Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σπάνια δάση με οικολογική και ιστορική αξία

  • [01] Σπάνια δάση με οικολογική και ιστορική αξία

    Οι οροσειρές του Βόρα και της Ροδόπης έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται για τους «παράδεισους» που κρύβουν στα σπλάχνα τους. Τα παρθένα δάση τους, με την πενταβέλονη πεύκη, λείψανα παλαιότερων γεωλογικά αιώνων που υπάρχουν στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι τα δύο από τα συνολικά 17 που υπάρχουν σε όλα τα Βαλκάνια!

    Οι δασικές εκτάσεις με την πενταβέλονη πεύκη είναι σπάνιες και βρίσκονται στους Προμάχους Αριδαίας και στο Φρακτό Δράμας. Πρόκειται για περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής, ιστορικής και αισθητικής αξίας, που αποτελούν από τα σπουδαιότερα δασικά συστήματα της Ευρώπης και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία της φύσης.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πενταβέλονη πεύκη αποτελεί κατάλοιπο της περιόδου των παγετώνων. «Το είδος αυτό της πεύκης αποτελεί λείψανο παλαιότερων γεωλογικά αιώνων και είναι πολύ σπάνιο, με μόλις 17 κέντρα εξάπλωσης στα Βαλκάνια. Στη χώρα μας συναντάται στο ορεινό τόξο Αλμωπίας και κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δασολόγος στο δασαρχείο της Αριδαίας, Νίκος Μεντής.

    Η πενταβέλονη πεύκη ή βαλκανική είναι το μόνο είδος πεύκης με 5 βελόνες, σε αντίθεση με όλα τα άλλα είδη, που έχουν από δύο. Το γεγονός ότι το είδος είναι βαλκανικό ενδημικό και σπάνιο για τη χώρα μας, επιβάλλει την απόλυτη προστασία αυτού και των σταθμών εμφάνισής του από κάθε μορφής επέμβαση. Προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία και λαμβάνονται προληπτικά προστατευτικά μέτρα για να διασφαλιστεί η φυσική εξέλιξη του είδους.

    Στα δύο αυτά δάση φιλοξενούνται σημαντικά και απειλούμενα είδη όπως το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, η αρκούδα, το αγριογούρουνο, αλλά και δεκάδες είδη πουλιών σπάνιων και μη. Μέσα στα όριά τους απαγορεύεται κάθε είδους δραστηριότητα και επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα.

    Το Μαύρο Δάσος της Πέλλας

    Ξεχωριστό είναι και το Μαύρο Δάσος, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό 'Ορμα, στην Πέλλα. Είναι παλαιό δάσος οξιάς, μεγάλης ηλικίας, στο οποίο υπήρξαν μειωμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αναπτύχθηκε από μόνο του, δημιουργώντας όλες τις φάσεις εξέλιξης ενός φυσικού δάσους.

    «Το δάσος με τις οξιές είναι τόσο πυκνό και απροσπέλαστο, που οι ακτίνες του ήλιου πιθανόν δεν έφταναν σχεδόν ποτέ στο έδαφος, γι αυτό και ονομάστηκε Μαύρο Δάσος», πρόσθεσε ο δασολόγος κ.Μέντης.

    Στη σκιά ζουν προστατευμένα πολλά είδη πανίδας, ενώ η περιοχή διακρίνεται για την επιβλητική και άγρια ομορφιά της. Το Μαύρο Δάσος, σκοτεινό και μυστηριώδες, με απρόσιτους γκρεμούς και κατακόρυφες κλίσεις, με νερά και καταρράκτες, γοητεύουν τους επισκέπτες.

    Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι από το Μαύρο Δάσος, οι αρχαίοι Μακεδόνες, με αρχηγό τον Μέγα Αλέξανδρο, προμηθεύτηκαν τα ξύλα για να κατασκευάσουν τα μήκους 6 μέτρων ακόντια τους, τις γνωστές σάρισσες.

    «Το Μαύρο Δάσος της Όρμας και οι υπόλοιπες ομορφιές της Αριδαίας συνθέτουν ένα απίστευτο μωσαϊκό με τα έργα των ανθρώπων από αρχαίους ακόμη χρόνους. Οι κάτοικοι και επισκέπτες της Αριδαίας αισθάνονται σε όλα όσα τους περικλείουν τη δύναμη, το πείσμα για δημιουργία και προσφορά», δήλωσε ο δήμαρχος Αριδαίας, Πέτρος Ζέρζης.

    Κείμενο: Καρυπίδου Α.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 9:30:15 UTC