του αντιπάλου της, προαναγγέλλοντας μία μακρά νομική διαδικασία αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Το 2004, η Τιμόσενκο είχε πρωτοστατήσει στις λαϊκές αντιδράσεις που είχαν ακυρώσει την τοτινή εκλογή του Γιανουκόβιτς στην προεδρία.

    [06] Ομπάμα: Ξεπερνάμε την κρίση

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε τη κρίσιμη περίοδο και άρχισε πάλι να αναπτύσσεται.

    "Βλέπουμε ότι ξεπεράσαμε το κρίσιμο σημείο στην οικονομία η οποία αναπτύσσεται πάλι" δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του CBS.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν προσλήψεις πάλι αλλά "δε συμβαίνει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε".

    Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε στους ρεπουμπλικανούς την πραγματοποίηση μιας συνόδου προκειμένου να προωθηθεί η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας της χώρας.

    "Θέλω μία μεγάλη σύνοδο για τους ρεπουμπλικανούς και τους δημοκρατικούς όπου να εξεταστούν οι καλύτερες ιδέες για να προχωρήσουμε μπροστά" σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    [07] Νέα ανακάλυψη πολύχρωμου δεινόσαυρου

    Ένα καλοδιατηρημένο απολίθωμα του πιο μικρού δεινοσαύρου που έχει ποτέ βρεθεί και ο οποίος ζούσε στην Κίνα πριν από 150 εκατ. χρόνια, αποκαλύπτει ότι διέθετε πολύχρωμο φτέρωμα, το οποίο πιθανότατα, όπως και σε πολλά σημερινά ζώα, επιτελούσε μια συγκεκριμένη εξελικτική λειτουργία: να εντυπωσιάζει και να προσελκύει άτομα του αντίθετου φύλου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της παλαιοντολογίας που έχει αναλυθεί με τόση λεπτομέρεια το χρώμα ολόκληρου του σώματος ενός δεινοσαύρου.

    "Θα ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό ζώο, αν ζούσε σήμερα", δήλωσε ο καθηγητής ορνιθολογίας του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Πραμ, ο οποίος έκανε τη μελέτη μαζί με κινέζους ερευνητές από το πανεπιστήμιο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πεκίνου. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο Anchiornis huxleyi ήταν ένας δίποδος μίνι-δεινόσαυρος, σαν κοτόπουλο, βάρους μόλις 1,1 κιλού και ύψους 12 εκατοστών, με τέσσερις φτερούγες, που του επέτρεπαν πιθανότατα να πετάει από δέντρο σε δέντρο και ο οποίος έζησε στην ύστερη Ιουρασική περίοδο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κυρίως σώμα του ήταν γκρι (ή μαύρο) και το λοφίο του κοκκινο-καφέ, ενώ είχε επίσης κοκκινο-καφέ στίγματα στο πρόσωπό του, καθώς και άσπρες φτερούγες με μαύρες ρίγες.

    Οι αμερικανοί και οι κινέζοι ερευνητές βοηθήθηκαν στην έρευνά τους κάνοντας σύγκριση των απολιθωμάτων με 26 φτερά διαφορετικών χρωμάτων από σημερινά πουλιά. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο δύο απολιθώματα του μικροσκοπικού Anchiornis huxleyi - και τα δύο πέρυσι στην Κίνα, η οποία εξελίσσεται σε "χρυσωρυχείο" για τους παλαιοντολόγους.

    Το χρώμα των δεινοσαύρων μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστο στους επιστήμονες, οι οποίοι απλώς έκαναν εικασίες (όπως και ο Σπίλμπεργκ στη διάσημη ταινία "Τζουράσικ Παρκ"!). Όμως, τελευταία έρχονται νέα στοιχεία στο φως που δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι, τουλάχιστον μερικοί από αυτούς, ήσαν πολύχρωμοι. Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι ένας άλλος δεινόσαυρος, ο οποίος επίσης βρέθηκε στην Κίνα, ο Σινοσαυροπτέρυξ, ηλικίας περίπου 125 εκατ. ετών, είχε "καροτί" φτερά.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/science.1186290

    [08] "Στέρηση βασικών δικαιωμάτων"

    «Ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση επικαλούνται τα παιχνίδια των κερδοσκόπων προκειμένου να δικαιολογήσουν το πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά του λαού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και τονίζει ότι «για να μην καταδικαστεί ο λαός οριστικά στη φτώχεια δεν πρέπει να νοιαστεί ούτε για τα κέρδη, ούτε για την ανταγωνιστικότητα, ούτε για την ευρωζώνη και την ΕΕ της πλουτοκρατίας. Πρέπει να νοιαστεί μόνο για το δίκιο και την προοπτική του».

    «Την κερδοσκοπία του κεφαλαίου την υπηρετεί η ανταγωνιστικότητα και η απελευθέρωση της δράσης του, δηλαδή το Μάαστριχτ, που μαζί προωθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα ψήφισαν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου» σημειώνει το ΚΚΕ.

    Σε άλλη ανακοίνωση, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες, το ΚΚΕ αναφέρει ότι είναι σε αρνητική κατεύθυνση, γιατί «διαιωνίζει το καθεστώς της "παρανομίας" και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων. Προβλέπει την απόλυτη εξάρτηση του δικαιώματος ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών από τη μακρόχρονη νόμιμη διαμονή των γονιών, ενώ η απόκτηση της ιθαγένειας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης προϋποθέτει ακόμη πιο ασφυκτικό έλεγχο της υποταγής του μετανάστη στο αστικό κράτος και τους εργοδότες».

    Το ΚΚΕ καλεί τους μετανάστες και Έλληνες εργάτες να παλέψουν από κοινού για νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, και συντονισμένα να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση.

    «Οι πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται δικαιώματα στους μετανάστες είναι οι ίδιες που χτυπάνε σχεδιασμένα και συντονισμένα τα δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων» αναφέρει το ΚΚΕ και σημειώνει ότι «οι μετανάστες δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα κυβερνητικά κόμματα, ούτε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που καλλιέργησε αυταπάτες για τις κυβερνητικές επιδιώξεις».

    Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαίο ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου συνέπεσε με την απόφαση για εγκατάσταση του Frontex στην Ελλάδα «με σκοπό την καταστολή της μετανάστευσης», κατακρίνει την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει στον Frontex- με τη συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ - να διαπραγματεύεται με την Τουρκία τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας» και τονίζει ότι «η πολιτική καταστολής της μετανάστευσης που υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ είναι συγχρόνως επικίνδυνη και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

    [09] "Φοβικά σύνδρομα"

    «Εάν δεν υπήρχαν τα φοβικά σύνδρομα της κυβέρνησης -κληρονομιά της προηγούμενης- και είχαν ληφθεί τα μέτρα από τον Οκτώβριο, σήμερα η κατάσταση θα ήταν σαφώς διαφορετική. Και τώρα -από ανάλογα σύνδρομα- δεν προχωράμε σύντομα προς τη σωστή πορεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. και πρόσθεσε:

    «Η διέξοδος από την κρίση βρίσκεται σ' αυτό που από το 2004 έλεγε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος προς τα όργανα της Ε.Ε.: «χαμηλώστε το ευρώ έναντι του δολαρίου». Αυτή η διολίσθηση θα λύσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη και θα σταματήσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των αδύναμων κρίκων της Μεσογείου».

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στην Εξεταστική για τη Ζήμενς τόνισε: «Όχι παιχνίδια με την Εξεταστική της υπόθεσης Ζήμενς. Γιατί άραγε τα δύο μεγάλα κόμματα επιμένουν να ξεκινήσουμε από το «Ω» όταν έχουμε συμφωνήσει να ξεκινήσουμε από το «Α»;β¦ Κάποιοι κάτι επιδιώκουν».

    «Η μάχη είναι να κερδίσουμε τρεις μήνες. Αν αντέξουμε τρεις μήνες, τότε προσπερνάμε τον άμεσο κίνδυνο και γι΄ αυτό πρέπει όλοι να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον από το κομματικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την απόδωση ιθαγένειας στους μετανάστες ανέφερε: «Η Ν.Δ. μπορεί να φαίνεται -εμμέσως πλην σαφώς- ικανοποιημένη από τις οποιεσδήποτε αλλαγές. Εμείς, όμως, επιμένουμε ότι η όλη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια είναι σε λάθος δρόμο».

    [10] Ημερίδα για μετανάστες

    Ημερίδα με θέμα "Απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων και ιθαγένειας σε μετανάστες", διοργανώνει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Ημερίδα θα αρχίσει με ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξη Τσίπρα. Θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

    Για την αγροτική πολιτική

    Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για μια ριζοσπαστική αγροτική πολιτική» παρουσίασε σε εκδήλωση του κόμματος, στην 23η Agrotica, στη ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική «στις πολιτικές, που έφεραν σε απόγνωση τους αγρότες».

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «αγροτικό κίνημα δεν ηττάται, αυτές τις μέρες» κι ότι αντίθετα «έχει αρχίσει να πετυχαίνει σημαντικές νίκες», υποστηρίζοντας ότι «ανάγκασε την κυβέρνηση να παραδεχτεί, έστω και στα λόγια, τα κρίσιμα προβλήματα» και ότι τη «φόβισε τόσο, που το πρώτο, το μοναδικό μέχρι σήμερα νομοσχέδιο που προωθεί, είναι για τη συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών», με στόχο να «αποδυναμώσει» και να «χειραγωγήσει» τον αναδυόμενο «ριζοσπαστισμό» του αγροτικού κινήματος.

    «Αυτό το κίνημα δεν θα ηττηθεί. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας δεν μπορεί να υποχωρήσει απέναντι στην Ελλάδα της λαμογιάς, της διαπλοκής και της μιζέριας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων που το επόμενο διάστημα θα πάρουν τη σκυτάλη και στις 10 του μήνα (ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα) θα δώσουν μια απάντηση σε αυτόν τον μεγάλο συντηρητικό πολιτικό συνασπισμό της συναίνεσης, της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Απέναντί του, θα αναδειχθεί ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός από ευρύτερες δυνάμεις, εργαζόμενους, άνεργους, νέους αγρότες, πολίτες που διεκδικούν ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο, αξιοπρέπεια και όχι απλά επιβίωση», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι «όλες οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ είχαν την συναίνεση και των δύο μεγάλων κομμάτων, που κυβέρνησαν τη χώρα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» -υπενθυμίζοντας ότι η «καταστροφική» αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή των προϊόντων, στην αναθεώρηση του 2003 «φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη»- και τα κατηγόρησε για παντελή έλλειψη σχεδιασμού «για ένα θέμα εθνικό», όπως το αγροτικό ζήτημα.

    «Μήπως ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων; Μήπως δεν είχαμε εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση ενός εθνικού θέματος; Όταν τα επισημαίναμε, μας κατηγορούσαν για μίζερους. Μιλούσαν για την ισχυρή Ελλάδα και για ισχυρό ευρώ. Πού είναι όλοι αυτοί σήμερα να δουν την απόγνωση του αγροτικού κόσμου;».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «εκτός από τα οικονομικά που είναι δίκαια», δεν «τολμά» να προωθήσει αποφασιστικά «ούτε τα θεσμικά αιτήματα» του αγροτικού κόσμου.

    «Δεν έχουν την πρόθεση, ούτε τα κότσια να συγκρουστούν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα καρτέλ, με τους μεσάζοντες, με τους κουμπάρους, με τις τράπεζες», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση» για μια «αγροτική παραγωγή με επίκεντρο τον άνθρωπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα στοχεύσει στην διατροφική επάρκεια, θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που θα βασίζεται σε ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και θα αποκλείει τα μεταλλαγμένα» και για μια «πολιτική εξυγίανσης της αγοράς, με δημόσιες επενδύσεις με νέους υγιείς συνεταιρισμούς, με τοπικά δίκτυα, με σπάσιμο των καρτέλ».

    Πρόσθεσε, όμως, ότι για να εφαρμοστεί «απαιτείται ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, με τις τράπεζες, με τα καρτέλ και κυρίως, με καμιά δεκαριά εταιρείες πολυεθνικές, ή και ντόπιες, που αισχροκερδούν από το μόχθο του αγροτικού κόσμου».

    [11] Κρίσιμες συναντήσεις

    Αμετακίνητοι στις θέσεις τους αποφάσισαν να παραμείνουν εκπρόσωποι των αγροτών δώδεκα μπλόκων από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στον Τύρναβο Λάρισας. Μετά από πολύωρη σύσκεψη και αφού εκτίμησαν τη μέχρι τώρα πορεία του αγώνα, οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν και προέβησαν σε μια λακωνική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρουν ότι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης.

    Η απόφαση του συντονιστικού οργάνου θα μεταφερθεί από τους εκπροσώπους τους στα κατά τόπους μπλόκα, όπου και θα αποφασισθεί εάν η κινητοποίηση θα συνεχιστεί με αποκλεισμούς και σε ποιο βαθμό.

    Ανοιχτός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των αγροτών. Τα τρακτέρ συνεχίζουν να μένουν παραταγμένα στα ελληνικά σύνορα, ενώ κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση τους που θα πραγματοποιηθεί στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα.

    Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Σερρών Γιώργο Κασάπογλου, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων που παραμένουν στα μπλόκα, θα βρεθούν στη Νίκαια και από εκεί θα επιδιώξουν να συναντήσουν την Τρίτη την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας, στην οδική πρόσβαση προς το τελωνείο του Προμαχώνα, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών.

    Αποκλεισμένοι από τους αγρότες, είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στην Τρίγλια, στις Καλύβες, στην Ορμύλια, αλλά και στη Γαλάτιστα στο νομό της Χαλκιδικής.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο δρόμος προς το συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς.

    Οι αγρότες έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στο 23ο χλμ του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας, αλλά και στο 40ο χλμ. του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης.

    Στο νομό των Γρεβενών, 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ οι αγρότες διατηρούν μικρό αριθμό από τρακτέρ, τα οποία παραμένουν συγκεντρωμένα και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    [12] Αποστολή στην Αϊτή

    Ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει σήμερα από την Ελλάδα στην Αϊτή, την οποία συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί με εκπρόσωπο της Κυβέρνησης της Αϊτής και θα του επιδώσει επιστολή του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Αϊτής. Στην επιστολή τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και επισημαίνεται η απόφαση της Ελλάδας να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη δοκιμαζόμενη φίλη χώρα.

    Το αεροπλάνο τύπου Μπόινγκ 747 μετέφερε 50 τόνους φαρμακευτικού υλικού και τροφίμων. Επίσης μετέφερε μέλη των Μ.Κ.Ο. «Γιατροί του Κόσμου» και «Ελληνική Ομάδα διάσωσης» που θα παραμείνουν εκεί, προκειμένου να βοηθήσουν το λαό της Αϊτής.

    Κατά την επιστροφή, το αεροπλάνο θα μεταφέρει Έλληνες πολίτες από την Αϊτή και ομάδες εθελοντών, ενώ έχει προηγηθεί συνεννόηση με την Ισπανική Προεδρία προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. και Σένγκεν.

    Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Εξωτερικών, ύστερα από σχετική πρόταση της Εκκλησίας, ήταν να φιλοξενηθούν ορφανά παιδιά από την Αϊτή στην Ελλάδα, η οποία απορρίφθηκε λόγω της απόφασης της Κυβέρνησης της Αϊτής να απαγορευτεί η έξοδος των παιδιών από τη χώρα.

    Ο Υφυπουργός ευχαρίστησε θερμά τις εθελοντικές οργανώσεις και τους μεμονωμένους εθελοντές για την ετοιμότητα τους να συνδράμουν και να στελεχώσουν την αποστολή και τους φορείς που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Υπουργείου Εξωτερικών. Ευχαρίστησε επίσης την αεροπορική εταιρεία Hellenic Imperial Airways που διέθεσε το αεροπλάνο και δέχθηκε να καλύψει πάνω από το 50% των εξόδων μεταφοράς. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 February 2010 - 7:30:38 UTC