Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρώτιστο καθήκον να σωθεί η οικονομία "
  • [02] Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων
  • [03] "Τομές στο Ασφαλιστικό"
  • [04] "Παλλαϊκός ξεσηκωμός"

  • [01] "Πρώτιστο καθήκον να σωθεί η οικονομία "

    Προσπάθεια προς τρεις κατευθύνσεις καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική.

    Το πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να σωθεί η οικονομία και να μειωθεί το χρέος, επιδιώκοντας κάθε φορά τις πιο δίκαιες λύσεις, οι οποίες θα προστατεύουν, στο μέτρο του δυνατού, τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Αυτό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η σταθερή πυξίδα σε κάθε βήμα της κυβέρνησης.

    Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη. Οι συνθήκες, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επιβάλλουν την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στο μέτωπο της ανάπτυξης.

    Πρέπει, τόνισε χαρακτηριστικά, να πατήσουμε γκάζι στην εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων και πρόσθεσε ότι διαφορετικά το κόστος της κρίσης και οι επιπτώσεις της θα είναι μεγαλύτερες.

    Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στο γρηγορότερο ρυθμό της εκδήλωσης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στο θεσμικό, κυρίως, τομέα. Πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες δεν έχουν μεγάλο κόστος και οι οποίες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οδηγούν σε ανακούφιση του πολίτη, σε καλύτερες υπηρεσίες από το κράτος και καλυτέρευση των συνθηκών ζωής.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία της χώρας και το πώς αυτή δημιουργήθηκε. Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς συζήτησης, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στην κυβέρνηση της ΝΔ.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η κρίση χτύπησε τη χώρα, είναι δε αποτέλεσμα των λαθών και της κακοδιαχείρισης που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια.

    Τόνισε επίσης ότι η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα δεν προήλθε από το πουθενά, και είναι αποτέλεσμα δυο παραγόντων. Πρώτον, των εγκληματικών πολιτικών της ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και δεύτερον, στο γεγονός ότι η χώρα είναι θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων από τις πανίσχυρες διεθνείς αγορές που αφέθηκαν ασύδοτες, παρά τη ζημιά που προκάλεσαν πριν από μόλις ενάμιση χρόνο.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει αύριο στο Παρίσι συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, όπως υπενθύμισε ο κ. Παπανδρέου στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, "έχει μιλήσει για την ανάγκη άλλων ρυθμίσεων που θα διέπουν τις αγορές". Επίσης, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους ομολόγους του, την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες συντονισμένη πολιτική δράση έναντι των κεδροσκοπικών επιθέσεων.

  • ** Την εισοδηματική και φορολογική πολιτική ανακοινώνει αυτή την ώρα ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

    [02] Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων

    Την απόφαση να συνεχίσει το έργο της ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος του Σώματος για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην οποία συμμετείχε και η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Ντίνα Μπέη.

    Όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, θα προχωρήσουν μικρής κλίμακας απαλλοτριώσεις για την ανάδειξη τμημάτων από την Ακαδημία Πλάτωνος έως το κέντρο, εξειδικεύοντας ότι οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν γύρω από το αρχαιολογικό άλσος, όπου «θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου με αξίες και συμβολισμούς».

    Στην περιοχή θα ανεγερθεί το Μουσείο Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενεί 130.000 ευρήματα. «Στόχος είναι να αναδειχθεί η Ακαδημία Πλάτωνος ως το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου», υπογράμμισε ο υπουργός.

    «Προτεραιότητα» χαρακτήρισε το έργο της Ενοποίησης ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης, τονίζοντας ότι ως το 2004 είχαν επενδυθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 110 εκ. ευρώ, ενώ από το 2004 έως το 2009 επενδύθηκαν 12 εκ. ευρώ. Αναφερόμενος γενικότερα στα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ο κ. Καρτάλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «βαβέλ αρμοδιοτήτων», μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των υπουργείων, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στην πρωτεύουσα. Προς επίρρωσην των λεγομένων του ανέφερε ότι σήμερα, για τη λειτουργία ενός καταστήματος εμπλέκονται οκτώ φορείς και πρότεινε να γίνει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και μεταφορά τους σε όσο το δυνατό λιγότερους φορείς.

    Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής (Κ. Μητσοτάκης, Μ. Τσόκλη, Γ. Βούρος, Γ. Αμοιρίδης κ.α) έκαναν λόγο για υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και ανέδειξαν τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, της παράνομης στάθμευσης, της απομόνωσης του κέντρου εξαιτίας των διαδηλώσεων, της ελλιπούς καθαριότητας, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και των εγκαταλειμένων κτηρίων.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας -με αφορμή τη δήλωση του κ. Γερουλάνου ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για σχεδιασμό προγράμματος για τον Πολιτισμό- ανέφερε «ως οφειλή προς την αλήθεια» ότι δεν υπήρξε Τομεακό Πρόγραμμα (καθώς η εμπειρία και του ιδίου, ως υπουργού Ανάπτυξης, έδειξε ότι δεν ήταν απολύτως απαραίτητο), αλλά ο Πολιτισμός είναι ενταγμένος στα Περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

    «Ρωτήστε τον κ. Λιάπη και τον γραμματέα του», απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας πως δεν θεωρείται σχεδιασμός το ότι ο Πολιτισμός δεν είχε κεντρικό πρόγραμμα.

    «Δεν μπορεί να ενισχυθεί το τουριστικό προφίλ της πόλης, αν δεν αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των Αθηναίων», σημείωσε, εξάλλου, ο κ. Γερουλάνος και τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό, ότι ως χώρος που πραγματώνεται η νέα ελληνική δημιουργία, πρέπει να εξελιχθούν σε δημόσιους χώρους αναψυχής οι αρχαιολογικοί χώροι και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του πολίτη στην πόλη του.

    Να κάνει την επανάστασή του, κάλεσε τον δήμο Αθηναίων, η κα Μπέη, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να ηγηθεί του αγώνα για την αναβάθμιση της Αθήνας, καθώς «η βουλή της πόλης είναι ο δήμος». Για το θέμα των διαδηλώσεων υπογράμμισε πως αρκεί να εφαρμοστούν οι νόμοι και η ίδια δεσμεύτηκε ότι θα ξαναθέσει το θέμα στο δήμο.

    Στα μείζονα προβλήματα του ιστορικού κέντρου, η κα Μπέη συμπεριέλαβε τα τεράστια γραφειοκρατικά ζητήματα, που εμποδίζουν τις απαλλοτριώσεις εγκαταλειμμένων κτηρίων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως «πρέπει να σταματήσουν οι διευκολύνσεις νέων μεγακτηρίων τύπου Mall».

    Απαντώντας στον κ. Καρτάλη περί του αν οι εξαγγελίες του δημάρχου για πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, ο κ. Γερουλάνος είπε πως δεν ήρθε σε επαφή με τον κ. Κακλαμάνη και ως εκ τούτου - ανέφερε - «δεν θέλω να επεκταθώ».

    [03] "Τομές στο Ασφαλιστικό"

    Σοβαρές αλλαγές - όχι μερεμέτια όπως είπε χαρακτηριστικά- τομές για να αντέξει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις επόμενες δεκαετίες εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες αλλαγές. Πιο αναλυτικά:

    Α. Δίνεται τέλος στο καθεστώς των εθελουσίων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στόχο να αυξηθεί κατά δύο έτη ο μέσος όρος της ηλικίας συνταξιοδότησης και να ξαναγυρίσει μέχρι το 2015 στα 63 χρόνια όπου και βρισκόταν πριν από λίγα έτη.

    Β. Διαχωρισμός της βασικής σύνταξης, προνοιακού χαρακτήρα που διασφαλίζει το κράτος από το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών που αποκτούν πλέον ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και θα καθορίζονται από το χρόνο που δούλεψε ο κάθε ασφαλισμένος και από το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε στα αντίστοιχα ταμεία.

    Γ. Θεσμοθετείται οριστική διάκριση μεταξύ του τομέα σύνταξης και του τομέα περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Δ. Δημιουργείται φορέας που θα διαχειρίζεται με ενιαίους τρόπους (όχι συντηρητικούς αλλά ούτε και ρισκαδόρικους όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος) τα αποθεματικά αλλά και τα διαθέσιμα στο κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών ενδεχομένως και την ακίνητη περιουσία των ταμείων. Κατά τον κ. Λοβέρδο αυτά τα στοιχεία παραμένουν ως ιδιοκτησία των ταμείων αλλά η διαχείρισή τους ανατίθεται πλέον σε αυτό τον νέο φορέα.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα (ΒΑΕ, αναπηρικές, διαδοχική, κλπ) .

    Με τη σημερινή συνεδρίαση, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, τελείωσε η εργασία της Επιτροπής Ειδικών.

    Στα μέσα Μαρτίου αυτή οφείλει να παραδώσει στην κυβέρνηση το πόρισμά της ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα ετοιμάζει, με γενικό τρόπο για να είναι εφικτό να ενσωματωθούν οι αλλαγές, το σχέδιο νόμου που θα θεσμοθετεί τις δομικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αποκτά εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

    Στην εισήγησή του προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο κ. Λοβέρδος περιέλαβε στοιχεία όπως τα εξής:

    - Απαιτείται ριζική και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του συστήματος τόσο ως προς τις δομές όσο και προς τους τρόπους χρηματοδότησής του αφού απειλείται με κατάρρευση και η κυβέρνηση οφείλει να το διασώσει παίρνοντας αποφάσεις με χαρακτήρα εξυγιαντικό, ορθολογικό, αναλογικό και κοινωνικώς δίκαιο.

    -Το σύστημα που θα θεμελιωθεί με τις νέες δομικές αλλαγές θα είναι δημόσιο, καθολικό, βιώσιμο, εξορθολογισμένο, διαφανές και κοινωνικώς δίκαιο. Τα υψηλά εισοδήματα και οι εργασιακά ασφαλής θα κληθούν να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του.

    -Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εντολές για εντατικούς ελέγχους μεικτών συνεργείων με στόχο τη μείωση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της αδήλωτης εργασίας.

    -Αν όμως δεν εμπεδωθούν οι δομικές αλλαγές τα σημερινά χαρακτηριστικά του συστήματος θέτουν σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων από το 2015 ενώ ήδη από το 2009 δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα στην οικονομία.

    -Οι προτάσεις που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ σε άλλη συζήτηση θα κριθούν οι αλλαγές που αφορούν το δημόσιο και οι αλλαγές δεν περιλαμβάνουν ασφαλισμένους που καλύπτονται από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    -Στους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας ο πραγματικός μέσος όρος συνταξιοδότησης το 2008 είναι στα 61,4 χρόνια και βρίσκεται οριακά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο ο οποίος είναι στα 61,1 χρόνια.

    -Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία έξοδος ή πρόωρη συνταξιοδότηση στο μέλλον.

    -Θεσμοθετείται νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπει διαδικασίες επικαιροποίησης.

    -Η αναλογικότητα και η ανταποδοτική σχέση που δημιουργείται με τη νέα δομή των συντάξεων (άθροισμα βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης) αποτελεί ισχυρό κίνητρο παραμονής στην εργασία. Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αυξήσει και να διαμορφώσει έτσι ένα καλύτερο επίπεδο σύνταξης.

    -Τα διαθέσιμα των ταμείων ανέρχονται σήμερα σε 29,55 δισ. ευρώ. Το ταμείο Αλληλεγγύης πιστώθηκε από την κυβέρνηση με 580 εκατ. ευρώ για το 2009 ενώ για το 2010 η σχετική πίστωση προβλέπεται να ανέλθει στα 630 εκατ. ευρώ.

    -Καθιερώνεται πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία αντικαθιστώντας έτσι τις διαδοχικές ρυθμίσεις και κατά τον κ. Λοβέρδο δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και αποκλεισμού των πελατειακών παρεμβάσεων.

    -Η ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων ως προς τη σύνταξη (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) θα προωθηθεί σε βάθος δεκαετίας και μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

    -Οι υπηρεσίες υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα ενταχθούν σταδιακά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    -Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο σε εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2013.

    [04] "Παλλαϊκός ξεσηκωμός"

    «Πρέπει να γίνει σεισμός από τον εργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί στην αυριανή απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

    «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατινάξει συθέμελα ό,τι έχει απομείνει στο οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, κυριολεκτικά να σφαγιάσει όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και να καταδικάσει τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και στην αναζήτηση εργασίας ως τα βαθιά γεράματα» αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ.

    «Αυτά τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα εδώ και καιρό, δεν πρέπει να περάσουν» υπογράμμίζει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους «να μην πιστέψουν καμία από τις δικαιολογίες της κυβέρνησης, να μην φοβηθούν καμία από τις απειλές».

    «Το κοινό αίτημα όλων των εργαζόμενων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, πρέπει να είναι καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης, 5 χρόνια νωρίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες. Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σύγχρονες ιατροφαρμακευτικές παροχές σε ένα αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 15:30:23 UTC