Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων"
  • [02] Συνεδρίαση εξεταστικής για τη Ζήμενς
  • [03] "Θα πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν"
  • [04] Ενίσχυση γυναικείας επιχειρηματικότητας
  • [05] Το iPad και οι υπολογιστές-ταμπλέτα
  • [06] "Κατάργηση των προνομίων"
  • [07] "Οχι σε φοβικά σύνδρομα"
  • [08] Κρίσιμη συνάντηση
  • [09] Ματαίωση πτήσεων
  • [10] Συνεχίζονται οι ανακλήσεις

  • [01] "Κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων"

    Συνεδριάζει σήμερα, υπό την προεδρία του Α. Σαμαρά, η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ.

    Όχι απλώς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πολιτογράφηση μεταναστών, αλλά και θα το καταργήσουμε όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό.

    «Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Σαμαράς που υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη λυθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

    Επέκρινε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι «μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης». Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όρια της, όσον αφορά την απορρόφηση μεταναστών: «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η ομαλή ένταξη μεταναστών γίνεται σταδιακά με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι: «Δεν στέλνω το μήνυμα ότι η χώρα έχει χαλαρές διαδικασίες μαζικής πολιτογράφησης. Δεν μετατρέπω την Ελλάδα σε «μαγνήτη» εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών [..] Δεν στέλνω αυτό το μήνυμα ούτε στους δουλεμπόρους που καραδοκούν να φέρουν κι άλλες «καραβιές» απελπισμένων, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία, που ήδη βρίσκεται στα όρια της».

    Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ επί του θέματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωση τους με τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους. «Μ' άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωση τους εφ' όσον το θέλουν. Αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην τάση ευρωπαϊκών χωρών, να «διορθώνουν σφάλματα» επί του ζητήματος, με τη Βρετανία να διακηρύσσει την ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών στη «βρετανικότητα», και με τη Γαλλία να δημιουργεί υπουργείο Εθνικής ταυτότητας και μετανάστευσης: Εμείς δεν λέμε τίποτε διαφορετικό: Μιλάμε για ενσωμάτωση των μεταναστών στην ημετέρα παιδεία, δηλαδή την «ελληνικότητα». Εδώ, όποιον μιλάει για ελληνικότητα κάποιοι τον στέλνουν στην πυρά! Δηλαδή πάμε αντίθετα με όσα ανακαλύπτουν και θεσπίζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές είπε ο κ. Σαμαράς.

    Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας». Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο. Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό. Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό είπε χαρακτηριστικά.

    Ψήφος μεταναστών στις δημοτικές εκλογές

    Μιλώντας για το πρόβλημα με την ψήφο των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, στις δημοτικές εκλογές, το οποίο, όπως επισήμανε «έχει απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιοι που ψηφίζουν παντού και κάποιοι που ψηφίζουν σε ορισμένες εκλογές μόνο. Κάποιοι που έχουν το δικαίωμα των εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάποιοι - «υποδεέστεροι» - που έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί κάποιοι να μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι ή πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή δήμαρχοι, και κάποιοι άλλοι να μπορούν να εκλεγούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι. Ούτε είναι δυνατό κάποιος αιρετός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζεται πόρους του τόπου μας, να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Σαμαράς.

    Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια τέτοια ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες, διότι θα υπάρξει μεγάλη καχυποψία ότι η ψήφος των μεταναστών άλλαξε το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε, αν ψήφιζαν μόνον οι πολίτες που συμμετέχουν στο εκλογικό σώμα των εθνικών εκλογών και διότι και ανάμεσα στους μετανάστες θα δημιουργηθούν απολύτως δικαιολογημένες πικρίες, γιατί κάποιοι απ' αυτούς θα εκλέγονται μόνο δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ Έλληνες πολίτες θα μπορούν να καταλάβουν υψηλότερα αιρετά αξιώματα κι ας έχουν πάρει λιγότερες ψήφους: «Ένα τέτοιο μέτρο, που δημιουργεί πικρίες παντού και καχυποψία πάντων κατά πάντων, δεν βοηθά στην ομαλή ένταξη των μεταναστών. Μάλλον επιτείνει ξενοφοβικά ανακλαστικά».

    Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο» και να το συζητήσουμε, αν επιμένει, μετά τις δημοτικές εκλογές, «για να μην επιβεβαιώσει την καχυποψία που ήδη δημιουργεί, ότι αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα με στενά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια».

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι από τη θέση αυτή η ΝΔ εξαιρεί τους ομογενείς: «Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν κάρτα ομογενούς πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου».

    Απευθυνόμενος εξάλλου στους μετανάστες, τους διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θέλει να τους εντάξει ομαλά στην ελληνική κοινωνία, «σε αντίθεση προς την κυβέρνηση, η οποία, αν επιμείνει στις θέσεις της, απλώς επιδιώκει να ψηφοθηρήσει σε βάρος τους».

    Τέλος, σημείωσε ότι «το αν έχουμε ή όχι το θάρρος να στηρίζουμε ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, παραδείγματος χάριν στην Οικονομία, που είναι απαραίτητα για το καλό του τόπου, το έχουμε αποδείξει... Τώρα θα αντιληφθείτε ότι έχουμε και την αποφασιστικότητα να πολεμάμε μέτρα της κυβέρνησης που βλάπτουν τον τόπο».

    Ολοκλήρωσε, δε, την ομιλία του λέγοντας: «Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι...».

    Η δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ

    «Προσέξτε μήπως με την πολιτική σας στο μεταναστευτικό σπείρετε ανέμους, γιατί θα θερίσετε θύελλες σε εποχές μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης», τόνισε δευτερολογώντας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Επανέλαβε ότι η πρόταση την οποία καταθέτει το κόμμα του είναι προς όφελος των μεταναστών, ενώ αντιθέτως το κυβερνητικό σχέδιο προκαλεί πόλωση και οδηγεί στην ξενοφοβία: «Εμείς λέμε ναι στην ενσωμάτωση όχι στην αναπαραγωγή των γκέτο και της καχυποψίας, όπως το μοντέλο πολυπολιτισμικότητας που προωθείτε».

    Ο κος Σαμαράς χαρακτήρισε ως «συνεχιζόμενη απρέπεια και παραμύθι» το λεγόμενο ότι «ο Σαμαράς έφερε τους Αλβανούς στην Ελλάδα».

    Αφενός, σημείωσε γιατί ως υπουργός Εξωτερικών δεν είχε δικαιοδοσία στα σύνορα και αφετέρου τα κλειστά σύνορα και τα ηλεκτροφόρα καλώδια ήσαν από την αλβανική πλευρά που έπαψαν να φυλάσσονται όταν κατέρρευσε το καθεστώς Χότζα: «Εγώ φταίω και γιβ αυτό; Βάσει επίσημων στοιχείων ήσαν λιγότεροι από 20.000 αυτοί που μπήκαν τότε. Οι μεγάλες μάζες μπήκαν επί ημερών σας. Τότε, γιατί δεν κλείσατε εσείς τα σύνορα;»

    Παραδέχθηκε ο κος Σαμαράς την κίνηση βουλευτών του υπέρ της ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές στη συνταγματική αναθεώρηση, που πάντως δεν πέρασε, ούτε ήταν επίσημη θέση του κόμματος, θύμισε όμως ότι ο σημερινός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της δυνατότητας ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές μόνον μετά από συνταγματική αναθεώρηση.

    Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποίησε την FRONTEX και κάλεσε την κυβέρνηση να πει πόσους λαθρομετανάστες επαναπροώθησε στους τέσσερις μήνες. «Αυτή η στάση της Τουρκίας θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα είναι εμπόδιο για την ενταξιακή της προοπτική», είπε.

    Για την οικονομία

    Παρέμβαση για την οικονομία έκανε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη δευτερολογία του λέγοντας ότι όποια μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών λαμβάνονται θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα τόνωσης - «ανάσες» - της οικονομίας για να μη κινδυνεύσει από ασφυξία η αγορά.

    Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μη προχωρήσει στη φορολογία των καυσίμων και των ακινήτων, γιατί θα καταστραφεί η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ διεφώνησε με την περικοπή επιδομάτων σε ομάδες όπως λ.χ. το πτητικό των αεροπόρων που καθημερινά κάνουν τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο.

    Τέλος, χαρακτήρισε λάθος να συνεχίζει να δανείζεται η κυβέρνηση για αναχρηματοδότηση του χρέους με πενταετή και δεκαετή ομόλογα, αντί των μονοετών δίνοντας λάθος μήνυμα στην αγορά: «Αρχικά σας έφταιγε η ΝΔ, μετά οι κερδοσκόποι. Μην ψάχνετε τώρα για δαίμονες, εσείς φταίτε».

    [02] Συνεδρίαση εξεταστικής για τη Ζήμενς

    Ομόφωνη απόφαση ελήφθη από την εξεταστική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Siemens, να έλθει στα "χέρια της" μέσω δικαστικής συνδρομής, το ψηφιακό υλικό το οποίο είναι προϊόν υποκλοπής (βιντεοσκόπησης) των συνομιλιών του φυγόδικου πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του και αφορά πρόσωπα - πολιτικούς στην Ελλάδα, τους οποίους φέρεται να δωροδόκησε.

    Για το θέμα αυτό ο φυγόδικος, πρώην στέλεχος της Siemens, έχει καταθέσει μηνύσεις κατά των υποκλοπέων του. Έτσι θα ζητηθεί να σταλεί στην επιτροπή όλη η δικογραφία που σχηματίστηκε.

    Όπως τονίσθηκε στην επιτροπή, το υλικό σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία δεν έχει ληφθεί υπόψη επειδή είναι προϊόν υποκλοπής, όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, υπάρχει στη χώρα μας απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία το προϊόν υποκλοπής μπορεί να ληφθεί υπόψη, αν αποδεικνύει τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

    Ομοφώνως επίσης αποφασίστηκε να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, όπως επίσης και να ερευνηθεί το θέμα της διαφυγής του Χριστοφοράκου στη Γερμανία, αφού είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος διενήργησε τον πειθαρχικό έλεγχο κατά του Νίκου Ζαγοριανού, έχει κάνει λόγο για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

    Θα ζητηθούν συγκεκριμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα ονόματα των αστυνομικών - φρουρών του Χριστοφοράκου και θα ερευνηθούν οι συνθήκες διαφυγής και οι ευθύνες των οργάνων που δεν ειδοποίησαν την υπηρεσία τους για τις προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό.

    Αν χρειαστεί, όπως τονίσθηκε, θα κληθούν και οι αστυνομικοί καθώς και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί τους προϊστάμενοι, στην προκειμένη περίπτωση ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Εξάλλου εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των Χριστοφοράκου - Καραβέλα στο οποίο θα περιέχονται και οι μετά το 2004 κακουργηματικές πράξεις.

    Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου που εξετάστηκε για δεύτερη ημέρα δεν προσέθεσε τίποτε πέραν των όσων περιγράφονται και διαλαμβάνονται στο πόρισμα που έχει συντάξει κατά του ανακριτού Νικ. Ζαγοριανού, στον οποίο αποδίδει δόλο κατά την πλημμελή ενάσκηση των καθηκόντων του.

    Ο κος Παπανικολάου είπε για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα δεσμευόμενος από εχεμύθεια ούτε να εκφράσει κρίσεις, ενώ επανέλαβε ότι δεν ήταν ρόλος του η διερεύνηση πολιτικής εμπλοκής και χειραγώγησης στο έργο του κου Ζαγοριανού, αλλά ότι εν πάση περιπτώσει η ποινική δικαιοσύνη θα ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και την τυχόν ύπαρξη ηθικών αυτουργών στα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά του ανακριτού.

    Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν ζητηθεί είναι και αυτό της προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενίας Βελώνη. Αύριο έχουν κληθεί να εξεταστούν από την επιτροπή οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου.

    [03] "Θα πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν"

    "Αυτοί που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν τη ρύπανση θα αναλάβουν, υπό την εποπτεία και το συντονισμό της πολιτείας, το κόστος της απορρύπανσης", τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας στα Οινόφυτα το πρόγραμμα του υπουργείου για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης στον Ασωπό.

    Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός και η εξάλειψη της ρύπανσης, η χωρική οργάνωση της άτυπης έως σήμερα βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου και η διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων είναι οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος, η ανακοίνωση του οποίου έγινε για συμβολικούς λόγους στο αμφιθέατρο του Ενιαίου Λυκείου Οινοφύτων.

    Στο πλαίσιο λήψης μέτρων άμεσης προτεραιότητας, ο Ασωπός ορίζεται πλέον ως υδάτινο σώμα - αντί ως αγωγός διάθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων στον Ευβοϊκό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα - και ομάδα των Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΚΥΥ) επεξεργάζεται νέα αυστηρά όρια τόσο για τον αποδέκτη (Ασωπό) και για τις εκπομπές από τις βιομηχανίες. Παράλληλα, αναθεωρούνται εντός του 2010 οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής, με προτεραιότητα στις δραστηριότητες των οποίων αυτοί οι όροι έχουν λήξει.

    Θεσπίζονται αυστηροί έλεγχοι των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΥΕΠ), το έργο των οποίων θα συνεπικουρείται από Επιθεωρητές Εργασίας και Υγείας. Σε αυτούς τους ελέγχους θα συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεωτικές περιοδικές εκθέσεις παραγωγού αποβλήτων από τις εταιρίες με ρυπαντικό δυναμικό.

    Θεσπίζεται επίσης αξιόπιστη μεθοδολογία για τον καταλογισμό τους ύψους των επιβαλλόμενων προστίμων, εξασφαλίζεται η ισονομία και η ισότιμη μεταχείριση όλων των ελεγχομένων αλλά και η διαφάνεια και ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

    Θεσμικό πλαίσιο επεξεργάζεται το υπουργείο ΠΕΚΑ για την αντικατάσταση της Υγειονομικής Διάταξης με βάση την οποία είχαν δανειοδοτηθεί οι βιομηχανίες τη περιοχής όσον αφορά τη διάθεση των υγρών αποβλήτων τους στον Ασωπό.

    Αποσκοπώντας στην άμεση πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού σε πόσιμο νερό, το υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρά σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στην παροχή αναγκαίας τεχνικής βοήθειας για επέκταση των δικτύων με στόχο την κάλυψη μεμονωμένων περιοχών και οικισμών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται τα έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού από την Υλίκη και το Μόρνο, στο Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, την Αυλίδα και τη Θήβα.

    Στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, το υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρά σε οργάνωση και εξυγίανση της άναρχης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, στην οριοθέτηση και καθαρισμό του Ασωπού και στη σταδιακή αποκατάσταση των εκτάσεων που έχουν ρυπανθεί. Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει την κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών, που θα δρα συμπληρωματικά με τις μονάδες επεξεργασίας των βιομηχανιών.

    Με σειρά κινήσεων οχυρώνει το υπουργείο ΠΕΚΑ τους μηχανισμούς διασφάλισης της εφαρμογής των μέτρων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η συγκρότηση σχετικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων, η συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης επενδύσεων και πώλησης νέων θέσεων εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, η επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος και η σύνταξη και δημοσιοποίηση ετήσιας έκθεσης από την ΕΥΕΠ για την υλοποίηση του προγράμματος. Εξετάζεται, τέλος, το ενδεχόμενο ίδρυσης Τεχνολογικού Πάρκου νέων αναπτυξιακών τομέων.

    "Κύρια προϋπόθεση για μια πράσινη- αειφόρο ανάπτυξη που υλοποιούμε στην περιοχή μέσα από αυτά τα μέτρα αποτελεί η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων, κατευθύνσεων και διαδικασιών, βάσει των οποίων θα ελέγχονται οι πηγές ρύπανσης και θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει η βιομηχανία", τόνισε η κ. Μπιρμπίλη. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με τη σημερινή βούληση της κυβέρνησης και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσει να έχει σύντομα ορατά αποτελέσματα".

    Η υπουργός ΠΕΚΑ συνεχάρη, τέλος, τον Πατέρα Γιάννη Οικονομίδη, "τον οποίο πρόσφατα βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών για το έργο του και που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ακτιβισμού και σύμβολο για τη σωτηρία του Ασωπού".

    [04] Ενίσχυση γυναικείας επιχειρηματικότητας

    Την προτεραιότητα προώθησης προγραμμάτων ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΟΜΜΕΧ καθώς και άλλων δράσεων υπέρ των γυναικών επεξεργάζεται το υπουργείο Oικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως είπε η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη σε γεύμα που παρέθεσε το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών για να τιμήσει την πρόεδρο της Global Summit of Women κυρία Irene Natividad.

    Η Irene Natividad, πρόεδρος της Global Summit of Women, βρέθηκε στην Ελλάδα με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που θα πραγματοποιηθεί το 2011 στην Αθήνα, και για να απευθύνει επίσημη πρόσκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Πεκίνου όπου και θα γίνει η παραλαβή της σκυτάλης για το Συνέδριο της Αθήνας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο, το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών οργανώνει αποστολή Ελληνίδων Επιχειρηματιών, η οποία θα επισκεφθεί την Κίνα προκειμένου να παραβρεθούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και να επισκεφθούν την Παγκόσμια έκθεση προϊόντων στην Σαγκάη.

    Η αποστολή θα είναι στοχευόμενη και θα αποτελείται από επιχειρηματίες οι οποίες ενδιαφέρονται να ερευνήσουν την αγορά της Κίνας, τις δυνατότητες συνεργασιών με Κινέζους Επιχειρηματίες, την εξεύρεση επενδυτών για Ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και να γνωρίσουν από κοντά τον γίγαντα που απειλεί με την ευρωστία του την γηραιά μας Ήπειρο.

    Η κυρία Σοφία Οικονομάκου, πρόεδρος του Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε και του Δικτύου Γυναικών του Ευρωεπιμελητηρίου και γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, θα ηγηθεί της αποστολής, καθώς και της επιτροπής που θα οργανώσει το κορυφαίο Συνέδριο στην χώρα μας το 2011.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Συνέδρια του Global Summit of Women συγκεντρώνουν περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες και δίνουν την ευκαιρία προσωπικών επαφών, δικτυώσεων, και συνεργασιών μεταξύ των συμμετεχόντων.

    Το Συνέδριο του 2010 που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο, θα αποτελέσει ένα παράθυρο στην Οικονομία της Ασίας, για καταναλωτές και επιχειρηματίες που αναζητούν πληροφορίες για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες με την Κίνα.

    Το Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε καλεί τις Ελληνίδες επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στην αποστολή της Κίνας, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, για να ανακαλύψουν νέες αγορές και νέες ευκαιρίες, για να προσελκύσουν κινέζους επιχειρηματίες στην πατρίδα μας.

    [05] Το iPad και οι υπολογιστές-ταμπλέτα

    Η κυκλοφορία του iPad της Apple θα έχει ως αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τη ζήτηση για φορητούς υπολογιστές ταμπλέτα και μέχρι το 2014 οι κατασκευαστές θα φθάσουν να πωλούν 50 εκατ. μηχανήματα ετησίως , προκύπτει από έρευνα αγοράς που δημοσιεύθηκε.

    Σύμφωνα με την έκθεση της In-Stat με τίτλο «Η άνοδος της ιντερνετικής ταμπλέτας: το κλειδί για την επιτυχία», ο αριθμός των 50 εκατ. πωλήσεων είναι προσθετικός στις πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων και netbooks.

    «Οι ταμπλέτες σύντομα θα αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα για τους ανταγωνιστές στην αγορά, περιλαμβανομένων και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως η δυνατότητα της ταμπλέτας είναι συμπληρωματική στις άλλες κινητές συσκευές, ιδιαίτερα τα έξυπνα κινητά και τα netbooks », τονίζει ο αναλυτής της In -Stat Τζιμ Μακ Γκρέγκορ.

    Οι υπολογιστές ταμπλέτα σήμερα πωλούν περίπου ένα εκατ. τεμάχια ετησίως, όμως έρευνα αγοράς της διαδικτυακής εταιρείας πώλησης ηλεκτρονικών Retrevo έδειξε πως ο αριθμός των πιθανών αγοραστών του iPad τριπλασιάσθηκε έπειτα από την επίσημη επίδειξη της συσκευής στις 28 Ιανουαρίου σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο.

    [06] "Κατάργηση των προνομίων"

    "Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα πρέπει να απορρίψουν άφοβα την κυβερνητική προπαγάνδα και να δώσουν αποστομωτική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Δραστική φορολόγηση και κατάργηση των προνομίων των μεγαλοεπιχειρηματιών", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Ομιλία Παπαρήγα στη Βουλή

    «Όχι» στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας κατά την ομιλία της στη Βουλή ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα σχέδιο νόμου χειρότερο από το ούτως ή άλλως προβληματικό προηγούμενο νομοθέτημα και επισημαίνοντας ότι ίσως η κυβέρνηση κάνει παραχωρήσεις στη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, σε αντάλλαγμα της συναίνεσης που έδειξαν για τα «μέτρα κατά των εργαζομένων και υπέρ της διεξόδου από την κρίση».

    Όπως είπε, το ΚΚΕ θα καταθέσει μια σειρά συγκεκριμένων θέσεων, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου και ζήτησε να νομιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που ζει στην Ελλάδα, ένα άλλο μέρος να πάρει πολιτικό άσυλο και σε ένα τρίτο μέρος να του χορηγηθούν τα χαρτιά που απαιτούνται για να φύγουν και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν - χωρίς να ληφθούν υπόψη το Δουβλίνο και η Σέγκεν - κι αφού - όπως είπε - δημιουργηθούν όλοι οι χώροι φιλοξενίας.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε επίσης την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ και από «τον εθνικισμό που ανέπτυξε η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, έναν άκρως επικίνδυνο εθνικισμό με προεκτάσεις που δεν θέλουμε να τις φανταστούμε», αλλά και με τον κοσμοπολιτισμό «ο οποίος εμφανίζεται και από αριστερές δυνάμεις», ο οποίος - όπως είπε - θέλει να καταργήσει το εθνικό πεδίο πάλης, την εθνική ταυτότητα και την πραγματικά διεθνιστική - που δεν αναιρεί την εθνική ταυτότητα - στο όνομα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διαπολιτισμικότητας ή πολυπολιτισμικότητα και που κλείνουν τα μάτια σε επικίνδυνες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κοσμοπολίτικες, οι οποίες αύριο θα θέσουν θέμα μειονότητας και για τους μετανάστες».

    «Πρέπει να παρακολουθούμε και τις ιδεολογικές τοποθετήσεις των υπέρ ή κατά της ιθαγένειας διότι υπάρχουν απόψεις που μπορεί να καλλιεργήσουν αντιλήψεις πολύ επικίνδυνες κατά τον αγώνα τον φοβερό - όχι των κερδοσκόπων αλλά για την διανομή και την αναδιανομή της λείας» ανέφερε.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ακόμη ξεκαθάρισε την πλήρη αντίθεση του κόμματός της με την Φρόντεξ, γιατί - τόνισε - πρόκειται για «κλειστά σύνορα, ανάλογα με τα συμφέροντα», πρόκειται για «τσάκισμα» των ανθρώπων. Η κυρία Παπαρήγα είπε ότι η Φρόντεξ - μέσα στην οποία είναι και η Τουρκία και θα είμαστε μαζί σε κοινά «δολοφονικά σχέδια» κατά των μεταναστών - εξαιρεί τις γκρίζες ζώνες, που θέλουν να εξαιρέσουν οι Τούρκοι. «Αυτό βασίζεται στο εξής πράγμα: πρώτα - πρώτα με τις αρχές του ευρωστρατού με τις οποίες έχετε συμφωνήσει και έχετε αποδεχθεί από το 2002 ως κυβέρνηση τη συμφωνία Βρετανίας και Τουρκίας, η οποία έλεγε ότι στα θέματα ασφάλειας του Αιγαίου όταν συμμετέχει η Τουρκία ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ οι γκρίζες ζώνες παραμένουν» ανέφερε. Συμπλήρωσε: «Και με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Και οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της φτωχολογιάς που διώκεται οικονομικά, αλλά και πολιτικά στην περιοχή που είναι θερμή περιοχή, αλλά κι από την άλλη μεριά θα σας πει αύριο η ηγεσία της Τουρκίας δεχθήκατε όλες αυτές τις εξαιρέσεις. Συγκυριαρχία λοιπόν στο Αιγαίο⦻.

    Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Παπαρήγα είπε ότι δυσκολεύτηκε να πιστέψει πως θα ακουγόταν τόσο ακραίες και δηλητηριώδεις αντιλήψεις με αφορμή την συζήτηση για το μεταναστευτικό. Απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό είπε πως μίλησε σαν ένα ουδέτερο στέλεχος ενός διεθνούς παρατηρητηρίου.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να απαλείψει το σημείο του νομοσχεδίου κατά το οποίο ζητείται «πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης από δύο έγκριτους πολίτες για τους μετανάστες» και εξιστόρησε μια προσωπική της εμπειρία επί δικτατορίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν το συνδέει και δεν το ταυτίζει «αλλά θυμίζει ότι χειρότερο». Επίσης διαφώνησε με την διατήρηση του όρου «παράνομοι» και «νόμιμοι» και ζήτησε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την απόκτηση ιθαγένειας (στα 18 να μπορούν να ζητούν την ιθαγένεια οι μετανάστες) και να εξεταστεί το θέμα της διπλής ιθαγένειας. Με το νομοσχέδιο αυτό όπως είπε η κυρία Παπαρήγα, δήλωσε ακόμη την έκπληξή της για κείνα που είπε ο κ. Σαμαράς, «ούτε λίγο ούτε πολύ να αποποιηθούν τον πολιτισμό τους οι μετανάστες» και την σφοδρή διαφωνία της με την «άκρως επικίνδυνη δηλητηριώδη πολιτική του ΛΑΟΣ».

    Με αιχμή τα οικονομικά μέτρα και το αγροτικό η κυρία Παπαρήγα είπε πως οι εργάτες και οι αγρότες θα συνεχίσουν τις μορφές πάλης και θα είναι πιο οδυνηρές για την κυρίαρχη πολιτική. Είπε πως στις 10 του μήνα θα γίνει η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων.

    Η δευτερολογία της γγ του ΚΚΕ

    «Το μεταναστευτικό, τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα σύνορα κ.λ.π. θα γίνουν ένα κουβάρι και μπορεί να ανάψει ένα μεγάλο φυτίλι από το ζήτημα της διάσωσης ή μη διάσωσης κάποιων μεταναστών που οι δουλέμποροι πάνε να τους ρίξουν στον πάτο της θάλασσας ή να αρχίσουν από μια άλλη αφορμή και τα πράγματα να δημιουργήσουν τετελεσμένα» τόνισε στην δευτερολογία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Πρόσθεσε ότι τα πράγματα μετά τα Ίμια δεν είναι καθόλου τα ίδια και ανέφερε ότι το μεταναστευτικό στο Αιγαίο δεν είναι απλό πράγμα, διότι έχει σχέση με όλα τα ζητήματα. «Και η Φρόντεξ για την οποία είστε πολύ περήφανοι γιατί έρχεται στον Πειραιά, μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό Δούρειο Ίππο πολύ χειρότερο από ότι φαντάζεστε» σημείωσε και απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης είπε ότι στα λόγια από παλικαρισμούς πάμε καλά, τα χαρτιά τι λένε. «Στα χαρτιά μπορεί να υπάρχει μια διευκρίνιση αλλά στην πράξη να εφαρμόζονται αυτά που λέει η ηγεσία της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών» ανέφερε, συμπλήρωσε ότι η Φρόντεξ δεν είναι καθόλου αθώα και ρώτησε «γιατί η ελληνική κυβέρνηση επικύρωσε την συμφωνία της Μ. Βρετανίας με την Τουρκία, μέσω του ευρωστρατού πρώτα από όλα;». «Διότι έχει λόγο και η Τουρκία, παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ. Δεν έχει μπει ακόμη στην ΕΕ, έχει λόγο για την δράση του ευρωστρατού στο Αιγίου» τόνισε.

    Η κ. Παπαρήγα σύνδεσε την όξυνση του μεταναστευτικού όχι απλά με την φτώχεια και την ανέχεια σε μια σειρά χώρες αλλά με τον ανταγωνισμό, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις πολύμορφες επεμβάσεις και τόνισε ότι αν δεν δούμε έτσι το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. «Η πολιτική απέναντι στους μετανάστες πρέπει να είναι ανάλογη της αιτίας, αλλά το ζήτημα εδώ είναι πως η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος γιατί με τη συμμετοχή σε πόλεμο και επέμβαση συμβάλλει στην ένταση του προβλήματος» υπογράμμισε.

    Είπε ακόμη ότι με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά παίχτηκαν πολλά παιχνίδια και με τις μειονότητες και με τους μετανάστες και μάλιστα στις χώρες που γειτονεύουμε, «παίχτηκαν παιχνίδια με άλλους στόχους και δεν αποκλείω ακόμη και την αλλαγή και την διεύρυνση των συνόρων». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το βελούδινο διαζύγιο για τα σύνορα που είχε πει ο κ. Παπανδρέου αλλά και αυτά τα οράματα «θα πάρουμε την κόκκινη μηλιά και την Β. Ήπειρο. Παίχτηκαν και τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών και των μειονοτήτων» ανέφερε, προσθέτοντας πως υπάρχουν τάσεις που δεν έχουν πρόβλημα στον συλλογικό αυτοπροσδιορισμό και μάλιστα με κριτήρια υπηρέτησης σχεδίων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

    «Τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα αλλά δεν λύνονται με την διαιώνιση της παρανομίας» τόνισε και καταλήγοντας με αιχμή ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έθεσε ζήτημα κινδύνου να δημιουργηθεί «εμπόριο μαρτύρων». Είπε ακόμη - μεταξύ άλλων - ότι το σχέδιο νόμου δεν δίνει δικαίωμα αυτοδίκαιης απόκτησης ιθαγένειας παιδιών με την ενηλικίωσή τους και ακόμη ότι αναφέρει ως προϋπόθεση να μην είναι επικίνδυνος ο μετανάστης για την δημόσια τάξη και ασφάλεια - «τι σημαίνει αυτό»; διερωτήθηκε - καθώς και να μην μπορεί να πάρει την ιθαγένεια αν τέλεσε ένα απλό πλημμέλημα.

    [07] "Οχι σε φοβικά σύνδρομα"

    Σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη, αποδίδοντάς τους «προσπάθεια φοβικού ρατσιστικού σύνδρομου» εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Καρατζαφέρη για τα όσα περίεργα, όπως τα χαρακτήρισε, ανέφερε για ασθένειες που μεταφέρουν στην ελληνική κοινωνία οι μετανάστες, αλλά και τον κ. Σαμαρά για τα όσα ανέλυσε με περίεργο τρόπο, όπως σημείωσε, περί πολυπολιτισμικότητας.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να καταδικάσουν τα επεισόδια που δημιούργησε ακροδεξιά ομάδα προσπαθώντας να διαλύσουν εκδήλωση που γινόταν στην Παλαιά Βουλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή είχαν διαφορετικές απόψεις.

    «Αναφέρομαι στους κ. Σαμαρά και κ. Καρατζαφέρη γιατί κάθε φορά που υπάρχουν επεισόδια καταγγέλλουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δημιουργεί. Θα ήθελα να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας γιατί είναι ρατσιστικές και γιατί τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι υπό την αίρεση δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας τους κατηγόρησε ότι αγνοούν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Ελλάδος και επενδύουν στο χρηματιστήριο του φόβου.

    «Η ανάλυση της επιχειρηματολογίας και της πρότασης τους περιορίζεται στις αιτίες της μετανάστευσης και προσχωρούν σε ρατσιστικά πρότυπα», τόνισε και πρόσθεσε: «Μιλάνε για επιχειρήσεις σκούπα λες και είναι σκουπίδια οι άνθρωποι. Είναι υποκριτικό να χαιρόμαστε που είναι ομογενείς και κατακτούν αξιώματα και να αρνούμαστε την ίδια ώρα σε άλλους συμπολίτες μας ναν έχουν την ίδια εξέλιξη».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πολιτική, τόνισε ότι η θέση της αριστεράς είναι άρση των αιτιών που δημιουργούν και γιγαντώνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα και ότι ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό βασίζεται σε αξίες οικουμενικές και είναι η βάση δημοκρατίας.

    «Όλες οι προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες ήταν στρεβλές, αποσπασματικές, αντιμετώπισαν το φαινόμενο φοβικά και εισπρακτικά, αφήνοντας σε καθεστώς ημιπαρανομίας τους μετανάστες», συνέχισε ο κ. Τσίπρας ενώ έκανε λόγο για έντεχνους μύθους που καλλιεργήθηκαν για τον κακοποιό μετανάστη.

    Επέκρινε ακόμα «τα κηρύγματα μίσους από μέρος ιεραρχών», ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο που έπιασε στασίδι, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα ΜΜΕ.

    Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποκύπτοντας στις πιέσεις της ΝΔ προκειμένου να έχει συναίνεση στην οικονομία, υποχώρησε σημαντικά στο θέμα της ιθαγένειας, παραχωρώντας την πολιτική ηγεμονία στον κ. Σαμαρά.

    «Μην χάσετε την ιστορική ευκαιρία να ανοίξετε νέους δρόμους. Είναι αναγκαία τομή για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής η πρόσβαση των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα στην ιθαγένεια. Αν εσείς δεν θελήστε να δώσετε αυτή τη μάχη με όρους ηγεμονίας των ιδεών θα την δώσουμε εμείς», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Η δευτερολογία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Έντονα επικριτικός κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι "είναι κακός σύμβουλος να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις για την οικονομία όπως τον βολεύουν".

    Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, η άποψη των μισών, σχεδόν, Ελλήνων πολιτών χαρακτηρίζουν τα μέτρα δυσάρεστα και αναποτελεσματικά και ότι στο επόμενο στάδιο θα ξεπεράσουν το στάδιο της αμηχανίας και θα αντιδράσουν.

    «Θα αντιδράσουν όπως κάνουν και άλλοι λαοί. Όπως στη Πορτογαλία, του Σώκρατες, όπου απορρίφθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Θα σας αναγκάσουν να πάρετε πίσω τα σκληρά μέτρα που παίρνετε. Παίρνετε διαζύγιο με τα κοινωνικά στρώματα που σας στήριξαν»,υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τέλος μίλησε για διαχρονικές βαρύτατες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί η ελληνική κοινωνία τείνει να έχει ρατσιστικά φοβικά σύνδρομα.

    Κλείνοντας επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για τους ψευδέστατους, όπως είπε, ισχυρισμούς του, ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται στους μετανάστες.

    Συνάντηση Τσίπρα-Ραγκούση

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είχε στο υπουργείο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας, σε σύντομη δήλωσή του, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ "θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί στη Βουλή ορισμένες αξίες" και "θα συγκρουστεί με το συντηρητικό μέτωπο, καθώς και με ένα κομμάτι της Εκκλησίας".

    -

    [08] Κρίσιμη συνάντηση

    Στην συνάντηση εκπροσώπων των 19 αγροτικών μπλόκων -μεταξύ των οποίων και εκείνα του Προμαχώνα και της Νίκαιας- με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, σήμερα, στρέφεται το ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Ενόψει της συνάντησης αυτής πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, διαδικαστική σύσκεψη εκπροσώπων των προαναφερθέντων μπλόκων, που κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο διεκδίκησης εννέα σημείων, για την καλύτερη προετοιμασία της αυριανής συνάντησης με την υπουργό. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εκτιμηθούν από το μπλόκο της Νίκαιας την Τετάρτη.

    Την Τετάρτη, θα συνεδριάσουν επίσης και οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο προκειμένου να εκτιμήσουν και αυτοί τις παραπέρα κινήσεις τους και ενώ οι φωνές για αποχώρηση πληθαίνουν.

    Στο μεταξύ, στον μεν Πλατύκαμπο τα αγροτικά μηχανήματα είναι τοποθετημένα εκατέρωθεν του οδοστρώματος, στον δε Τύρναβο μετακινήθηκαν από το αρχικό σημείο και έχουν σταθμεύσει περιμετρικά του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας, στην οδική πρόσβαση προς το τελωνείο του Προμαχώνα, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών, ενώ η κίνηση των λεωφορείων και των Ι.Χ. αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά.

    Αποκλεισμένοι από τους αγρότες, είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στην Τρίγλια, στις Καλύβες, στην Ορμύλια, αλλά και στη Γαλάτιστα στο νομό της Χαλκιδικής. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται χωρίς πρόβλημα.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο δρόμος προς το συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς.

    Οι αγρότες έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στο 23ο χλμ του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας, αλλά και στο 40ο χλμ. του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης.

    Οι αγρότες διατηρούν μικρό αριθμό από τρακτέρ, τα οποία παραμένουν συγκεντρωμένα και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    [09] Ματαίωση πτήσεων

    Κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο τα συνδικάτα, με πρώτη την ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Γενική 24ωρη απεργία έχει προγραμματίσει η ΓΣΕΕ για τις 24 Φεβρουαρίου.

    Καμία απολύτως πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, που συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα που προωθεί η κυβέρνηση.

    Στην απεργία αυτή θα συμμετάσχουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι κλείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος για 24 ώρες, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

    Λόγω της απεργίας η Aegean Airlines και η Olympic Air ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να ματαιώσουν, όλες τις πτήσεις των δικτύων τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προωθήσουν τους επιβάτες τους σε πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

    Επίσης, λόγω της απεργίας που ξεκινά την 10η Φεβρουαρίου στις 00:00, η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης στις κάτωθι πτήσεις της 9ης Φεβρουαρίου.

    - A3 137 Θεσσαλονίκη-Αθήνα, Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23:20

    - A3 136 Αθήνα-Θεσσαλονίκη Αναχώρηση στις 22:45 αντί 23.30

    - A3 606/607 Αθήνα-Λονδίνο-Αθήνα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 14:45 αντί 17:20 και αναχώρηση από Λονδίνο στις 19:45 αντί 22:20 (τοπική ώρα).

    Από την πλευρά της η Olympic Air ανακοίνωσε ότι η πτήση ΟΑ 266 Λονδίνο-Αθήνα, που επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Βρετανική πρωτεύουσα αύριο, 9 Φεβρουαρίου, στις 22:15, ακυρώνεται, καθώς αναμενόταν στην Αθήνα γύρω στις 4 τα ξημερώματα.

    Επίσης, η πτήση ΟΑ 147 Αθήνα Βρυξέλλες, που επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα στις 16:30 θα αναχωρήσει τελικά μισή ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 14:00, ενώ από Βρυξέλλες, η αναχώρηση θα γίνει στις 19:10, αντί στις 19:45.

    [10] Συνεχίζονται οι ανακλήσεις

    Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota θα ανακαλέσει τα υβριδικά της αυτοκίνητα Prius από όλο τον κόσμο λόγω ενός προβλήματος που παρουσιάζουν στο σύστημα πέδησης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας.

    Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η Toyota θα ανακαλέσει συνολικά 223.068 υβριδικά αυτοκίνητα --από τα οποία τα 199.666 είναι Prius-- στην Ιαπωνία, εξαιτίας ενός ελαττώματος στο υδρολυτικό σύστημα πέδησης, το οποίο λειτουργεί με καθυστέρηση.

    "Ακούσαμε ότι η Toyota θα λάβει το ίδιο μέτρο παντού στον κόσμο", δήλωσε εκπρόσωπος του Yπουργείου.

    Η Toyota σε έγγραφό που απέστειλε στο υπουργείο διευκρινίζει τους όρους της απόσυρσης, τους τεχνικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή και τις ημερομηνίες παραγωγής των οχημάτων.

    Πρόκειται για αυτοκίνητα της λεγόμενης "τρίτης γενιάς" Prius που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία μετά τον Μάιο του 2009.

    Xθες ανακοινώθηκε η πλήρης επανέναρξη της παραγωγής στη Βόρειο Αμερική των μοντέλων της που ανακλήθηκαν λόγω προβλημάτων στο σύστημα επιτάχυνσης και η οποία είχε διακοπεί για το διάστημα της ανάκλησής τους.

    «Όλες οι μονάδες που εμπλέκονταν στην διακοπή της παραγωγής έχουν ξαναρχίσει να εργάζονται», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

    Τα οχήματα που θα βγουν από τα εργοστάσια αυτά θα είναι εξοπλισμένα με νέα πεντάλ γκαζιού, τα οποία διορθώθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία, έπειτα από την ανάκληση τον περασμένο μήνα εκατ. οχημάτων ύστερα από παράπονα ότι το πεντάλ μπλόκαρε, τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    «Με τη διευθέτηση του προβλήματος, πιστεύουμε πως τα οχήματά μας είναι πλέον κατάλληλα για πώληση», πρόσθεσε.

    Η αμερικανική θυγατρική της Toyota είχε ανακοινώσει στις 26 Ιανουαρίου πως αναστέλλει την πώληση οκτώ μοντέλων του ομίλου, που είχαν ανακληθεί εξαιτίας του προβλήματος στο γκάζι. Αμέσως η εταιρεία είχε τονίσει πως θα σταματούσε η παραγωγή στις ΗΠΑ και τον Καναδά των μοντέλων, των οποίων η πώληση είχε διακοπεί, προκειμένου να «τα διορθώσουν και να συντονίσουν τα μέτρα» που έπρεπε να ληφθούν.

    Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Toyota, που ανακοίνωσε την ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, "θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για όλο τον κλάδο" της αυτοκινητοβιομηχανίας, εκτίμησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Γιόϊτσι Χόζο, οικονομικός διευθυντής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Honda.

    "Εάν οι καταναλωτές αρχίσουν να αμφιβάλουν (για την ποιότητα και την ασφάλεια), θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα για όλο τον κλάδο", δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Honda, στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της WSJ

    Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ιάπωνες ανταγωνιστές της Toyota θα πρέπει να επωφεληθούν από την κρίση για να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά. Ωστόσο ο οικονομικός διευθυντής της Honda επισήμανε ότι τα προβλήματα της Toyota "δεν είναι απαραιτήτως θετικά" για τους ανταγωνιστές της.

    Ο οικονομικός διευθυντής της Honda δήλωσε επίσης ότι η ομάδα του απέρριψε την υποβολή προτάσεων με οικονομικά κίνητρα και στόχο την προσέλκυση πελατών της Toyota, πρακτική που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη των αμερικανικών εταιριών General Motors και Ford.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 7:30:29 UTC