Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της"
  • [02] "Aποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ"
  • [03] Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο - Υπερχείλισε η λίμνη της Κοσταριάς
  • [04] Κατολισθήσεις στην Καλαβρία Video
  • [05] Ξεκινά η δίκη για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου
  • [06] Η κρίση αυξάνει τη φτώχεια

  • [01] "Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της"

    Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Θα ακολουθήσει άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου.

    Χθες, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως για την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τους πιθανούς κινδύνους που το περιβάλλουν. «Προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει» ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαβεβαιώσει τους εταίρους της, τις διεθνείς αγορές, αλλά πάνω από όλα τους Έλληνες πολίτες ότι θα προχωρήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010. Σημείωσε, ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Συμβούλιο Ecofin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στη Ρωσία

    Νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μενβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό τομέα, τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό, για τον οποίο υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2012-2014.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή κι η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή, οικονομικά και πολιτικά.

    Επίσης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία.

    Η συνεργασία με τη Ρωσία, εξ άλλου, όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικη ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

    Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μοναδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄αυτό, τόνισε, και οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.

    Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, οι δυσκολίες αυτές δεν είναι κάτι καλό, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει και αναφέρθηκε στο θετικό, όπως είπε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Ρωσία ή την Ευρώπη, αλλά ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με τις άλλες χώρες, δηλαδή υψηλό έλλειμμα και τεράστιο εξωτερικό χρέος.

    Αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία.

    Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα.

    Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ειδικότερα για τον South Stream, ο ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.

    Οι συζητήσεις αφορούσαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν.

    Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.

    Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.

    Για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας και ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στον τομέα των διεθνών σχέσεων έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην υιοθέτηση ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στην οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέλος.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό.

    Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την ολυμπιακή εκεχειρία.

    Υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.

    Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Επίσης, είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου, καθώς οι δύο άνδρες συνέπεσαν για το δείπνο τους σε κεντρικό εστιατόριο της Μόσχας.

    Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία

    Υπάρχει θέμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε στη Μόσχα με τα μέλη της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής προανήγγειλε την σύστασή της,κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής (από την οποία κυρώθηκε η ευρωπαϊκή σύμβαση για το Τοπίο), γεγονός που πυροδότησε αντιπαράθεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι η ΝΔ αντί να σιωπά και να ντρέπεται για την τραγική κατάσταση που οδήγησε τη χώρα και για τον διεθνή διασυρμό, εμφανίζεται ως τιμητής της διαφάνειας με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών όπως αυτή του εκπροσώπου της. «Συνεχίζετε να ξύνεστε στην πλάτη του τσοπάνη. Θα υπάρξει θεσμική απάντηση, θα προχωρήσουμε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία για να δούμε με ποιες πολιτικές αποφάσεις τινάχθηκαν στον αέρα οι προϋπολογισμοί, να δούμε ποιοι έδιναν τις εντολές για την παραποίηση των στοιχειών και με ποιες παραδοχές γίνονταν δεκτά αυτά τα στοιχεία από την ΕΕ» είπε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε ότι «εκτιμούμε την ανάγκη για ευρύτερη συναίνεση» και «πιστεύουμε ότι αυτή τη συναίνεση την έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα», όμως - είπε - όταν μιλάμε για συναίνεση εμείς τουλάχιστον δεν εννοούμε παρασκηνιακές συνεννοήσεις κορυφής για την συγκάλυψη των υποθέσεων για τις οποίες απασχόλησαν την χώρα και κυρίως για αυτή την υπόθεση η οποία οδήγησε την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε εντός της Βουλής την διερεύνηση αυτής την υπόθεσης, τα επικοινωνιακά τερτίπια της ΝΔ έλαβαν τέλος» πρόσθεσε.

    Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης είπε «ναι» στην Εξεταστική από το 1980 «για να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα που είχε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς , σήμερα έχει 300 δισ. χρέος και 400 έως 450 δισ. ευρώ χρέος των ασφαλιστικών ταμείων, 1 τρισ. ευρώ το αναλογιστικό έλλειμμα και αυτά οφείλονται κατά 92% στο ΠΑΣΟΚ».

    «Να έρθετε να μας πείτε πως δημιουργήσατε 280 δισ. ευρώ χρέος και να απολογηθείτε. Δεν είστε ικανοί να αδράξετε την ιστορική ευκαιρία να διορθώσετε ένα ιστορικό σας λάθος. Καλοδεχούμενη η Εξεταστική. Σας περιμένουμε» τόνισ εο κ. Κεφαλογιάννης.

    «Ναι» είπε και εκ μέρους του ΚΚΕ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Βέρα Νικολαϊδου προσθέτοντας πως ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. «Το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να γίνει κι από το 1821, έτσι και αλλιώς αυτοί που τα έτρωγαν τότε τα τρώνε και τώρα τίποτα δεν βγαίνει όμως», είπε.

    Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για "λάθη και ολιγωρίες και ενδεχομένως και ανομήματα" και πρότεινε «να στείλουμε τον φάκελο στον εισαγγελέα και εκείνος να ψάξει». «Δεν μπορούμε να δίνουμε ευκαιρίες να διαβάλουν την Ελλάδα, να το καταλάβουν κάποιοι και κυρίως αυτοί που έχουν την ιστορική ευθύνη» κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, είπε ότι η κυβέρνησης εφαρμόζει μια πολιτική που αντί να αλλάξει την χώρα, την βουλιάζει, εφαρμόζει μια πολιτική γενικής και κοινωνικής κατεδάφισης, και αυτή την ώρα κάνει πρόταση για εξεταστική. Ρώτησε: «Σε τι αποσκοπεί; Στο να διερευνηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα και το πώς φτάσαμε ως εδώ ή ένας κακότεχνος αντιπερισπασμός για να αποπροσανατολίσει από την ουσία της πολιτικής;». κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση να γίνει εξεταστική όχι για να κουκουλωθούν τα θέματα, όχι για να κρυφτούν τα προβλήματα αλλά για να χυθεί άπλετο φως και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία όχι μόνο για το παρελθόν αλλά κυρίως για το σήμερα και το αύριο.

    [02] "Aποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ"

    Tη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων των επιχειρήσεων ώστε να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές τους εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη για να παρουσιάσει τις δράσεις του υπουργείου σχετικά με την απελευθέρωση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση των επιμελητηρίων να υπάρξει μέσω του ΤΕΜΠΜΕ χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για να καλύψουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές τους, η υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει τις νομικές παραμέτρους και τις δυνατότητες που δίνει η κοινοτική νομοθεσία ώστε μέσω εγγύησης του δημοσίου και δανείου να μπορούν να αποπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους οι μικροί επιχειρηματίες.

    Όπως σχολίασε η υπουργός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά οι επιχειρηματίες να φροντίζουν να αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους και τις άλλες υποχρεώσεις τους αφήνοντας τελευταίες τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και αν τελικά δοθεί αυτή η διέξοδος αυτό θα είναι σημαντικό καθώς θα μπορούν οι επιχειρήσεις λαμβάνοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα να προχωρήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Επίσης η υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο για την επέκταση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, πέρα από τα προγράμματα κίνησης κεφαλαίου σε προγράμματα επενδυτικών πρωτοβουλιών, καινοτομίας, εξωστρέφειας, προγράμματα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα.

    [03] Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο - Υπερχείλισε η λίμνη της Κοσταριάς

    Κρίσιμη θεωρείται από τις τοπικές αρχές η κατάσταση στον Έβρο, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθώς αναμένονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού στον ποταμό Άρδα, από τα φράγματα της Βουλγαρίας.

    Το χωριό Μάνδρα απειλούν τα ορμητικά νερά του ποταμού Εβρου, καθώς το ανάχωμα υπερχείλισε σήμερα το πρωί. Επιτόπου βρίσκονται δυνάμεις της νομαρχίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και του δήμου και κάνουν προσπάθειες ενίσχυσης του αναχώματος με χώμα για να κρατήσει το νερό.

    Στα Λάβαρα τα νερά έχουν κατακλίσει τα μισά από τα σπίτια του χωριού και συνεχώς αυξάνεται ο όγκος τους.

    Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν αναπτυχθεί η 2η και η 4η ΕΜΑΚ, καθώς και 3 ειδικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα μέτρα που εφαρμόζονται επικεντρώνονται στην ενίσχυση των αναχωμάτων.

    Χθες το απόγευμα υπερχείλισε σε δυο σημεία το ανάχωμα στο ωοειδές, στον κάμπο της Ορεστιάδας και αναμένεται να υπάρξει ρήγμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα.

    Όπως τόνισε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, από το ρήγμα που προκλήθηκε, θα υπάρξει εκτόνωση της όλης κατάστασης, μικρής όμως διάρκειας, μιας- δύο ημερών.

    «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία είναι πάρα πολλά και περιμένουμε να έρθουν κι άλλα. Ο ποταμός Έβρος αυτή τη στιγμή είναι πολύ φουσκωμένος, τα νερά έχουν φτάσει στα 6,90 μέτρα, στο ύψος δηλαδή του 2007, όταν είχαν γίνει οι μεγάλες καταστροφές. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί οτιδήποτε» ανέφερε ο κ. Ζαμπουνίδης και πρόσθεσε:

    « Όλα τα παραποτάμια αγροκτήματα του Διδυμοτείχου, του Ισαακίου, των Ψαθάδων, του Αμορίου, των Λαβάρων, της Κορνοφωλιάς έχουν πλημμυρίσει. Στο Πύθιο το νερό μπήκε στα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στο κεντρικό δρόμο, δημιουργήσαμε ένα ανάχωμα και με αντλίες αντλούνται τα νερά και αντιμετωπίζεται η κατάσταση, το Πραγγί έχει πλημμυρίσει, κι έχουν εκκενωθεί από χθες 80 σπίτια . Στα Λάβαρα, το μισό χωριό είναι πλημμυρισμένο, ενώ η παρέμβαση που κάναμε στα Λαγυνά, όπου τοποθετήσαμε στο ανάχωμα 1.500 σακιά άμμο φαίνεται ότι αντέχει και τα νερά δεν μπαίνουν στο χωριό. Επίσης εκκενώθηκε και το χωριό Πόρος».

    Ο κ. Ζαμπουνίδης τόνισε ότι για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών, πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βουλγαρία, για κοινή αντιμετώπιση του.

    Στο μεταξύ, το πρωί με εντολή του προέδρου της ΝΔ κ.Αντώνη Σαμαρά, έφτασε στην περιοχή κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπεύθυνο του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Νομάρχη Έβρου κ. Νίκο Ζαμπουνίδη και στη συνέχεια αναχώρησε για τις πλημμυρισμένες περιοχές των Λαβάρων και της Μάνδρας.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Καστοριά

    Βροχές και καταιγίδες, που όμοιες δεν έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, πλήττουν την πόλη της Καστοριάς. Η λίμνη έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα να έχουν σκεπαστεί με νερά δεκάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών και να κινδυνεύουν κατοικίες.

    «Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουμε δει τόσο έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Συνήθως, αυτό το διάστημα είχαμε περισσότερες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο. Οι περίεργες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας έχουν λιώσει πρόωρα τα χιόνια και σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχές, υπερχείλισαν τη λίμνη», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς, Ιωάννης Τσαμίσης.

    Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το μοναδικό κανάλι που υπάρχει για να φεύγει το νερό της λίμνης δεν μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη ποσότητα και για το λόγο αυτό η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συνεργεία του δήμου προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις όποιες καταστροφές, καθώς η βροχόπτωση στην πόλη συνεχίζεται.

    Υπολογίζεται πως εξαιτίας της βροχής η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει κάθε μέρα έναν με δύο πόντους, ενώ με το λιώσιμο του χιονιού θα φτάσει τουλάχιστον τους 50 πόντους. Από την ισχυρή βροχόπτωση, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι παραλίμνιοι οικισμοί Μαυροχώρι, Πολυκάρπη και Δισπηλιό, καταστροφές έχουν υποστεί οι μηλοκαλλιεργητές, ενώ έχουν πλημμυρίσει και αρκετοί δρόμοι του κέντρου της πόλης.

    Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση περίπου 28 τ.χλμ. και σε κανονικές συνθήκες το μέγιστο βάθος της περίπου εννέα μέτρα. Η λίμνη τροφοδοτείται από πολλές υπολίμνιες πηγές, κυρίως όμως από τα νερά της βροχής που πέφτουν απευθείας στην επιφάνεια της αλλά και από το λιώσιμο του χιονιού.

    [04] Κατολισθήσεις στην Καλαβρία Video

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι ιταλικές αρχές την περιοχή της Καλαβρίας μετά την κατολίσθηση ολόκληρης πλαγιάς στην πόλη Μαγιεράτο, που ανάγκασε 2.300 πολίτες να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους.

    Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την περιοχή της Καλαβρίας έχουν προκαλέσει περισσότερες από 100 κατολισθήσεις.

    Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί και η πόλη San Fratello, η οποία είναι χτισμένη σε μια πλαγιά ύψος 800 μέτρων. Και από αυτή την πόλη οι ιταλικές αρχές απομάκρυναν 2.000 κατοίκους. Οι συνεχείς κατολισθήσεις προκάλεσαν ζημιές στις κατοικίες και ρωγμές στους δρόμους

    [05] Ξεκινά η δίκη για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου

    Με την κλήρωση των ενόρκων, στους οποίους επιλέχθηκαν και δύο αναπληρωματικοί, ξεκίνησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για το θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 στα Εξάρχεια.

    Μετά την έναρξη της διαδικασίας ο Επαμεινώνδας Κορκονέας απαντώντας στην πρόεδρο για την κατηγορία που του αποδίδεται είπε: "Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι λυπάμαι για ότι συνέβη. Ξέρω αυτό που τραβάει η οικογένεια του θύματος αλλά και η δική μου. Έχω κι εγώ παιδιά. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να διορθώσω ότι έγινε. Δεν είχα σκοπό να πλήξω κανέναν, η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή τα έφερε έτσι".

    Ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης απάντησε επί της κατηγορίας: "Λυπάμαι για το γεγονός, δεν είχα συμμετοχή κι αυτό θα αποδειχθεί στη διαδικασία".

    Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ.Βέρτζιν Τσαλικιάν δήλωσε στο δικαστήριο αδυναμία να καταθέσει σήμερα, κι έτσι κλήθηκε ως πρώτος μάρτυρας ο ιατροδικαστής κ.Χρήστος Λευκίδης, που είχε συντάξει την έκθεση μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή.

    [06] Η κρίση αυξάνει τη φτώχεια

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει 21 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού σε συνθήκες ακραίας ένδειας, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

    Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται "Επιτυγχάνοντας τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας σε Μία Εποχή Παγκόσμιας Αβεβαιότητας", αναφέρει ότι η διεθνής ύφεση έχει πλήξει τις προσπάθειες των κρατών της περιοχής να μειώσουν τη φτώχεια.

    "Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομικής ανάπτυξης, για το 2009, η κρίση θα μπορούσε να πλήξει επιπλέον 17 εκατομμύρια ανθρώπους με εισοδήματα χαμηλότερα του 1.25 δολαρίου την ημέρα και άλλα τέσσερα εκατομμύρια μέσα στο 2010", αναφέρει η έκθεση.

    "Η κρίση έχει υπογραμμίσει ότι η περιοχή παραμένει ευάλωτη σε οικονομικές ατυχίες, οι οποίες, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης μπορούν να μεταδοθούν από οπουδήποτε στον κόσμο", προσθέτει η έκθεση.

    Η έκθεση αναφέρει ότι μεταξύ εκείνων που επλήγησαν έντονα από την κρίση στην Ασία είναι οι γυναίκες καθώς συνθέτουν την πλειοψηφία των χαμηλόμισθων, εποχικών υπαλλήλων με περιορισμένα προσόντα, που σε περιόδους οικονομικής ύφεσης εύκολα χάνουν τη δουλειά τους.

    Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι η κρίση έχει αυξήσει τις ευκαιρίες για την περιοχή να προστατευθεί από μελλοντικά οικονομικά προβλήματα και να συνεχίζει να επιδιώκει τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, που περιλαμβάνουν τη μείωση της φτώχειας, την εκπαίδευση, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

    "Καθώς η κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια τα τρωτά σημεία της περιοχής, μπορούμε τώρα να ασχοληθούμε με αυτά και να κατευθύνουμε τη διαδικασία της ανάκαμψης προς μία ισχυρότερη και με διάρκεια πορεία για την περιοχή της Ασίας -Ειρηνικού", δήλωσε ο Νέλιν Χέιζερ, Διοικητικός Γραμματέας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Ασία και τον Ειρηνικό των Ηνωμένων Εθνών.

    Η έκθεση τονίζει τη σπουδαιότητα των πακέτων κινήτρων με μία ισχυρή κοινωνική οπτική και επισημαίνει ότι η μακροπρόθεση κοινωνική προστασία μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα προσαρμογής της Ασίας σε μελλοντικές κρίσεις.

    Επίσης αναφέρεται στην αναγκαιότητα για συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Τραπεζών Σπόρων, που θα διαθέτει η κάθε χώρα, αλλά θα είναι και προσβάσιμες σε τρίτες χώρες.

    "Η διεύρυνση του νομισματικού και οικονομικού συντονισμού θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη για τη μείωση των εξωγενών κλυδωνισμών, όπως συνέβη και με την παγκόσμια οικονομική κρίση".

    "Μειώνοντας τους εμπορικούς φραγμούς και δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να επενδύσει στο έδαφός της, θα μπορέσει να θωρακιστεί (η περιοχή) απέναντι σε μία ανάλογη κρίση στο μέλλον", καταλήγει η έκθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 February 2010 - 11:30:35 UTC